Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sparkle uvádí pasivně chlazenou GeForce 8800 GT

já si naivně koupil 8600GTS s pasivem, a přehřeje se to pravidelně po hodině hraní - i s otevřeným casem - už nikdy více podobné experimenty

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otevrena skrin je pro pasivni chlazeni 2. nejvetsi zlo. Horsi je jen zavrena skrin vez pridavnych vetraku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není se co divit, 8800GT má hodně podobnou spotřebu jako 7950GT. A ty se dělaly s pasivním chlazením vcelku běžně. Viz např:

http://global.msi.com.tw/index.php?func=proddesc&prod_no=1045&ma...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám Gigabyte 8600GTS s pasivním chlazením a v relativně obyčejně větrané skříni (jediný backside 8cm větrák Noctua včetně low noise adaptéru-zpomalovače plus odtah přes zdroj s 12cm větrákem; žádný frontside větrák) a hraní úplně v klidu. Ono asi záleží taky na provedení pasivního chlazení. Ale v sobotu jsme pařili s manželkou Settlers VI v kuse asi 6 hodin (učila se to hrát) a bez problémů.
Do 8800GT půjdu, pokud pro ni rozumné pasivní chlazení bude. Počkám na nějaké recenze a uvidíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jsi fakt inteligentí Shafo, jen ti asi uniká fakt, že pasivní chlazení kupují uživatelé, kteří hlučné "rotátory" ve skříni prostě nechtějí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@doubt: si trochu mimo.... 7950GT mela spotrebu 50W, 110W mela 7950GX2 :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No je snad každému jasné,že pasivní chlazení bez pořádného průvanu ve skříni nemůže fungovat.
A je velký rozdíl nějaký malý uřvaný 40 mm "vřešťák" na grafice na 4-5000 otáček nebo 120 mm větrák na cca 1000 otáček.
Sám mám ve skříni 120 mm Nexus,120 mm Noctuu na CPU a ještě 80 mm Nexus a slyším hlavně hučení disků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Earl : prumerne inteligentni clovek si neporidi kartu s pasivem do skrine co nema zadnej prutok vzduchu !! ja mam taky pasivni grafarnu , pasivni chladic na chipsetu a 2 HDD pokud bych nemel 12cm vetrak vepredu a 8cm vetrak vzadu tak bych se minimalne s HDD uz davno rozloucil staci ty fofrniky nechat behat na 800 otacek a proud vzduchu je na chlazeni naprosto dostatecnej a hluku vytvorej minimalne DVD a HDD jsou podstatne hlucnejsi nez ty dva fofrniky !!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Earl:
Vis, nejdrive je lepsi o "pasivnim" chlazeni neco precist, anebo se zamyslet.

Pokud chces chladit vykonnou grafiku pasivne tak ve skrini potrebujes mit proud vzduchu. Proud vzduchu ovsem neznamena nezbytne kraval. Podstatne vetsi kraval delaji disky anebo male vrtulky na chipsetu.
Napr. i levne 80mm vetraky od AC absolutne nejsou slyset. Dale na jejich regulaci muzes pouzit speedfan.

Sam mam v PC celkem 4 vetraky, nejmensi ma 80mm a 7600GS to uchladi na nadhernych 56°C pri HalfLife2. Zkus si schvalne prolezt diskuse a komentare lidi co to "chladi" tim ze otevrou skrin.
Hluk pritom delaji nejvic disky a aerodynamicky hluk vzduchu vytekajiciho ze zdroje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

husky14: To je možná teorie, ale praxe je jiná, viz:

http://anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3140&p=13

Spotřeba celé sestavy idle/load:
7950GT: 151W / 197W
8800GT: 165W / 209W

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@doubt: mluvil si o spotrebe karty, najednou postujes spotreby cely sestavy.
7950GT opravdu nema podobnou spotrebu jako 8800GT, jak si tvrdil, ale polovicni.....

http://www.atomicmpc.com.au/forums.asp?s=2&c=7&t=9354

Spotreba 88GT se da srovnat s 7950GX2 dvoucipem ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Shafa: Souhlas, sám mám jeden 12cm větrák z boku, který fouká dovnitř na pasivní grafiku a tři disky. Ven to tahá 12cm ve zdroji. Bez bočního větráku se grafika znatelně přehřívá (po hodině neudržíš ruku na chladiči) a disky se taky pěkně smaží (nad 45 stupňů). Přidal jsem boční větrák (musel jsem vystříhat z bočnice tu perforaci, protože průtok vzduchu i na pomalé otáčky dělal kravál), hodil ho na 800 otáček a teď je grafika vlažná a disky o deset stupňů dole... Pasivně by to asi nešlo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jak to kurna je? Mam 7950GT/512 a chladim to pasivne Arctic-coolingem S1. V zatezi to nejde nad 56°C a to nemam buhvijak dobre vetranou skrin, na vsem pasiv a jen jeden 12cm/~850rpm odtah z case. Myslel jsem ze bych tim samym chladicem chladil i tu 8800GT, protoze ma podobnou spotrebu (teda aspon jsem si doted myslel)... tak jak to je?! Kolik mela ta 7950GT??
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

husky14: Vzhledem k tomu, že se jedná o úplně stejnou sestavu a s 8800GT má o 12W vyšší spotřebu, dá se předpokládat, že 8800GT má o 12W vyšší spotřebu než 7950GT. Ona ta tabulka cos na ni hodil odkaz taky obsahuje skutečné naměřené spotřeby a ne maximální teoreticky možné (TDP), což je těch 105-110W udávaných pro 8800GT. V reálu bych to viděl právě na 49 + 12 = 61W (zhruba).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@doubt: kdyz myslis.... ;)
@Tomcek: neboj, u Sparkla nejsou uplny trotli, urcite ji uchladis. Taky se na ni chystam :) Nebo kup refer. aktiv a k tomu nejakej Thermalright, cenove to bude +- nastejno, tenhle pasiv od Sparkla taky nebude nic levnyho....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

husky14: Fakt nechapu co resis. Jako co jineho asi znamena spotreba PC ve kterem se meni jen graficka karta? Asi se tim podle tebe meri spotreba monitoru, co?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

@Pindal: neboj, neresim vubec nic... a vysvetlovat od tebe spotrebu sestavy rozhodne nepotrebuju, dik za snahu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osvědčilo se mi u pasivní grafiky (GF7600GS) odstranit jednu záslepku pod grafikou. Teplota při zátěži klesla asi o 7°C - z 60° na 53°. Jinak mám jenom větrák ve zdroji a na procesoru (box z Athlonu 64 3000+) a v pohodě. Ale 7600GS má přibližně třetinovou spotřebu, takže by mě taky zajímal nějaký testík tady tohoto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi nejsou všechny 7950 stejný.Musím se smát na těch 49W.Moje WinFast PX7950GT TDH 256MB GDDR3 má ještě dvě přídavné napájení.Nikde se nemůžu dohledat jakou má spotřebu. Ale krk dám na to, že bude mít o hodně větší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuje nejaka karta, ktora by mala pasivny chladič + ventilator, ktory by sa zapinal len pri zvyšeni teploty chladiča na d určitu hranicu ? Vyhoda by bola v tom, že pri bežnej praci vo windows by chladič nešiel, a zapol by sa len pri spusteni 3D hry. ( a tym by sa šetrili ložiska grafiky )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

překecali jste mě, věru se budu muset s nějakým tím archaickým točidlem smířit - co byste řekli na http://www.alza.cz/chladic-do-slotu-sbernice-thermaltake-tmg-sl1--d70930...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Earl
že hlavní část pasivu je nahoře, pokud dobře vidím (a pokud ta dolní tmavá část není z kovu ale z plastu tak je takový chlazení v tomhle případě tuplem na houby. ale asi lepší než nic)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sem viděl, x-skříní bez větronů a všechno šlapalo jako hodinky, průtah ve skříni samozřejmě sníží teplotu a není tak hlučný jako disky. Ale každý větrák se časem a víc a víc rozječí a do roka musí ven, snad jen možná ta Noctua od rakouzského institutu pro větráky, nás může spasit :) Spoléhat, že se disk nepřehřeje je hloupý, tak jako tak se musí zalohovat a dva najednou nekleknou. Ano je tu životnost komponent, ale ten kdo staví výkonnej pasivní komp má prachy, tak nejdřív ho jistí záruka, poté komponenty prodá, jelikož už nebudou dost výkoný. Taký lidi si kupujou na disky tiššící šuplíky za litr a nebo časem skončí u SSD disků, na který se nebudete moc vymlouvat, u kompu se musít dát spát. Navíc dle statistik, je ideální teplota pro disky 35-43 stupňů při nižší umírají rychleji. Samozřejmě neni nic proti ničemu, tu noctuu přidat a přes soft nastavit, že se má začít točit když hoří..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> RuThaN:
Právě testuju jedno fakt dost tiché a přitom hodně výkonné pecko, kde je jediný větrák, a to právě Noctua. Hernajs, tak boží větrník jsem snad ještě v PC neviděl. :-) Bude drobná recenzička ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě sem zapomněl říct, že není není pasivní jako pasivní, jde o konkrétní typ od konkrétního výrobce a ještě se mírně může lišit kus od kusu, ideální je říct v obchodě o co ti jde a jestli ti to případně vymění a ty si jich pár testneš, neni nad protekci..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.