Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Špatně nastavený DSL modem vás může připravit o internet i práci

Ono neco jako zabezpecene WIFI existuje ?
Pokud vim tak pokud nekdo bude opravdu chtit tak je to otazka max hodinky se pres nejlepsi wifi ochranu probourat.
A i kdyz se nikdo neproboura pres wifi tak muze primo napadnout comp a udelat si z nej treba treba proxi takze vlastne jedine bezpecne reseni je nebyt pripojeny nikam.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pán je tlučhuba..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen popisuji realitu, uz sem zazil ze se mi probourali i pres serverovy OS se vsema default userama zakazanyma a byli si schopni i vytvorit administratorsky ucet aniz by meli pristup na os. (Nareportovano ISP 2x a ten ho nakonec odpojil.) A cca pred tydnem sem zazil kradez IP a na net sem se dostal jen diky tomu ze sem jich mel k dispozici vic. A to wifi nepouzivam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nereflektuje zabezpečení wifi, ale úroveň admina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S urovni admina to nema co delat zalezi na security dirach na OS. Muzes ho mit zabezpeceny jak chces a stejne existuje zpusob jak se tam dostat.
Nehlede na to ze 99% uzivatelu nema absolutne poneti o securite takze kdyz jim nekdo rekne ze wifi je bezpecna tak mu veri.

A pro hacknuti wifi ti staci notas s dostatecnym vykonem, program, wifi antena a hodinka casu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro WPA2 ? Jak ? Rád se poučím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jsem něco propás tak mě oprav, ale wpa2 s aes šifrováním není běžně napadnutelný a pokud se použije neodhadnutelný psk a případně skryje ssid, tak nezbývá než hrubou silou dešifrovat aes, což rozhodně není hodinová práce s notebookem někde na dvorku

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Skryvat SSID je dobre tak akorat proti amaterum. Pokud vim, lze SSID snadno zobrazit i na nepripojenem (jen naslouchajicim) stroji s prislusnym SW (jmeno z hlavy nevim). Nicmene prolomit WPA2 + AES opravdu na hodnku neni. Zvlaste, kdyz provoz na WiFi neni nijak prekotny (nebezi nejake P2P vytezujici sit na maximum).
Dalsi vec je, mit system zazaplatovany. To taky dost pomuze.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, staci autentifikovat pres radius ;-))
... ale kdo ma doma dalsi server ze ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Och, já neměl nechat nabitou pušku na lavičce v parku?
Cože? Proč bych měl jezdit pomalu? Jak to, že to auto nebrzdí na fleku?

Já to říkám pořád, zavedeme "řidičáky na internet" a bude klid. Je to jako s osobou blízkou, tak dlouho se na ni vymlouvalo, až se zruší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A já se ptám, je nezbytné někoho zásadním způsobem hendikepovat v komunikaci a informacích jen proto, že si nelegální cestou opatřil kopii autorsky chráněného díla? Zbraň a alkohol za volantem je přeci mnohem závažnější, zde jsou v sázce lidské životy, navíc zbraň není nic, bez čeho by se normální člověk neobešel. Ale internet? To je v dnešní době jako by vám zavázali oči, uši, nos i pusu a za co? Že jste ošidili zhýralé vydavatele o pět dolarů. Neříkám že tresty nejsou na místě, jedná se přeci jen o formu krádeže, i když velice mírnou, spíš ušlý zisk, ale odpojování pachatelů je do nebe volající nesmysl, stejně jako milionové pokuty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Libb: To jsem zvědav, jak zruší "osobu blízkou". Oni už mají ústavní většinu?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Je to jako s osobou blízkou, tak dlouho se na ni vymlouvalo, až se zruší. "
Opravdu skvělé, banalizovat jedno ze základních ústavních práv, nevypovídat proti osobám mi blízkým, je nejlepší cesta do pekel. Tzv. "problém osoby blízké" vznikl především díky automatickým kasírovacím radarům.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty máš právo nevypovídat proti osobě blízké, to ti nikdo nebere :). Akorát si to místo ní odsereš ty ;). Tím neříkám, že to je v pořádku, jen říkám, jak to bude.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak přinutit mluvit mě samozřejmě nikdo nemůže, poukazoval jsem hlavně na to, že se zde až příliš často objevují návrhy postihů za něco, co člověk nemůže přímo ovlivnit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale on se da vymyslet patch i na to...Co se tyka aut, da se napriklad auto pujcit Stojanu Jakotycovi, bytem Namesti svobody 232/65 , Belehrad.... A at si ho tam pripadne hledaj:-)
I kdyz tam by jeste mohli... ale Ukula Mbekele, Zimbabwe, to uz bych videl jako tutovku :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sorry, ale to by odporovalo ústavě, protože by jsi byl potrestán za něco, co jsi neudělal...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť toto přece prosazují třeba francouzi a kdoví jak dlouho bude trvat než se presumpce viny rozšíří do celé EU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Omezování přístupu k informacím na základě autorského či jiného práva je už z podstaty nemorální. Presumpce viny je už jen třešnička na dortu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Libb napisal:"Já to říkám pořád, zavedeme "řidičáky na internet""
a co vsetko by mal taky "řidičák na internet" pokryvat? To ako by mal kazdy vediet konfigurovat DSLmodem pripadne lubovolny iny hardware? Sa spytam opacne : kolko dnesnych vlastnikov vodicaku na auto si zvladne vymenit ziarovku alebo opravit defekt (vymenit koleso)....?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se moc nesměju. Dostal jsem nový modem od O2 a byl předkonfigurovaný, tak jsem si ho ještě nastavil. Byla tam nezabezpečená wifi, tak jsem ji hodil na WPA2. Co jsem si nevšiml, že je tam multiple SSID a že je tam povolený druhý! kanál, absolutně nezabezpečný. Bylo to v takové nenápadné záložce nahoře. Přišel jsem na to až asi za dva měsíce, a to jsem se ještě mezitím smál, že soused debil vysílá nezabezpečeně, až potom mi došlo, že ten signál je podezřele silný. Pak mi pěkně sklaplo. Naštěstí jsem na vesnici, takže v klidu. Takže se fakt nesměju. Absolutně nechápu, proč jsem dostal router se dvěma přednastavenýma SSID, z nichž první byl na WEB a druhý nezabezpečený...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

oprava: první byl nastaven na WEP (ne WEB)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

byl jste rychlejší, na uvedeném odkazu je dokonce postup podrobně popsán. Rozdíl oproti odkazu je v tom, že (zřejmě některé) modemy mají ono heslo kapitalizované (tj. jsou tam velká písmena).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dneska O2 dodává modemy s WiFi vyplým, dvě SSID ale stále existují. 99% uživatelů si nastaví silnější šifrování na prvním SSID, na druhém ale zůstává 64bit WEP s předem definovaným (! nikoli náhodným) klíčem, takže jakmile jste v dosahu takového SSID a znáte princip tvorby tohoto klíče, můžete se připojit.
Osobně vyzkoušeno (samozřejmě, dotyčné uživatelce jsem nejprve řekl, co se chystám demonstrovat :)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nezabezpečené WIFI to je opravdu problém. Bydlím ve středu města a když si zapnu WIFI tak vidím neuvěřitelné množství sítí a dobrá třetina z nich je bez hesla a dá se k nim krásně připojit. Vlastně jsem na to došel náhodou když jsem doma známému instaloval notebook. Nainstaluju Windows a oni se sami připojily k netu. Prostě našly první nezabezpečenou síť a šup. Navíc když se po těch sítích dívam tak tam skoro vždy běží i domácí síť kde lidi mají nasdílené bez hesel celé disky. A jako třešnička na dortu že když si zadám adresu routeru do prohlížeče tak se dostanu většinou přes klasické heslo admin i do nastavení routeru. Začínám vážně přemýšlet že přestanu platit za internet a budu se přiživovat na někom. Je to vlastně trestný čin? Windows s defaultním nastavením se tam připojí samy, žádnou ochranu nepřekračuji?!??

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tomu, že se Windows samy připojí na první nezabezpečenou síť, kterou najdou, tak tomu ani za mák nevěřím. Mně se Windows pokaždé ptají, ke které síti se chci připojit a ještě důrazně varují v tom smyslu, že tam může být kdejaký neřád, ať si na to dám bacha. Ale jinak za trestný čin bych to nepovažoval. Bral bych to podle hesla "kde je vystrčeno, tam je dovoleno". V jiné oblasti se tomu říká "den otevřených dveří".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle mohu potvrdit, i mě se na jistém místě na notebooku mého známého stalo, že se mi sám připojil na net, měl nastaveno vše získat z DHCP a WiFi mu to v klidu přiklepla, SSID té bezdrátové sítě bylo tuším defaut...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A nemohlo to být tím, že už měl jinou "default" síť nastavenou jako preferovanou? Od jisté doby jsem opatrný v nevěření tomu, co jsem neviděl, ale tady bych se snad možná i vsadil (a to mě drahá polovička ve "vsázení se" zatraceně vyškolila ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, žádný wokna od XP vejš si samy nepřipojí to, co nemají v defaultu. A u OPEN dokonce varují...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Windows XP SP3 DELL edition, nainstalovan PROset/wireless utility. Pokud neni poblize preferovana sit a je wifi adapter aktivni, tak se pripoji na dostupnou nezabezpecenou sit automaticky. U site ktera neni sifrovana ukaze upozorneni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To si musim někdy vyzkoušet (pokud to opravdu tak je, pak je to podle mě bezpečnostní díra jak vrata).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sory, ale pak to není chyba woken ale tý utility pro Wifi.
Jinak BTW: Ubuntu LTS Heron to automaticky taky nedělá pokud je nainstalován, ale LIVE verze ano...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, vidíš, to o tý utilitě jsem úplně přehlíd :) S tou já se moc do styku nedostanu, protože Wi-Fi nechávám na Windows (nějak jsem nenašel důvod, proč to přenechávat utilitě od výrobce, když to Windows umí taky a pro mé potřeby dostatečně dobře - chápal jsem to v dobách, kdy WinXP neuměly třeba WPA2, dnes ale ne).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Za blbost se platí. Přes její modem se prostě stahoval warez a zbytek už může vysvětlit u soudu. Řeči typu "to už bylo" nebo "já o ničem nevím" pak vyhodnotí soudce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ať je v tom ta žena vině(vědomě někomu umožnila) či opravdu nevině netuším¨(z technické neznalosti). ALE podstatný problém věci dle mého názoru opět nastává v samotném začátku - tedy honba společností za piráty a drobnými stahovači. Slepota snažící vytvořit exemplární potrestání hraničí s hloupostí a aktivita takových teamů by se měla přesměrovat na vytvoření obchodního modelu s legálně placeným obsahem. Ptám se stále dokola: Proč si spolky studií nezaloží službu podobnou rapidsharu apod? Neumí se snad domluvit? Mají pocit, že by tak nevydělali?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z toho se dá udělat zajímavý precedens :-) Kdo nechá na ulici odemčený auto tak nahrává teroristům, měl by být potrestán. A města, co neinstalují bezpečnostní odpadkové koše nahrávají taky teroristům - potrestat!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.