Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Spekulace o podobě Zen 2 a Epyc 2 je výborná, ale zůstává spekulací

"Zatím ale nebyl jediný únik, který by byť jen naznačoval takto významnou změnu. Také je třeba říct, že zásadní výhoda ve snížení nároků na křemík je výhodou pouze ze současného pohledu"

1. https://finance.yahoo.com/news/advanced-micro-devices-inc-amd-024008959....

..7-nanometer is important, but we've also made some significant changes to the architecture, as well as how -- sort of the system..

2. https://www.semiaccurate.com/2018/10/29/more-details-about-amds-rome-cpu...

..In our initial reveal we said there were 9 die or more specifically 8+1 dies with 8x 8-core CCXs and one IOX..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

lol, no.. typickej Demerjian..
" Lets take a look at what we know now "
'' Oct 29, 2018 ''

((: proste ty diagramy nasel o den driv nez ostatni a udelal z toho insider knowledge.. to jeho odvolavani na skrytou cast clanku, kterou muze editovat jak chce, je letita tradice.. (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Znamená to, že CCX je nyní osmijádrový?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

znamena to, ze to je spekulace.. (: spekulace.. spekulace..

clovek co ty diagramy nakreslil tam sam pise.. '' take it with a bowl of salt '' (:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem článek ze S|A od Charlieho. K.H. Chia si udělal hezké cvičení.
Sám jsem tipoval (patrně špatně) 4x16 jader + 4 IO controllery + "switch".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, o jakém produktu je řeč. AMD má zkušenosti se 4C CCX a údajně experimentovala jak se 6C CCX, tak 8C CCX. Teoreticky je možné, že serverové modely ponesou odlišně konfigurovaný CCX než třeba APU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Únik korespondující s touto teorií byl - https://youtu.be/K4xctJOa6bQ

Autor tvrdí, že má spolehlivé zdroje a několik nezávislých lidí mu to potvrdilo. Je to důvěryhodné? Kdo ví.. Ale v minulosti už několikrát něco vypustil a AFAIK když řekl, že je to leak a ne jeho spekulace, tak to nakonec byla pravda nebo velice blízko pravdě.

Jinak mě osobně přechod k chipletům dává smysl. Uncore věci typicky neškálují dobře s novým procesem a hlavní chip by měl být 16 nebo 14 nm. Zachování 8core čipů dává smysl z pohledu ceny a výtěžnosti nového procesu a zachování 4core CCX také dává smysl - přidávání dalších jader zvýší latenci v rámci CCX a nejspíš by vyžadovalo přechod k jinému propojení, než každý s každým.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zdroj = youtuber, to je skutečně velice důvěryhodné :-D

Uniky jsou zatím jen dva :

jeden podstatně věrohodnější říká slovy Dr. Lisy SU, že změny v Epyc jsou rozsáhlejší než jen přechod na 7nm a změny v architektuře

a druhý je poměrně diskutabilní: od CH.Demerjana, která kdysi míval docela zajímavé informace, ale řekl bych že už několik posledních pár let není zrovna v nejlepší formě....

AdoredTV má stejnou váhu jako WCCFTECH, tedy " take with a grain of salt" (nebo spíše mountain of salt )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Youtube je platforma jako každá jiná. Věř nebo nevěř, dávám to sem pro zajímavost.

Pokud nemáš vlastní insider zdroje, faktické důvody, proč je to nemožné nebo nepravděpodobné nebo alespoň nějakou validní diskreditaci toho "youtubera", tak je tvůj komentář naprosto zbytečný a nic nepřináší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hlavně že ten tvůj komentář přinesl něco nového k tématu .-)

bohapusté fantazírování bez úvahy nad reálnými dopady takového řešení, to patří do světa pohádek

David Kanter z RWT k tomu napsal :

"I should add that I think the rumor is BS. I'm guessing they shrunk Zeppelin and increased the core count by 50%. There's no need to take a ton of risk on a new process."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přinesl další, dosud nezmíněný (tedy nový) zdroj informací k tématu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne, neoficiální zdroj je jen jeden, pravděpodobně se AdoredTV dostal přes paywall na SA a publikoval "svou verzi" příběhu, kterou přiživil K.H.Chia svými nákresy ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poprvé o tom mluvil už v únoru - https://youtu.be/ucMQermB9wQ

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodom, keď sa hovorí o nejakej kredibilite... tak z tých troch ju má práve Kanter v posledných rokoch najhoršiu. Pred vydaním ZENu sa zmýlil takmer v každom jeho odhade aj keď už boli známe detaily priamo od AMD. Ten jeho citát... 50% viac jadier myslím ani nik neuvažuje a to o risku myslel asi v súvislosti v "tik-tak" prístupom, ale EDA a VLSI sa odvtedy už zmenila a funguje to inak.

Semiaccurate má dobré zdroje z Intelu. Intel v posledných rokoch masívne prepúšťal, a som si istý že v tých desatisícoch prepustených sa našlo pár naštvanejších ľudí čo kecali. Nevravím že je presný vždy, v niektorých oblastiach má presnosť pod 50% (ako keby si hádzal mincou), ale v súvislosti s Intelom bol v poslednom čase dosť presný, najme 10nm a 3dxpoint.

Adored z nich vyzerá že nikdy nevidel ako funguje návrh a dokonca ani hromadná výroba dokonca ani v iných odvetviach. Ale je extrémny fanúšik AMD tak mu možno niečo prihrajú priamo z AMD aby zvýšili jeho relevanciu. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Noting specific to your post but why does everyone assume AMD just sat still and looked at the problems they had with Naples, threw up their hands, and said, "Nothing we can do about that"? You might think they learned a little and implemented that learning in the ~2.5 years since Naples silicon came back. They know what the weaknesses are and probably addressed them.

-Charlie"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' Únik korespondující s touto teorií byl - https://youtu.be/K4xctJOa6bQ ''

dalsi ''zdroj'' kterej nejspis nasel kresbicky od Chia a myslel si, ze objevil svatej gral.. vsechny tyhle senzacni zpravy se objevily teprve potom co Chia postnul svy kresbicky.. to je tak, kdyz nekdo kouka na obrazky a necte co k nim autor napsal.. ((:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že o tom mluvil poprvé už v únoru - https://youtu.be/ucMQermB9wQ. Od té doby se změnilo jen to, že místo 5 čipů jich má být 9 (v 64core CPU).

Jen jsem postnul nejnovější video, kde o tom mluví.. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť to odpovídá. Chia zveřejnil obrázek s 9 čipy, autor videa podle toho upravil počet čipů z pěti na devět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, že o samotné koncepci hlavního uncore čipu obklopeného core čipy mluvil již dávno, nezávisle na nějakém Chia. Sám tvrdí, že pro tu informaci má své nezávislé zdroje a že AMD experimentovalo prvně s 5 čipy a později s 9 čipy, přičemž není jasné, které řešení bude zvoleno nebo zda budou použita obě (pro <32 core čipy by to dávalo smysl, pokud bude skvělá výtěžnost, jak je očekáváno)..

Kdo zveřejnil Chia své obrázky? Klidně to může být i naopak.. Každopádně je to jen jeho tvrzení a třeba kecá.. Ale leaky jsou většinou jen tvrzení ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad L4 .. ze by se rysovala konkurence k Iris Pro ( eDRAM) ? ..to by bylo fajne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Boze.. to uz je tady jak na iDnesu, kde jsou kazdy tyden zarucene rendery dalsiho iPhone - s malickou poznamkou ze se jedna o predstavu designera z horni dolni :) Jako cviceni v 3D programu dobry, ale prakticky to neslouzi nicemu jinemu, nez zviditelneni cloveka, ktery si rad vymysli. Ble.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, já četl tenhle článek jako upozornění, že jisté spekulace ohledně Zenu 2 jsou původem z fantazie AMD fanouška. A to neskrývaně.

Neboli naopak, jde o poukázání na fakt, že veškerá případná podobnost se skutečností je (neúmyslná a) náhodná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vim, ze tohle je o Epycich, ale pokud by zustali v Manstreamu u 2x4CCX slepence ala 3700x, tak i pres slibovane vyssi IPC budu zklamany. 3xCCX by museli resit uz podobne jako u tech serveru vzhledem k 2kanalovemu propojeni pameti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

6 core CCX a tříkanálová paměť => levné desky s třemi DIMM sloty

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak spekulace jsou potvrzeny - https://www.guru3d.com/news-story/live-amd-next-horizon-event-announceme...

Rome se skládá až z 9 čipů. 14nm I/O a 8x 7nm 8core

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.