Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pokračujeme v přepisování „zhuntovaného“ SSD

Jsem přihlášený a NEHLASOVAL jsem:
{ "errors": "\x3cdiv class=\"messages status\"\x3e\nV této anketě jste již hlasoval.\x3c/div\x3e\n", "res": "88590" }
Ten RS na kterém jedeme (CDR i DIIT) stojí fakt za hovno po všech směrech, WIFTe je na čase zahájit stavební práce :D
Hlasuji NEVYDRŽÍ

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak isto sa to sprava aj mne, pouzivam FF 20.0.1
Chlapci, akykolvek iny RS - dokonca aj ten Vas povodny spred 2 rokov - funguje lepsie ako tento shit. Zmente ho prosim, pretoze hrozi, ze kvoli forme (= RS engine) stratim zaujem o obsah, ktory je bezchybne najlepsi na CZ/SK online mediach.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

FF 20.01 Win = ignorace
FF 20.01 Mac = ignorace
FF 3.6něco Mac = ignorace totální
Safari Mac, jiná IP = Hláška o hlasování, ovšem počet hlasujících se nezvýšil ani na původních počítačích tak nevim nevim...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když je tu řeč o RS, tak si taky postěžuju, že mi nejde hlasovat (pro změnu Opera 12.15 build
1748, Linux x86_64, 3.2.0-38-generic), prostě to po kliknutí na odkaz nic nedělá. Další problém je, že tady blbne přihlašování někdy (např. když chci napsat do diskuze na cdr.cz a přitom na diitu už jsem přihlášený, tak se musím na cdr.cz hlásit, a někdy i dvakrát, než se to podaří, jak má). Vím, že to není chyba redaktorů a že o problémech oni ví, to spíš majitel serveru by se nad tím měl zamyslet, jestli by nebylo poněkud víc než vhodné investovat do opravy těch chyb.

Jo, mimochodem, ještě jedna věc mě napadla, když už jsme u toho. Není to asi přímo chyba, spíš jen nedomyšlená implementace - při odeslání zprávy o chybě ve článku mě to přesměruje (myslím) na hlavní stranu diitu, jako korektní chování bych čekal, že mě to nepřesměruje nikam, jen se to hlášení odešle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PHPBB most mezi "servery" je známý problém na tomto RS neřešitelný. Musíme počkat na nový, a prý se ho dočkáme ještě letos..třeba..možná..snad.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mě naplňuje optimismem ;-) Nojono... životně důležitý to není, ale kdyby to bylo, určitě by to dělalo daleko lepší dojem (už jenom proto, že co do kvality zpravodajství a obsahu ve většině případů podle mě DIIT patří k tomu nejlepšímu u nás).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle RS je podle mě taky naprosto debilní, tady máte seznam bugů :-)

Když vlezu na článek přes odkaz v RSS po delší době od posledního přihlášení (řádově dny), tak se mi nahoře zobrazuje že jsem Přihlášen, ale nedá se přispívat do diskuze. Jako kdybych byl odhlášen.

Když tedy kliknu na Odhlásit, tak to napíše chybu, že nemám práva :-).

Když se pak znovu přihlásím, tak mě to hodí na úvodní stránku místo do té původní diskuze, kam jsem chtěl něco napsat, takže musím článek znovu hledat.

Notifikace o nových komentářích - chodí jenom odkazy místo celého textu. Proč mám proboha pořád klikat na odkazy a nezobrazí se text příspěvku rovnou v mailu? Jestli vám jde o to zobrazit víc reklamy, tak ji stejně většina lidí blokuje, takže se jim stejně nic nezobrazí. Přidejte si třeba textovou reklamu do mailu, to bude mít větší efekt.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pozitivitu posledního si dovolím rozporovat. Pokud se čtenář díky odkazu v mailu vyskytne v diskusi, je větší šance, že do ní vstoupí. To bych prosím neměnil, tedy nedávat do mailu přímo text nových příspěvků. S ostatním souhlasím.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak do diskuze můžeš vstoupit tak jako tak, většinou se posílá text příspěvku a link do diskuze. Když budou volitelně chodit všechny příspěvky i s textem, tak je šance, že člověk bude reagovat, pokud ho to zaujme. Pokud mi přijde za den 30 mailů obsahujících jenom odkaz, tak mě to akorát naštve a buď ten odběr zruším nebo takové maily začnu blokovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo taky mi někdy nejde vůbec hlasovat. A s přihlašováním bývá taky problém.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jj, je to fakt celkem mizerne. I ty notifikace na reakce v diskuzich. Prece by nebyl problem, misto do mailu, to rvat do profilu uzivatele a kdyz se prihlasim, tak by mi to vyhodilo nekde nejake neprectene reakce a po kliknuti bych se dostal na stranku, ktera by byla serazena STROMOVE a ne nesmyslne sekvencne jak z linku v mailu a dane prispevky v tematu by byly nejak batevne zvyraznene. Prejitim na tu stranku by se nove prispevky v te diskuzi odebraly z meho profilu a bylo by. Pak bych klikl na dalsi clanek s prispevkama atd ..... to by prece nebylo tak slozite. Jako v tom mailu je to fakt hodne lamerske, vim, ze ze startu noveho enginu jste psali, ze to je porodni bolest a delate na tom, ale uz je to celkem dlouho, na to aby nebyl zadny progres:)
Jo a taky me stve, ze to furt pise, ze jsem prihasen, ale kdyz chci napsat nejakou kravinu (jak jinak) do komentaru, tak se musim znova prihlasovat:) A pak me to zas za nejakou dobu odhlasi, ale pise, ze jsem prihlasen.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A tiez som hlasoval, teda, lepsie povedane, chcel som hlasovat ze NEVYDRZI!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A jakym zpusobem se disk ted prepisuje? Zase uplne cely, nebo se nechala cast kontrolnich dat pro otestovani jak je radic zvladne presouvat po znicenem disku (a jestli to vubec preziji bez poskozeni).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemá smysl ho přepisovat jen kus. Stejně se to bude vnitřně přesouvat, i to, co je z uživatelského pohledu stabilní. Takže klasicky celý a z uživatelského pohledu sekvenčně. To by mělo SSDčku ubližovat nejvíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale o to praveze jde! Je jedno jestli se to bude vnitrne presouvat nebo ne. To je zalezitost disku. Jde o to co uzivatele zajima nejvice. Kdyz mu odejde disk opotrebenim, jesli po jeho umrti dokaze z nich vycist data co tam mel predtim. Tehdy ho nezajima jestli byli stale na stejnem miste disku nebo se presouvali. Jeho zajima jestli jeho data jsou dostupna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tomuhle rozumím, test přepisování upravím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A já bych zase řekl, že těch 400TB zvládne ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň se dovíme, kolik má disk podle Intelu "rezervu". Ještě by to chtělo systémovou integraci, aby i uživatelům bez utilit řekl Windows a ostatní systémy "hele tvůj SSD se blíží ke konci, zálohuj"..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jim snad řekne SMART (opakovaná otravná hláška, případně méně otravná při instalaci). Nevztahuje se to pouze na vadné a c5 sektory.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já se se SMART hláškou nesetkal ještě ani u opravdu vadných disků - takové ty stále funkční, co na nich systém načítá sto let, miliony vadných sektorů, crc chyb, chyb zápisu a komunikace... Takže u těch SSD mám o to větší strach..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já už jí viděl hodněkrát. Prakticky stačí cokoliv co SMART označí jako kritickou hodnotu (klidně i tu co je "unknown"). U SSD je občas problém v tom, že někteří výrobci mají stav (resp. health/wear condition) jinde - typicky Corsair a OCZ. U druhého zmiňovaného se mi stalo, že zákazník disk vrátil s tím, že je KO (usoudil podle instalačky Win), já vypnul SMART v BIOSu, nahodil Win, zapnul SMART a ejhle on ani necekl. Podobně to bylo s některými klasickými Samsungy (od F2 a novějších)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To víš, vyjetá SSD jsem v ruce ještě neměl (nemohu si dovolit tak drahou srandu), ale starší kompjůtry s XPčkama na nějaký HDD SMART hází bobka. Ale sedmičky mi to už jednou řekly, na jednom opravdu špatném, to je fakt..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno oni ty OCZ disky byly právě fungl nové a Samsungy taky (HDTune hlásil taky critical errory, špatně detekoval počet zapnutí atd.) ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, jasně, používaj některé parametry pro vlastní účely, nestandardně.. Tak já zatim Samsungy ani OCZ neměl...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze rezerva je niekde na urovni 30-50%. Ked bolo teraz na cipy zapisanych cca 200 TB, tak prve chyby sa zacnu objavovat pri cca 250-300 TB (podla mna). Po prekroceni maximalne zapisatelnej kapacity o 100%, t.j. dalsich zapisanych 200 TB (t.j. celkovo 400 TB), bude SSDcko tak dokatovane, ze jedina rozumna vec co sa s nim bude dat spravit, je rozseknut ho sekerou na dve polovice, pretoze mnozstvo chyb bude neunosne.

Mozno som pesimista a mozno optimista. Mozno SSD aj po zapisani 400 TB dat (t.j. 2x viac ako je jeho zivotnost a zivotnost pamatovych buniek), bude veselo dalej fungovat. A mozno uz po dalsich 20 TB a prekroceni mnozstva dat o 10% zacne byt SSD zrele pod sekeru ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máme zapsáno 190 TB, tedy pokud správně počítám, 475 000% kapacity. Upřímně moc nevěřím, že se dostaneme přes 500 000%. To se právě (snad brzy) dovíme...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tych 190 TiB som zaokruhlil na 200 TB a to som polozil ako zaklad, resp. to ked opotrebenie prave dosiahlo svoj vrchol a hodnota odsiahla 1, ako na obrazkoch.

Ja som percentualne nepocital zapisana kapacita / kapacita disku. To uz by som radsej pocital normalne ako pomer cisel 209 TB / 40 GB = 5200 prepisov. T.j. kazda pamatova bunka prepisana v hrubo priemere 5200x, co je ich predpokladny zivotnost. Ked som pisal ze tam bude rezerva 20-30%, tam z toho plynie, ze po cca 6500-7000 nasobnom prepisani (v hrubom priemere) kazdej pamatovej bunky, pridu chyby. No a po vyse 10000x prepisani kazdej pamatovej bunky (t.j. 2-nasobok prepísaní ako predpokladaná zivotnost 5000 prepísaní buniek), sa chyb nahromadi tolko, ze disk moze ist pod sekeru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ve chvíli, kdy se objeví první chyba, dramaticky poklesá "důvěryhodnost" disku. Bylo by zajímavé takto po každém řekněme půlterabajtu zkoumat, zda zapsaná data jsou stále korektní (na celé kapacitě disku), a kdy poprvé se tedy objeví první chyba, případně i můžeme sledovat křivku nárůstu chyb.

Nicméně jak se objeví první chyba, může jít dosk pod sekeru, protože v tu chvíli je k prdu :-)

Jsem zvědav, ale nemyslím, že se dostaneme nad 6K přepisů/buňka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kazdopadne na ziadnom SK-CZ IT portali som takyto unikatny test nenasiel. Bude to super a uvidi sa rezerva, ci 5K prepisovacie bunky vydrzia 6K-7K alebo aka je vlastne rezerva. Inak dobry napad, po kazdych 5-10-20 kompletnych prepisoch (v hrubom priemere 200-400-800 GB) by sa mohlo spravit porovnanie zapisanych dat a postupne kreslit krivku chyb. Je jasne ze uz ked bude vadnych 10 buniek z tych desiatok miliard, znamena to ze zaciatok konca uz nastal a disk je na prd - to je prakticky uz teraz. Ide o to kedy to bude, t.j. aka je rezerva. Aj potom by sa vsak chvilku oplatilo konstruovat krivku chybovosti, kym pocet chybnych buniek nepresiahne par tisic alebo par desattisic, aby sa videlo, akym tempom to odchadza do kremikoveho neba :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně já čekám, že zhasne ihned, bez varování.
Možná proto bych právě zhustil frekvenci měření. Sice více práce, ale i více užitku. Protože se může stát, že z ničeho v prvním měřením kompletně umře před druhým měřením a dovíme se prdlačku..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak "jak se pravi v infinitesimalnim poctu", treba zjemnit delenie intervalu :) Mozno kazdych 3-5 kompletnych prepisov (120-200 GB).

Nemyslim si vsak, ze smrt SSD (ak je z dovodu opotrebenia NAND cipov) je podobna ako vo vseobecnosti smrt HDD, kde mozu odist mechanicke sucasti, elektronika, poskodene platne ... Jedine ak by malo SSD vo firmware "samodestrukcny mechnizmus": ak sa na mne objavi tolko a tolko nenavratne neopravitelnych pamatovych buniek, tak sa neodvratne zablokujem. Aj HDD s poskodenymi platnami moze krasne fungovat, pokial je vsetko ostatne v poriadku. Sam jeden taky mam, nejakych 20 odpisanych sektorov, ale mechanika a elektronika su OK. Pouzivany je iba ako zalozny disk (uplen nezavisly mirror nie RAID) pre iny disk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že když koukneš na ten zahraniční server, který se na vraždění SSD přpravuje, tak tam disky prostě umřou, nejde ani číst, a většinou zmizí, že je ani BIOS nedetekuje. Samozřejmě to nic neříká "o průběhu a rychlosti smrti", ale nechceme testovat tak rychle, abychom se do tohoto stavu dostali ze stavu "všechno cajk".

Ta degradace buněk je taková, že každá může vydržet jinou dobu, některé už to třeba i vzdaly po 1000 přepisech. Jiné by ještě zapisovaly, ale už z nich nejde číst, atd.. A ve chvíli, kdy disk obsah buňky nezná, a nemůže ho přečíst, je vlastně amen s jeho službou. Otázka je, jak si to disk řeší, jestli to ignoruje, jestli se snaží informaci vydolovat a odvalit pryč, nebo jestli se lekne, že udělal chybu, a než aby to pánovi musel říct, raději hraje mrtvého brouka, což se mi zdá jako nejpravděpodobnější. Jinak by totiž neměl být důvod, aby disk ze systému zmizel. I kdyby se na něj mělo vejít 5 megabajtů, furt by se měl hlásit. To ale nedělá. Třeba kdiž zjistí, že už k ničemu není, tak prostě spáchá sebevraždu. Co by taky měl dělat jiného? Bombardovat uživatele hláškou "nejde to" pokaždé, když se někdo pokusí zapsat/přečíst? Umřít žere méně elektriky :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No mozno to bude "sudden death" ala harakiri.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

{ "errors": "\x3cdiv class=\"messages status\"\x3e\nV této anketě jste již hlasoval.\x3c/div\x3e\n", "res": "88590" } - no soudruzi, rozhodně jsem nehlasoval, ale když myslíte, hádat se nebudu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem měřila se v průběhu testů rychlost sekvenčního/náhodného čtení? Jak je na tom asi ta třistadvacítka s procentem života?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemá zmysel testovať, či budú dáta po "umretí" SSD čitateľné po týždni, alebo po 20 dňoch. Správne zapísané dáta aj do opotrebovanej, ale zdravej, bunky budú čitateľné možno aj 10 rokov.

Umieranie flešky by sa u SSD malo prejaviť tak, že mu začne klesať kapacita na zápis. Firmware hneď po zápise bloku ho prečíta a skontroluje správnosť zápisu. Poškodený nezapísateľný blok proste označí ako bad a realokuje, podobne, ako je to u HDD. Zaujímalo by ma, aký časový priebeh bude mať tento pokles kapacity od jeho počiatku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chcete urychlit test životnosti dat zapsaných na SSD , je to jednoduché, stačí Flash paměti vystavit vyšší teplotě, pokud na týden flash strčíte do pícky s teplotou 120C budou data nejspíše v hajzlu, životnost dat na SSD je funkci teploty. Pokud je životnost dat při +25C řádově desítky let tak při +50C to jsou již jen roky a při +125C již jen dny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ako je to so zapornymi teplotami? Co tak -125 C?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Záporné teploty životnost prodlužuji , při absolutní 0 vydrží teoreticky nekonečně dlouho :-)
Princip je jednoduchý. Flash technologie stoji na hradlech s unipolárními tranzistory s tim, že jedno hradlo je tzv. plovoucí , jinak řečeno od okolí zcela izolováné vrstvou oxidů, u 19nm technologie je izolační vrstva tlustá jen několik atomu.
No a ani u pevných látek není pozice atomu v prostou pevně daná a definovaná, i v pevných látkách dochází k pohybu atomu, přičemž pohyb a ochota atomu se hýbat je funkcí teploty. Pokud se par atomu v izolační vrstvě správně hne dojde k uniku náboje z izolovaného hradla a informace je v ....
Podobného efektu lze dosáhnou zářením, například kosmické záření pokud se trefí do izolované gate způsobí ve vrstvě oxidu "ionizační stopu" a informace je opět v ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vedel som ze to je tak, len som myslel, ci z pouzitych technologii nevyplyva v holej praxi nejaky cold bug. Extrapolacie su sice fajn vec, termodnamicke teplota je fajn vec, zmysel teploty ako translacny, rotacny, vibracny pohyb je tiez fajn vec - neuvazujuc Bolzmanovo rozdelenie podla en. hladin kde len v chapani co myslime pod pojmom teplota v tomto zmysle mozne inverznym rozdelenim chypat zaporne termodynamicke teploty a cim menej tym lahsie. Teorie a extrapolacie su fajn, len v realite to obcas moze byt inak. Napr. pri -170C by sa mohlo stat, ze sa to zadrhne, zedere a SSD pri nizsich teplotach uz nefunguje.

Ale ked si tak uvedomujem, culd bud ako pri pretaktovani CPU tu ani nema zmysel, kedze NAND cipy nic nerobia pokial sa informaia necita a nezapisuje, ale iba v istom stave existuju.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ako hovoria znalci II. zakona termodynamiky (resp. ti co si uvedomuju vyznam pojmov konecnost a nekonecnost): pokazi sa nielen to co sa moze pokazit. Ide o to, ze "pokazi" sa uplne a absolutne vsetko (aj to co neobsahuje ziadne mechanicke sucasti). Aj kocka platiny 10x10x10 km. Jednoducho vysublibuje. Ide len o to kedy (hlavne ked by sa tulala v aktivnych oblastiach galaxie a podliehala ziareniam a solarnym vetrom) a ci skor doziaria vsetky hviezdy 4- 5- a dalsich generacii alebo sa skor rozpadnu protony, alebo ci sa skor sa vyparia najvacsie cierne diery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.