Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

SSD od OCZ pro podniková řešení s novým rychlým řadičem SandForce

OCZ logo / OCZ Technology logo
Mít v nabídce SSD s řadičem SandForce se stalo jakýmsi standardem pro rychlá datová úložiště a už je snad nabízí každá významnější značka. OCZ nyní oznámila, že svou řadu SSD Deneva určenou pro podniková řešení, tedy velká datová úložiště a servery, bude kompletovat s novým řadičem SandForce SF1500. Půjde o modely s MLC a eMLC (enterprise MLC jsme dnes zmiňovali v souvislosti s oddálením nových SSD Intel) s rozhraním SATA, SAS, FC i PCIe.

Se SF1500 v její řadě Deneva nacházíme nyní 2,5palcové modely se SLC, MLC i eMLC se SATA 3.0 Gbit/s a SAS (eMLC je zatím ale pouze se SATA), u SLC mají rychlost sekvenčního čtení 285 MB/s a zápisu 275 MB/s, eMLC dává o 10 MB/s méně, se 4kB bloky se u SLC uvádí 50 000 IOPS, u eMLC pak 45 000. MLC model vám přiblížit v tuto chvíli nemůžeme, jeho specifikace je zcela shodná s eMLC (šotek řádí i na jiných webech). V obou případech je poskytována tříletá záruka, což by s 10 miliony MTBF asi neměl být velký problém. Oproti specifikaci samotného řadiče SF1500 OCZ uvádí poněkud lepší údaje, SandForce má totiž v datasheetu 260 MB/s pro zápis i čtení a se 4kB bloky „jen“ 30 000 IOPS. Třeba to má OCZ ale ještě nějak vylepšené vlastní úpravou, nebo pro ní SandForce třeba dodává jiné řadiče, skutečné hodnoty nám snad odhalí až nějaké nezávislé testy. OCZ také vůbec nezmiňuje vyrovnávací paměť, ale tyto SSD jsou vybaveny „supercapacitorem“ pro bezpečné uklizení dat v případě výpadku, což její přítomnost naznačuje a u enterprise úložišť bychom jí čekali.

OCZ zmiňuje 3xnm výrobní technologii, mohly by to proto být eMLC a MLC vyráběné 34nm technologií od firmy Micron, ale kdo ví, jakého dodavatele OCZ zvolila.

OCZ SSD Deneva s eMLC

V souvislosti s eMLC nás zaujala ještě jedna věc. OCZ v této tiskové zprávě uvádí i „mimořádnou cenu“, což se v této souvislosti dá chápat jako cenu velmi příjemnou. Na internetu se však objevily zprávy, že takový 100GB SSD eMLC vyjde na 1100 USD, což žádná láce není, ale cena to jistě mimořádná je ;-)

SLC SSD Deneva mají kapacitu 50, 100 nebo 200 GB, eMLC modely bude OCZ prodávat 100, 200 a 400GB (MLC budou poravděpodobně stejně velké).

Diskuse ke článku SSD od OCZ pro podniková řešení s novým rychlým řadičem SandForce

Pátek, 18 Červen 2010 - 09:56 | Martin Bartoň | Je fakt, že u SF1500 je v blokovém schématu...
Pátek, 18 Červen 2010 - 09:35 | Ondar | Jestli se nepletu, tak ty řadiče SandForce mají...

Zobrazit diskusi