Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Stažení Parted Magicu tak trochu zpoplatněno, distro je ale nadále free

Parted Magic
Pokud jste někdy rozdělovali diskové oddíly či přehazovali partišny odtud tam, pak jste jistě narazili na Parted Magic. Jeho tvůrce nyní zpoplatnil download...

A tím okamžitě vyděsil mnoho lidí, kteří nabyli dojmu, že dochází k uzavírání programu a jeho otevřená bezplatná budoucnost je ta tam. Muselo tedy přijít vyjasnění situace. Parted Magic je i nadále samozřejmě otevřená a bezplatná, speciální linuxová distribuce. Pouze odkaz na domovské stránce vedoucí ke stažení je veden skrze stránku žádající zaplacení mírné částky 4,99 dolarů (v přepočtu 97 Kč). Autor Patrick Verner k tomuto přistoupil proto, že se zhoršila jeho životní situace. Veškeré práce dělá na Parted Magicu zadarmo. Jeho manželka ale ztratila práci a tak se značně zhoršila rodinná finanční situace a autor si již nemůže dovolit to dělat nadále bezplatně, resp. příjmy z dobrovolných darů nestačí.

Patrick přitom není žádná držgrešle, sám z darů na Parted Magic v minulosti přispíval na projekty, které v Parted Magicu využívá (a že jich jsou desítky a desítky). Cílem „zpoplatnění“ je vybírat zhruba 1 200 dolarů měsíčně (v přepočtu zhruba 23 tisíc Kč), což by Patrickovi umožnilo v projektu nadále pokračovat jako doposud. Vedle vlastního downloadu z domovského webu je samozřejmě možné Parted Magic bezplatně stahovat odjinud, třeba ze SourceForge.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Stažení Parted Magicu tak trochu zpoplatněno, distro je ale nadále free

Středa, 26 Únor 2014 - 13:20 | Duck Daffy | Na SourceForge je ke stažení už jen readme.txt s...
Neděle, 18 Srpen 2013 - 20:00 | petr22 | Doufam ze to nebude jako s Kenem Rockwellem - ten...
Pátek, 16 Srpen 2013 - 14:57 | bager | este ze mi staci GParted :)

Zobrazit diskusi