Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Studie NASA: hluk dronů vadí lidem víc než automobily

phantom-dron.jpg
Zvuk elektrické sekačky na trávu kombinované s obří mouchou na steroidech je lidem daleko nepříjemnější než jedoucí automobily. Tolik vyplývá ze studie NASA.

Typický zvuk dronu o vyšších tónech obvykle lidi znervózňuje. Na to není potřeba žádná studie, stačí prostý selský rozum a vlastní zkušenost. Nicméně kvůli ukotvení provozu dronů v lidské společnosti se takové studie dělají a jednu z nich dokončila nedávno NASA.

Studie porovnávala hlučnost automobilů s drony nastavenou na stejnou hlasitost. Je ale pochopitelné, že dron kroužící pár desítek až set metrů od člověka někde ve vzduchu nepředstavuje zásadní rušivý element, zatímco automobil bude vždy na silnici, tedy povětšinou v úrovni uší běžného člověka.

Problémem dronů je jejich velmi rychlý nástup bzučivého zvuku a skutečnost, že zatímco auto vás na silnici mine během chvilky, dron se typicky v blízkosti člověka pohybuje déle. Navíc zde vstupuje do hry už historická paměť: se zvukem automobilů jsme vyrostli, je pro nás součástí běžného života, což o dronech říci nejde (jistě by se tato úvaha dala použít i na problematiku soužití s tchyněmi :-)).

Nicméně problémem jsou v podstatě jen nízko letící drony, případně start/přistání. Ale pokud by se mělo více rozmoci doručování zásilek drony, tak jak jej vyvíjí třeba Amazon, nebude od věci hledat nějaká vhodná konstrukční řešení.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Studie NASA: hluk dronů vadí lidem víc než automobily

Pátek, 21 Červenec 2017 - 14:34 | Tom M. | Spalovací motor. Viník všeho nejen hlukového...
Pátek, 21 Červenec 2017 - 09:33 | Gaunter | Skôr si myslím že ľudí hlavne znervózňuje...
Čtvrtek, 20 Červenec 2017 - 13:39 | DRK | Představuju si to asi takto: Bzzzzz. .. Prásk...

Zobrazit diskusi