Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Subjektivní zhodnocení, hlučnost, závěr

Titan Vanessa S-type a L-type
Od společnosti Titan, stojící za výrobou stejnojmenných chladičů, jsme dostali k otestování dva z posledních modelů z řady Vanessa. Ty staví na heat-pipe technologii a kvalitních velkých ventilátorech. Jak si vedou při chlazení jednoho z nejnenasytnějších procesorů poslední doby a spoustu dalšího, si přiblížíme v této jejich recenzi.

Kapitoly článků

6.  Subjektivní zhodnocení, hlučnost, závěr

Co se týče hlučnosti, tak jsou na tom oba dva chladiče přibližně srovnatelně. Bohužel nedisponujeme nějakou exaktní měřící technikou ani poslechovou místností, kde bychom vám naměřili přesně kolik ten který chladič vyluzuje decibelů a hodnocení „od ucha“ na škále 1 až 10 se nám také nejeví jako ideální. Shrňme si to tedy slovně. V počítači sídlí z těch hlučnějších komponent 10 000otáčkový Raptor a grafika s nepříjemným větráčkem (viz naše recenze). Všechny další zdroje hluku, tedy DVD vypalovačka TEAC, 7 200otáčková Barracuda, oba větráky u CPU i Fortron s termoregulací se pod nimi bez problémů schovají. Obě dvě Vanessy pak za běžného provozu nepředstavují nijak výrazné navýšení hluku, spokojeně jsem s oběma pracoval po řady týdnů a jejich hluk mi v tomto režimu nijak nevadil, byť u malé Vanessy byly minimální otáčky vyšší, takže její tón byl posazen o něco výše, tudíž byl „méně snesitelný“. Při stoprocentní zátěži už značně přituhne a hluk se stane nepříjemným, nicméně pro mou tolerantní osobu se drží na stále přijatelné hladině. Avšak ve srovnání s tichým počítačem mého známého (350W Fortron, 80mm Arctic na CPU Athlon XP 2400+, vše ostatní pasivně, disk ztišený speciálním uchycením ve skříni), u jehož sestavy ani při absolutním soustředění nejste schopni poznat, zda běží či nikoliv, jsou na tom obě Vanessy bídně i při minimálních otáčkách. Vše se dá relativně slušně vykompenzovat nasazením regulátoru, nastavením minimálních otáček a vypnutím jejich autoregulace v BIOSu, avšak v takovou chvíli můžete naprosto jistě zapomenout, že byste uchladili takový procesor, jakým je 3,6GHz Prescott.

Hodnoty hlučnosti obou chladičů, jak je uvádí výrobce, jste mohli nalézt na začátku článku v tabulce, subjektivně se dá opravdu říci, že v hluku celé naší testovací sestavy se papírové rozdíly v podstatě stíraly.

pokrok nezastavíš osazení malé Vanessy na prehistorickou desku

Subjektivně pak musím k malé Vanesse říci, že její chladící výkon bohužel těsně nesplnil má očekávání. Věřil jsem, že si s 3,6GHz Prescottem poradí, byť jen tak tak. Ona si však poradí jen s 3,4GHz hranicí, což je i tak rozhodně velmi slušný výsledek, vezmeme-li v potaz obrovskou produkci tepla z jádra Prescott. Naopak jsem byl potěšen její kompaktní konstrukcí, se kterou byste neměli mít potíže na absolutně žádné desce ze všech podporovaných socketů. Stejně tak hmotnost není nikterak velká, takže i třeba manipulace se skříní na nějaké LAN party nehrozí nějakými problémy. Vše v případě osazení na Socket 775 fixuje zespodu připevněný kovový kříž.

K velké Vanesse mohu z hlediska provedení a podaného výkonu pět jen chválu. Chladič je velmi masivní a skvěle chladí i ty nejžhavější procesory. Jeho 120mm „vrtule“ je při běžném provozu, tedy na minimálních otáčkách, relativně tichá, na plné otáčky to v zavřené skříni na zemi je také snesitelné, i když doslova slyšíte ten mohutný průtok vzduchu žebrovím. Mohu snad jen dodat, že každý kdo u mne tento chladič viděl, přistupoval k němu s respektem :-). Jediným větším problémem, se kterým se také potýkají například největší modely chladičů od Zalmanu, je to, že budete na mnoha základních deskách muset značně improvizovat, aby se vám velkou Vanessu podařilo osadit. Na některých to dokonce nepůjde vůbec, výrobce uvádí například nekompatibilitu se základní deskou Epox EP-9NPA+. Jediné, čeho bych se díky rozměrům chladiče obával, je snad až příliš daleko od základní desky posunuté těžiště chladiče. To sice nepředstavuje v případě socketů 775 díky kovovému protějšku výrazný problém, avšak třeba u Socketu A již bych měl velké obavy. Tam se totiž celý chladič šroubuje do plechové vaničky, jež je pouze nasazena na socket a v případě Athlonů/Duronů pro Socket A, které mají „odkryté“ jádro, bych se obával rizika odštípnutí růžků tohoto jádra při nějakém hrubějším transportu.

Můžeme tedy za nás říci, že vzhledem k celkem malému rozdílu cen mezi oběma chladiči se nám jako ten s lepším poměrem cena/výkon rozhodně jeví velká Vanessa L-type. Tedy pokud budete mít štěstí a na vaší základní desku a do vaší skříně se vůbec vejde :-).

Tak, máme za sebou historicky první recenzi chladičů na našem serveru. Pokusili jsme se při ní o trošku odlišný přístup, než bývá obvyklé. Pokud tedy máte nějaké připomínky, co bychom mohli testech chladičů zlepšit či přidat, pište směle do diskuse. Můžete totiž do budoucna počítat s tím, že se nejedná o poslední test chladičů, který u nás vidíte a další testy by měly taktéž probíhat na stejné testovací sestavě, zejména co se týče použitého procesoru a základní desky.

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme firmám:

Kapitoly článků
6.  Subjektivní zhodnocení, hlučnost, závěr

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Souboj Titánů: dva nové heat-pipe chladiče v testu

Sobota, 11 Březen 2006 - 14:42 | Anonym | niesom odbornik na fyziku, ale podla mna je uplne...
Úterý, 7 Březen 2006 - 20:29 | David Ježek | to toire: neda? vsem v redakci ano a spouste...
Úterý, 7 Březen 2006 - 04:50 | Anonym | neumíte udělat video které se dá spustit tak rači...
Neděle, 5 Březen 2006 - 22:47 | Anonym | liborc: Takový chladič by byl moc efektivní, malý...
Pátek, 3 Březen 2006 - 17:40 | Libor Chocholaty | Ty vogo, to jsem jeste nezral. Chladic ve tvaru...
Úterý, 28 Únor 2006 - 16:04 | Anonym | možná by bylo fajn nechat dleší dobu měření...
Pondělí, 27 Únor 2006 - 23:05 | Anonym | DTSmaniac: S prioritama jsem si samozřejmě hrál,...
Pondělí, 27 Únor 2006 - 21:02 | Václav Rašín | TO: David Ježek to znamena, ze velke vanesse to...
Pondělí, 27 Únor 2006 - 10:50 | David Ježek | to Binder: na stribrne paste obecne neni nic...
Pondělí, 27 Únor 2006 - 09:46 | Martin Bartoň | ptc: Myslím, že by sis ten text měl taky přečíst...

Zobrazit diskusi