Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sun kupuje firmu MySQL AB

To ale nie je tak, že by zákazníci chceli za podporu platiť:) Vyžadujú ale kvalitu a garancie avšak to bezplatne nikto neposkytuje, takže platiť musia a z toho žijú firmy ako sun a ibm, ktoré sa preprofilovali na dodávateľov služieb.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je slušná pecka!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASi, dobrá práce, prostě no!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Paráda! Další rána pro Micro$oft ;). Tady ty firmy jako IBM a Sun se mi začínají líbit čímdál víc. Podporují a vyvíjí opensource a dávají ho světu zdarma a zároveň nabízí profesionální podporu jakou mají komerční produkty. Vlk (IBM, Sun, apod.) se nažere, koza zůstane celá (opensource je pro ty co nepotřebují žádné záruky a podporu zdarma) a ďábel (Micro$oft) krvácí. ;) A vlastně i ta samotná koza se díky podpoře těch firem taky hodně nažere...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster: Jenže to dělají jenom proto, že jinak by je M$ dávno převálcoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to happymaster23: Asi jsem něco nepochopil, a nebo Vy. On je MySQL zdarma? A od kdy? Já jsem si toho tedy nevšiml.

Naopak, ačkoli s MySQL hodně dělám, pro řadu projektů jsem byl nucen najít náhradu za MySQL, protože její cena je mírně řečeno neadekvátní kvalitě té MySQL. Ano, dobře mluvím o ceně - protože MySQL není automaticky věude pro každý projekt zadarmo. A že je setsakra drahá, to si pište. V podstatě MySQL má zlomeček schopností opravdové databáze, ale cena je o hodně výše, než by tomu odpovídalo.

Jinak vývoj MySQL by mě taky dost zajímal - MySQL postavila všechno a největší esa vsadila na modul InnoDb, který jí před časem přímo před nosem koupil Oracle, takže MySQL je dost v nejistotě, protože Oracle by jedním škrtem mohl poslat MySQL nárokováním si práv na InnoDb modul ze dne na den ke dnu. Kdyby Oracle kývnul prstem, zítra MySQL nemusí existovat a máte smolenku všichni jak tu sedíte, ale zřejmě Oracle blahosklonně na to kašle. Jen díky milosti velkého veličenstva Oracle Larryho můžete vůbec legálně MySQL používat.

Nezitím se pustila do vývoje MySQL verze 5.x, který není zcela odladěn a pokouší se zachránit situaci slíbením vývoje MySQL verze 6, který prý nebude používat modul InnoDb a snad i zaměstnala člověka co se motal kolem Interbase.

Sakra, když to tak čtu, napsal jsem 100x víc informací o MySQL, než samotný článek, nechce mě cdr.cz zaměstnat, nebo mě zaplatit za informace? Asi se na to vykašlu a nebudu tu věci předávat zdarma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MySQL je zdarma pro nekomercni pouziti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Dalibor: A dál? Jenom takovou perličku, MySQL se stal známou databází, protože se začala používat na webech spolu s webovým serverem Apache a PHP skriptům. Ovšem díky ZMĚNÁM licence směrem k __HORŠÍMU__ pro uživatele byly nuceny tyto __NEKOMERČNÍ__ projekty projekty před několika lety ze svého jádra ODSTRANIT MySQL podporu z licenčních důvodů, a tehdy si firma MySQL AB, vlastník MySQL databáze uvědomil, že je zle, protože si odřezávají větev, která je obchodně vynesla nahoru, a udělali těmto projektům VÝJIMKU. Nicméně MySQL už není jádrem těchto projektů a autoři to ani nehodlají dělat, protože se poučili, že závislost na MySQL není dobrá a je vrtkavá na vachrlaté přízni manažerů z MySQL, kteří jeden den slibují to, druhé den podtrhávají nohy.

Jedno je jisté, v GPL projektech (což je velmi velmi malá podmnožina všech nekomerčních projektů) MySQL lze používat zdarma. Mnoho porgramátorů však o licenci GPL nestojí, nechtějí jí používat, mnoha vývojářům nevyhocuje, neboť je připravuje o svobodu určovat co bude s vlastnm naprogramovaným projektem.

V dalších nekomerčních projektech nikdo neví jak to je, MySQL má dost měnící se údaje a v zásadě se snaží jako každá obchodní firma dotáhnout uživatelel k placení za MySQL.

Já osobně odstraňuji MySQL kde mohu, další nezavádím. MySQL je dobrý produkt, jako databáze je málo mocná, ale je spolehlivá, dobře zdokumentovaná a svojí práci odvede. Ale licenční problémy už mě nebaví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky je tu PostgreSQL, ze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že právě ta koupě Sunem by mohla leckteré problémy a nejasnosti okolo licencí a jejich budoucnosti vyjasnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to MP: a co PostgreSQL? a Oracle XE? Pravdu povediac pri komercnom vyvoji pouzivam XE-cko, ma takmer 100% funkcionalitu full Oraclu (veci co boli osekane tak nie su moc pouzivane - kto by pouzival javu na DB strane???), a tie datove obmedzenia ... hehe to brani iba produkcnemu nasadeniu. Na to sa nechyta kvalitou ziadne smiesne MySQL

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MySQL je jen rychla souborova databaze co se tvari jako SQL (nehlede na tu jejich divnou licenci), pokud chce clovek poradnou OpenSource databazi pouzije Firebird nebo PostgreSQL, jinak MS SQL nema taky uplne spatnou DB (musi se ale opatrne vybrat licence). Popr. pro jednoduche projekty SQLite.

A proto taky pretahnuli z Firebirdu puvodniho autora Interbase (Jim Starkey) aby jim ten jejich divny DB stroj napsal znovu aby konecne byl k necemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xspiky: tak tak, opravdu MySQL je tak rychlý, škálovatelný, robustní, že pohání backend Google, NASA ji používá atd. Těžko hledat něco adekvátního.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ovsem z toho mam skutecnou radost. Je sice faktem ze tim dalsi skvely evropsky produkt putuje rovnou pod kridla "americkeho usurpatora" :-), podobne jako to bylo se skype, icq a mnoha dalsimi ... nicmene mam dojem ze to bude pro mysql znamenat opravdovy boom co se tyce funcionality tohoto softwaru. Mame se na co tesit. Jen doufam ze se nezmeni nic na politice ... "pro nekomercni vyuziti zdarma, pro komercni prakticky za pakatel", v tomto ohledu vsak momentalne nemam duvod Sunu neverit, protoze nedavne uvolneni Javy pod opensource dava tusit ze tato firma se adaptovala na novy zpusob pristupu k zakaznikum ktery neni motivovan striktne snahou ocesat je co to da...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a nakonec kdyby to s mysql nevyslo, mame tu prece Firebird a PostgreSQL ktere jsou o poznani lepsi uz dnes a zcela zdarma pod opensource licencemi ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.