Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Superpočítačové novinky III: Nvidia pošle Keplera do Itálie, Fermi půjde do Indie

Nvidia logo velké
V návaznosti na nové statistiky výpočetních strojů serveru Top500 jsme připravili poslední z řady článků - tentokrát zaměřený na Nvidii, která ohlásila tři novinky vybavené vlastním hardwarem…

Věnovali jsme se Intelu, AMD i IBM a nyní přichází na řadu Nvidia, která má oproti jmenovaným výrobcům trochu odlišnou pozici: Nenabízí serverové procesory (zatím), ale koprocesory - akcelerátory Tesla postavené na grafických čipech.

V rámci nejvýkonnější pětistovky superpočítačů nese samostatné koprocesory / akcelerátory 11,6 % a většina z nich pochází právě od Nvidie. Podíl Tesel v rámci všech pěti set strojů činí 10,6 % co do počtu a 11,9 % co do výkonu (počítá se s výkonem celé sestavy).

Top500 2012 stat 2
Top500 červen 2012 - 88,4 % (442) sestav nepoužívá koprocesor, 10,6 % (53) Tesly od Nvidie,
0,4 % (2) Radeony, stejný počet nese procesor Cell a 0,2 % (1 sestava) Intel MIC - Larrabee

Právě 640 Tesel řady 2070 a 2090 (448 a 512 stream procesorů generace Fermi) nově doplňuje šestijádrové Xeony v systému SAGA, který využívá Indická organizace pro výzkum vesmíru (ISRO). Jejich výpočetní výkon 394 TFLOPS (double-precision) bude sloužit k simulacím a výpočtům pro dopravu satelitů na oběžnou dráhu. SAGA je podle Top500 druhým nejvýkonnějším výpočetním nástrojem v Indii; podle Nvidie, která řadí podle teoretického DP výkonu, mu v rámci Indie náleží první místo.

Saga supercomputer Indie
Saga supercomputer, Indie

Možná zajímavější a z našeho pohledu aktuálnější bude projekt Aurora Tigon. Jeho stavitel Eurotech podepsal smlouvu s Nvidií na dodávku 256 výpočetních karet Tesla K20, což není nic jiného, než 28nm Kepler. Systém nabídne výkon 500 TFLOPS při očekávaném poměru 3,6 GFLOPS na watt (stávající řešení postavené na Fermi dosahuje 2,5 GFLOPS na watt), díky čemuž bude možné dosáhnout více než 0,5 PFLOPS výkonu na každý rack.

Vodou chlazený cluster půjde pod správu italského výpočetního střediska CINECA, využití bude velmi široké (astrofyzikální a geologické simulace, přírodní vědy, fyzikální výzkumy a podobně).

Nvidia brain
výzkum nervové tkáně a mozku - jeden z cílů střediska Jülich

Třetí z nových superpočítačů nám bude geograficky nejblíž - poputuje do Jülichu, výpočetního centra v Německu. Jeho účelem budou primárně simulace pro výzkum lidské nervové tkáně. Nvidia rovněž ohlásila spolupráci s centrem, která povede k výzkumu a technické podpoře výzkumu v oblasti astronomie, astrofyziky, materiálového inženýrství, částicových simulací a skládání bílkovin. Počet ani typ Tesel v tomto případě nebyl zveřejněn.

Diskuse ke článku Superpočítačové novinky III: Nvidia pošle Keplera do Itálie, Fermi půjde do Indie

Pátek, 22 Červen 2012 - 16:36 | no-X | AMD do vydání architektury GCN tenhle segment...
Pátek, 22 Červen 2012 - 15:54 | Lada1 | Prekvapuje, ze AMD ma tak male zastoupeni a...

Zobrazit diskusi