Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Surface RepeTe aneb druhá generace Surface tabletů se oficiálně představí za 14 dní

Microsoft Surface - img1
S blížícím se 23. září, kdy má Microsoft naplánovanou přesně po roce svou prezentaci svých novinek v New Yorku, prosakují na povrch zajímavé zvěsti především o nextgen tabletech Surface. Chtějí nabídnout vyšší rozlišení a zajímavější příslušenství.

A o čem, že se to v kuloárech špitá? O označení modelů, konkrétně Surface 2 zastoupí Surface RT a Surface Pro se jen vývojově vyhoupne na Surface 2 Pro. Surface Mini je zatím stále spíše novinářskou kachničkou aneb nikdo ho nikdy neviděl, nikdo o něm v Redmondu nemluví, ale pořád se o něm spekuluje. :)

Každopádně co do výbavy, Surface 2 (varianta s Windows RT) zaútočí na zákazníky se svým čtyřjádrovým procesorem Nvidia Tegra 4, FullHD rozlišením (1920x1080) a osmihodinovou výdrží na jedno nabití. Vizuálně by měl vypadat úplně stejně jako předešlá generace Surface, jen se z logiky věci předpokládá, že Windows povýší už v základu na verzi s přídavnou aktualizací, tedy na Windows 8.1.

surface

Naproti tomu od Surface 2 Pro se očekává nasazení Haswell procesoru, konkrétně z řady Intel Core i5, a dosažení alespoň sedmihodinové výdrže na jedno nabití. Podle spekulací se zatím vychází z možnosti dvou variant co o velikosti paměti RAM – 4GB nebo 8GB verze.

Tohle ale není vše, milý Horste. V předchozích hodinách se začalo také hojně diskutovat na novým příslušenstvím, respektive nad úpravou krytu Surface 2 (Pro) a nového doku. Do barevných variant by měla připlout i verze v bílém provedení a přítomný stojánek na zadní straně tabletu by měl nabídnout dva stupně pozicování.

type-cover

A nabídku příslušenství by měla rozšířit nová klávesnice; vedle Touch Coveru a Type Coveru by se v nabídce měl objevit tzv. Power Cover, koncepčně neojedinělý avšak existenčně potřebný. Jak již název napovídá, Power Cover bude mimo fyzické klávesnice (vychází z Type Coveru) i takovou přídavnou baterií. Tedy samozřejmě bude nabíjet nový Surface skrze tuto vestavěnou baterii a prodlouží tak výdrž na jedno nabití. Kolik za to a o kolik si výdrž prodloužíme, by už byla moc velká spekulace, zatím nic bližšího nevíme. Dobrou zprávou ale je, že nový Power Cover by měl být kompatibilní i s dnes aktuální (po uvedení předchozí) generací Surface.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Surface RepeTe aneb druhá generace Surface tabletů se oficiálně představí za 14 dní

Úterý, 10 Září 2013 - 18:57 | maruširi | ;-)
Úterý, 10 Září 2013 - 18:02 | Martin Kolar | Surface, expresivne prelozeno do cestiny - "...
Úterý, 10 Září 2013 - 17:32 | corwin78 | Hezké, mno a zase jim toho zůstanou plné sklady...
Úterý, 10 Září 2013 - 15:47 | mikeczcom | akorát tu cenu jsem nikde napsanou neviděl, ale...

Zobrazit diskusi