Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Krátký pohled na finální Windows 8.1 (v češtině)

Windows 8.1 Pro - obrazovka Start
Odhodlal jsem se k upgradu z Windows 8 na Windows 8.1 proto, abych se zavčasu podíval, s čím budou mít zájemci v říjnu, až bude systém oficiálně uveden, tu čest. Přináším svůj pohled na Windows 8.1…

Připomínám, že jsem uživatelem Windows 8, zároveň však z větší části používám Windows 7. Windows 8 jsem koupil s notebookem Fujitsu Lifebook N532, Windows 7 mám delší dobu na svém desktopu, který je stále mým primárním pracovním nástrojem („je to k nevíře“, ale na desktopu se mi pořád pracuje nesrovnatelně pohodlněji).

Rozhodl jsem se dát systém Windows 8.1 do svého notebooku proto, že už tam je systém Windows 8 a stejně by tam jednou přišel 8.1 zdarma jako upgrade. Tak proč ne hned? Přesto jsem měl v plánu zachovat si stávající instalaci Windows 8, protože tam mám nějaké aplikace a hry v rozdělaném stavu, k němuž chci mít možnost se kdykoli vrátit pro vytahání dat, nastavení a kdovíčeho ještě. Nejsem schopen to všechno přemigrovat naráz tak, abych na nic nezapomněl a původní instalaci Windows 8 mohl spokojeně hodit do koše.

Původní instalaci Windows 8 jsem tedy zazálohoval, a to tak, že kompletní svazek C jsem převedl do souboru virtuálního pevného disku VHD. Soubor jsem si odklidil na stranu (na původní pevný disk v notebooku, neb jako primární používám SSD), připravil jsem si instalačku na USB flešku tak, abych mohl instalovat v režimu UEFI a poslední, co jsem starému systému Windows 8 řekl, bylo, aby nabootoval instalačku z USB flešky v režimu UEFI.

Boot Windows 8.1 na notebooku Fujitsu Lifebook N532

Poté, co se spustil EFI zavaděč OS z flešky a nabootovalo předinstalační prostředí, jsem před samotným zahájením instalace spustil pomocí kláves Shift+F10 příkazový řádek, v něm diskpart a příkazem clean jsem kompletně smazal celé SSD. Pak jsem teprve zahájil instalaci. Chtěl jsem, aby byl systém Windows 8.1 nejprve primárním a jediným OS na notebooku. Windows 8 se dá kdykoli přidat, je ve VHD souboru.

Windows 8.1 Pro - licenční ujednání

Nainstaloval jsem tedy Windows 8.1. Nemá smysl to asi rozebírat podrobně, zejména pak tu část, která běží ještě z flešky. Je notoricky známá a nic zvláštního v ní není. Avšak přestože jsem vám již ukázal haldu screenshotů z Windows 8.1 Preview, dovolím si některé zopakovat, protože nyní jsou již v češtině, tak abyste věděli, co vás čeká, pokud budete instalovat Windows 8.1 tak jako já z instalačky a ne jako upgrade přes Windows Store. Screenshoty z instalace vám ukážu převážně ve výchozím nastavení (abyste viděli, co se vám systém pokouší vnutit), přestože jsem si sám spoustu nastavení změnil.

Instalace Windows 8.1 Pro - přizpůsobení

Na přizpůsobení asi není moc co řešit, nastavíte barvičky, název počítače a jedete dál. Stejně tak není moc co řešit na expresním nastavení, …

Instalace Windows 8.1 Pro - Expresní nastavení

… což na mě ovšem zapůsobí jako rudý hadr na býka. Kdepak, nic se expresně nastavovat nebude. Hezky ručně, takže Přizpůsobit.

Instalace Windows 8.1 Pro - vlastní nastavení - Aktualizace počítače a Pomoc s ochranouInstalace Windows 8.1 Pro - vlastní nastavení - Hledání řešení na internetu a Pomoc s vylepšovánímInstalace Windows 8.1 Pro - vlastní nastavení - Sdílení informací s Microsoftem atd

Tyto tři obrazovky byste měli znát a měli byste si je projít. Zejména ta poslední hovořící o sdílení informací s Microsoftem a dalšími službami. Poznámka: bez ohledu na to, co sdílet nechcete, či chcete, NSA stejně svoje informace dostane.

Instalace Windows 8-1 Pro - Dále si nastavíte svůj účet

No, a pak je tu ta známá veselá věc s nastavením účtu, kdy se vás systém snaží přimět udělat si účet u Microsoftu, protože to vypadá, že na první pohled jiná možnost není.

Instalace Windows 8.1 Pro - přihlaste se k účtu Microsoft

Tip: Nechcete-li se registrovat u Microsoftu a chcete-li se tomuhle ponižujícímu kroku vyhnout, nepřipojujte počítač během instalace k internetu. Pak se tahle obrazovka nezobrazí a rovnou je vám nabídnuto vytvoření klasického lokálního účtu.

Jenže já k internetu připojen byl a tak jsem to musel obejít. Klasicky: zadat nesmyslný e-mail a nějaké náhodné heslo.

Instalace Windows 8-1 Pro - přihlaste se k účtu Microsoft - chyba účtu

Instalátor si toho všimne a nabídne vám pokračovat bez účtu Microsoft. Směle toho využijte.

Instalace Windows 8-1 Pro - Možnost vytvořit místní účet

Ještě jednou se vás pokusí instalátor zmást, nenechte se, dole vpravo je tlačítko Vytvořit místní účet. To je to, co hledáme.

Instalace Windows 8.1 Pro - vytvoření místního účtu

Je vhodné použít heslo, které si lehce zapamatujete, ale ostatní je snadno neuhodnou.“ Dobrá rada nad zlato. Přesto se jí tak málo lidí řídí. Někteří dokonce oběma částmi rady současně (to jsou taková ta hesla nalepená na monitoru na papírku).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Krátký pohled na finální Windows 8.1 (v češtině)

Pondělí, 9 Září 2013 - 20:07 | zx cygnus | Ani mně to není jasné. Sice obvykle používám...
Pondělí, 9 Září 2013 - 18:12 | Lukas Lukas | Mazané :-)
Pondělí, 9 Září 2013 - 00:59 | Txy | Mně nikdy nebylo jasné, jak může ve firmě...
Sobota, 7 Září 2013 - 16:41 | WIFT | Tak trochu ano i ne. S tvorbou instalačky jsem se...
Sobota, 7 Září 2013 - 11:54 | Lukas Lukas | Jo, vpohodě stačí, jen mne zarazilo že tam máte...
Pátek, 6 Září 2013 - 20:44 | WIFT | Však to stačí, ne? ;)
Pátek, 6 Září 2013 - 09:32 | Lukas Lukas | Zajímalo by mne kde jste přišel k české...
Čtvrtek, 5 Září 2013 - 20:48 | ZoZ | Vyzkouseno, fungovalo:) Dik
Čtvrtek, 5 Září 2013 - 11:14 | Lojza Suchánek | No ja na 95% nejedu :-(( Koliduje mi to s necim...
Čtvrtek, 5 Září 2013 - 10:09 | WIFT | Ano, funkce Alt+Tab zůstala zachována. Jestli se...

Zobrazit diskusi