Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Symbian jako open-source neuspěl, Nokia jej opět uzavírá

Definitivní hřebíček do rakve symbianu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

presne tak, toto smrdi koncom jedneho systemu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uprimne receno vazne prestavam Nokii chapat. Oni si snad vazne mysleli, ze otevrou kod a prihrne se milion odborniku a ten OS jim prepise zadara a tedka kdyz zjistili, ze to funguje presne obracene zase rychle zaviraj vratka.

Takova skoda promrhanyho potencialu kvuli tomu, ze management doslova blazni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Netuším proč by to měl být konec Symbianu. Klidně to může být jeho nový začátek. Podle mlhavých informací se dá usuzovat, že Nokia si je vědoma úpadku OS vlivem měnících se podmínek na trhu a reaguje na to. Takže se dá očekávat zlepšení postavení Symbianu, nikoli zhoršení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proč schéma "open-source ANDROID" funguje a schéma "open-source Symbian" ne? Je tam nějaká licenční klička? Špatná dokumentace? Management decision?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neznám tyto licence, ale je to celkem složitá otázka. A nejpravděpodobněji se to bude týkat ochoty vývojářů vyvíjet software pro konkrétní platformu(to se dá ovlivňovat několika faktory). Např. vývojář ti nebude vyvíjet software pro platformu, kterou nemá zákazník z nějakého důvodu rád, protože by nic neprodal. Prostě, na tvoje otázky by odpověděla jedině analýza a tu nemáme k dispozici.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nevim zda open source androidu funguje. spis bych rekl ze ne. kazdej pes (telefon) jina ves a to mu rozhodne neprospiva. a ackoliv jsem odpurce jablecnych produktu tak v tomhle ohledu treba ios nebo i novy wp7 jsou kus pred nim. at si firmy delaji widgety, aplikace ale do os jako takovyho sahat nesmi. podivejte se kolik je dister linuxu a kam to dotahl, na 0,5% uzivatelu desktopu. takze uzavrenej system ma taky co do sebe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Distribuce linuxu sice obcas mivaji jine jadro, ale 99.9999% odlisnosti tvori jiny vyber (a konfigurace) aplikaci. Krome toho kolik procent uzivatelu desktopu linux VYZKOUSELO a odmitlo PROTO ze je prilis odlisny? 0.05%? Vetsina lidi linux nepouziva proste proto ze ho nikdy nevyzkousela. A vetsina zbytku protoze pod nim nefunguje jejich oblibena hra nebo kradeny photoshop.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skutecne se jedna o uzavirani? Jakkoliv to v teto situaci vypada logicke, zajimalo by me jestli skutecne doslo k nejake zmene licenci a pro co (to co jednou uvolnili pod open source prece zavrit nemuzou, ne?).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jakou konkretni open source licenci pouzili, ale urcite ma Nokia copyright na kod, takze jim nic nebrani, licenci zase zmenit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, ale jak zmeni ty archivy ktere si nekdo stahnul vcetne open source licence?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.