Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zařízení s Tegrou 4 budou dostupná až v srpnu - proč?

Nvidia Tegra 4
Čtyři plus jedno-jádrový ARM SoC Tegra 4 se sedmdesáti dvěma grafickými jednotkami představila Nvidia již v lednu na CES. Distribuce samotných procesorů výrobcům tabletů se ale teprve chystá…

Nvidia během finanční konference prozradila, že s vypravením prvních zásilek Tegry 4 počítá na druhý kvartál fiskálního roku 2014. Přeloženo do klasických kalendářních dat to znamená květen až červenec letošního roku. Budeme-li vycházet ze střední hodnoty, tedy červnového data, pak při dvou měsících na výrobu, testování, balení a zásobení distribučních kanálů můžeme očekávat dostupnost nových tabletů s Tegrou 4 zhruba v srpnu (plus mínus pár týdnů).

Nvidia Tegra 4
Snímek jádra Tegra 4 a i500 Soft Modem z lednové prezentace Nvidie na CES

Červnové datum distribuce čipů může do jisté míry vysvětlovat nesrovnalosti ve snímcích Tegry 4 a modemu, které Nvidia prezentovala na CES. Výše uvedený snímek je ve trochu vyšším rozlišení, než měl onen, který jsme vám přinesli v době CES, takže jsou na něm níže jmenované detaily patrnější.

GPU část Tegry 4 (72 zelenomodrých kostiček) je poměrně netypická a to hned ze tří důvodů. Jednak se diametrálně liší od GPU  části snímku Tegry 3 (přestože by podle specifikací architektura měla být téměř totožná), dále jsou všechny bloky identické (přestože Tegra 4 není unifikovaná) a nakonec zde chybí další funkční jednotky, které jsou nezbytné pro funkčnost GPU (TMU, ROP...).

Nvidia Tegra 4 i500 Soft Modem
Nvidia i500 Soft Modem pro SoC Tegra 4

Pomiňme grafické jádro a podívejme se na čip modemu. Připadá-li vám prapodivně pravidelný, jste na správné cestě. Jeho centrální žlutá část je ve skutečnosti „ARM jádro“ zkopírované z obrázku Tegry 4. Růžové bloky (osm po osmi) kolem jsou zmenšené a přebarvené výřezy z grafického jádra Tegry 4 a zelené bloky pod nimi jsou části, které ve snímku Tegry najdete mezi procesorovými jádry, opět zmenšené. Nabízíme vám přímé srovnání:

Nvidia Tegra 4 a i500 Soft Modem srovnání

I kdyby se nám chtělo věřit, že i500 Soft Modem je postavený z jednoho ARM jádra, 18 cachí z ARM jader a 64 nefunkčních grafických jader, pak stále nehraje ono zmenšení, k němuž by byl pro realizaci modemu i500 potřeba tak 7nm výrobní proces - a ten je zatím ve sféře pohádek.

Zůstává proto otázkou, zda při lednové prezentaci Nvidia měla Tegru 4 skutečně k dispozici. Distribuce první várky čipů chystaná na začátek léta a prezentování photoshopových obrázků nám však spíše než odpovědi přináší další otázky. Samozřejmě nemůžeme tvrdit, že Nvidia tyto koláže vytváří, aby namazala investorům med kolem úst nebo navěšela zákazníkům na nos bulíky. Je dost dobře možné, že marketingové oddělení této firmy má jen specifický smysl pro humor, vytváří rébusy a čeká, kdy je uživatelé a redaktoři rozluští; vítězný zaměstnavatel možná dostane nějaký ten týden volna navíc - jen vzpomeňte na model Fermi prezentovaný v roce 2009 nebo náš praktický návod na výrobu SoC Denver:

Zdroje: 

Diskuse ke článku Zařízení s Tegrou 4 budou dostupná až v srpnu - proč?

Čtvrtek, 14 Únor 2013 - 12:43 | JoHnY3 | Kdyz jsem prvne videl ten 4G modul, tak jsem by...

Zobrazit diskusi