Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: AMD Athlon 3000G a GeForce RTX 2080 Ti

Na konci 2019 se tu testuje herní výkon hrami vydanými v rozpětí 2005 - 2015 protože... protože... proč přesně?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mas spoustu lidi, kteri hraji i starsi hry a tady si lehce zjisti, ze nemusi investovat do zadneho super nadupaneho procaku. To, ze v testu jsou ruzne typy her je zcela v poradku i s ohledem na moznost porovnani s jinymi procesory, ktere uz jsou otestovane at uz tady nebo jinde.
Souhlasim ale s tim, ze v porovnani hodne moc chybi jeden titul, ktery by zastoupil soucasnou generaci hrani a byl tak nejak pro soucasne hry typicky. Aktualni Battlefield, Call of Duty, APEX, proste neco takoveho by tam jednoznacne melo byt a je velka skoda, ze neni.

Jinak dalsi perfektni recenze, dekuji. A opet vidime, jak na hrani na soucasnych mainstreamovych grafikach i nizsim highendu mohou stacit i starsi procesory, hodne zalezi co kdo hraje.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Je tam jen pár her, primárně je to testovací hromádka na CPU, u novějších her je problém v tom, že nemusí na starých procesorech fungovat.

Zrovna APEX Legends vyžadují tuším SSE 4.2 instrukce v CPU, takže ta hra vůbec nefunguje na Core2 a Phenomech II. Tedy pro tyhle CPU testy, kde budou přibývat starší CPU zatím metodiku měnit nebudu.

Co se týče grafických karet, mám v plánu tu sadu her obměnit na novější a měřit trochu lépe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano prosím, neříkám, že by tam neměly být žádné starší hry, ale nové hry tak nějak ukáží, jak i hry za nějaký ten rok na tom budou běhat a taky už začínají podporovat víc, než 4 jádra...hlavně testovat na hrách jako HL2 mi přijde dnes už nesmysl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale přesně tak to chceme , pokud SSE 4.2 mají být stopkou pro některé procesory a žádná záplata na ně se už nechystá ( X4, Core ) , tak to bude znamenat jediné - tyhle už na hry dnes neberte .
Jsem za přidání vzorového AMD APU A6-A12 , protože se prostě ukázalo že hlavně díky novějším instrukcím byly lepším upgradem než X4 či X6

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pokud se to bude daného CPU týkat, tak to samozřejmě zmíním, Athlonu 3000G se to netýká.

Nějaké APU přidám také, až nějaké seženu, nejspíše to bude A10-7860K, uvidíme zda seženu něco dalšího, ale nějakou dobu to potrvá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žeby objednávky z Ali? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mě třeba i RDR2, předpokládám, že to je hra, kteoru si bude chtít zahrát hodně lidí, ač třeba tolik nehrají. U 3000G předpokládám, že už by tam byl velký propad výkonu, ale vlasně si nejsem jistý. A s tím, aj khra půjde do různých akcí, tak to bude zajímat víc a víc hráčů.
Je prostě potřeba obnovit set her

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Propad s RTX2080Ti určitě, ael s něčím jako GTX760/960 už to bude někde jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No chtělo by to ještě nějak zobrazit jak probíhaly ty dipy na nižší frekvence. Ono to nemusí být hratelné i když průměrné fps vypadají dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Frekvence? Ten Athlon 3000G prostě drží oněch 4GHz, nijak se nepodtaktovává.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tím asi bylo myšleno dipy na nižší fps. Za mě teda budu nepěkný a postěžuju si, že tam chybí vytížení procesorů s tím, že chápu, že doměřit nebo vzpomenout si není snadné. Ale alespoň díky za těch 80 % a víc u Witchera III.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi začnu malovat ty grafíky průběhu u Witchera 3, nechám tam asi R9 3900X pro referenci a pak testovaná CPU a budu je postupně rotovat, jinak by ten graf byl šílený spam, kdyby tam mělo být všechno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tomu sice nerozumím jak to mysliš ale určitě malování je dobrá věc či

https://www.youtube.com/watch?v=cmhtRHw_Bv0

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele lepsi bude pridat 1% low, maximalne 0,1% low...nez davat cely graf

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

herne testy dopadli lepsie ako som si myslel.
cakal som pohromu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Karle a inženýři, mne zaujalo zapojení dvou zdrojů. Názory v diskusích se různí. Jedni tvrdí, že mezi 2 zdroji může vzniknout potenciál a ten případně zničit desku. Na druhou stranu se prodávají napájecí kabely na desku, které zabezpečí současný start obou zdrojů. Na serverech často bývají 2 i 4 zdroje..NEvím jak to mají pořešené. V mém případě mám v case 30 HDD. Seasonic gold 760W je podle mne přetížený, takže si netroufnu to tak dlouhodobě provozovat. Řešením by bylo instalovat druhý zdroj do case a jedno 16 diskové pole napájet z něj. Ale mám obavy.. Co si o tom myslíte?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

30 disku? A jakym radicem (radicema) to obsluhujes?

Misto dvou zdroju bych poridil dva PC a diskovou stanici rozdelil na dve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

řadič LSI 9271-8 a k tomu 2 expandéry Intel res2sv240, Takže Disků může být zapojeno v této konfiguraci až 40. 2 fileservery je drahé řešení. Deska, zdroj, řadiče to vše je dost drahé.. Lepší najít schůdnou variantu jak to napájet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To zapojení dvou zdrojů byla taková nouzovka, podle mě by to nemělo nic zlého dělat, leda by nějak došlo ke spojení těch dvou 12V větví mezi oběma zdroji, to by možná mohl být problém, ale nejsem si tím zcela jistý, není to zrovna oblast, kterou bych se nějak detailně zabýval.

V serverech bývá myslím i elektronika navíc, co zátěž mezi ty zdroje i snad nějak rozdělí, ne vždy je to jen redundance.

Jaký Seasonic je to přesně? Co je to za disky? Napadá mě, že můžou přetěžovat 5V větev. Podle čeho usuzujete, že je přetížený?

Osobně bych spíš použil jeden výkonnější zdroj, než lepit nějaký další.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně Karle 5V větev je asi problém, Zdroj je Seasonic X-760 (SS-760KM Active PF).
NA 5V má deklarováno jen 25A. Hledal jsem i v diskusích všude možně venku a najít speciální zdroj na napájení HDD se mi nepovedlo. Když koupím něco na 1 - 1,2 kW tak stejně na tom nebývá 5V nijak slavně, nehledě na to, že zdroje mají obvykle hodně kabeláže ke grafickým kartám, ale k HDD +- stejně, ve vyšší třídě prakticky bez rozdílu.

Disky jsou mix SAS Hitachi 8TB a 4TB SATA HP, Western. Serverové řady..
Odběrovými proudy jsou na tom +- nastejno. Trochu štěstí, že 10 ks je v eclosure - nevím jak se tomu říká česky - takové ty boxy..s vlastním chlazením.. ty disky startují postupně asi se čtvrt sekundovým spožděním, aby startovací proudy nebyly tak velké. Ale zbytek desků je připojených naostro takže startuje současně..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to na krev, dlouhodobě to nemůžu bez dalšího zdroje používat protože je tam ještě 105W procesor a GPU AMD VEGA Frontier..a ta umí 300w odebrat taky...mno.
Takže momentálně jen testy při sestavování. Taky bych si měl koupit wattmetr..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdroje musí mít společnou zem, pak odpadne problém s potenciálem. Zbytek (5V,12V, -12V) musí být oddělený. Navíc je tam ještě to startování, takže nějaká speciální kabeláž bude potřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, ta zem na těch osmipinech nejspíš probublá i do napájecí PCIe základní desky.

-5V a -12V se v tomhle případě vůbec nepoužilo(myslím tím v tomto testu), takže to je asi OK.

Na startování stačí spojit PowerGood se zemí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona ta zem se každopádně přes datové kabely propojí (pokud to není nějak galvanicky oddělené, ale v tom případě by to propojení nebylo ani potřeba), takže by to mělo stačit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PowerGood je signál ze zdroje, který spouští start CPU.

Pro zapnutí zdroje je nutno "uzemnit" PS_ON nebo tak nějak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je co se stane pokud polovina disků pojede na jeden zdroj a druhá na druhý. A současně jsou na stejném řadiči. Na druhou stranu mě napadlo, že pokud mám v PC řadič a k němu připojený externí expander /prostě zvlášť skříňku s disky a vlastním zdrojem propojenou po sas s řadičem v PC, také mám situaci kdy ve finále vedou k jednomu řadiči dráty od dvou zdrojů a dělá se to tak běžně.
Obyčejná kabeláž pro současný start zdrojů bez jakékoli elektroniky není problém na Aliexpressu se prodává běžně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Společná zem znamená, že budou zapojeny do stejného prodlužováku? Nebo stejné větvi zásuvkového okruhu a ještě lépe do stejné aktivní UPS?

Asi jsem na to přišel, jeden intel expander res2sv240 zapojím do druhého zdroje, expander má vlastní napájecí konektor molex, aby to nemuselo být zapojené v základní desce a tudíž elektricky propojené s MOBO. Na stejný zdroj zapojím disky, které jsou na něm zavěšené. S počítačem pak budou elektricky spojené vlastně jen po minisas kabelu mezi expanderem a řadičem. Situace bude stejná jako kdybych měl vedle počítače druhou samostatnou bednu na disky s JBODEM. Ta se připojuje stejně - přes minisas kabel.

Souhlas?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.aliexpress.com/item/32831399815.html?spm=a2g0o.productlist.0...
Našel jsem na Aliex udělátko na synchronizované starty zdrojů, začali to dělat původně pro minery a funguje to tak že od primárního droje se připojí sata kablík ten dá impuls na sepnutí dalšiho zdrojů přes 24 PIN. Kolik udělátek tolik zdrojů.. Takže je možno nakonec napájet mnoho karet současně v mém případě disků.. Díky za spolupráci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tam i to samé na molex, kterých máš volných asi víc. Je to prostě relátko které spoji dva kontakty na hlavním konektoru zdroje. Já je propojil drátem a druhý zdroj zapínál vypinacem vzadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na síťovém rozvodu (220V) by víceméně záležet nemělo, i když by bylo lepší, aby to bylo jedné fázi. Myslím, že to je stejně galvanicky oddělené.
Propojené by měly být země toho stejnosměrného napájení (typicky jsou to ty černé dráty). Ona by se ta zem asi propojila i přes datové kabely, ale to už by mohlo dělat potíže.
To že bude půlka disků na jiném napájení nevadí, je to podobné jako když bys měl připojené nějaké externí boxy (s vlastním napájením).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj. Provozoval sem zhruba 24 disků v bedně a v okolí bedny :-) jeden disk žere zhruba 20w při zatížení, půlku v klidu. Problém je start a proudova špička při roztáčení cca 2 až 2.5 a amper na disk. Zhruba pulku disku sem měl na druhém zdroji. Není s tím problém. Nemusíš je zapínat synchronizovaně. Já nejdřív ručně zapl přídavný zdroj a potom hlavní který napajel i desku. Zajímalo by mě jak to vypadá, nechceš nám dát pár fotek?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.thermaltake.com/core-w200.html
https://thermaltake.azureedge.net/pub/media/wysiwyg/key3/db/products/cas...
Obrázky od výrobce.
Vestavuju to do téhle velké skříně. Složit ji z plech§ je tedy radost, to je fakt pro fandy co milují 15 druhů šroubků. Ne pro lidi co si nehráli v dětství s merkurem .-)

Zatím je to složené, disky na místě a teď hledám, kde a jak optimalizovat kabeláž, protože jsem to zapojil tím co bylo zrovna po ruce. Tak si nechci dělat ostudu klubkem kabelů. Vlastně ani nevím jak sem obrázek postnout, to je asi největší problém abych vyhověl. .-)
Jedno varování, pokud chcete používat serverové řadiče a expandery tak na ty pasivy musíte došroubovat ventilátorky. To železo je projektované do bouřlivého chlazení serverů a normální skříni takový průvan nemáte a ani nechcete mít. JInak ty chipy usmažíte. Disky, řadiče a součástky bazoš, ebay..Jen ta skříň ta se musela platit nová.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zeby to bolo tym ze standardne nikto nepredpoklada ze zapojis cca 30 HDD?
Zeby na to boly urcene specialnejsie HW? Na co potrebujes kapacitu 30 HDD ak jeden ma co ja viem 1TB mas 30 TB. Otazka je ci ta to zivy (v tom pripade je blbost setrit a zabijat cas hladanim toho ako usetrit) alebo nie a mas to ako zabavku ale aj tak mi nejde do hlavy tvoja poziadavka....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli už to tu někdo dával (pokud ano, tož sory), ale takový menší doplněk :)
https://www.hwcooling.net/delid-athlonu-3000g-cip-neni-12nm-picasso-ale-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to že je to 14nm odemčený Athlon 240GE víme, těch 12nm byl zmatek v CPU-Z a AMD iniciálně výrobní proces ani neznímilo, proto jsme předpokládali, že je to Picasso. Ale není. No-X myslím napsal i nějaký krátký článeček a v tom původním jsem to ještě upravoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doplnění Kraken benchmarku:
Pentium 4 Prescott 3GHz + WinXP, zatížen během benchmarku v průměru na cca 70% - výsledek cca 5000 ms. Intelovský slepenec má 2000 ms, takže za mě Netburst dobrý a nenažrané slepence dnes jen zadarmo. Tu špatnou koncepci jakoby porazila i nejhorší architektura v historii aka zoufale zastaralý a blbě navržený Netburst.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mohl by jsi specifikovat co s čím vůbec srovnáváš? A jak přesně jsi došel k těm "závěrům" Například moje i7 4té generace má score 949 což je horší než ten athlon 3000 a to má 2x tolik jader.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intelovské slepence jsou v testu jen dva a P4 je fakt slaboch, takže s tím slabším - Core2Quad Q9550 2,83GHz. i7 4té generace může být i notebookový šnek (záleží na frekvenci), takže vítězství moderního dvoujádra na 4GHz lze s přimhouřením obou očí pochopit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

i7 v desktopu na 3,5Ghz základu, není mi furt jasné proč sem motáš p4 a spol který v testu není a nemá smysl ho tam ani dávat a z čeho vyvozuješ nějaké nesmysly o špatných slepencích... Podle mně výsledek toho athlonu je výborný když zvládá to sam= co můj káčkový procesor za 10 000 z před pár lety, který pořád stíhá vše co má.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jéééééééé. zkus si poposednout, sedíš si na vedení. P4 jsem změřil já a nijak netoužím po tom, aby tam bylo. Staré CPU špatně zvládají i prohlížení internetu, tak jsem si to pro zajímavost otestoval krakenem a výsledek mi přijde ve srovnání se slepencem překvapivě dobrý - pro slepenec tudíž špatný. Architectura Core použitá u toho quadu má mít stejný výkon na jádro při o minimálně cca 1,5 GHz nižší frekvenci než architektura Netburst-Prescott.

5000 ms vs 2000 ms - teoreticky by tříjádro založené na třech jádrech toho Prskotu bylo už srovnatelné s quadem, což hodně neodpovídá reálným výkonům těch procesorů a potenciálu neslepené architektury core. Ukazuje to na dva možné důvody (debilní slepenec nebo divný benchmark) a s největší pravděpodobností je to kombinací obou - i vzhledem k tomu, jak ten test zatěžuje procesor.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Odvozovat jednojádrový výkon podle jediného benchmarku, který opravdu není benchmarkem výcejádrového výkonu, "rozpočítáním" jeho výsledků na více jader je opravdu kvalitní logický kotrmelec. Míchání banánů s jitrnicemi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten benchmark není moc kvalitní, ale výsledky nedokazují tvoje tvrzení, že více jader neumí zohlednit. Do 4 jader to docela umí. A Mirda píše o rozsahu 1 až 4 jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"výcejádrového" :-O ... Já chci edit!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.