Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lenovo IdeaPad Z50-75: quad-core APU FX7500 Steamroller a Radeon R7 M260 v testu

„Pokud mohu něco doporučit, tak pokud vás netrápí ta dodatečná investice, určitě do tohoto notebooku ihned šoupněte plnohodnotné SSD a tuhle „podivnost“ dejte třeba do externího USB boxíku.“

Já bych doporučil okamžitě downgradovat na sedmičky a na ten podivnej humus už nikdy nemyslet. A po plné instalaci systému často restartovat a spouštět obvyklé aplikace po startu. Tak totiž funguje ten algorytmus, cachuje soubory ke kterým se často přistupuje. HD Tune a jinou syntetiku to nezrychlí ani omylem, takže tady sice máme zdání, že disk byl otestován, ale úplně blbě, tak to tam nemuselo ani být.

Doporučení dát to jako externí disk je už fakt úplně mimo.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, nebo nechte i ten noťas chvíli zajet. Mám teď v noťasu 500GB variantu toho samého disku (akorát je "thin") a ze začátku jsem měl sto chutí jít koupit SSD.
Předtím jsem měl totiž ve starém notebooku první generaci hybridu (500GB MomentusXT) a s ním bylo hned všechno svižnější, jasně protože byl standardně 7200rpm a i přes nižší hustotu ploten, menší cache i jiný algoritmus práce se SSD částí se počítač jevil jako rychlejší. Přitom podle testů reálného používání by tenhle hybrid "třetí generace" se měl původnímu MomentuXT vyrovnat. Nejlépe je na tom 750GB MomentusXT (druhá generace), ten mám také, ale v desktopu, do noťasu se bohužel nevejde, protože je standardní 9,5mm výšky a narvu tam jen slim.
Nicméně časem se počítač umoudřil, ale na Win8 to z nějakého záhadného důvodu trvá o něco déle, než "zajetí" hybridu na sedmičkách. Vůbec jsem si říkal, že po problémech s uspáváním, nemožnosti automaticky nainstalovat Update1, celkem nesmyslného nabobtnání systému updaty, bude asi lepší to celé přeinstalovat. A s čistou instalací 8.1 s integrovaným updatem1 a kumulativní aktualizací KB3000850 se vyhnu update-hellu :-) No a to byla instalace Asusu relativně čistá a bez bloatware, ale něco se nepovedlo (předinstalovaný připravený image byl totiž někdy těsně z doby před uveřejněním Update1 a byla tam jedna aktualizace, která znemožňovala ten Update1 nainstalovat automaticky).

Každopádně jsem to celé dal dohromady, pročistil nabobtnalé windows, hybrid už se zajel, takže lenost zvítězila a spíš počkám, jak dopadnou Win10.

Pořád ale platí, že když dojde cache, je to 5400rpm disk, za rozhodnutí seagatu nedělat rychlejší hybridy palec dolů :(

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Mám otázku na redakciu. Nemohli by ste do herných testov zaradiť hru World of tanks? Viem, že sa táto hra sústavne vyvíja a preto test jedného stroja sa nedá porovnať s testom druhého stroja o pol roka neskôr no myslím si, že veľa ľudí hrá túto hru lebo je online a da sa aj zadarmo. V čom vidím prínos? Táto hra odzrkadľuje určitý vývoj v čase a posun v kvalite prepracovania prostredia (celej hry). Takto by sa dal ukázať ako daný stroj zvláda dnešnú kvalitu jednej hry. Niečo ako porovnávacia rovina vývoja hra verzus HW. Lebo test na hrach ktoré sú bez vývoja ukážu perfektne ako je výkonný jednotlivý HW, no neukáže ako je na tom HW teraz. Mám pocit, že používané hry na testy sa nejak nemenia a stále majú rovnaké nároky a stále tú istú kvalitu prevedenia.

Dúfam, že ma niekto pochopí čo som chcel napísať :)

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

To stoji za zamyslenie, Je pravda ze niektore hry vela nepovedia, 200+ FPS v hre z roku 2011 skor brzdi procesor. Ale ja by som napr. zacala zaradovat hry ktore povodne neboli dizajnovane na 8 rokov stary hardware tj. PS3 a XB360. Hry ako AssCreed Unity (aj ked zrovna ta asi moc dobry benchmark nie je), Dragon Age: Inquisition, FarCry4 a prichadzajuce GTAV a Witcher3 uz dokazu vyuzit viacjadrovy HW, viac VRAM a DX11 je v minimalnych poziadavkach. V pripade EA titulov aj Mantle. Ale urcite ich recenzenti do testov zaradia.

Inak nie je WoT skor viac zavisly na procesore, ako ostatne kazda MMORPG?

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Tak je třeba si uvědomit, že tohle není herní dělo ale levná krabička za 13k. Stačilo místo dvd tam dát větší baterku a 30W CPU a mohlo to být o něčem jiném....

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nebo taky nervat tam druhou grafiku, ušetřené místo dát většímu akumulátoru nebo malému SSD na systém) a byl by z toho solidní pracovní stroj s vysokým rozlišením. Teď je to od každýho trochu a dohromady nefunkční nic. Leda to vzít jako základ a sám si to vylepšit, tady se nabízí otázka, dá se ta dedikovaná grafika v BIOSu vypnout?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To máš pravdu. Ale výkonnější CPU =dražší, ntb nejen kvůli CPU, ale i kvůli chlazení, dále by se musela použít větší baterka, protože cca 1,5h by bylo extrémně málo. Místo na větší baterku určitě bude, jen šetřili na špatných místech (RAM - 4GB by ještě stačilo, druhá zbytečná grafika, místo hybridu dát klasický disk) a cenu by to na konci srazilo minimálně o takové 3 klacky. Za 14k bych si to nekoupil. Za 10k se nad tím dá přemýšlet.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

"Ale výkonnější CPU =dražší" - Tak to úplně nefunguje. Tady mluvíme o ULP verzi Kaveri, což jsou výběrové kusy křemíku s nejnižší leakage. Výběrové čipy měla AMD i Intel vždy dražší, nebo alespoň stejně drahé jako výkonnější (žravější) verzi. Lenovo podle mě předpokládalo, že low-power procesor se bude ve specifikacích vyjímat a zvýší šanci, že si tu sestavu někdo koupí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To jo, ale máš jak výkonnější cpu (nejen díky frekvenci, ale i vyššímu TDP) a hlavně možná i víc jak o polovinu výkonnější GPU (díky tomu, že 7600p podporuje 2133mhz ddr3, 7500 jen 1600mhz) viz http://www.amd.com/en-us/products/processors/notebook-tablet/fx-apu. 19W bych já mezi ULV vůbec neřadil. Ve výsledku by to cenově vyšlo snad i skoro stejně (vykašlali by se na extra gpu, TDP celku by díky chybějící extra grafice ani nestouplo) a tudíž by ve hrách ten ntb vydržel stejně dlouho :-)

Tudíž se mi nezdá, proč tam rovnou nedali 7600p :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takhle rychlé paměti ovšem pro laptop stejně nejsou (nebo stojí nesmysl), takže tady je nulová výhoda.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

http://www.czc.cz/kingston-hyperx-impact-black-8gb-2x4gb-ddr3-2133-sodim...
Stoji cca o necelych 30% vice nez "bezne" rychlosti ve stejne kapacite. Jestli je cenovy rozdil nesmyslny - vzhledem k vykonostnimu narustu - je otazkou (otestovani).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Netreba však zabúdať v porovnaní napr. s 22nm Intel Core i3-4000U Processor 15W TDP (1-Chip BGA Solution) a teraz nechajme rozdielnu metodiku oboch spoločností ohľadne určovania TDP, že 28nm AMD FX-7500 APU 19W TDP potrebuje ešte pozostatok južného mostíka v podobe 65nm AMD A76M FCH (Fusion Controller Hub) aka Bolton-M3.
Len neviem aké má vysoké TDP, pretože to nikde neviem nájsť (odhadujem max TDP na 4.7W, nakoľko desktopový Bolton-D2 má max TDP 7,6W a Boltony-D3/D4 majú max TDP 7,8W).

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč mi to připomnělo staré ale dobré: "Není náhoda že když ve slově LÁSKA 4 písmena změníte a jedno vynecháte, dostanete slovo PIVO" ;)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Nebo:

Dotaz na Radio Jerevan: Je pravda, že každý návštěvník Rudého náměstí v Moskvě dostane auto?
Odpověď: V principu ano. Ovšem nejedná se o Rudé náměstí v Moskvě, ale o Náměstí Gorkého v Kyjevě. Také se nejedná o auta, ale o kola. A nejsou rozdávána, ale kradena.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jakkoli je tento produkt špatně nakombinovaný, je fajn vidět kaveri v běžném notebooku. Jak v obchodech, tak i v recenzi. Škoda jen, že opět až v době, kdy AMD představuje další generaci APU. V tomhle jejich marketingové oddělení fakt nechápu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Carrizo sice představili, ale reálná dostupnost vypadá nejdřív na květen-červen, spíš červen-červenec.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

A s trochou štěstí uvidíme první notebooky s ním možná před vánoci - to je přesně to, o čem mluvím.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Cielova skupina? Najskor hypermarketovi zakaznici, ktori v Tesco popri zradle nakupuju aj elektroniku, takym uplne k presvedceniu staci popis FullHD, 4 jadra, 8GB RAM a 2GB grafika, Tesco do popisku hodi este super akciu -50% z 1000 ojro na 500 a snad sa nejake ovce chytia:)

Realna cena tohto srotu z vybehovych suciastok, ktorych sa treba zo skladov zbavit je maximalne 300,- ojro, v ceskych papierikoch niekde pod 9 litrov, aj to s prizmurenymi ocami.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Dobré shrnutí :-) Přesně takhle to lidi kupují.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak mezi námi, ty se divíš?
Osobně jsem si také šlápnul vedle, když jsem švagrovi poradil levný NTB pro dceru k vánocům.... prostě rychle, rychle.... hmm, nové Pentium, prd to žere, nový čip... vem to... a on to je převlečený Atom... kua
Prostě, pokud to člověk průběžně nesleduje (živí se něčím jiným), tak vše v recenzích a článcích není... marketing výrobců nám také pěkně motá hlavy věčným přeznačováním atd. By mě opravdu nenapadlo, že označení Pentium dají na Atoma... prostě jsem čekal něco očesaného klasického, ale toto fakt ne...
Ještě, že to šlo bezproblémově vrátit a pořídit něco normálního :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, divím, protože kde kdo má plný kapsy tady těch rádoby smart šrotů, ale je blbější, jak ten jeho telefon. Je nepřekonatelnej problém jít na wiki, tam si ten procesor najít a podívat se. Zvládám to i na svém stařičkém W810i, kdybych to nedělal, tak se „v poli“ vůbec nehnu a jsem totálně ztracenej.

No nejspíš fakt Jo, většina lidí má problém napsat jůbůk nebo fejsťůb do vyhledávače, takže brouzdat v obchodě je nad jejich možnosti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To slo rychle. 6-bit TN a - bylo precteno :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Zažil som podobnú haraburdu, síce EeePC, ale aj tak tragédia. Dostal som to do ruky, pozerám že čo to je, že to ide tak strašne pomaly. Tipoval som to na 256MB RAM... Atom N450 a 1 GB RAM. Potom som porovnal "výkon" CPU v porovnaní s mojim starým C2D E4500 (CPU passmark 291 vs. 1267 bodov) a bolo jasno. Ale tomu by nepomohlo ani 8GM RAM a SSD, tam bol proste bottleneck CPU. Chudák moja svokra, čo s tým musí vydržať :D

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Pokud případný zájemce trvá na nákupu takového přenosného počítače, nebo už ho vlastní, tak navrhnu výměnu HDD za SSD a přítomnost DVD mechaniky, resp. samotného slotu považuju za výhodu, pže není nutné dávat ten SSHD disk do externího boxu, ale do tohohle šuplíku:

http://www.ebay.com/itm/Add-2nd-SATA-2-5-Hard-Drive-HDD-SSD-Caddy-for-Le...

a nebo SSHD ponechat jako systémový disk (opravdu není výkonově až tak špatný, ale je potřeba mu dát čas, aby se ta 8GB adaptovala, jak tady někdo zmínil přede mnou; sám jsem vlastnil jeden kus z první série; 250GB, ale ta měla 7200 ot. a pouze 4 GB cache, zato v SLC provedení) a doplnit do šuplíku ještě tuhle SSD Cache:

www.czc.cz/sandisk-readycache-32gb/127325/produkt

důvod tohoto řešení:
1) cache je spravovatelná pomocí utility od výrobce ;-), i když jen metodou jejího úplného vyčištění.
2) případné navýšení výkonu s minimálními náklady, pokud je uživatel nespokojen s tím, co už vlastní nebo prostě trvá na tom, že se mu daný model líbí, třeba kvůli Full HD displayi B-).

BTW: od vydání testovací verze Windows 10 používám s maximální spokojeností a plnou funkčností na vlastním notebooku, pochopitelně trochu lepších parametrů ;-).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dnes jsem taky koupil Lenovo G500 (i3+HD8570M+SSHD 500GB, 4GB DDR3 za 11k) a multimedialni Fx klavesy byly ve vychozim nastaveni automaticky aktivni ale v BIOS-u se to da vypnout aby to fungovalo jako klasicke Fn+Fx a jmenuje se to Hotkey Mode.
Navyse jsem zjistil, ze bylo automaticky vypnuto Intel VTx takze jsem to zapnul a bylo po probleme.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

No a tu krásne vidno ako veľmi pri recenzii hociakého produktu záleží na tom kto a s akými "pohľadmi na svet" testuje a hodnotí.
- U červeného "DDho" je to zaujímavý kúsok, ktorí príjemne prekvapil, za tie peniaze nič lepšie nieje a samozrejme za hernú nevýkonnosť možu lenivý vývojári ktorí nerobia svoju prácu poriadne
- U ExtraHW je to síce tiež zaujímavý stroj ale ťažko sa hodnotí a "Sráží jej ale pár nepříjemných nedostatků"
- No a tu "se moc nepovedl, na více frontách zklamal, než potěšil" a za tie peniaze sa dá vybrať aj lepšie.

Takže jeden produkt ktorý je podľa troch recenzíí za tie peniaze parádny (DD) , zaujímavý za tie peniaze no s pár nedostatkami (EHW) a zároveň aj nepodarený a za tie peniaze nie najlepší výber (Diit).

Nehodnotím, nesúdim len mi to tak "buchlo" do očí..

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to je objektivní recenze, nemá záležet na pohledu na svět, ale na produktu jako takovém. A já se toho držel. Ty jako vždy vypichuješ to, co se ti hodí a ignoruješ v tom, co píšu to, co se ti nehodí, protože bych pak nevypadal tak zaujatě, jak mě neustále líčíš. Evidentně vyznění recenze také záleží na tom, jak zaujatý je ten, kdo ji interpretuje, že?! :).

Pokud jde o ten NB, já tu recenzi pojal jako recenzi multimediálního levného 15" NB, za který jej vydává i výrobce (a spousta lidí přesně takové chce a kupuje - neptej se mě proč :-/) a srovnával s podobnými modely ve stejné i podobné cenové třídě i s jinou platformou a došel k závěru, že příjemně překvapil a nabízí ve své kategorii velmi dobrý poměr cena výkon - příjemný je rozlišením (i když jsem napsal, že kvalita displaye je bídná, ale stačí), rozumným zpracováním v některých ohledech, příjemně překvapil solidním CPU a vůbec funkční platformou jako celek (a že to má potenciál, jež je nevyužit kvůli líným vývojářům SW a her) a že dokáže konkurovat obvyklým konfiguracím (a že je škoda že nenabízí více výrobců výběr mezi platformami, když ve stejné cenové kategorii mají podobné vlastnosti) a v tomto případě je levnější než velmi podobná Intel konfigurace s podobnými vlastnostmi. Také jsem napsal, že ta herní nevýkonnost je dána hlavně tím, že to není herní NB a ani jím být nemá (a přesto jej za něj mnozí považují) a nic pod 25-30tis osobně za herní NB nepovažuji a nedoporučuji.

Každopádně z pohledu multimediálního plně vybaveného levného stroje si stojím za tím, že je to nejlepší konfigurace co se dá za ty peníze koupit (a že je výběr velký) a jako celek je to OK, i když to rozhodně není dokonalé (ale ani být nemůže - což jsem jasně napsal, tak mě prosím cituj celého, když už vytrháváš z kontextu!). Takže mé hodnocení a recenze je dělaná pohledem na produkt typu: Levný multimediální (tedy plně vybavený) 15" notebook vs ostatní podobné modely, bez ohledu na to, jestli té kategorii fandím nebo ne.

Tady na DIIT to pojali trochu jinak. Spíše jako "má to za ty peníze smysl jako notebook"?! A já s tímto pohledem souhlasím, i když v tom případě to není moc recenze, ale vyloženě kritika (nebo spíše zaujaté hodnocení, či poukázání na fakt - nemyslím to nijak ve zlém). Prostě autor má za to, že za těch 15 tisíc ten NB prostě nenabízí nic extra, jen od všeho nic moc. A já s tím souhlasím. Já bych si takový NB taky nekoupil (a jasně jsem to v závěru napsal, že je to určeno jen pro toho, kdo přesně tuhle kategorii vyhledává). Z tohoto pohledu je LENOVO Z50-75 ale i všechny ostatní jemu podobné ať na AMD nebo Intelu s NV, prostě stejný problém - nevidím v něm smysl. Mobilní to sice je, ale za ty prachy to má omezený výkon omezenou kvalitu a zase tak levné to vlastně není. Pokud to má člověk jen na doma (a je takových spousta), jsou to vyhozené peníze, desktop za ty prachy je po všech stránkách lepší. Pokud to má být hlavně mobilní PC, je tam spousta věcí zbytečná a nebo nedostatečná. Osobně považuji za mobilní počítač jen Netbook či Ultrabook, prostě cokoliv, kde je úsporný CPU s intg. grafikou (přídavnou dnes netřeba), má to FullHD display (ideálně dotykový), SSD a veeelkou výdrž na baterii a váží to kolem 1-1,5kg. To je mobilní PC, které má jako mobilní PC smysl a funkčnost. Na vše ostatní mám desktop nebo velký telefon. Takže pokud bych se na to díval takhle, jako DIIT, tak s jejich pohledem souhlasím - ano, za 14tisíc by se měl dát koupit skutečně mobilní PC - v tom případě si ale stojím za tím, že to víceméně není recenze produktu, ale vyloženě kritika světa podobných NB :).

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Že ty něco bereš? Jaký multimediální použití se dvěma grafikama v polofunkčním CrossFire? Na multimediální použití stačí cokoli, co přehraje aspoň FullHD video (což dneska zvládne v podstatě všechno), to je multimediální použití. Hraní fakt není multimediální použití, kór na těchto šuntech co hraní stejně nedají ani smykem.

Todle má bídnou výdrž akumulátoru s takřka nulovým přínosem druhé grafiky. Proč? Za ty prachy tam šlo dát něco mnohem lepšího. Co je multimediálního na šunce, co nevydrží přehrát ani film z Prahy do Brna na jedno nabití? Výše zmíněná kombinace i3 s HD 8570 možná zvládne ve starších hrách nakrmit i ten FullHD displej a to je výprodejovej model za míň.

Poslední odstavec má nějakou logiku - dokonce jsi to snad i začal chápat. Když to je hovno, tak to je hovno ať se na něj dívám z kterékoli strany. Rádoby multimediální bohdáco je sračka jak prodat zbytečný HW vohnoutům, kteří tomu nerozumí a skutečně je to tak z 80 % úplně zbytečná kategorie.

Smysl mnoha těch prostředních procesorů AMD mi totálně uniká - nemá to ani výkon, ani malou spotřebu. Ty nejvýkonnější jsou snad se zavřením očí k něčemu, ty nejslabší jsou úsporné. Prospělo by jim mít solidní procesory bez integrované grafiky aby se k tomu přidala slušná dedikovaná. V tomto případě se Lenovo pokusilo uplácat nemožné. Mělo tam být buď FX-7600P bez další grafiky, nebo s natvrdo vypnutou grafickou částí a pak něco slušného jako R9 M265X. Případně když už mermomocí FX-7500, tak ale s displejem o rozlišení do 1600×900 (a pak to udělat jako čtrnáctku, když už). Dvojí grafiky jsou vždycky strašnej průser a odchází to ještě mnohem víc, jak s jednou (celkem logicky, že), kdo nevěří, ať se zeptá v nějakým servisu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ne neberu nic, jen jsem se na tenhle NB podíval jako na levný multimediální plně vybavený NB a srovnal ho s konkurencí a obvyklou nabídkou v této cenové a druhové kategorie, kterou si spousta lidí pořizuje a vyhledává. Nic víc.

Vynechal jsem z hodnocení a recenzování právě svůj zaujatý názor na tuhle kategorii NB, kterou neuznávám :) (a evidentně jsme na tom stejně). Takže myslím se zcela určitě shodneme v tom, že místo tohoto by se to dalo poskládat klidně na nějakém podobném AMD CPU (které ve stejné cenové kategorii rozhodně nezaostávají v ničem co je třeba za stejně drahým Intelem) bez té přídavné grafiky, bez mechaniky, se 120GB SSD, s FullHD (sorry pod FullHD já u PC už nejdu - ani u telefonu :) ) a za ty samé prachy by to mělo lepší výdrž, lepší vlastnosti a lépe by to plnilo funkci mobilního PC. Ale takto Z50-75 prostě není koncipován a nikdo tohle neslibuje u něj, takže jsem to do jeho recenzování a hodnocení necpal. Prostě jsem se na to koukal nezaujatě jako na daný druh produktu a produktovou kategorii.

Na to jestli je to dobrá kategorie NB a má smysl k pořízení a prostě věci kolem výběru NB na to mám jiné články a myslím že můj pohled na věc ohledně NB, tabletů, konzolí, prostě všech zařízení s většími kompromisy atd. je notoricky znám ;).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle pohled je prostě závadný a není o čem diskutovat. Může to být jednooký král mezi hluchoněmoslepými, ale pořád to bude úplně špatně. Když to nic nevydrží na baterku a stejně to nemá výkon, k tomu navíc exponenciálně zkrácená životnost zařízení jako celku a navrch osmičky, to je tragédie, a pokud se to týká všech srovnatelných produktů, tak nic nerozlišovat, prostě děs střídající hrůzu jeden jak druhej a všechny srovnatelné produkty musí šmahem dostat moc špatné hodnocení bez nějakého velkého rozmýšlení.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

"..... multimediálně plně vybaveného leveného stroje ....." To snad ale nemyslíš vážně, že ne? Jenom ta výdrž na beterii je tristní, což by neměla. A levné tohle zařízení určitě není, je nepřeberné množství ntb, které jsou za takovou cenu zcela jistě lepším řešením. A co je nejlepšího na téhle konfiguraci? :-o Mě to připadá jako dost nevyvážený slepenec.
BTW: Chtěl bych zeptat, proč se na DDWorldu nemůžu přilogovat na svůj účet. Ptám se touhle cestou, protože jsem již posílal minimálně 3 emaily, na které se mi nikdo nenamáhal odpovědět. Takže díky za odpověď.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Ano DD, samozrejme tvoje recenzie a tvoj pohľad je vždy absolútne nezaujatý a jediný správny. Nie ako všetci tí Intelo-nVidácky zapredanci z CZ/SK webu :D.

Ale k noťasu, stačí si prečítať komentáre k nemu na ExtraHW či tu na Diite, resp. sa bohate stačí pozierť na +/- honotenia tvojích komentárov a tebe oponujúceho "Behemot-a" a je jasné čo si o ňom myslia ľudia, teda zákazníci. Očividne, za bezkonkurenčné železo za 14kkč to nepokladajú, a ako som spomenul vyššie ani recenzenti. Takže sa DD na záver zmier s tým že tu nie si "doma", ľudia sa na plnú hubu vyjadria aj k negatívam noťasu a mazanie a banovanie sa konať nebude ako vdiním že sa už činíš na worlde.

PS: po tom poslednom bane od teba stále čakám za návrhom toho """herného""" PC ktorým si sa oháňal že ho postavím v cene PS4 - 340eúr... ...a tvoj ban za túto moju túžbu vidieť tebou odporúčanu zostavu, no, nezaujatý a ozaj profesionálny prístup.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Shodou okolností jsme tuhle krásu nesmírnou pitvali v práci. Kromě podivuhodně pomalého startu OS (který nezávisí na HDD/SSD, tudíž to vidím na buď problém kusu nebo bídný BIOS) je to levný notebook s FHD (+) nekvalitním displejem (-). Jakmile to nastartuje, dá se to velmi dobře použít jako internetítko/tytrubítko/xichtítko a promítačka filmů, a to je to, co drtivá většina BFU po počítači chce.

Pro mě to počítač není, ale pro nenáročné spotřebitele (spotřebitel je v tomto případě naprosto přesné označení) je to IMHO dobrý stroj.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

„internetítko/tytrubítko/xichtítko a promítačka filmů“

Na což ale s přehledem stačí např. 17W A6-7000, pak by to nejen vydrželo na stejně velkou baterku 3-4 hodiny, ale současně by se tam vešla mnohem větší, bylo by to chladnější a tišší a taky by to hlavně neodešlo do pěti let na posranou jednu z těch dvou grafik. Tohle prostě je úplnej paskvil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jenže spotřebitel (sic!) kouká jen na cenu. Že to má nějakou přepínatelnou grafiku, to neřeší.

Navíc tyhle levné AMD modely v drtivé většině odejdou někdy kolem 3. roku na ucpané chlazení a usmažení ve vlastní šťávě.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To jo, ale jeho spíš "kaká" to, že za ty prachy se dá sehnat něco s cca stejným, né-li vyšší výkonem, lepší baterií a zajímavější efektivitou. Myslím že kolem 13-14k lze najít nějaké ty i3/i5 v Učkovej verzi, takže ano, taky žádnej trhač betonu, ale vydrží to déle a s grafickou částí to bude cca stejná bída. I kdyby to byla větší bída, tak se to pak dá omluvit alespoň tou baterií a tichem. Byla by z toho alespoň opravdu úsporná mašina, která se tak jen netváří a cenovka 14k by byla docela odpovídající.

Takhle je to fakt kočkopes. ULV cpu, které brzdi grafiku, jenž zase cucá něco navíc, takže to vydrží houby bez zásuvky na dosah. Takovouhle mašinu bych doma taky nechtěl. Ale jak se zmiňovalo výše, věřím, že se najde blbec, co to prostě koupí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za tu cenu?? :-O

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Měl sem v ruce Z50-75 bez OS. Po instalaci Windows 7 home, noťas bootoval kolem dvou minut po čisté instalaci, aktualizace ovladačů též nepomohla. Problém nevyřešil ani update biosu. Prostě je tam nějakej bug, kterej pod osmičkama není. A nejsem sám.
http://forums.amd.com/game/messageview.cfm?catid=447&threadid=181368

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Recenze je tak kvalitní, že mě to dunutilo se po letech dokonce zaregistrovat.
V každé druhé větě si protiřečíte a výsledkem je totální bastl. Více negativistický test jsem již dlouho nečetl a vem čert, zda má někdo rád HP, Lenovo, Intel, AMD nebo nV...
Doporučuji vystřízlivět a půjčit si jakýkoliv jiný LEVNÝ MULTIMEDIÁLNÍ notebook v podobné cenové (11-12t), který se alespoň přiblíží této konfiguraci.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Testovaná varianta byla za 14k. Za 12k máš variantu s polovinou paměti a 1366x768 px displejem. Myslím, že pointa této recenze je, že se do nb snažili nacpat všechno a výsledek je, že nic pořádně nefunguje - slabý výkon, slabá výdrž, pochybná kvalita.
Kdyby se například vyhodila M260, výsledek by byl lepší po stránce spotřeby, ceny i GPU (zní to divně, ale hybrid CF tady výkon spíše snižuje). Podobně by šel vyměnit SSHD za SSD (cenově je použitý SSHD na půl cesty mezi 128GB a 256GB SSD) a výsledný pocit by byl mnohem lepší (osobní zkušenost s momentus XT a 840 EVO ve starším nb z roku 2007). SSHD byly aktuální pár let nazpět, kdy by se tam sotva vlezl systém v této cenové kategorii u SSD.
Trochu zbytečné mi přišlo nadávání na displej - nic lepšího v této cenové kategorii při daném rozlišení není. Podobně s interní mechanikou - to je čistě o osobní volbě.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Tento notebook stojí v testované konfiguraci dlouhodobě rovných 11k (bez OS). S W8 osciluje mezi 12-13, podle nabídky či akce.
Nikdo tu netvrdí, že to je nějaký trhač výkonu či nejlepší koupě roku, nicméně výkonově zcela odpovídá ceně a konkrétně FX7500 si může plně podat ruku s jinými nízkonapěťovými i3.
Jak už někdo zmínil, téměř všude notebook chválí jako zajímavé, cenově příznivé řešení, jen tady neposbíral snad ani jeden pozitivní bod.
"Recence" je zkrátka amatérský paskvil.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Bez OS není tato konfigurace, takže nevím proč to tu pleteš (navíc za 11 jsou jen 4GB varianty). Po dlouhém hledání jsem našel za 13k, co se zdá být v testované konfiguraci. Pokud máš někde levnější, dej odkaz (8GB, FullHD, M260, s OS,...).
Nevím, kde jsi našel recenzi, která tento nb hodnotí opravdu kladně (samozřejmě krom DD, ale to snad nikdo nebere vážně). Většina recenzí je typu "průměrný výkon s hroznou výdrží a lepšími alternativami za danou cenu" (notebookcheck).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak už to delší dobu nesleduji, tak mě docela šoklo, že si AMD dovolí něco tak pomalého, výkonem srovnatelného s konkurenčními Pentii, nazývat FX.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji vypnout Crossfire a udělat nový test GPU - pravděpodobně zjistíte, že se výkon zvedl a hra je obecně plynulejší a responzivnější. U CPU s TDP 19W nemá hybridní CF co pohledávat, protože se dává do kupy dedikované gpu s tdp >40W s integrovaným, kterému může být přiděleno klidně i pod 10W. Tyto nikdy nebudou mít podobný výkon a rychlejší se bude muset přizpůsobit pomalejšímu. CF (i SLI) potřebuje podobný výkon, aby skutečně fungovalo (no...SKUTEČNĚ ani jedno nefunguje nikdy, ale fps to většinou zvedá).
PS: za stejnou cenu je ten samý notebook s intel pentium + 840m. mohlo by být zajímavé srovnání.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

přesně, autor jen kritizuje amd, ale tohle ho vůbec nenapadlo
autor článku je právě tak hloupý, jako kupující z Tesca
recenze od blba
za tu cenu takový výkon nikdo nesežene (nutno vypnout iGPU), navíc fullhd
autor srovnává s notebooky za cenu 20 tis. kč

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak píše ptipi, ve hrách kde není profil pro dual graphics si stačí v catalystech nechat zapnutou jen 260m, vyýkon bude vyšší než kolik jste testovali protože nefunkční dualgraphics má nižší výkon než nechat to běžet na jedné grafice. Vaše testovací metodika byla tedy zcela nevhodná. Navíc Skyrim neboli stará DX9 hra náročná na CPU je snad to nejhorší co jste mohli vybrat. Na základě tohoto dělat závěry o grafickém výkonu je snad pokus of flame. Co třeba že tenhle notebook podporuje mantle? Když už jste byli líní k otestovaní jediné mantle hry, tak jste mohli podporu alespon uvést, takhle to opravdu vypadá jako tendenční recenze. Btw v mantle+dualgraphics rozběháte například nejnovější Civilization Beyond Earth ve full HD na medium detaily 35fps, supernáročný Dragon Age jede ve full HD alespon na low, dualgraphics dobře škáluje například v Tomb raider (DX), všechny tyto hry na intel+NV840m konfiguraci tohoto notebooku nerozjedete a přitom je Intel+NV konfigurace tohoto notebooku dražší! Poctivá recenze měla vypadat tak, že by bylo otestováno pár starých her, kde by se ukázal problém dualgraphics, pak pár nových včetně mantle kde by se naopak ukázala výhodnost tohodle notebooku a pak udělán závěr ve smyslu - pokud hrajete spíše nové hry má to své výhody, pokud staré nebrat, takhle bych to bral. Recenzi tady (ale ani tu na ddworldu) neberu jako objektivní, jedna to jen flamuje, druhá to příliš oslavuje

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

ANO, naprostý souhlas!

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

proste chcete aby bola recenzia aku si predstavujete, no nebude zo psa slanina. Ano, na HDredy na bavčanie je to OK. " pro dual graphics si stačí v catalystech nechat zapnutou jen 260m, vyýkon bude vyšší než kolik jste testovali protože nefunkční dualgraphics má nižší výkon než nechat to běžet na jedné grafice" toto je spekulacia, ked nefunguje dual graphic, vecsinou vykon pada na vykon jeden z grafik, nejak pod už nie :D.... moj nazor je, ze je tam uplne zbytocna ta 260m, na HD redy rozliseni by sa rovnako robre zabavčali aj na tej v tom FX APU a notebook by menej žral a aj boj lacnejší. Všeobecne je známe, že APU+dGPU nieje žiadna výhra a tu sa to potvrdzuje, na fullHD to nieje a na HDredy staci uplne samotne APU.... recenzia je dobrá... na multimédia si samozrejme zoberiem lacnejší notebook s dlhšou výdržou na batériu...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

to, že nefunkční crossfire má nižší výkon než jediná "karta" je všeobecně známá věc

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

... žel musím napsat, že je toto dosud nejhorší recenze na diit a tedy i cdr za posledních xx let... :-(, nevyvážená, srovnávají se hrušky s jablkama, samé rozpory... autore, co jsi to hulil?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jste tu takovi experti na vyber ntb, tak mi poradte. Vypada to, ze v blizke dobe dojde na HW upgrade v nasi domacnosti:
a) syn ma stary notebook, koupeny z vyprodeje. S nastupem na osmilete gymnazium mu chci koupit neco vykonneho, aby to nejaky cas vydrzelo i na hry, programovani apod. Moje predstava je rozumny vyrobce s i7-47xx, 860M, 8GB(+8GB), 15.6-17".
b) pro sebe chci nastupce HP Compaq (se cteckou otisku prstu), neco na urovni i7-47xx, grafika staci 740M, 8750M nebo podobna, 8 GB, 15.6"
c) pro manzelku neco maleho, max 13", radsi 11". Staci nejaky N35xx, mozna i slabsi, 4GB, aby to moc nehucelo, utahlo Win8, internet, office. Zadne vypocty, zadne hry.
Ja sve favority mam, ale neslo to bez kompromisu. Tak by me zajimalo, jak byste se s tim vyporadali vy?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

uz co kupite, to kupite ale preco ste manzelku tak podcenili ked sebe so synom kupujete take dala? :D Ja manzelke kupil 11,6" acer s plnohodnotnym celeronom, nie atomovym, je to velky rozdiel.... nieco ako http://www.alza.sk/acer-travelmate-b113-e-black-d449185.htm , malo by uz byt nieco aj novsie na haswelu... a vymenil disk za maly lacny SSD a je z toho supa..., povodny HDD som dal do ramika na zalohy..... notebook je v kuchyni na stole, vkuse sa zapina, vypina, pouziva manzelka, deti, ja..., uz drzi skoro 2 roky, hoci mala baterka, vydrz cca 4 hodiny.... ja som max spokojny, ked ho rozbiju, aspon nebudem fnukat, stal malo ale svizny je prekvapujuco, odporucam.... procesory Nxxx nekupovat.... neoplati sa...

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Ohledne vykonu - no ony se delaji tyhle IdeaPady i s i5, coz uz je pohoda. Vetsi prusvih je, ze nemaji TrackPoint, to je jedinej duvod proc jsem to uz nekoupil.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.