Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: šestijádrový AMD Phenom II X6

asi jsem prehledl patici procesoru, predpokladam AM3 ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládáš správně, AM3/AM2+.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Má to podporu DDR2 i DDR3, takže to pojede v AM2+ i AM3 patici.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Musím říct, že AMD má dnes IMHO trochu víc "sexy" nabídku.

Když to vezmu kolem a kolem:

- intel má v procesorech "socket hell"
- AMD má dnes velmi dobré (stabilita, funkce - hlavně integrované VGA, sběrnice) čipsety - zde se velmi pozitivně projevila akvizice ATI.
- cenová stránka věci (dobré AMD prkno za 3-4 litry + CPU za 7 VS. dobré Intel prkno za 5-6 litrů + CPU za 10-20 litrů)
- kromě i7-980, která je "mimo rozsah měření" (ale i cenou) jsou ostatní intel procesory +/- výkonově srovnatelné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No ale 80% lidí si stejně koupí Intel. Dnes prodává marketing, ne kvalita či výhodnost výrobku ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nerekl bych... je to teda muj osobni nazor: v mym okoli je 80% amd (a to nejsem dodavatel)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No takhle nejak to je ale s prodejem, kdyz se podivas na statistiky :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, tady prodávají OEM... Nemluvě o tom, že pak ve statistikách je započítaná kdejaká verbeš :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jiste, protoze jsme v Cechach, kde se hledi na kazdou korunu. Muzu s klidem rici, v mem okoli v UK to bylo tak 90 % Intel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Ale to se bavíme o lidech, kteří počítačům nerozumí a chtějí "to pentium s geforce nebo s nvidií" ;-), výkon grafiky poměřují buď podle velikosti osazené paměti, nebo (ti trochu pokročilí) dle šířky paměťové sběrnice..

Já se bavím na úrovni vyvažování poměru cena/výkon.

P.S.: Samozřejmě nezlehčuju stav, kdy velcí výrobci jako Dell, HP apod. staví desktopy téměř výhradně na Intelu kvůli objemu výroby, který AMD nejspíše neumí pokrýt.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty rozdily cen se mi zdaji trochu moc pritazene za vlasy - delam si vcelku prubezne srovnani cen komponent pro stavbu HTPC kvuli rozhodnuti jakou platformu zvolit a rozdil srovnatelnych prken je cca 1000 Kc. Podobne to same s CPU - u stejne vykonnych procesoru (a vetsinou s bonusem od modrych v podobe lepsich provoznich vlastnosti) rozdil cca 1500 Kc. Jedina vyhoda AMD je lepsi IGP, ale stejne planuju pasivni externi GPU, takze v mem pripade je to nedulezite kriterium.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jistě - ale to je tvůj konkrétní případ stavby HTPC. Navíc sám potvrzuješ co jsem napsal - u Intelu jsi za totéž v minusu 2500,- a ještě budeš investovat do grafiky.

Nikomu nic nenutím (sám mám už skoro 3 roky Intel, ale starý dobrý sc.775 na P965), ale v lowendu a midrange na AMD počítače pro zákazníky stavím, protože poskytují za dané peníze o dost více muziky než Intel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za cenu 2-jadra od Intelu rovno 6-jadro AMD Phenom II X6 1055T (2,8GHz, AM3, 125W) BOX - 4 599 Kč s DPH
Myslim, ze pre rozumne zmyslajuceho cloveka neni co riesit!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pro uplnost: presne kterou verzi CineBench R11 jste pouzili? dik

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

R11.5 64 bit (Verze RC23933DEMO).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to zajímavě. V NB se mi 4jádro osvědčilo, takže o tom novém 6ti-jádru docela vážně uvažuju. Ještě vybrat nejvhodnější desku a tiché masivní chlazení a zábava může začít :0)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dobry den, tak mne napada jestli by nestalo za to zjistit merenim wattovy rozdil mezi stavajicim CHipSetem 890GX s int. grafikou a CHS bez int. grafiky viz. treba Vami zminovana 890FX a pote do koncove uvahy o rozdilnosti spotreby energie CPU poukazat i na tyto rozdily, protoze jestli jsem to dobre pochopil u Intelu merite bez GK, je to tak? Rozhodne by to slo pak pouzivat i zpetne tyto vysledky(zjisti se rozdil X wattu mezi obema chipovymi sadami ktere se pak dodatecne odectou od vysledku s int. GK a muze se tato hodnota pak brat jako hruby obecny rozdil) mereni a priblizit tak vysledky realnejsim podminkam....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

By me zajimal rozdil vykonu 980x se zapnutym a vypnutym HTckem... To by se pak dalo regulerne pomerovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To se dá snadno odhadnout podle výsledků jednovláknové zátěže. Nicméně proč vypínat HT, když tam ta technologie je? Proč si prostě mrzačit procesor? Abychom dostali zbytečné výsledky typu "co by, kdyby"? ;) Ne, je nutné brát věci tak, jaké jsou, protože jinak to nejde ;-) (PS: žalujte mě, slovo je autorské dílo a já použil skoro celou větu ;-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasan, jen jsem se zeptal...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Test AES256 šifrování zatím nemá cenu moc řešit, protože Intel má v tomto ohledu výhodu v podobě instrukční sady AES-NI."

Já bych ho taky neřešil a tudíž bych ani neukazoval zkreslené grafy. Proč zkreslené? Protože v nich chybí Core i5 750 a Core i7 920, který mají stejně blbé výsledky jako AMD. Takhle ty grafy dost haní AMD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V tom grafu bylo zkreslujícího jen jedno: u Core i7 980X jsem měl špatně uvedeno "AES" a "SHA256", mělo tam být "AES256 iAES" a "SHA256 iSSE4", což jsem opravil. Jinak je ten graf v pořádku a odráží realitu, AMD se haní sama tím, že podobné instrukce ve svých procesorech nemá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že je nemají ani mnohem dražší i7 920, i5 750 a další Intely, které v grafu chybí...
"Intel má v tomto ohledu výhodu v podobě instrukční sady AES-NI"
Tohle je dost zavádějící. Některé procesory Intel mají v tomto výhodu a bohužel to nejsou ty co se nejvíc prodávají a tudíž zajímají nejvíc čtenářů.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

budu se muset opakovat ..

kdyz se podivam na obrazky 'dies' tech novych x6, nemuzu se ubranit dojmu, ze jsou tam ta nova dve jadra jen tak 'prilepena' a ze se jedna o produkt sity dost horkou jehlou. proc? zoufalost nebo snaha pridat 'feature' napodobujici, i kdyz ne zrovna dobre, intel turbo, pro uzivatele, kteri o tom nic netusi?

cenove jsou tyto cpu shodne s protejsky od intelu ve svych tridach (1090T dokonce drazsi) (zdroj: lan-shop.cz)
Phenom II X6 1055T za 4739,00
Core i5-750 za 4797,50

Phenom II X6 1090T za 6924,00
Core i7-860 za 6870,00

vykonnostne uz ovsem zdaleka stejne nejsou. core i5 a i7 zde ve vetsine testu vedou (a to v nekterych hrach velmi vyrazne - az o 50% vykonu obou phenomu - Far Cry 2: 1055T 45.1fps, i5-750 72fps, zdroj: http://anandtech.com/bench/Product/109?vs=147). jedine, v cem x6ky core i5 a i7 nekdy dozenou (nekdy i lehce vedou ~5%) jsou aplikace optimalizovane pro maximalni vyuziti vsech sesti jader. v realnem scenari pouziti vsak ma uzivatel co delat, aby vyuzil i ctyri jadra. pokud hodlate tvrdit neco jineho, tak je bud cela komunita cdrka plna profi grafiku (a pak smekam), nebo ignorantu

co se tyce spotreby, tak core i5 a i7 (TDP 95W) s phenomy x6 (TDP 125W) temer nelze srovnavar. v idle stavu spotrebuje phenom x6 1090T o celych 40W vice, nez core i7-860, pri plne zatezi je pak x6 spotrebuje o 20W vice nez i7-860 (zdroj: http://anandtech.com/show/3674/amds-sixcore-phenom-ii-x6-1090t-1055t-rev...)

nenapada me duvod, pro ktery by si normalni clovem mel nove phenomy kdy koupit. strategie AMD "za stejnou cenu vam prodame vice jader nez intel" ocividne plati, ale co se tyce vykonu a spotreby trochu pokulhava ...

imo timhle se AMD z financnich problemu jen tak nedostane

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

take by me docela zajimalo, proc v tomto clanku porovnava autor s novymi phenomy i7-870, kdyz tyto nove procesory maji za cil prave segment i5-750 a i7-860 (cenove stejne, vykonove relativne podobne). to je velmi zavadejici, zvlastne pak, kdyz se na konci clanku objevi tvrzeni typu "i7-870 je sice rychlejsi, ale take vyrazne drazsi". melo by tam byt "i7-860 je rychlejsi, pri stejne cene jako 1090T". ja sice chapu, ze vetsinu ctenarske zakladny tady tvori amd/ati fans, takze je to business, ale nezaujaty ctenar si nemuze nevsimat urcitych neshodujicich se vysledku s testy uznavanych svetovych review stranek. zahadne vam tady vychazeji spotreby amd vs intel lepe nez na anandtechu, tom's hardware, atd. atd., stejne tak vam vysla spotreba u gtx480 vyssi zhruba o 20w, o teplote a vysledcich nekterych hernich testu ani nemluve

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.