Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy: Zápis na DVD-R DL, kvalita a DVD-RAM

Panasonic SW-9574S
U nás (ČR) se s mechanikami Panasonic setkáme většinou jen ve variantách slim pro notebooky, nebo v OEM produktech. O pořádnou vypalovačku Panasonic našinec nezavadil. Konečně se našel někdo, kdo pochopil, že na našem trhu chybí mechanika pro DVD-RAM v cartridgích. Díky společnosti Tespo nabízíme test jedné z takových.

Simulace zápisu DVD-R DL Verbatim 4×

Panasonic SW-9574S - CDspeed zápis DVD-R DL simulace

Zápis DVD-R DL Verbatim 4×

Panasonic SW-9574S - CDspeed zápis DVD-R DL

Kvalita zápisu DVD-R DL Verbatim 4×

Panasonic SW-9574S - KProbe PIPO DVD-R DL Verbatim 4×

Výborná práce.

Zápis DVD-R DL Multisession Layer Jump

Panasonic SW-9574S - Nero DVD-R DL layer jump

Na DVD-R DL nelze použít Multisession zápis vůbec. Layer Jump nelze.

DVD-RAM

Mechanika SW-9574S je výrobcem prezentována jako Half Height Cartridge DVD Multi Drive (OEM) for desktop PC's with cartridge-support. Plotna je pro uložení DVD-RAM cartridge náležitě upravena, ale použití DVD-RAM médií předem vyjmutých z catridge nic nebrání. Při zakládání DVD-RAM bez cartridge (i CD-R/RW, DVD-R/RW) je zapotřebí vzít v úvahu některá specifika. Zde nevystačíme s dosud zažitým způsobem vkládání disků, kdy po vyjetí plotny poslepu založíme disk a zatlačíme na plotnu (nevěřím, že používáte tlačítko Eject pro zasouvání plotny). V zadní části plotny je hrazdička s výřezem pro DVD/CD a vpředu po stranách dvě pružné packy. Médium je třeba založit přední částí do výřezu v hrazdičce a mírně zatlačit dopředu. Potom přitlačit disk k plotně tak, aby se po návratu hrazdičky do původní polohy (pružina) dostal disk pod přední packy. Pokud by zůstal nad nimi, nebude načten.

Přední packy slouží jednak k aretaci média bez cartridge a jednak signalizují mechanice, že je vložen disk v cartridgi. Pokud jsou cartridgí zamáčknuty do spodní polohy, ověřuje se po zasunutí plotny neporušenost cartridge. Otvory pro kontrolu neporušenosti jsou u originální cartridge ucpány, uvolní se, pokud je jednou DVD-RAM z cartridge vyjmut. Pro ošálení vypalovačky jsme uvolněné otvory přelepili samolepícím papírem, ale ani dvě vrstvy nezabránily trnům ověřujícím neporušenost cartridge proniknout do otvorů. Je třeba použít něco silnějšího. Vliv na rychlost to ale nemá, ačkoliv jsme očekávali, že se záslepkou pojede zápis na DVD-RAM bez verifikace.

Panasonic SW-9574S - tray prázdný Panasonic SW-9574S - tray s CD Panasonic SW-9574S - tray s DVD v cartridge

Poslední odlišností plotny pro cartridge je otvor pro ověření odemknuté/uzamčené cartridge. Je v části, kde má cartridge mechanický zámek proti nežádoucímu přepsání, nebo vymazání DVD-RAM.

Mechanická ochrana proti nežádoucímu vymazání/přepsání DVD-RAM

Panasonic SW-9574S - hlášení mechanikcá ochrana proti vymazání/p

DVD-RAM je proti nežádoucí změně obsahu možné chránit softwarově pomocí WP Tool a pokud je DVD-RAM v krabičce, také mechanicky, nastavením pozice zámku. Pokud je DVD-RAM uzamčeno, WP Tool nemůže nic změnit.

Softwarová ochrana proti nežádoucímu vymazání/přepsání DVD-RAM

Panasonic SW-9574S - hlášení softwarová ochrana proti vymazání/p

DVD-RAM v odemčené cartridgi, nebo DVD-RAM bez cartridge je proti nežádoucímu přepsání možné chránit softwarově. Pokud WP Tool zabezpečí proti přepsání, jen WP Tool může DVD-RAM opět odemknout pro zápis. Pokud má vypalovačka povolen přístup k DVD-RAM, může začít formátování pro file systém, který vybereme z nabídky použitého softwaru. S mechanikou Panasonic by použití softwaru jiné společnosti bylo rouháním, použijeme originální drivery DVD Form Panasonic.

Formátování DVD-RAM pro UDF verze 1.50

Panasonic SW-9574S - formátování UDF 1.50

Formátování DVD-RAM pro UDF verze 2.00

Panasonic SW-9574S - formátování UDF 2.00

Formátování DVD-RAM pro FAT 32

Panasonic SW-9574S - formátování FAT 32

Poslední dobou se s vypalovačkami s podporou zápisu DVD-RAM roztrhl pytel, ale stále je znát, komu je standard DVD-RAM nejvlastnější. Panasonic dělal DVD-RAM rekordéry vždycky, nikdo jiný nemůže mít tolik zkušeností, jako on. Práce s DVD-RAM s mechanikou Panasonic nemůže být jiná, než spolehlivá. Všimněte si časů potřebných k naformátování!

Zápis DVD-RAM 5× (v cartridgi)

Panasonic SW-9574S - CDspeed zápis DVD-RAM 5× v cartridge

V CD DVD Speed zapisuje Panasonic SW-9574S DVD-RAM rychlostí, jakou jsou média označena. Nezáleží na nastavení, nezáleží zda je v cartridgi nebo bez, zde je to bez verifikace vždy. V praktickém použití zápisu dat na DVD-RAM s formátem UDF je naopak verifikace prováděna vždy. Plná kapacita DVD-RAM je zaplněna za 20 minut (DVD-RAM 5×), což je přijatelná doba.

Diskuse ke článku Panasonic SW-9574S (16× DVDR/RW DL, 5× RAM, IDE)

Úterý, 12 Únor 2008 - 13:05 | Anonym | sice pozde ( a to dost :-) )  ale troufm...
Neděle, 15 Duben 2007 - 08:29 | buld | Zdravím. Nevíte, kde opravujou DVD vypalovačky?...
Pondělí, 14 Srpen 2006 - 22:44 | Anonym |  .. na tyhle  mech. jsemv...
Středa, 8 Březen 2006 - 19:40 | Anonym | ..jelikoz je to oznaceni SW... tak ...
Středa, 8 Březen 2006 - 18:08 | Anonym | Ještě bych se chtěl zeptat jestli je možnost s...
Středa, 8 Březen 2006 - 17:45 | Anonym | asi nejlevnější media bez cartridge mají tady...
Úterý, 28 Únor 2006 - 15:28 | Anonym | zjevne
Úterý, 28 Únor 2006 - 11:13 | Anonym | nebudu se hadat, ale co si pamatuju, stare...
Úterý, 28 Únor 2006 - 10:30 | Anonym | ..usb 1.1   jsem normalne...
Úterý, 14 Únor 2006 - 00:05 | Anonym | ok2vuv: Muzes se mi prosim ozvat na mail nedelak(...

Zobrazit diskusi