Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Tim Cook bagatelizuje zprávy o snížení produkce iPhone5

Apple iPhone 5
Tim Cook z Applu se v krátkosti vyjádřil ke zprávám Wall Street Journal a Nikkei, které hovořily až o 50% snížení objednávek displejů a omezení výroby iPhone 5 pro první kvartál letošního roku.

Cook nejdříve prohlásil, že se nechce vyjadřovat ke zvěstem, které do světa vysílá Wall Street Journal a Nikkei, protože by nad nimi jinak strávil zbytek života. Dále apeloval, aby čtenáři podobných zpráv vždy pochybovali o jejich přesnosti, pokud se týkají výrobních plánů.

Nakonec prohlásil, že „…i kdyby tato data byla pravdivá, bylo by nemožné správně interpretovat jejich důsledky na naší firmu.“ Bez ohledu na to, jak jeho slova vyznívají, je třeba říct, že ani jednou výslovně nepotvrdil, že by jmenovaná data (snížení objednávek na polovinu) byla nepravdivá. Stejně tak pouze nabádal k pochybnostem o všech neoficiálních zprávách, ale opět se vyhnul výslovnému potvrzení, že k chybné interpretaci došlo.

Z Cookových slov si tedy každý z táborů může odnést, co uzná za vhodné. Je nám předem jasné, že příznivci této značky je budou chápat jako vyvrácení „fám“ o omezení výroby, naopak kritici Applu mohou oprávněně podotknout, že nic konkrétního vlastně zástupce firmy nepotvrdil ani nevyvrátil.

Apple iPhone statistika prodeje
Prodeje iPhone ve fiskálních kvartálech (pro kalendářní kvartály je třeba posunout popisky o stupeň vpravo)

Závěrem si zrekapitulujme, jak prodeje iPhonů vlastně vypadaly. Budeme-li mluvit o kalendářních kvartálech (ty fiskální má totiž Apple posunuté), prodalo se za Q4/2012 48 milionů kousků, za Q2 a Q3 to bylo 26 a 27 milionů kousků a za Q4/2011 (tedy totéž období před rokem) 37 milionů.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Tim Cook bagatelizuje zprávy o snížení produkce iPhone5

Žádné komentáře.