Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Toshiba má vývojářský kit pro Cell platformu

Konečně by mohli zlomit monopol Intel a nekonečnou kompatibilitu ne zcela dokonalého x86. Ve svý době to bylo dobrý, ale už je to opravdu starý a táhne to za sebou spoustu zbytečností.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hups, je to plachta jak serverovy desky na 2 Xeony. A ty dva napajeci konektory taky nebudi dobrej dojem. Jinak zajimavy...
Vyvojarskej kit na Playstation se vesel celej na jednu ISA kartu. Jednou jsem na webu nasel fotky, ale uz nevim kde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To Herbert: Bylo by to hezke. Jinak nechapu co porad mate proti x86?? Nakonec stejne rozhoduje pomer cena/vykon pripadne zpetna kompatibilita (at uz je resena treba emulaci), takze nejake reci o zastarale architekture jsou k smichu.... (Jediny skutecny problem poslednich Intel desktop procesoru x86 je jejich spotreba. Jinak je v podstate jedno, jestli je tam instrukcni sada stare 10 nebo vice let.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dodam jeste, ze velice popularni architektury 8051 a PIC jsou asi tak stary, jako x86, a porad se vyrabeji a pouzivaji...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslel jsem že když je něco starý že je to špatný. (Unix by byl dle tohoto měřítka dědeček - ale taky sebou táhne řadu historických nedokonalostí). Ale ta architektura x86 byla výhodná ve svý době. Myslel jsem to tak, že je dobrý už právě žádnou zpětnou kompatibilitu za sebou netáhnout a udělat něco na zelený louce (kdysi tuším jobs udělal cube ale ten zapad). Tohle má šanci na rozjezd proto že komponenty jsou určený pro  P3 a nebude to teda závislý na vlastní komerční úspěšností jako počítač.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

x86 to moc konkurovat nebude. Vzheledem k firmám, který za tím stojí, to bude pěkně drahý. Možná ještě Xeonům/Opteronům. Abys tenhle procík opravdu využil, tak musíš přeprogramovat(ne jenom překompilovat) aplikace. To se vyplatí, pokud aplikace běží na hodně drahým železe. Takže servery a workstationy. Nenáročný programy ti poběží jenom na PPC jádře a to bude poměr cena/výkon ve srovnání s x86 zoufalej. Takže na Office do kanclu si to nikdo zatím kupovat nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proti x86 úplně všechno. Tedy z technického hlediska. Z dnešního pohledu je to sada navržená opilým šílencem nebo ďábelským recesistou. Jediným důvodem pro její existenci je zatím nepřeskočitelná bariéra zpětné kompatibility. Stačí jen zjistit jak nesmírně složitý je instrukční dekodér v dnešních implementacích x86, kolik křemíku, času a proudu sežere.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ba ba- jak říká x86. A cena CELLu bude pořád klesat. A jestli je dobře navrženej, tak se ani nebude muset honit za vyskojma frekvencema - jednou na něm bude možná i office (snad ne ten od MS).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Těch pokusů o změnu už tu bylo několik a bohužel všechny na tu zpětnou kompatibilitu dojely. Co si myslíte, že se stane, když uživateli dáte na výběr : můžeš mít počítač, který sice není hi-tech, ale všechny staré programy na něm jedou nebo druhá možnost - máš PC s úžasným moderním vnitřkem, ale všechnen SW musíš pořídit znovu. 90% si samozřejmě zvolí kompatibilitu (uživateli je naprosto jedno, jak to uvnitř funguje, hlavně že to dělá to co má)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ale důležitý je že je naděje. A kromě toho jednou se to stát musí. Nechcete mi přece tvrdit že v roce 2050 nudeme dělat pořád na PC s MS Windows LongTail a Intel uvnitř s procesorem Septium 786, steping 987 se zběrnicí PCI Expres III, atd.. To by byla dost temná budoucnost...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se ústupu x86 nebál. Důležitá je cena vývoje aplikací. Jak už tady někdo napsal jednočipy 8051 nebo RISCové PICy se používají už hodně dlouho a ještě se hodně dlouho používat budou. A důvod ? Rozhodně ne jejich úžasná architektura, ale spíš všeobecná znalost mezi vývojáři, dostatek dostupných knihoven, zkrátka pohodlnost při vývoji aplikací ...
 
Pokud existuje vývojový KIT pro CELL včetně knihoven a jednoduchých příkladů aplikací, tak má určitě šanci uspět. Vývojový kit je vždy dobrý tah, pokud chci, aby se procesor co nejvíc rozšířil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2herbert: ani ve svy dobe nebyla x86 nicmoc (napr. adresace pameti po 64k segmentech), jen intel dokazal presvedcit ibm, aby brala procesory od neho a ne od motoroly 680x0, kterou pouzival "zbytek sveta" - atari, amiga (commodore), apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Herbert: to je klidne mozny ze v roce 2050 budeme pouzivat x86. Na to aby se prosadila jina platforma jako osobni pocitac by podle me muselo byt splneno neckolik veci. 1. musel by byt podtatne vykonnejsi nez x86 ve stejne dobe aby dokazal spolehlive emulovat x86 softwarove 2. musely by na tom bezet wokna, at uz nativne nebo v emulaci (vcetne her v directx) 3. musela by to prosazovat silna velka firma 4. muselo by to stat pod 1000 dolaru. Jestli na to ma sanci cell se uvidi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě mne osobně zajímají výhradně technické aspekty, nějaké tržní machinace nechávám šmelinářům. Uživatel... co to je?

Frekvence procesorů dnes prakticky stojí, další enormní zvyšování se konat nebude. Přidávání dalších jader znamená vyšší spotřebu a cenu a stejně je to spíš na efekt do slajdů co lezou z obchodního. Jednou z dalších možností zvyšování výkonu (a snižování spotřeby) je změna architektury procesoru. Nicméně i když je x86 úděsný zgarb, stejně se domnívám, že tu ještě pár let zůstane.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uzivatel - to je takova ta osoba co si ten produkt kupuje (alespon obcas .... :)). To uz tak holt na tom svete je. Ze by se zacal vyrabet open source processor jako treba je open source OS Linux, to tady nebude. Vyvoj dnesnich procesoru a jejich dostatecna produkce, tak aby se zaplatil vyvoj a jeste neco zbylo, je tak drahy, ze firem je v tehle hre cim dal mene. (No a potom, kdyz uz se to vyvine a vyrobi, si to nekdo musi koupit.)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zdenek: Myslim, ze 4. bod by sa mal splnit 1.,2. Mozme dufat, ze tiez a 3. Toshiby je dostatosne silna, len ci dost :? Ak sa mylim opravte ma ale napiste aj presne preco...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak do toho jdu, jestli je v kitu uz i procesor a nejaka sitovka (s linuxem klidne pres ten firewire) , kde se to da objednat, kolik to bude stat? tipuju ze by kit mohl mit nejakou zajimavou cenu jako 999$ nebo tak (doufam ze min!) ,jen doufam ze to bude k dispozici driv nez PS3 ,
smrt x86 ! (at zustane dal treba jen v emulatorech/virtualizatorech (odporny ne/cesky vyraz)) jako IBM z/VM a podobnych)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak to bude k dispozici az po vydani PS3 ( http://www.theregister.co.uk/2005/09/20/toshiba_cell_mobo/ ) , no to si radsi koupim hotove zelezo, ale z tohohle by se pekne dal udelat notesbook :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.