Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Toshiba uvádí 5TB disky pro SATA i SAS

Japonská Toshiba, přesněji její divize, která to peče s WD/HGST, se zařazuje mezi výrobce 5TB disků. Na trh míří 7200 otáčkové modely.

The Storage Products Business Unit společnosti Toshiba ohlásila novou generaci svých HDD. Nesou označení MG04, využívají 4k Advanced Format s emulací 512B sektorů (jako všechny dnešní velké disky) a kapacitou sahají až na 5 terabajtů. Jak je poslední dobou zvykem, zejména s ohledem na snahu ulovit zákazníka ve velkých datových centrech, disky přichází na svět v SATA (řada MG04ACA) i SAS provedení (řada MG04SCA). V obou případech jde o 7200otáčkové disky s rozhraním o rychlosti 6,0 Gbit/s.

Zákazníci budou dostávat testovací vzorky řady MG04 již od tohoto měsíce, dostupnost na běžném trhu jistě také přijde, ale až s odstupem času, až Toshiba nasytí velké zákazníky.

Kromě 5TB disku míří na trh 4TB, 3TB a 2TB varianta. Nicméně s ohledem na souvislou rychlost čtení dat je jasné, že pouze 5TB varianta je technologicky nová (naproti tomu výrobce ale nerozlišuje spotřebu jednotlivých modelů a nelze předpokládat, že by měly všechny stejně ploten - no, je to trochu zmatené). Dosahuje souvislé rychlosti 205 MB/s, průměrný seek zvládá za 8,5/9,5 ms čtení/zápis a spotřeba za běhu je 6,0 W při lowpower idle (6,2 W SAS Verze), resp. 11,3 W během práce/seekování. Disk zvládne za běhu 70 G/2 ms, vypnutý pak 300 G/2 ms. Hlučnost je během seeku 31 dB. I SATA verze je přitom určena i pro provoz 24/7. Vyrovnávací paměť je u SAS verze 64MB, u SATA verze pak 128MB. Záruka má délku 5 let.

Tagy: 
Zdroje: 

Toshiba [PDF]

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Toshiba uvádí 5TB disky pro SATA i SAS

Žádné komentáře.