Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Transcend představuje SD karty s ochranou dat

Hmm, pominu-li význam(?) ochrany, tak mi zbývá očividný problém, kdy nemálo mobilních zařízení (smartphonů) má slot na kartu pod krytem... neřknu-li pod baterkou... a už vidím, jak si někdo takto prohazuje filmy :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se mi to pravděpodobný (na ten článek jsem si ani nevzpomněl ;). Nicméně čekám na odpověď Transcendu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hanba firmě Transcend! Dříve jsem od nich dokonce kupoval i RAM, dnes jsem si jejich odkaz smazal z "Oblíbených".

Ona samotná SD karta už jakousi ochranu má dávno... proto také "Secure" Digital. Řekl bych, že právě to Secure je jeden z mála rozdílů oproti MMC.

Read only switch na SD kartě nemá žádnou elektrickou funkci. Veškeré blokování zápisu je zajištěno čtečkou kater(podobně jako u floppy). Pokud tedy čtečka switch nepodporuje, zapíšete i na locknutou kartu.
- Pokud Transcend jen zalepil přepínač tak je to bezpředmětné.
- Z mého pohledu udělal SD kartu, kam se bude elektronicky zapisovat speciálním způsobem, a v normálních čtečkách se bude tvářit jako read only.
- Případně tam může být zvláštní formát - NTFS(umožňuje přístupové práva-everyone-read) nebo nějaký rozbitý FAT.

Začínám přemýšlet, jestli ta výhra SD karet v karetním boji, nebyla jaksi taksi chytrým trikem. Kdy si lidé dobrovolně zvolili mobilní médium a všichni ho mají rádi... avšak toto médium nám bylo chytře podstrčeno zábavním průmyslem.
- Každopádně podle Wikipedie (http://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital) používají SD karty pro DRM C2 šifru (http://en.wikipedia.org/wiki/Cryptomeria_cipher). Nejvíce mě potěšila poslední věta článku... "By now the CPPM/CPRM protection scheme is deemed unreliable."

Takže dvojitá hanba pro Transcend, chce se mi z nich zvracet! A taky hanba zábavnímu průmyslu za to, že komplikujou lidem život nesmyslama!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já bych řekl, že to nebude zalepený switch. Podle mě pokud budou chtít, ta udělají buňky, u kterých už z jejich povahy nezměníš uložená data.

Pomocí FS bych to neřešil, ono se to dá změnit lehce formátem, případně nějak obejít nebo zrovna u toho NTFS se dají práva lehce změnit a administrátorovi nikdo nezakáže měnit práva i u objektů, které mu nepatří.

Jestli to chtějí mít fakt viruvzdorné, tak to musí být na HW úrovni. Protože na CD-ROM taky vir nezapíšeš.

Ale nějak mi uniká smysl. Kdo by měl zájem o to kupovat si hudbu na CD/kartě, čemkoliv. Dnes si do mobilu nahraji vše, co chci poslouchat a mám. Představa, že mám doma stovky SD karet a vždy ráno si vybírám a přehazuji do mobilu kartu mi příjde zastaralá.

Jinak princip neměnitelná část+zapisovatelná část si umím představit třeba u karet s mapama do navigace. Otázka ale je, jestli tam je potřeba mít možnost neměnit mapy, protože s další aktualizací by musela přijít nová karta.

Prostě jediný smysl může mít zákaz kopírování, ale ten nevím, jak chtějí prosadit. Na toto zodpovězení si musíme počkat. Jestli to bude formou nějakého spešl prográmku, tak je to předem mrtvá myšlenka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta chranena cast je sucast povodnej specifikacie SD.. a dlho sa pouziva (v specifickych oblastiach), ze ju bezne SD karty nemaju, je druha vec!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Re Kojak: "Představa, že mám doma stovky SD karet a vždy ráno si vybírám a přehazuji do mobilu kartu mi příjde zastaralá."

Ale kamenikom prave toto zastarale nepripada :-) Ved to je SKVELA myslienka! Nechapem preco ludia tolko frflu, vies kolko stoji usilia neustale omielat sposoby ako si legalne kupovat predrazenu hudbu na fyzickych nosicoch ... ???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě spíš vadí samotné používání DRM, které je uplně zbytečné.
- Pro příklad uvedu časopis Computer(omlouvám se pokud to někomu nevyhovuje). Časopis si můžete stáhnout v PDF a můžete ho nakrásně sdílet.
- Jenže v časopisu jsou na různých místech uvedeny informace zákazníkovy, který si jej stáhl. Těch míst je několik, a jsou typu bílé písmo na bílém pozadí, 2 font atd. Najít je všechny je možné ale hoďně těžké.
- Následně je lehké dohledat toho kdo časopis nasdílel a jaký mu dát trest? Zrušit zbývající předplatné, zakázat budoucí/elektronické předplatné - krásné a elgantní.
- Rád bych Computer sdílel na na DC, ale prostě ho nesdílím...

Proč prostě při stažení MP3 se ta MP3 nevygeneruje a nevloží X pohodných !neslyšitelných! tagů. Obdobně to může být i u filmu-kdo čte titulky, kdo si všimne jedhoho řádku navíc? Míst může být X.
- Následně neni potřeba nic řešit. Můžou tu hudbu poskytovat ve Wavu, flacu, MP3 nebo na gramodesce. Film v plném 4K originálu.
- Navíc jdou tyhle simple ochrany udělat tak aby vdaném médiuu nebyly vůbec poznat - z principu. Bílé písmo-bílý pozadí, ID3 tag, hash v nedatovém místě souboru.

Není potřeba žádný šifrování a nesmysly jako DRM! Tímto jim samozřejmě nechci radit, na všechno mám patent a jestli to hodlají použít proti všem, tak se neznáme ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dej pokoj, vodoznaky mi přijdou jako ještě větší zlo než DRM... není třeba vymýšlet žádný šílenosti, úplně by stačilo, aby se hudba/filmy/etc. dala pohodlně a za pár korun stáhnout a bylo by z 90 % po problémech s kopírováním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Narozdil od PDF, bezne formaty hudby a videa (vcetne zminene mp3) jsou komprimovane. Pri kompresi se vsechny veci ktere jsou neslysitelne nebo skoro neslysitelne vyhazuji aby nezabirali misto. A pokud to tam presto umele pridas (nebo to dokonce das do nedatove oblasti) neni nic lehciho nez to rekomprimovat ... vetsina sdilenych filmu je stejne rekomprimovana a zhusta mene kvalitni nez original, moc neverim ze tam prezili nejake vodoznaky ktere nejsou videt/slyset ... lidi si vsimly i zapomenuteho auta v panovi prstenu ... hmmm ... to vlastne neni spatny napad, oznacit kazdou kopii jednim autem na specificke pozici :-)

... presto, nic noveho, pokusy o vodoznaky jsou a je to naprosto stejny nesmysl jako zbytek DRM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A teraz firma Transcend čaká na obrovské objednávky od zákazníkov dychtiacich po tom mať túto fantastickú vec čím skôr vo svojom telefóne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Holt CD do mobilu nestrčíš :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

az tak tragicky by som to nevidel. viem si predstavit na takomto neprepisovatelnom oddiele vselico nielen multimedia. Napriklad zalohu OS pre mobilne zariadenia, zakladnu verziu kupeneho programu a podobne. na volne zapisovatelnu cast by sa davali prevadzkove data aktualizacie a podobne. V pripade potreby a poskodenia (zmazanie) dat na volnej pamati sa zariadenie/ soft nahodi v povodnej verzii. Taketo vyuzitie by sa mi pacilo. Len ak to neprepisanie osetria softom, som zvedavy ako sa ten soft vysporiada z aktualizaciami androidu ktory nie vzdy zachova vsetko funkcne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vše je krásné, až na to, že já mám v mobilu asi 100 aplikací a jen jeden slot na kartu, ke kterému se navíc blbě leze. Představa, že pro každou aplikaci mám vlastní SD kartu je děsivá. A co, kdybych si chtěl spustit navigaci a přehrávač MP3 zároveň? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SD karta moze obsahovat uzivatelom nedostupnu cast (protected area), v ktorej mozu byt ulozene data (DRM, seriove cislo atd.).. takto su distribuovane sw a firmware (a ich licencie) v embedded zariadeniach (navigacie, MFP atd.).. takze skopirovanie viditelneho obsahu na druhu SD kartu nepomoze :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jednoducho, je to blbost ktoru si nikdo nekupi a nikdo ju nepotrebuje, okrem vypalnikov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.