Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Třetí generace 10nm procesu Intelu „opraví“ nízké takty a dorovná 7nm konkurenci

No měli by si pohnout za 2 roky tu bude ZEN 4 s 5nm. A situace bude zase stejná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5nm proces neumožňuje nijak podstatné zvýšení taktů, spíš zmenšuje plochu jádra. Domnívám se, že právě v té době bude mít Intel největší šanci dohnat náskok AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to potom jo. Takže jen snížení nákladů.
EDIT: Tak tady to vyznívá od tebe lépe ale. :). +- 15% spotřeby dolů 15% výkonu nahoru.

Zatímco tedy procesy jako 7nm EUV nebo různé varianty 6nm výroby přinášejí rozdíly (oproti 7nm procesu) na úrovni nízkých desítek procent a to ještě maximálně, 5nm proces alespoň v jednom ohledu přinese ty vyšší desítky. Očekává totiž o 80 % vyšší denzita (tedy téměř dvojnásobná a připomínající klasické mezigenerační posuny), byť spotřeba na stejných taktech klesne přinejlepším o 30 % a takty při stejné spotřebě stoupnou přinejlepším o 15 % (to je již na úrovni půlgeneračních nebo novodobých posunů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Tak tady to vyznívá od tebe lépe ale.“

To jsou velmi nízké rozdíly oproti tomu co přinesl 14nm nebo 7nm proces. Navíc se týkají nějakých testovacích struktur postavených na jednoduchých ARM SoC taktovaných zhruba na polovinu toho, co x86 procesory. Při vyšších taktech už nejsou další posuny taktovací frekvence ani poklesy spotřeby tak výrazné a AMD bude ráda, pokud dosáhne poloviny toho avizovaného rozdílu. O 80 % vyšší denzitu lze využít pro více tranzistorů, problém však bude, jak je chladit, když s přidáním 80 % tranzistorů nám spotřeba stoupne rovněž o 80 %, ale proces nám ji sníží jen o 15 % v nějakém ideálním stavu, který ani nebude dosažen.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

5nm proces umožňuje zvýšení taktů o 15% nebo 30% snížení spotřeby při zvýšení počtu tranzistorů 1,84x.

Problémem bude zvětšená koncentrace tepla, kdy 1,84 víc tranzistorů na stejné ploše bude mít spotřebu 1,84/1,30 = 1,41.... tedy množství odpadního tepla ze stejné plochy stoupne o brutálních 41% při stejné frekvenci. Při zvýšení frekvencí o 15% by dostali o 84% větší tepelnou koncentraci.

Je jasné že vysokofrekvenční architektury jako má Intel a AMD, které už nyní mají problémy tepelnou koncentrací a odvodem tepla, ty z 5nm frekvenčně benefitovat nebudou vůbec. Naopak úsporné ARMy jejichž jádra si to šmudlají frekvenčně 2,5-2,9 GHz při spotřebě 1-4W v pohodě frekvence opět zvýší.

U ARM CPU se dá očekávat že přelezou 3 GHz zatímco x86 budou muset jít dolů k 4 GHz. Někde u 3nm nebo 2nm se frekvenčně potkají a zatímco ARMy budou mít dvojnásobné IPC při poloviční spotřebě, tak x86 bude bez frekvencí výkonově úplně v háji.

A to nemluvím o tom, že x86 nejsou schopni vyvinout 6xALU jádro což Apple má už od roku 2017 :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, nemluvite o tom (resp. to tady nemuzeme slyset), ale pisete :D

Edit: ja vedel, ze si to neodpustite zminit...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jeste ze tak!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dnes 7nm: ARM 2,84 GHz ... x86 Zen2 4,7 GHz
5nm: ARM 3,1 GHz ... x86 Zen4 4,4 GHz
3nm: ARM 3,4 GHz ... x86 Zen6 4,0 GHz
2nm: ARM 3,8 GHz ... x86 Zen8 3,7 GHz

Stejné frekvence, ale jeden z nich má 6xALU, který bude výkonnější? :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Prijde Pepicek do obchodu a zepta se...
..a spusitm si na nem "PC" gamesku nebo "PC" CPU enkoding treba pres Handbrake nebo Adob Premieru tak, aby porad platila ta hezka cisla?
;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A tatínek mu řekně: "Hele pepíčku, 55% zisku z gamingu už stejně mají mobilní zařízení, takže si vyndej telefon a můžeš si na ARMu zahrát třeba teď hned. Nebo počkej až budeme doma a zahraješ si na konzoli Nintendo Switch, tam je také ARM CPU. Na těchto serverových ARM CPU si gamesky nespustíš, ty jsou pro práci víš :D"

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze v tom pripade by Pepicek rekl...na to ti seru ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten byl dobrej :D
Přeroslá děcka co hrají dodnes hry asi jo.
Malé děti které mají tu nejvýkonnější grafickou kartu na světě jménem představivost si vystačí s 8-bit Mariem na Nintendu první generace.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mi to pride ako porovnavanie vykonu motorov aut a lodi.
Poloz auto do vody, alebo lod na cestu a nech sutazia

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak tenhle z kraje týdne fakt pobavil :-))))
Srovnáváte hrušky s cibulí a kořeníte to hřebíkama :-))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

srovnavat procesory s procesorama totiz nedava zadny smysl, ze? zejmena, kdyz oba budou jiz brzy v notebookach (apple A14)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste taky pacient? ARM a x86/64 jsou uplne jine architektury a to nemluvim ani o RISC/CISC srovnani.
Pochopte nebo se aspon placnete na celo, ze jednotny OS nebo UI (uzivatelska plocha) nema s architekturou CPU nic spolecneho a srovnavat to na urovni CPU je ciste diletantstvi!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

a protoze to jsou jine architektury, tak nelze srovanavat jejich vykon? cili top500.orf je podle vas srovanavni hrusek s jablkama, kdyz tam patlaji GPU vs. IBM vs. x86 vs spark a ja nevim co jeste? Napiste jim, ze to jsou pacienti a ze tomu hlavne nerozumi, kontakt je zde: https://www.top500.org/

me proste pripada, ze ma smysl srovanat vykon ruznych procesoru treba i s ruznou architekturou (zrejme sjte myslel instrukci sadu) mezi sebou, zejmena pokud budou slouzit k tomu samemu ucelu, tedy budou pouzite v notebooku, vy myslite ze to nema smysl?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale oni x86 fans se velmi rádi srovnávali s ARMy dokud to byly pomalé in-order plečky ala Atom. Ovšem od té doby co Apple vydal v roce 2017 první 6xALU jádro A11 Monsoon které skočilo v IPC o 40% navrch a výrazně překonalo nejlepší x86 jádra (a dodnes jej nic z x86 CPU nepřekonalo v IPC/PPC), tak toho kluci nechali a teď všichni hromadně tvrdí, že se to přece vůbec nedá srovnávat :D

Na konci tunelu je světlo a je to rozjetá lokomotiva s nápisem ARM. Strategie nevidím a neslyším problém jménem ARM se ukáže jako kontraproduktivní a kluci budou nervóznější s přibývajícím časem :D

První ledová sprcha je bude čekat jestli Apple vydá notebook s ARM A14. To bude kvikot :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Strategie nevidím a neslyším problém jménem ARM se ukáže jako kontraproduktivní a kluci budou nervóznější s přibývajícím časem :D"
.. ja mam spis pocit, ze tady zatim nejvic 'nervozne' pusobis ty. Ono v horiznotu par let se na trhu PC asi nic moc dramatickeho nezmeni a nezmeni na tom ani pocet tvych prispevku ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Během dvou let x86 ztratí servery ve prospěch ARMu, což je 80% všech peněz pro x86. A to bude game over pro celou x86. A o to jde. AMD bude pořád vyrábět nějaké levné Zeny jako dojezd třeba ještě 10 let. Může živořit na okraji zájmu stejně jako VIA.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Během dvou let x86 ztratí servery ve prospěch ARMu, což je 80% všech peněz pro x86. "
.. Hele tak ten to svuj vyrok si opravdu zapamatuj :)
Podle mne tohle fakt nehrozi. Ze ARM pribude nejaky podil ano, ale aby "prevalcoval" za 2 roky "x86"..v anglictine se tomu rika "wishfull thinking" a nebo po cesku.."prani je otcem myslenky" ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Až je budou rozdavat za cenu odpovidajici vykonu, tak kvikot bude... se obavam teda se ani neobavam, ze k tomu kdy dojde :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to uz se stalo: AWS graviton 2

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cha cha, a aplikace se na to budou teprve psat? Teda bavime se o desktopu a SMB hardware?
x86 zajistuje zpetnou kompatabilitu, diky normalnim lidem se tahle vlastnost zatim nepodarila znicit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cha cha, 90% serverů jede na Linuxu a Ubuntu 20.4 nebo nejnovější Debian Buster už dávno binárny pro ARM má. Mám Ubuntu 20.4 na RPi4 a běhá mi tam i Blender v ARM verzi, takže si profi animační studia můžou renderovat v cloudu na stovkách ARM CPU (Blender umí distribuované výpočty na více strojích).

Co ty na to?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na linuxu rozhodně nejede 90% serverů (tím mám na mysli komplet všechny servery, ne jenom internetové), maximálně tak 40%. Dalších 30% mají nelinuxové UNIXy a cca 30% má Win.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Amazon cloud = 90% Linux, 10% Win
Superpočítače = 100% Linux

"Within the scientific/number-crunching community it is hands down Linux (all of the top 500 supercomputers are Linux based).

If you look at the current trends towards cloud hosting, Amazon represents half of that total space and has a mix of roughly 90% Linux to 10% Windows servers."

https://www.quora.com/What-is-the-Server-Operating-System-market-share

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pěkné, ale to co vyjmenováváte rozhodně nejsou všechny servery. Btw lehký oříšek - jak započítat server, který má linuxový hypervizor a v něm hostované Win?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já bych započítal všechny, tedy i virtuální OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OS je irelevantní. MS má Win10 pro ARM a vydat serverovou verzi je jen otázka dostatečné poptávky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Profi animacni studia a Blender? To jste me teda pobavil. Blender se odjakziva pouziva akorat k tomu, aby se 3D grafik nasr.l a nainstaloval neco s cim se da trochu normalne a efektivne pracovat Az na par exotu to nikdo seriozne nepouziva. Kam Vy na to chodite... :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Strašne to prežívaš, to je celé. Ak mám mať za 10 rokov PC ktoré bude 3x výkonnejšie ako to čo mám teraz, a pôjde mi na ňom natívne spustiť všetko čo mi bude treba, tak mi je srdečne jedno, či to bude x128, ARM alebo LEG. Hlavne nech to funguje ako má a nestojí majland. Ale aby som kvôli budúcnosti zasieral každú jednu diskusii... Inak Intel mal tiež plány kontinuálneho rastu (jadrá hore, nm dole, tick-tock, Moore's law...) a pozri ako sa im to rosypalo, ako domček z kariet. Myslíš, že ARMu sa nemôže nič pokaziť?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intelu se nic nerozesypalo, ten v době stagnace nejvíc vydělával a bylo to plánované zpomalení vývoje, protože byl monopol a mohl vydírat doslova celý svět. Keller s AMD jim do toho trošku hodili vidle, ale největší nebezpečí byl a je raketově rostoucí výkon ARM CPU. Co dělal Intel když Apple uvedl v roce 2016 A10, která má IPC/PPC větší než dnešní CometLake/Zen2? Nic, houpal nohama a inkasoval prachy. Intel se probral až s uvedením Apple A11 se 6xALU v roce 2017. Nějakej Zen1 od AMD je naprosto nezajímavý, protože je to jen levná napodobenina 4xALU Skylake (ale i to je dobré pro pokles cen, neříkám že ne). Intel se probral až u toho 6xALU zázraku z Applu, protože to je obrovský skok v IPC a oni proti tomu neměli vůbec nic a nejvíc je děsila představa, že AMD uvede v Zen2 taky nějaké podobné 6xALU monstrum a oni budou muset 4 roky čekat než vyvinou ekvivalent. To ale nic nemění na tom, že Intel se tomu střetu s 6xALU ARMy nevyhne v serverech tak jako tak. Nuvia a Cortex Matterhorn budou super wide 6xALU jádra a od roku 2022 bude ARM výkonově v serverech dominovat.

ARM není monopol a prodá licenci na svá výkonná jádra Matterhorn klidně Intelu a cenová soutěž bude vždy zachována. Proto ve světě ARMu nikdy nemůže dojít na zpomalení vývoje nebo na vydírání zákazníků ala x86. ARM LLC má úplně jiný obchodní model.

Založ si start up, kup licenci na ARM jádra a vyráběj CPU pro ATX desky. S ARM nebo RISC-V to můžeš v klidu udělat. S x86 máš smolíka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Někde u 3nm nebo 2nm se frekvenčně potkají“

Jojo, to určitě bude pravda. Protože o tom potkávání ARM s x86 mluvil Igor Staněk už 8. března 2012 na vydání Kepleru v San Franciscu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

1) Z hlediska výkonu měl pravdu, protože Apple A13 na 2,65 GHz má větší výkon v ST než Ryzen 3950X na 4.7 GHz. Takže výkonově se už evidentně potkaly. To že se ten CPU nedá koupit do žádné ATX desky neznamená že to neukazuje technickou zaostalost x86.

2) Z hlediska IPC/PPC: Cortex A77 má o 8% větší výkon na takt (PPC) než Zen2. A13 je lepší o 84%, nový Cortex Matterhorn bude mít IPC jako A12, tedy 60% nad Zen2 a k tomu nové 2048-bit vektory SVE2, za dva roky přijde Nuvia s applími jádry do serverů, takže tady to ARMy začínají vyhrávat na celé čáře. Čistě technicky dle Geekbench5 už Apple A10 z roku 2016 mělo vyšší IPC/PPC než Zen2, takže zaostávání x86 je v této oblasti zcela evidentní.

3) Z hlediska frekvencí se opravdu přiblíží, protože pro zvýšení frekvencí na 5nm, 3nm a 2nm bude potřeba něco co výrazně méně hřeje, jinak budou muset frekvence dolů. Je to vidět na tom, že ani Zen2 ani IceLake ani Cannon Lake nejsou schopni dosáhnout 5,3 GHz jako Intel na 14nm.

Serverový 80-jádrový ARM Ampere Altra má target 3 - 3,3 GHz s jádry A76 na 7nm, 64-jádrový Graviton2 běhá na 2,5GHz a výkonově drtí EPYC první generace. V mobilních telefonech běžně jedou A76 i A77 na 2,84 GHz na 7nm.

5nm: ARMy se posunou na 3,1-3,5 GHz zatímco x86 padnou z 4,6 na 4,3 GHz.
3nm: ARMy zvýší frekvence na 3,3 - 3,8 GHz zatímco x86 padnou z 4,3 někam k 4,0 GHz.
2nm: ARMy 3,5 - 4,0 GHz, x86 3,8-3,9 GHz

Takže ano, frekvence nám časem zkonvergují. A pokud x86 se honem rychle nepřizpůsobí architekturou, tak je ty ARMy i frekvenčně překonají od 1,5nm. Nicméně existeční problémy budou mít x86 už při 5nm protože z hlediska IPC/PPC dostávají těžce naprdel a frekvence CPU v serverech se motá kolem 2,5-3,0 GHz, takže tam jsou síly vyrovnané už NYNÍ. Graviton2 64c založený na poměrně slabých jádrech A76@2,5 GHz výkonově na jádro drtí výše taktovaný Zen1 a to jen kvůli tomu, že postrádá SMT, ale jádra má tak malé, že se do stejné plochy jádra Zen1 vleze trojnásobek. Celkově G2 drtí Zen1 už teď a to nemusí čekat na 2nm proces. A to porovnáváme jádra z roku 2018, ala A76 a Zen1. A77 z roku 2019 má IPC +20% v int, +35% ve FPU a díky pouhým +17% tranzistorů navíc. Servery založené na A77 vydrtí i Zen2 a možná i Zen3 servery a pokud budou mít příští rok 5nm proces, tak to bude velmi velmi nepříjemná situace pro x86. Zejména když Amazon si účtuje poloviční cenu za výkon ARM virtuálky oproti x86.

A Matterhorn s IPC +60% a 2048-bit SVE2 vektory? První CPU koncem 2021 na 5nm, pro servery se očekává 128-jádrový monolit. To jsem zvědav jak tomu chce konkurovat 64-jádrový Zen3 na 7nm. Ani Intel s Golden Cove na tom nebude o moc lépe na 10nm procesu. Nad x86 se těžce stahují mračna v serverech už teď.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Vy tu žonglujete s nm jako by se nechumelilo, já jsem ale zvědavý, kdy výrobce kousnou do zadku kvantové jevy. Atom Si má 0,12nm takže už se blížíme :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

3nm se právě vyvíjí a příští rok se bude testovat. Nebyl bych tak předposranej z kvantových jevů, které možná ještě 20 let nebudou aktuální.

Asi jak se vyjádřil Keller o kvantových počítačích, že jsou zatím úplně nepoužitelné a spíš to vypadá na podvod pro čerpání různých státních grantů a dotací.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně kvantové počítače nemají s kvantovou fyzikou vůbec nic společného. Snad jen název.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vieš ty aký konzervatívny je serverový trh? Aké problémy má AMD presadiť sa s Epycmi, napriek tomu že sú výkonnejšie, úspornejšie a lacnejšie - a hlavne, že majú kompatibilnú inštrukčnú sadu a netreba nič nové buildovať, prepisovať, kompilovať, ladiť a prispôsobovať? To že Amazon urobil pilot s ARM serverami je fajn, ale pochop, že ARM nie je všeliek. Tak ako 0.8 TFSI so 180kW nebude vhodný pre trojtonový americký pickup, nebude ani 5.8 HEMI dobrá voľba do Fábie. Tie architektúry si môžu kľudne koexistovať, nikto z nich nemusí zostať ako jediný (najlepší) na trhu. A ďalšia vec z histórie, nie vždy sa presadili "najlepšie" technológie, ale boli to end-useri alebo proste trh všeobecne kto rozhodol o rozšírení tej ktorej technológie. Tak už prestaň spamovať so svojimi píčovinami každú diskusiu. Ďakujem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Amazon má 35% celosvětového podílu cloudového trhu. ARM vůbec nikoho nemusí přesvědčovat tak jako AMD. Amazon si vyrábí vlastní 64-jádrový CPU za zlomek ceny AMD a Intel serverových CPU. Amazon dokáže pokrýt 35% celosvětových cloudů ARMy. A teď si představ že jejich výkon prodává za polovinu ceny.... tedy podíl Amazonu může raketově stoupnout na více jak 50%.

EPYC Rome Zen2 64c/128t .... 7000 USD
Graviton2 64c ..................... cca 400 USD + 100 USD licence ARMu za CPU jádra = zlomek ceny

Už chápeš ten Game over pro x86? AMD se 3 roky horko těžko šplhá v serverech na 5,1%, zatímco ARM může mít jen díky Amazonu 10% klidně za jeden rok.

X86 nemůže cenově konkurovat ani z hlediska pořizovacích nákladů, ani z hlediska provozních nákladů (spotřeby el. energie, klimatizace a chlazení). To je prostě Game over ikdyž by výkonově zůstaly vyrovnané což není pravda. ARM s A77 překonal IPC/PPC Zen2 a brutálně tlačí na vývoj dál viz Matterhorn.

Google si už vyrábí vlastní AI čipy a protože je také poskytovatel cloudu, tak je jenom otázkou času nasazení licenčních ARM jader po vzoru Amazonu. To samé MS Azure. Uvidíme zda si velcí cloudoví hráči nechají utéct miliardy do Amazonu nebo s tím taky začnou něco dělat. Licenci na x86 nedostanou, jádra x86 si taky nemají od koho koupit, takže jim nezbývá než obrátit se na ARM. Ten vyhraje otevřeným obchodním modelem, který nevydírá zákazníky nechutnými cenami za CPU v uzavřené x86 ISA. X86 je ve stejné pozici jako byla PowerPC nebo DEC Alpha. Ty alespoň byly výkonné, x86 už dnes prohrává výkonově i s CPU v iPhonu, což je ostuda jak prase.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Řekneme si až to přijde. Vypadá to však, že se o tom bude spíš jen dlouho mluvit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten Graviton2 si můžeš ve virtuálce koupit už od letošního května. Výkon na vlákno větší než Zen1 za poloviční cenu. Zen2 EPYC jej asi o něco výkonově překoná, zejména u instancí >16, ale otázka je zda to někdo za 4x větší cenu než ten Graviton2 vůbec bude kupovat.

Graviton2 64c ... cena 500 USD (vlastní výroba)
Epyc Zen1 32c ... cena 3500 USD
Epyc Zen2 64c ... cena 7000 USD

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím kde furt berete těch 500USD za Graviton 2. Amazon pokud vím cenu za výrobu CPU nikde nezveřejnil (a vzhledem k tomu že to jedou jako malosériovku řekněme v řádu tisícovek wafferů, tak se to nedá dopočítat podle výrobních cen masových výrobců jako jsou AMD nebo Apple)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cenu si s nejvetsi pravdepodobnosti vymyslel, jedine co se da najit je:
"This system was a dual-socket system with 16 CPU cores active in each socket and a 2.9GHz base / 3.2GHz boost clock. Prices were $2.464 per the Graviton2, $2.752 an hour for the first-gen Epyc, and $3.808 for a Cascade Lake Xeon."
https://www.extremetech.com/computing/307498-amazon-launches-a-killer-ar...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano, x86 compatibilita je samozrejme dobry argument. Nic to ale nemeni na tom, ze nove ARMy budou vykonne

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Líbí se mi váš zápal pro věc. Žel čiší z něj víc nekritická mladická nerozvážnost, než snaha o skutečnou osvětu. Kdo pamatuje víc, vzpomene na mnohé architektury, které byly nejlepší, nejpokročilejší a nejvýkonnější a stejně skončily v propadlišti dějin (DEC Alpha 21*64). Když si někdo vyvine procesor na míru pro své potřeby a ještě vlastní hypervizorovu platformu Nitro, pak pochopitelně může dosahovat dobrých výsledků. I když mě zaujalo, že 7nm Graviton 2 počtem tranzistorů hrdě srovnávali s EPYC 2 Rome, ale výkonem raději s o 2 roky starším EPYC 1 Naples na 14 nm. No, ale nejvíc by mě zajímaly vaše zdroje údajů o frekvencích příštích architektur. Tuším, že třeba AMD nemá ještě definitivní takty pro letošní Zen 3 produkty, ale vy už tady píšete maximální frekvence u neexistujících architektur za 3 nové výrobní procesy s přesností na 100 MHz.
.-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak pridajú jadra a v NB budeme mať aj 10 jadro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V té době si AMD natře Intel na chleba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu poprosit o radu, potřebuji koupit noťas 17" cca 20tisíc, GPU nerozhoduje ale CPU se mi líbí AMD 4500. Nemohu takovou kombinaci najít.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HP ProBook 455 G7 se už začíná nabízet, s časem se nabídka rozšíří a ceny půjdou během léta dolů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Psal, že chce 17". 455G7 je 15".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víme, jen 17" zatím není v nabídce, proto píšu čekat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za odpovědi, budu čekat, pokud se to vyplatí čekat nebo vzít Intel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nahlédněte do článků o AMD Renoir, najdete tam odpověď :-)
https://diit.cz/tagy/renoir

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

čtu všechny články už mnoho let, kromě těch reklamních :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych počkal na AMD širší nabídku ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

budeš muset počkat, nebo dělat kompromisy, na alze je jenom jeden notebook s tímhle cpu a je to 14",
4500U vyšel před 2 měsíci takže modelů s ním moc nebude ani v nejbližší době, počkal bych jestli APU Ryzen 4000 (Renoir) třeba budou na tom podobně s cpu výkonem a budeš mít na výběr víc modelů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejak mi neni uplne jasne, proc do 17'' volite jen 15-25W ULV "U" cpu a ne z 45W "H" rady, ale dobre.
Tady je monentalni 'evropska' nabidka 17'' s renoir chipy a tady vyhovuje jedna 17ka...
https://geizhals.de/?cat=nb&xf=12128_17~9690_Renoir&sort=p&hloc=at&hloc=...
Do Intelu bych nesel, pokud chcete neco s vyssim vykonem "U" rady. Tam by melo smysl cekat az na TigerLake 4jadro..ale nez prijdou nejake modely na trh tak bude podzim a do 17ek to nebudou montovat temer zarucene. Cenove je monentalne AMD taky podstatne lepsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám doma o něco lepší kousek, než ten tady recenzovaný (1660 Ti a 1T disk) a je to síla :) Určitě doporučuji koupit něco s Renoir! Výkonnostně to je srovnatelný s mým 3 roky starým desktopem (Ryzen 1600X, Vega64).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu by snad vyhovoval Lenovo Ideapad 3 17" s Ryzen 4500, ale nevím jestli je někde rozumně dostupný.
Našel jsem ho prodávat v Německu, ale s dostupností bůhví kdy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne se u novych generaci mobilnich procesoru libi ze mam v biosu sam vyber v konfiguraci TDP :)

>samozrejme zalezi to od vyrobce daneho notebooku
>tez zalezi jestli je to funkce pritomna jiz v zakladnim nebo rozsirenem menu(nutno odemknout)
>Renoir to nabizi, pred par dny sem to zahlid i u Intel-u, vetsi sance sou v hernich modelech

Co se tyka treti generace 10nm a konkretne Tiger Lake, uvidime, sliby Intel-u nejsou na mesice ale leta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mě Intel překvapil. Já myslel, že už to s 10nm prakticky vzdal a soustředí se co nejvíc na 7nm. Nakonec by se mohlo něco na 10nm objevit v desktopu. Osobně bych si za stejnou cenu raději koupil šestijádrový Tiger než 10 jader Skylake aka NeoNetburst. Ovšem to by tu nesmělo být AMD od kterého bych za stejnou cenu měl jader 12:))).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

..a polovicni spotrebou a s zadnymi security bugy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konečně opravdu kontextová reklama :-D
https://imgur.com/a/GWYmosQ

Treatment may slow AMD down and keep you from having a severe loss of vision.
- to v podstatě přesně vystihuje situaci Intelu :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podpora kodeků (dekódování i kódování) posledních generací grafik Intel:
https://pbs.twimg.com/media/EYn7NM0VAAEnkO8?format=png
https://pbs.twimg.com/media/EYn7f9BUEAAs-Io?format=png

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

takze TigerLake bude mit podporu decodingu AV1. Enkoder ale neheeh :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...nová verze Intel Extreme Tuning Utility (XTU):
https://downloadcenter.intel.com/download/29183/Intel-Extreme-Tuning-Uti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.