Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Trh grafických čipů za druhé čtvrtletí

Finance logo

Dle agentury pro výzkum trhu Mercury Research vzrost trh grafických řešení během druhého čtvrtletí tohoto roku o 15 %. Vládcem trhu je stále společnost Intel, jež drží svých 43 %, stejně jako v předchozím čtvrtletí. ATI ovládá 26 % trhu, jako na začátku roku, zatímco nVidia si se svými 16 % o 2 % oproti prvnímu čtvrtletí pohoršila.

V Desktop segmentu vládne ATI s 56 %, nVidia drží 41 %. Zbývající 3 % si rozdělují výrobci jako 3Dlabs, Matrox, S3 a XGI. ATI i nVidia si drží stejné pozice jako na začátku roku. Desktop segment jako takový vzrost o 4 %. V oblasti hi-end modelů nVidia získala 3 % na současných 73 %, ATi 3 % ztratila a má nyní 27 % tohoto segmentu trhu. V mainstream trhu má ATI 54 %, nVidia 46 %.

V segmentu notebooků ovládá Intel 52 %, ATI pak 35 % a nVidia 8 %. Trhu integrovaných grafických čipsetů v noteboocích vládne Intel s 2,5% poklesem na celkových 79 % (díky Centrinu). ATI si nepatrně polepšila na 15 %. SiS a VIA drží 2 a 4 %. V samostatných grafických čipech pro notebooky má prvenství ATI se 73 % (1% nárůst), nVidia poklesla o 1 % na 22 %, zbylých 5 % je v rukou firem jako S3 a XGI.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Trh grafických čipů za druhé čtvrtletí

Žádné komentáře.