Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC má údajně jistou zakázku na výrobu SoC Apple A10

Apple si nadále zachovává velkou flexibilitu v tom, u koho jaké čipy vyrábí. Býval to hlavně Samsung, po patentové rozepři také TSMC a tento výrobce má prý zakázku i na příští generaci.

A ne, nečekejte zázraky. TSMC nyní vyrábí ARM čipy 16nm FinFET procesem, který se velmi dlouho a bolestivě rodil, takže generace Apple A10 (a s ním nejspiš i i velký čip A10X?) nebude vyráběna jinak. Apple si zachovává vysoké tempo mezigenerační obměny ARM SoC, takže typ A10 je plánován do sériové výroby už na březen příštího roku.

Alespoň tolik vyplývá z reportu zveřejněného v čínsky psaných Commercial Times. TSMC dle něj pro výrobu A10 nabídla technologii integrated fan-out (InFO) pouzdření na úrovni waferu (se kterým lze do jednoho pouzdra efektivněji umístit více čipů a výsledný produkt zákazníkovi dodávat rychleji než dosud), což možná v kombinaci s dalšími podmínkami Apple přesvědčilo. TSMC přitom získala zhruba polovinu objednávek na výrobu generace A9, která nyní pohání nové iPhony 6S / Plus, či ve variantě A9X také 12,9palcový megatablet iPad Pro.

Generaci výrobků Apple s SoC A10 pod kapotou, tedy iPhony 7, bychom měli čekat ve třetím až čtvrtém čtvrtletí roku 2016. Lze jistě předpokládat, že i přes určitá zlepšení ve výrobních parametrech nebude tato generace představovat skokový pokrok ve výkonech oproti čipům A9. Jinak se sluší dodat, že TSMC odmítla tuto zprávu komentovat.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TSMC má údajně jistou zakázku na výrobu SoC Apple A10

Žádné komentáře.