Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC očekává rekordní rok 2014, za pár týdnů spouští 20nm výrobu!

TSMC Fab6
Ať se výrobci čipů trápí sebevíc, jedna stálice zůstává. Jejich dodavatel, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, reportoval za loňský rok rekordní příjmy i zisky a i letos to vidí stejně skvěle.

TSMC ohlásila za loňský rok příjmy ve výši 19,8 miliardy dolarů, což je 17,8% nárůst oproti roku 2012. Čistý zisk firmě vzrostl o 13,1 %, na 6,24 miliardy dolarů. Z příjmů tedy zisk tvořil více než 31 % - o tomto poměru si třeba AMD či Nvidia (a spousta jiných) mohou nechat jen zdát.

I letos to TSMC vidí skvěle. Očekává opět dvojciferní navýšení (tedy vyšší než 10 %), což by znamenalo vyšší růst než jaký se očekává u celosvětového polovodičového trhu.

Na TSMC pravidelně „nadáváme“, že neladí výrobní procesy dostatečně rychle, ždíme své odběratele vysokými cenami a my pak máme drahé grafické karty, APU, či třeba smartphony. Jenže faktem je, že kdyby tu byl někdo lepší (ve smyslu levnější, nebo kvalitnější, nebo technologicky pokročilejší), tak k němu všichni přemigrují. Nestalo se tak dosud, nestalo se tak ani loni a nestane se tak ani letos. Naopak víme, že k TSMC přesouvá valnou část svých objednávek na ARM SoC i Apple a spolupráci bude posilovat i do éry 1X-nanometrových technologií, takže TSMC naopak povinnosti přibudou.

Pro první čtvrtletí tohoto roku TSMC počítá s 6% poklesem příjmů, ale to se obrátí ve čtvrtletí následném, kdy objemy výrazně vzrostou. Bavíme se přitom o stávající 28nmi nové 20nm výrobě. Mobilní produkty budou pro TSMC hrát nadále rostoucí roli i v tomto roce, stejně jako v roce 2015.

Dodávky 28nm produktů mimochodem dosáhly v posledním čtvrtletí minulého roku 34% podílu na celkovém objemu dodávek waferů, který TSMC uskutečnila. V Q4/2012 to bylo 22 %. A to nejpodstatnější na závěr:

TSMC je připravena spustit sériovou výrobu 20nm procesem v tomto čtvrtletí!

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TSMC očekává rekordní rok 2014, za pár týdnů spouští 20nm výrobu!

Sobota, 18 Leden 2014 - 16:02 | David Foltyn | hlavni je, ze jsou v zisku, jim to preju a hlavne...

Zobrazit diskusi