Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC přišla o AMD, může přijít i o Apple a Qualcomm

Tchajwanský křemíkový gigant se dostává do zajímavé situace. De facto přišel o jednoho z historicky nejvěrnějších zákazníků a aby toho nebylo málo, může ztratit další…

Zdánlivě neuvěřitelná informace ve skutečnosti není až tak překvapivá, jak by se na první pohled mohlo jevit. V podstatě si stačí uvědomit 3 základní fakty, z nichž už sama vyplývá jako důsledek. Současným trhem hýbe 28nm výroba. (1) TSMC je ze všech výrobců už dlouhou dobu nejdražší. Mohla si to dovolit, použitelnou 28nm výrobu měla jako první a dlouhé měsíce držela náskok ve výtěžnosti. (2) V současné době 28nm výrobu na dálném východě nabízí prakticky každý výrobce vybavený křemíkovou pekárnou. Výtěžnosti jsou dobré u všech, ceny lepší než u TSMC. (3) TSMC nemůže v tuto chvíli nabídnout nic, co by nebylo k dispozici i u jiných firem - na 28 nm peče každý, 20 nm použitelných pro větší čipy se zdá být v nedohlednu. Je v podstatě jedno, jestli je to důsledkem příliš vysoké ceny (na kterou si Nvidia i AMD stěžovaly už v době ohlášení 20nm výroby TSMC), nebo nerentabilní výtěžností při dané ceně; to už je jen věcí filozofie pohledu.

GlobalFoundries v Drážďanech - továrna, kde zřejmě vzniknou všechny nové čipy od AMD
foto: Fensterblick, Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Tento měsíc připravili analytici Paul Peterson a Steve Mullane ze společnosti BlueFin Research Partners zprávu, jejíž výtah na webu Barron's zveřejnil v rubrice Tech Trader Daily novinář a analytik Tiernan Ray. Patrně nejvíce upoutá věta: „Možná ztráta zákazníků jako jsou Apple a Qualcomm by zjevně pro TSMC byla špatnou zprávou, zvlášť poté, co nedávno přišla o výrobu GPU pro AMD.“

Je něco takového možné? Zkusme si poskládat všechny střípky dohromady a uvidíme, co z toho vyjde: AMD již dlouhou dobu hovoří o přesunu výroby ke GlobalFoundries. Tak dlouho ale šlo pouze o slova (nikoli činy), že podobná prohlášení přestala média brát vážně. Na finanční konferenci v prvním kvartálu ale společnost výslovně zmínila, že část výroby GPU už u GlobalFoundries probíhá.

Mobilní APU: Na rozdíl od generace Kabini / Temash už Beema a Mullins nevznikají u TSMC

Dále jsou na řadě APU. Kaveri, jak známo, byla od počátku vyráběná výlučně u GlobalFoundries. Mobilní APU Beema a Mullins, nástupce Kabini a Temash (jež byly vyráběné u TSMC), rovněž vznikají na linkách GlobalFoundries (výrazné zlepšení poměru výkon/watt nám může nastínit, jak na tom 28nm proces GlobalFoundries je  - samozřejmě nelze opomenout porci optimalizací spotřeby ze strany AMD). Pak tu máme APU pro herní konzole Xbox One a Playstation 4. Ta původně vznikala u TSMC, ale minulý měsíc byl oficiálně ohlášen přesun výroby ke GlobalFoundries.

Podobně tomu je i u samostatných GPU. 20nm generace je ještě poměrně daleko (vzhledem k tomu, že v druhé polovině roku očekáváme nová 28nm GPU, se asi letos 20nm nedočkáme) a o 28nm novinkách hovoří dostupné zdroje jako o produktech vyráběných u GlobalFoundries.

Sečteno podtrženo, nezbyl jediný nový AMD produkt, který by měl vznikat u TSMC (pomineme-li dobíhající výrobu současné řady GPU). Ta skutečně jednoho zákazníka ztratila - ve vztahu ke 28nm výrobě to můžeme považovat za hotovou věc, co se 20 nm týče, nelze zatím z veřejně dostupných a oficiálně potvrzených zpráv podobnou potvrzující dedukci sestavit. Nemůžeme vyloučit možnost, že v okamžiku rentability 20nm výroby u TSMC bude mít už i GlobalFoundries tento proces v nabídce a AMD se k TSMC nevrátí - uvidíme. Jestli šlo o odchod dočasný nebo trvalý, ukáže až čas.

TSMC Fab 14

TSMC Fab14: za těmito zdmi se TSMC zatím nedaří s 20nm výrobou

Pokud se od TSMC vyplatilo odejít i dlouhodobému zákazníkovi jakým je AMD, pak nemůže překvapit, že hrozí také odchod zákazníků jakými jsou Apple nebo Qualcomm, pro které je hledání a využívání výhodnějších alternativ téměř denním chlebem. Podle analýz Applu vyráběl Samsung již v dubnu 3000 až 4000 20nm waferů měsíčně, což se do července zvýší na zhruba 12 tisíc. Navýšení kapacity nemá být podle BlueFin Research Partners určeno Applu, ale Qualcommu. Analýza předpokládá, že i ten není s průběhem příprav na 20nm výrobu u TSMC spokojen a hledá proto alternativu. Není divu, CEO TSMC (na snímku v úvodu) v souvislosti s 20 nanometry hýřil superlativy, sliboval bezproblémovější spuštění výroby než u 28nm generace a hovořilo se dokonce o nástupu s předstihem oproti plánu. S předpokládanými $6000 za 20nm wafer ve čtvrtém kvartálu nastaví TSMC nový rekord v ceně za 300mm wafer (pro zmíněné období slibuje kapacity na zhruba 60 tisíc 20nm waferů měsíčně).

Diskuse ke článku TSMC přišla o AMD, může přijít i o Apple a Qualcomm

Středa, 11 Červen 2014 - 15:06 | DrStr | No, každý ne. Kolik je minimální počet odebraných...
Sobota, 24 Květen 2014 - 15:16 | Gath G | Zřejmě je řeč o tom, že Intel si hraje na...
Středa, 21 Květen 2014 - 23:21 | BTJ | O cem je rec? Vzdyt intel uz 22nm vyrabi druhym...
Středa, 21 Květen 2014 - 16:20 | Tralalák | No a z volných kapacít a následného zníženia cien...
Středa, 21 Květen 2014 - 15:51 | Mirda Červíček | GF jsem kvůli zpoždění 28nm výroby za TSMC bral...
Středa, 21 Květen 2014 - 12:21 | no-X | Těm přece nic nebránilo vyrábět u firem, které...
Středa, 21 Květen 2014 - 10:34 | Tralalák | Tak toto sú super správy! Aspoň sa uvolnia...

Zobrazit diskusi