Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC příští rok zdraží o 3-6 %, nepokryje jí to však ani rostoucí náklady

TSAMC si môže niečo dovoliť

TSMC Reportedly Overpowers Apple in Negotiations Over Price Increases
published 1 day ago
https://www.tomshardware.com/news/tsmc-reportedly-overpowers-apple-in-wr...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak dává to smysl, s 3nm a nakonec i výnosnou 5nm jsou na TSMC úplně závislí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bych čekal že zdraží víc, vždyť si to můžou dovolit

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

můžou i nemůžou, oni musí mít velké objemy výroby, aby mohli financovat vývoj, jejich wafery začínjí být luxusním zbožím, kde výrobky z nich si může dovolit jenom hrstka lidí, viz ada nebo nové iphony, kde jenom ty nejdrazší modely dostaly nový apple silicon

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ať zdraží jen staré > 7nm procesy. Pokud generují více než polovinu tržeb, bude z toho už pěkný přivýdělek. Navíc tím třeba někoho motivují/donutí přejít na <= 7nm procesy (a tím si pomůžou s rozložením nákladů na vývoj těch nižších procesů)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

problém je, že už kolem 7nm nodu je konkurence mnohem větší a samsung má i lepší výrobní procesy než je 7nm, takže tlak na cenu tam je větší než u jednorožců typu 3nm tsmc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Motor se začíná zadírat a ty radíš další zvýšení otáček?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právě proto, že motor ze začíná zadrhávat (zákaznící zůstávají na stávajících nm) je třeba je "motivovat" k tomu, aby přešli na nižší nm (zdražením jen těch starých nm). Např. DRAM a SSD flash (pokud vím) stále používají 14/16/2x nm, takže zdražením starých (např. >7nm) a NEzdražováním novějších (např. <=7nm) by mohlo být motivací k tomu, aby nové návrhy (DDR5, 4D penta-level cell flash) dělali raději na novějších nm procesech a nezůstávali na starých nm.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je řešení ve stylu „nemají na chleba, tak ať jedí koláče". Zdražení zaběhnuté výroby až tak, že by je to motivovalo k přechodu k výrazně dražší výrobě? To spíš utečou ke konkurenci. Křemík je v krizi a nepřirozené cenové deformace to těžko vyřeší.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že řešíš jen variabilní část (cenu za wafer). Fixní náklady (design IC) rostou skokově s každou generací a ty potom musíš rozpustit do ceny výrobku - a když nemáš dostatečné prodeje, tak si podsekneš nohy. Jinými slovy, dokud nebude dostatečná poptávka po produktu, který vyžaduje lepší proces (např. DDR5-5600), tak tu výrobu ponecháš na stávajícím procesu a přejdeš tehdy, až se ti to ekonomicky vyplatí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro CPU stačí i zaostalé nm, pro GPU je třeba přitlačit na pilu, ale zároveň je 4K stále málo rozšířené, takže klidně nové RDNA3 na 12nm jako lowend. Dodrží Lisa svůj štěk a zaměří se víc na architekturu než nanometry? Zatím nové architektury na starých nm nikde nevidím. Nějaké GPU nebo CPU novinky vyráběné u GF na 12 nm? Nebo u Samsungu na 8 nm?

V mobilu nechci tradičně přehřívajícího se top Snapdragona, co umí natáčet 8K, protože mně stačí pěkné fullhd. Podobně u foťáku. Chce to návrat zdravého rozumu a ne pokračování v nenažranosti za každou cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak to že ne, navi 33 bude vyráběná na 6nm u TSMC to se dá považovat za starý proces oproti 5nm a určitě navi 34 tipuju, že bude taky na 6nm a na 5nm určitě budou další dvě generace taky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když si porovnám cenu 12nm a 6nm, tak raději těch 12nm. Samozřejmě méně mohutnější než Navi 33, ale to tolik nevadí. Mám fakty podpořený dojem, že už se na 4K monitory hráči vyprdli a ani RTX 4XXX a RDNA3 to nezmění. I hráči dospěli k závěru, že skromnost je lepší než bizár.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tam je problém, že ty čipy by byly opravdu obrovské a to se nebavím o spotřebě

TU102 - 754 mm² - 18,600 mil tranzistorů
GA102 - 628 mm² - 28,300 mil tranzistorů
AD102 - 608 mm² - 76,300 mil tranzistorů

teď si představ dělat to na menších procesech, když bys měl 2x levnější proces, ale dostal na něj jenom polovinu čipů tak budeš na stejnejch penezech jako na tom menším nodu, což ještě tak nějak platilo u ampere, když samsung dal nvidii pěknou cenu za wafer

skromnost u hráčů hledej jenom proto, že grafiky jsou drahý jak prase a těch titulů, který, by využili výkon 4090 ve 4k je tak jako prstů na jedný ruce, podle mě kdyby jeli klasickou strategii normální peníze za normální karty tak by lidi stejně upgradovali, protože to funguje u applu nebo u samsungu tak proč by to nemohlo fungovat u grafik, výrobci audio techniky taky nikam nevymyzely a to se audio nemá skoro kam posouvat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty nVidia karty s 24G VRAM jsou už zajímavé i na polo-profi využití jako rendering, trénování NN případně interference. Za 30-50k se to podle mého názoru docela vyplatí. A hrubý výkon za poslední tři generace narostl vyloženě výborně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já Ti nevím, já jsem celou dobu měl 1080p monitor celou dobu jsem zastával názor, že to stačí a teď jsem si koupil 28" 4K/144Hz a musím říct, že samotnýho mě to překvapilo, jaká je to změna, co změna, naprostá bomba!!...Windows, zvětšení 200%, takže stejně velký, jako jsem byl zvyklej na FullHD, ale ta čistota obrazu, detaily, krásný fonty, obrázky v prohlížeči mají vyšší rozlišení, videa, zpět už bych nešel...

A hry? paráda, ve 4K je to fakt mazec, zuby nejsou a nebo nejdou skoro vidět, detaily neskutečný, dohled větší, to, co bylo přetím v dálce rozmazaný je ještě vidět a nejlepší na tom je, že když to GPU nedává, tak stačí shodit rozlišení na 3200x1800 nebo 3072x1728 a prakticky to není od 4K poznat (strávil jsem dost času porovnáváním) a dokonce 1440p na tom vypadá skoro stejně, protože to 4k je už tak detailní, že se to krásně namapuje...až si říkám, proč někdo vymýšlí věci jako DLSS nebo SFR, když to není vůbec potřeba...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže já vím. FullHD jede, i když se podle původního scénáře mělo posunovat do zapomnění, 4K paběrkuje. Lidi si koupí max. 2560x1440. S nedostupností grafik kvůli těžbě to začalo a dnešek dále odsouvá nástup 4K u PC monitorů na neurčito.

Tvoji zkušenost ti neberu a věřím jí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DLSS a SFR je pro lidi, co nemají výkonné grafiky a chtějí hrát ve vyšším rozlišení. Tak si to nechají přepočítat. Počet lidí, co bude hrát na APU, bude v násl. letech stoupat a tam se ti to bude hodit ještě víc.

Nevím, proč bych pořizoval 4K monitor a používal ho s 200% měřítkem. Raději vzít 2.5K. Pro ostříže stačí 27", pro slepouny teď dělají i 31,5" variantu, kde máš rozteč bodu jako u 24" FHD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemusíš, můžeš si tam lidně nastavit 150% a je to jako na 1440p ;) Vypadá to stejně, zkoušel jsem to...

Tam jde o to, že s těma 200% to máš akorát velký, ale ta čistota grafiky je obrovská, dvonásobný DPI je sakra rozdíl...říkám, taky jsem z toho byl dost překvapenej, protože jsem nečekal, že to bude tak dobrý, předtím jsem měl podobný názory :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Mirda
" Dodrží Lisa svůj štěk a zaměří se víc na architekturu než nanometry?"

Už na to najeli: CPU čiplet Zen 4 je 5 nm, IO čiplet 6 nm. V-cache též na 6 nm. U Zenu 5 se bude kombinovat ještě víc: 4 nm + 6 nm. (APU vynechávám). U výkonných grafik bude vždy ten nejlepší proces + a co půjde, se udělá starším.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.