Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC prodloužila výrobní lhůty o 60 %, 28nm čipy mohou být nedostatkové

Tchajwanský křemíkový pekař nestíhá vyřizovat objednávky na 28nm čipy, a tak se odhodlal k razantnímu kroku: Výrazným způsobem prodloužil lhůty od zadání objednávky po doručení čipů…

Qualcomm, Broadcom, Apple, Samsung Electronics, MediaTek, STMicroelectronics, Infineon Technologies, Renesas Electronics, Texas Instruments a řadu dalších odběratelů 28nm čipů kontaktovala TSMC se sdělením, že jejich objednávky podané v květnu nebudou odbaveny dříve než v září - některé možná až v říjnu.

Dosavadní desetitýdenní lhůta, která stačila k výrobě a doručení hotových čipů, se prodlužuje na minimálně 16 týdnů. Podle Tchajwanských zdrojů tak TSMC nepřímo motivuje klienty, aby hledali alternativní výrobce pro své produkty: Mezi kandidáty na převzetí zákazníků TSMC řadí především UMC, GlobalFoundries a SMIC. Existují sice i další značky, které prostředky k 28nm disponují, ale ty jsou buďto plně vytížené jako TSMC (např. Samsung, který vyrábí pro Apple), nebo nedosahují rentabilní výtěžnosti.

Hlavním problémem při přechodu mezi jednotlivými výrobci je potřeba úpravy návrhu čipu, aby splňoval specifikace a doporučení procesu konkrétní výrobní linky. To si řada odběratelů nemůže z finančních (nebo časových) důvodů dovolit. Nezbude jim, než se spokojit s omezenými dodávkami a riskovat, že na přelomu letošního léta a podzimu nepokryjí poptávku.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku TSMC prodloužila výrobní lhůty o 60 %, 28nm čipy mohou být nedostatkové

Úterý, 13 Květen 2014 - 08:47 | Dave Tramtunberk | Tak přemýšlím, co vlastně totou uměle vyvolanou...

Zobrazit diskusi