Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nejen TSMC, i v Samsungu a GlobalFoundries běží FinFET výroba

Prakticky všichni významní výrobci s FinFET procesem v arzenálu i jejich zákazníci se v několika uplynulých dnech pochlubili, že již běží výroba, vznikly sériově vyráběné čipy nebo proběhl tape-out…

Po prohlášení AMD, že má společnost za sebou tape-out dvou FinFET čipů a tiskovce TSMC, podle níž společnost koncem minulého kvartálu zahájila sériovou výrobu na svém 16nm FinFET procesu, by se mohlo zdá, že spolu tyto události přímo souvisejí. I když tu souvislost být může, bylo by předčasné v tomto směru dělat jakékoli závěry. FinFET výroba totiž už běží i u Samsungu a GlobalFoundries.

GlobalFoundries minulý týden potvrdila, že v jejích továrnách běží velkoobjemová výroba na 14nm LPE procesu. Jason Gorss, mluvčí společnosti, dokonce tvrdí, že výtěžnost je srovnatelná s produkcí Samsungu. Ten sériovou výrobu vlastních 14nm čipů Exynos zahájil již koncem loňského roku.

Wafer vyrobený u Samsungu na 14nm procesu

Minulý týden rovněž došlo k potvrzení informace, že sériová výroba u TSMC a Samsungu se týká procesorů A9 pro Apple. Ten si ještě na poslední chvíli vyžádal provedení změn v maskách, přesto ale harmonogram příprav na vydání nové generace iPhonu zůstal nezměněn.

Kterému výrobci předala AMD návrhy oněch dvou čipů a zda jde o procesory, grafická jádra nebo kombinaci, není známo. Došlo-li v červnu na tape-out (tzn. dokončení a předání návrhu k výrobě), bude mít první vzorky AMD v laboratořích někdy na přelomu srpna - září. Je nepravděpodobné, že by hned první návrhy pro zcela novou generaci procesu byly optimální, takže lze očekávat nějaké úpravy - tzn. alespoň jednu novou revizi. Pokud by nový návrh AMD předala do konce září, pak by čipy mohla mít zpět kolem Vánoc, případně později - adekvátně tomu, jak dlouho by příprava nové revize trvala. Bude-li v pořádku a dojde-li k zahájení sériové výroby v lednu, pak dojde k doručení zakázky v březnu-dubnu. V případě GPU bude následovat výroba grafických karet, distribuce k jednotlivým značkám, dále distribuce do obchodní sítě. Vydání by bylo na programu v období od června do srpna. Možná dříve, kdyby šlo vše jako po másle, ale spíš později, protože jde o nový proces, na kterém navíc velké čipy dosud vyráběné nebyly.

Abych nebyl nařčen z pesimismu - ze stran výrobců čipů i jejich zákazníků se zatím objevují spíše pozitivní ohlasy co do vývoje výtěžnosti, a tak by snad alespoň pilování výrobních postupů skluz nabrat nemuselo.

Zdroje: 

KitGuru (1, 2, 3), WCCFTech (1, 2)

Diskuse ke článku Nejen TSMC, i v Samsungu a GlobalFoundries běží FinFET výroba

Úterý, 21 Červenec 2015 - 11:33 | no-X | Termín čeho? Vždyť píšu, že produkty by šly na...
Úterý, 21 Červenec 2015 - 10:34 | del42sa | "Abych nebyl nařčen z pesimismu - ze stran...

Zobrazit diskusi