Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ubuntu 14.04 přidá podporu lokálních menu do Unity

Vývoj prostředí Unity nabral zajímavý směr. Do hlavní lišty aplikací se vrací lokální nabídka. Inspirace vývojem GNOME, nebo vyslyšená přání uživatelů?

O co jde - Unity v Ubuntu přešlo před nějakou dobou na model známý z Mac OS X, kdy aplikace nemá nabídky/menu v liště svého okna, ale má je v horní globální liště. Spousta lidí to kvitovala s povděkem, spousta si jich prostě zvykla (obdobně jako na přesun min/max/zavřít tlačítek z pravého horního do levého horního rohu okna) a spousta kvůli tomu Ubuntu opustila.

Jak píše jeden z vývojářů Ubuntu, jakkoli se distribuce v poslední době primárně soustředila na dotykovou stánku ovládání, nezapomíná ani na klasické desktopové uživatele s myší a klávesnicí. Opravuje se tak principiální chyba, kdy nabídka aplikace (v malém okně někde vpravo dole) mohla být velmi daleko (vlevo nahoře na liště) od jejího okna. To je stále více patrné s rostoucím rozlišením displejů, tedy u hi-dpi modelů. Řešením jsou Locally Integrated Menus (LIM).

Tohle se zkoušelo již v rámci prací na Ubuntu 12.04 LTS, ale protože byly s implementací poměrně složité problémy (závislost na starém compiz decor plugin + gtk-window-decoratoru), nestihlo se to a bylo rozhodnuto, že polovičaté řešení nebude nasazeno. Lokální nabídka se tak vrací s dalším LTS, na letošní duben chystaným Ubuntu 14.04. Unity přešlo na GTK3 CSS témata (což vyžadovalo například napsat zbrusu nový systém pro widgety pracující s compiz texturami).

Autoři v tuto chvíli žádají komunitu o testování nové implementace LIM. Vše by mělo být zavčasu hotovo pro vydání 14.04 LTS, které bude Canonical podporovat až do dubna 2019.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ubuntu 14.04 přidá podporu lokálních menu do Unity

Sobota, 22 Únor 2014 - 15:56 | Dag Badman | No skvělý. Globální menu v kombinaci s focus...

Zobrazit diskusi