Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ubuntu 15.04 má jméno, 16.04 bude možná poslední 32bit verze

Dobře, děkuji za optání. Ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa nic nestane, tak ano(ak sa mi nepokazi aktulany HW, nebudu sa predavat moduly mensie ako 4GB alebo nejaky vyrobca mnou pouzivaneho SW nenastavi limity tak aby som s menej ako 4GB a 32bit OS nemohol pouzivat jeho SW).
Maximum RAM v mojich PC je prave 4GB, vo viacerych je to aj menej a nijako ma to nelimituje. 32bitovy operacny system ma tiez nijako neobmedzuje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na jednej mašine s AMD64 K8 s 2GB RAM mám celé roky 64-bit Linux. Nemusí mať mašina povinne nad 4GB aby mohla mať 64-bit systém.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A naopak nemusi byt povinne 64bit system pokud mas vic nez 4GB RAM.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak už zmínili ostatní komentující, nechápu proč je nutné pořád u rozdílu 32 vs. 64 bitů omílat nějaké 4 GB. Obzvláště když jde o Linux. To 32b (ne-server) Windows jsou kvůli licenčním podmínkám a historicky zabugovaným driverům uměle omezena na 4 GB fyzického adresního prostoru.

Málokterý jeden běžný program potřebuje 2 GB (3 GB) paměti a OS mezi takové bez potíží rozdělí i více než 4 GB. Ty podstatné výhody x86-64 jsou zcela jiné, např. garantovaná přítomnost SSE2 instrukcí a více registrů, které mohou algoritmy výrazně zrychlit. Nevýhodou ale pak třeba dvojnásobná velikost pointeru (ne u tzv. x32 abi) nebo instrukcí, kdy se větší kód nemusí vlézt do L1 a v tu ránu jsou všechny výhody v háji. Jenže to se bez opravdového měření reálných aplikací hodnotí o dost hůř.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Omílá se to především proto, že v 64bit systému mají obvykle nativní datové typy dvojnásobnou délku, takže taková data v paměti zabírají víc místa. Nemá smysl provozovat 64bit systém na 2GB RAM a přijít tím o víc paměti, 2GB je dneska už tak dost málo i na bežné domácí brouzdání, tak proč to ještě zhoršovat? U takového stroje beztak to SSE2 nebo víc registrů nepřidá tolik výkonu aby to vyvážilo případný rozdíl mezi swapem a neswapem. Zkoušel jsem Mint14+KDE v 32 i 64 bit verzi na stroji s 3GB RAM a zůstal jsem nakonec u té 32bitové.

U méně než 4GB RAM není k provozování 64bit systému žádný logický důvod a až už 4GB bych polemizoval o tom, jestli to co mi přibyde srovnáním adresového prostoru je víc než kolik si řekne režie 64bitových dat nebo ne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak poslední věta je docela úsměvná, v roce 2021, pokud ty stroječky budou funkční a nebudou vymazány starší ovladače, jak se již v součanosti začíná dít, tak bych neviděl důvod je nepoužívat... ale, na každé frázi či myšlence je na konci nějaké "ale" a to "ale" znamená, že většina těchto stroječků prostě nebude mít HW podporu. Tím pádem to bude asi jasné...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S těmi kódovými jmény u Ubuntu, a vlastně rodiny Debian, to ve skutečnosti nejsou žádné prázdné fráze. Běžně se používají u repositářů.
Kdo chce přidat repositář, tak většinou zadá něco jako "deb http://http.debian.net/debian wheezy main" Tedy deb pro Debian 7 "Wheezy".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.