Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ubuntu a Valve: spolupráce na všech frontách za lepší linuxové zítřky

Nádhera, jen tak dál!
Není důvod ignorovat Linux - je to skvělá platforma pro hraní her. Paradoxně mu hry chybí.
Věřím, že jednoho dne si snad bude moct každý vybrat svůj operační systém bez toho, aby byl něčím diskriminován. Podobně, jako je to na trhu se smartphony (iOS, WP7, Android...). Podobně jako je to ve světě konzolí (X360, PS3, Wii...). Tohle PC postrádá. A konkurence prospěje všem stranám, hlavně Microsoft ji potřebuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hry sice nehraju a používám jinou distribuci, ale té akci fandím - ba přímo mám z ní radost.
Myslím, že dobrým tahem by bylo dát na trh nějakou levnou herní konzolu, kde by běželo Ubuntu. Vývoj by nebyl nijak drahý - vlastně by to bylo standardní PC v nějakém pro masy přitažlivém obalu. Ač nehraju, koupil bych si ji :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Smýšlím stejně jako ty ;-) Ačkoliv trochu hry hraji, respektive když se mi chce restartovat do spouštěče Steamu (Windows - na nic jiného je nemám). L4D2 si, ačkoliv to není můj žánr, koupím hned jak Steam pro Linux vyjde (respektive doufám, že pojede hned od začátku nějak i na Fedoře, ne jen Ubuntu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom podobně.

Hry sice občas hraju, ale i když nemám potřebu kupovat nové (spíš chuť si opakovaně zahrát, co už mám koupené, kdyby byl čas), tak akci vítám a možná, že i přesto nějaké peníze utratím už jen z principu (když bude za co).

Ta herní konzole mne napadla taky. Narozdíl od Sony a MS by nepotřebovali investovat roky vývoje do vlastního železa, stačilo by vhodně vybrat a možná trochu přizpůsobit obvyklé PC komponenty. Kdyby k tomu nabalili něco dalšího, jako Google TV a nějaké bonusy pro spolupráci s Androidem, jako to dělá Apple s MACOS - IOS ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to nadšení opatrně ... nic není zadarmo ... aby jsme se nedočkali sice skvělé podpory hraní na linuxu (Ubuntu), ale taky toho že tato "podpora" bude za penizky ...

Mám ubuntu rád a používám jej 7 let, ale je jasné že Markovi se ty prachy musejí vrátit :-) a to že se Ubuntu stává sinonimem pro linux je už jen kousek od pohromy ...

Nějak mi to připomělo tu reklamu na Windows kde S.B. tancuje kolem PC a wokna jsou téměř zdarma :-) ... jooo když za ptáčka lapají pěkně mu ... :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je nesmysl - Ubuntu bude vzdy zdarma. Canonical vydelava (respektive chce vydelavat, protoze zatim jsou myslim stale v cervernych cislech) na sluzbach kolem - at uz je to placena podpora, Ubuntu One a pocitam, ze by mohli dostat i baksis z kazde prodane hry na Steamu bezicim na Ubuntu.

"Ubuntu software is free. Always was, always will be. Free software gives everyone the freedom to use it however they want and share with whoever they like." - http://www.ubuntu.com/project/about-ubuntu/our-philosophy

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já tě chápu a taky vím co se píše, ovšem z osobní zkušenosti za poslední dobu už nevěřím ničemu a nikomu - například SkyLink/CSlink ... to jen tak na okraj

prostě jakmile se kolem toho motá moc velkejch firem tak slovo "zadarmo" za číná pekelně smrdět - velmi rád se budu mýlit !!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On je dneska Steam pro Windows za peníze? Resp. někdo někdy platil za samotný Steam? Nevšiml jsem si.

Stejně jako za peníze není vstup do kamenného obchodu, nemá smysl, aby byl zpoplatněný vstup do eShopu. A to Steam v první řadě je, luxusní eShop řešící legálnost hráčových licencí, platby, výběr produktů, aktualizace produktů, zálohování pozic her, online kecání (IM) ... to, k čemu by prostá webová aplikace nestačila (nebo s obtížemi), ale pořád je to jen eShop (i když se mu říká distribuční systém).

Firmy se prostě jen pojišťují proti riziku, která sebou nese vazba na jednu platformu od Microsoftu. Nic víc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jak říkám, rád se budu plést - jde mi o to, aby to nedopadlo jako wine vs. Cedega.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pouze pro Ubuntu vyvíjejí jen zatím. Je to pochopitelné, když se učí s úplně novou platformou.
Pokud jejich vyjádření na blogu chápu správně, tak až jim bude všechno fungovat OK, uživatelé ostatních dister se dočkají také. Mimo to, podle mě by měl Steam vyvíjený (zatím) pro Ubuntu fungovat i na Mintu, možná Debianu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Linux nepoužívám proto, že je zdarma, ale proto, že přesně splňuje to co od PC očekávám a je to Unix.
I kdyby moji distribuci zpoplatnili, budu ji používat dál. Když ještě bylo u nás dostupné krabicové SUSE, normálně jsem jej kupoval. Rád projekty podpořím ať už, mám - li - nějakým svým časem nebo i finančně.
Když se nad tím zamyslím, určitá rozumná platba ve mně spíš vyvolá pocit jistoty dalšího rozvoje než nevole.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, nikdo snad není tak naivní, že si myslí, že L4D2 a další případné hry na Steamu budou pro Linux zadarmo. A také mám doma licenci RedHat klientu (momentálně dokonce nevyužitou). Jinými slovy, Linux nepoužívám proto, že by byl zadarmo, ale že mi vyhovuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Vždyť mnozí z nás občas kupují i hry pro Windows, navzdory tomu, že jejich funkčnost není vždy zaručená (někdy je třeba určitá verze Wine, nebo počkat až Wine bude opraven/vylepšen, je třeba specifický hack, aby to jelo ... a někdy to dokonce jede zcela bez problémů na první pokus).

Ale to, co Linux přináší - způsoby nastavení a možnosti kontroly nad počítačem (ano, jsem především technik), možnost volby libovolného GUI z mnoha (ne jen barevného schématu) ... to je zcela bezkonkurenční ... snad jedině FreeBSD by konkurovat mohlo, kdyby mělo lepší podporu současného hardwaru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepoužívám Ubuntu. Pokud Valve nebude podporovat i jiné distribuce (čti všechny, protože není důvod, proč by to nemělo fungovat na všech, pokud budou schopné běhu opengl aplikace), nebudou asi tak hezké příjmy. Pokud to dále potopí nevydáním verze pro x86-64 ale jen x86-32, dopadne to ještě hůř, protože jsou tu lidé (např. já), které nemají v jádře zapnutou podporu pro "legacy 32bit applications", popř. nemají a nechtějí instalovat kýbl x86-32 knihoven. Osobně bych byl nejradši, kdyby x86-32 nebyl podporován a vydali pouze x86-64 verzi. Dneska snad již nikdo nehraje hry na nějakých athlonech xp či pentiích 4 a skoro každý má doma počítač s x86-64 procesorem.

Co jsem zatím četl, řekli "vyvíjíme na 64bit ubuntu", poté v testu výkonosti, že mají "32bit ubuntu". Neřekli jakou architekturu, takře nahodit křišťálové koule, a stejně neřekli "bude to pro xxx". No počkám si.

Další věc, co by mě zajímala - jestli to půjde nainstalovat do uživatelova adresáře (manuálně zvoleného, né pevně nastaveného), bez práv roota. Rozhodně tomu pro instalaci nebudu dávat právo roota, pokud z toho udělají SUID binárku, můžou si ji rovnou dát někam.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam Arch a som si isty, ze ak to i Valve vyda len pre Ubuntu 32bit, na Archu bude instalacia otazkou jedneho prikazu pre spravcu balickov. Ked sa o to nepostara nikto iny, kludne i ja osobne ;-)

A pre ine distra to bude presne o tom istom. Skratka, podpora pre jedno distro/architekturu bude problem, ale maly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak, nech to kludne je len na Ubuntu, ale nemam najmensiu obavu ze sa to do par dni od vydania objavi v AURe.

Pretoze proste uzivatelia si dokazu poradit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak na tohle jsem taky zvědavý.

Aktuálně jedu na Gentoo (strojů střídám několik) a rozhodně Ubuntu u mne nemá své místo (a v blízké době mít nebude).

Zatím Steam používám občas ve Wine ... no, uvidí se.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně bych si nestěžoval, když by se hraní přesunulo na Linux.
Už jen jednoduše proto, že hrám by se muselo věnovat mírně více času a tudíž by snad vznikalo méně blbě fungujících her nebo odfláklých portů z kalkulaček typu X360 a PS3 :-)
Ač se moje aktuální znalosti Ubuntu, Mintu, Ångström nebo dalších distribucí blíží limitně k nule, nedělá mi vůbec problém představit si Linux jako svůj primární OS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Akosi nie som az taky optimista. Neverim tomu. Kolko je cena priemerneho pocitaca? 400€? A kolko z toho je cena za OEM Windows? 40€? Drvivej vacsine tych, co tu kecaju o slobodnom softweri je slobodny softwer ukradnuty, vidia iba to, ze usetria tych 40€. A na takychto ludoch si Valve chce zalozit business?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"drtivá většina" je ošemetné hodnocení. i ta menšina totiž může být, a v ČR/SR rozhodně je, významná. kupříkladu já jsem si osobně nikdy žádná windows nekoupil. ale co jsem si před pár lety koupil, byl vuescan pro. ano, dal jsem ~1500kč za uzavřený software pro skener, stejně jako 500kč za cz mandrivu s knihou, zatímco ~2000kč za oem windows (vista/7) home premium nikoli.

ono totiž nejde jen o cenu softwaru, to je třeba pro mě banalita (a platí to nejen por OS, ale i pro hry), ale tady jde o licenční podmínky. a ty má microsoft nastavené tak, že ode mě osobně prostě nikdy neuvidí ani korunu a pokud budu moci volit např. tablet s iOS, winRT a androidem, nedám své peníze ani big brotherovi z cupertina, ani big brotherovi z redmondu, ale big brotherovi z mountain view, protože je mi srdcem nejbližší.

podezřívat "drtivou většinu" těch, kteří nemají v lásce microsoft, z toho, cos uvedl, je svým způsobem urážlivé. dám ruku do ohně za to, že pro drtivou většinu této drtivé většiny není překážkou cena za licenci na windows, ale sama licence na windows.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by bolo na dlhú diskusiu, ja zase dám ruku do ohňa za to že drvivá väčšina z tej drvivej väčšiny sa o licenciu nezaujíma, a ani o nej nemá páru, nikdy ju nečítala a negatívny názor má len na základe toho, čo čítala na takýchto diskusiách. Ale správne si poznamenal - je to len o sympatiách. A vzbudzovanie sympatií alebo antipatií hoci aj v diskusiách na nete je svojím spôsobom metóda konkurenčného boja.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Abych se přiznal, mě to co píšete, tak trochu uráží.
Nemám nejmenší problém dát peníze sa software a také to dělám, je - li to nutné. Nechápu, proč mě (nepřímo) napadáte za to, že ty peníze nechci dávat Applu ani Microsoftu. Není to jen v sympatiích, ale i v čistě racionální úvaze - prostě nechci být rukojmím těchto společností, nechci, aby mně lezly do soukromí, nechci jim příspívat na jejich manipulace. A vedle toho ten nejdůležitější důvod - žádný z jejich produktů nesplňuje mé technické požadavky - ty prostě splňuje Unix - Linux je jeho nejdostupnější a dnes již nejsnáze použitelná podoba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vážený pán burell. Neurážam vás, to mi ani nenapadlo, veď vás ani nepoznám. i keď sa hovorí, že trafená hus zagága :) Softvér tiež občas kupujem, ale vôbec nerozlišujem od koho je, ide mi o jeho racionálne využitie. Neberiem vám možnosť výberu, ale tomu, čo ste písali vy sa hovorí fanatizmus.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Příjde mi víc k věci než vy, toliko k fanatismu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to asi takový fanatismus, jako když u voleb striktně odmítám volit Komunisty a ODS.
Rád bych si tu možnost volby ponechal i když chápu, že se to některým nelíbí...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

<citace> že pro drtivou většinu této drtivé většiny není překážkou cena za licenci na windows, ale sama licence na windows.</citace>

Přesně.

Úmyslně přehlédnu znění licence ....

Jako linuxák se stejně musím dost často starat o uživatele s Windows. První komplikací, která mne provází posledních 15 let práce je třeba to, že je potřeba udržovat spárované stroje s konkrétní verzí OS a konkrétním licenčním číslem (jak Windows, tak Office) ... V některých firmách, u kterých se občas příslušenství k počítačům zatoulá, to je skutečně problém a zbytečná práce navíc. Navíc dle vyjádření Microsoftu (před lety jsem řešil mailem) není dovoleno předinstalovanou OEM instalaci Woken přeinstalovat z libovolného OEM DVD, ale musí být použita instalace dodaná výrobcem (tenkrát to byl problém nějakého Sony VAIO s mrakem adware a shareware sraček v předinstalaci). Atd ... na dlouhé povídání

Zatímco s Linuxem prostě instaluju aktuální verzi distribuce (nebo poslední verzi zakoupení komerční distribuce) bez ohledu na to, s čím a kdy byl počítač zakoupen. X let staré železo jede s nejnovějším softwarem stejně jako stroj koupený včera (pomaleji, ale jede). Rozdíl v náročnosti distribucí Linuxu po pár letech nebývá razantní, občas něco jede i rychleji než dřív a zbytečné "eye candy" efekty mohu kdykoli povypínat. A mimo jiné často ani instalovat nemusím, stačí hotovou instalaci zkopírovat, nastavit Grub, aby to bootovalo, změnit uživatele a jede se dál. Nebo uložením konfigurace v některých distrech instalaci automatizovat. Prostě luxus. Stejně tak následná údržba. Linux má mraky nástrojů, které jsou ve Windows mnohem těžkopádnější.

A když se naopak na licenci soustředím a nebudu řešit jen "banální" obchodně praktické detaily, tak je volba ještě jasnější a jednoznačnější ve prospěch Linuxu.

Jediné, co mi brání mít Linux všude je nedostatek některých aplikací (typicky ty největší komerční ... Adobe, Corel, MS Office ... ne vždy lze nahradit) a občas neexistence ovladačů (teď nedávno - některé Ricohy bez Postscriptu nejedou, ale to je podobné i v MAC OSX).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako <nezajímá mě co má kdo za systém> se setkávám s podobnými linux profíky jako jste Vy. Neumí to pořádně nainstalovat ani Office a celou vinu hází na MS. Každopádně jsem velmi rád, že zmiňujete VAIO - jsou to opravdu nejnevhodnější stroje na práci nehledě na fakt, že kolikrát nelze najít ani konkrétnítyp na jejich supportu. Velmi také potěší absolutní nezájem nějak nahradit předinstalovaný OS v případě, že odejde disk (většinou Toshiby). Moje rada zní - kupte si sw v krabici (případně multilicenci) ;)

To, za co tady vyzdvihujete do nebes Linux umí OSX taky jenomže jaksi není zadarmo. Dále bych podotknul, že přesně díky "neomezeným možnostem" (vzpomeňte si na Vaše menší patálie s GUI a Firefoxem - na každém stroji jiné GUI a hned je problém, který nejde řešit oblíbenou hračičkou aka terminálem s kouzelným příkazem, že? Nebylo by lepší mít GUI jedno, unifikované, přesně specifikované, které bude platit pro všechny?) volby všeho možného i nemožého se Linux potácí na desktopech stále kolem pár mizerných procent. Bez předem stanovených podmínek to prostě NEPŮJDE a rozhodně Vám to nikdo nebude dělat ZADARMO. Zadarmo si leda tak někdo otevře vrátka k pěnězům (čímž je právě Steam na Linu, Office na Windows, luxusní správa serveru na povel na Linu a tak by se dalo pokračovat do nekonečna). Kdyžtak bych ještě poprosil o konkrétní typ tiskárny, která nejede pod OSX. Předpokládám, že už jste to zkoušel "opravit" kliknutím na japko a poté update, případně stažení balíku pro tiskárny http://support.apple.com/kb/HT3669 :)

Nevím proč, ale Váš názor se mi zdá tak nějak napůl psaný profíkem a na druhou "profíkem". Faktem je, že holt pod Windows musíte klikat jako zběsilý abyste něco nastavil, samo to padá a stable to nevydrží déle než 3 roky. S tím se smiřte, protože win už jiné nebudou. Na linu rozhodně nerozjedete tolik hw co pod win (viz. třeba http://www.abclinuxu.cz/blog/cat_dev_mind/2008/7/linux-na-mivvy-um400 - mimochodem ta samá hračka běží s OSX perfektně včetně dotyku už v installeru). Na macu si zase nic nezahrajete. Holt každej OS umí nějakou tu kravinku lépe a rozhodně to nemá nic společného s licencí :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OSX nenainstalujete na AMD, když už šáhnete po hackintoshi budete zaručeně spílat na pomalost, tolik k otázce jak krásně to funguje. Pro vaši informaci, můžete si stáhnout verzi Ubuntu pro MAC a mělo by to fungovat out-of-box v dualbootu... Her na OSX je poměrně dost, mnoho lze provozovat přes steam/wine/playOnLinux.

Hodně tiskáren vyrobených do roku 2003 (např. Lexmark) nemají ovladače pro Vista+, na Unixu (Cups) je rozeběhnu, dalo by se toho najít víc...

K odkazu na exotický HW na abclinuxu z roku 2008 bych dodal jediné. Jaký je stav dnes? O jaké verzi OSX mluvíte? Poslední zápisek je z roku 2009, to už vypovídací hodnotu nemá. By mne zajímalo zda byste sehnal všechny ovladače pro Win8, ať máme protiváhu na něčem aktuálním.

Taky mi příjdete napůl "profík".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechci Vám brát iluze, ale já na AMD strojích běžně OSX provozuji a rozhodně si na rychlost nemohu ztěžovat, navíc mi funguje všechno. Vlastně i lépe - nedávno jsem si půjčil konzoli Xone:1D - pro rozjetí pod Windows je nutný ovladač, pod OSX běží ihned po zapojení. To samé třeba s bluetooth moduly, 4 vodičové doykové obrazovky a mohl bych pokračovat dál. Pro Vaši informaci NECHCI (pro mě) stupidní a zbytečné Ubuntu protože rozhodně nebude fungovat out-of-box jak tvrdíte a nevidím důvod proč bych sahal po Wine (natož pak dualbootu) když mám na druhém disku Windows.

Lexmark je parodie na tiskárnu. Pravdou je, že jsou levné což se také poráží na supportu. Děkuji, já raději zůstanu u Canonu (stařičká S820 podporuje - a teď si sedněte - Windows 95).

Dnes je stav s daným hw bohužel stejný. OSX 10.5.2 na tom běhá se vším všudy ;) http://bit.ly/Q431uS Jinak s tím Linem jsem zkoušel opravdu všechno možné i nemožné (na abc Linuxu jsou ty články mimochodem 3 a také to dopadlo špatně). Windows 8 běhají ok, stejně jako Windows XP, Vista a 7 bohužel v preview verzi chybělo rozpoznávání psaného písma takže zůstávám u Sedmiček s OSX.

Ale možná jsem jenom lama :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě k těm Win8 (první Developer Preview) - http://bit.ly/OOr1hW Ovladače pro video jsem použil z Vist, přepnul na 800x600 a poté nakalibroval displej (build-in ve Win8). Pro přepínání mezi rozlišením definované na hw tlačítko použito RCU (tuším z Raon Digital nebo Gigabyte U60). Nic víc není zapotřebí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ok. Že já blb zabředám do internetových diskusí ... dobře mi tak. Pak mne setře kdejaký arogantní týpek se sebevědomím až na půdu ...

Tiskárna Ricoh Afficio MP C3002 - bez postsriptu oficiálně ani ťuk. Do tiskárny nutno dokoupit licenci na PS. Lze neofic. obejít použitím náhr. ovladače pro jiný model tiskárny, jinými slovy - výrobce na to kašle, protože technicky tisku pomocí PCL6 z MACka nic nebrání.

Problém s FF nakonec vyřešen vytvořením nového profilu FF. => není problém Linuxu, ale Firefoxu samotného po desítkách aktualizací. Víc to řešit nebudu.

Ano, je pravda, že na Windows člověk často kliká jak idiot v situacích, které na Linuxu lze řešit zkopírováním textového souboru + občas jeho drobnou modifikací.

Zbytek textu raději ignoruji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

http://bit.ly/O8aXg1 + http://bit.ly/OiTWeO (dva první odkazy na Googlu)

FF - v pohodě, je to jenom serfovací prkno, taky bych to nějak moc nehrotil. Každopádně chyba mohla být klidně v tom, že byla Hlavní lišta přesunuta - v tomhle občas opravdu FF blbne.

Přesně to mi na nich vadí. Jde především o každodenní a naprosto běžné úkony - např. nastavení IP adresy je na 15 kliknutí, ostatní systémy do 5

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vo väčších firmách sa to rieši zmluvou s Microsoftom, koniec koncov treba pripraviť inštalačný obraz a len ho rozmnožiť na všetky PC s rovnakým HW. Na to sú nástroje, na linuxe je to len taká amatérčina, tie mraky nástrojov by som chcel vidieť. Takže inštalačné DVD od výrobcu sa nepoužíva. A takisto vo väčších firmách dochádza k pravidelnej obnove PC, takže žiadne historické kúsky. Okrem toho aj relatívne starých kúskoch sa dá v pohode rozchodiť XP, kde nie je problém použiť najnovší soft, pre porovnanie som zvedavý, ako by si používal hocikaké distro z roku 2001 a rozbehával na ňom nový soft. Navyše mám overené, nové distrá na starom železe idú jak slimák, to by ma užívatelia roztrhali za živa, strácať čas zmenou okenneho manažéra pre pár PC nemá zmysel. Evidentne uvažuješ ako človek, ktorý správu robí pre malú firmičku s pár PC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Ve firmě, kde se PRACUJE většinou sáhnou po Windows protože na tom musí běžet stabilně Office. MS v některých případech dokáže připravit individuální balíky jak po sw stránce tak hw (většinou HP notesy). Výhodné je to většinou oboustraně (vyvaroval bych se HP notesům :)) a licence o kterou se tu pár lidí včetně pana Ježka opírá NIKOHO nezajímá. To, že se s dá provozovat firma s OS a programy, které jsou zdarma (a nemají blablablalicenci) je pravda. Bohužel druhá strana mince je taková, že ty lidi musíte naučit jak s OS tak Open Office + nastavit jim snad všude všechno (doma tiskárnu, mobilní přístup na net na notesech, maily ...), u Windows tohle v drtivé většině odpadá a OSX je na ovládání zcela intuitivní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Né nadarmo se říká, že nejhorší hospodář je stát (firma), nač asi narážím Ivane Langere :) Krásně to bylo vidět s přechodem na nový systém registru vozidel -> předražené, pomalé, ale běží to na ms technologií a to se počítá.

Jste nějak mimo s nástroji pod Unixem, asi nechápete proč i ms začíná prodávat server jen s textovým rozhraním.
V Ubuntu si můžete vytvořit vlastní OEM instalaci nebo z LiveUSB pomocí gparted přenášet oddíly, závádět boot loader, přihlásit na svůj účet přes chroot, prostě řádově víc možností než vám kdy umožní instalačka Windows (nemluvím o PE, to zná míň lidí než je uživatelů Linuxu v ČR).

Ekvivalent k WinXP je něco s OpenBoxem nebo LXDE, porovnávejte porovnatelné a nevymluvejte se pořád na uživatele, mluví z vás akorát vlastní pohodlnost a neschopnost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě se spíš zdá, že Vy podceňujete příkazový řádek pod Win ;) Navíc nevím k čemu je CMD běžnému uživateli ve firmě platný...

OEM instalace jde vytvořit z Windowsů taky (myslím, že je to především u notesů nejpohodlnější) + zálohovat třeba Acronisem a odpadá mi řešit jak bootloader tak správa účtu. Rychlé, pochopitelné, spolehlivé...

O XP jem nic nepsal, předpokládám tedy, že jste reagoval na jiného uživatele.

PS: Mě Linux nevadí, ale vadí mi linuxáčtí extremisté. Děláte kolem toho strašný haló. Nepamatuju si, že by tu někdo psal bájné ódy na OSX když na něj vyšel StarCraft 2 nebo Rage...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se že jsem nad licencí Windows jako domácí uživatel nijak zvlášť nehloubal.Spíš mne zajímalo jak si mohu poupravit ovládání-rozhraní u dané verze Win + co na něm rozjedu za hardware.Tyto moje požadavky MS více méně splňoval ač jsem si obojek na krku od MS uvědomoval ale řetěz byl ponechán pro mne přijatelně dlouhý.Poslední dobou MS začíná po vzoru Apple utahovat šrouby a pomyslný řetěz zkracovat což mě přimělo začít uvažovat o přechodu k Linuxu a k mému překvapení mi ta myšlenka již dnes nepřipadá tak divoká jako ještě před několika roky.Dnes mám Win7 a až budou dosluhovat což bude ještě nějaký rok trvat tak pak ten zlomový okamžik přechodu přijde.Jen doufám že se do té doby Linux posune zase o kus dál a ten přechod bude pro mne ještě snadnější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No tak děcka. Nehádejte se.
Mám stejné důvody jako burell k používání Linuxu. A to jak technické, tak aby se mnou pochybné korporace neoraly a nevláčely.
Takže jakákoliv akce, která pozvedne Linux je dobrá. Zvláště pokud upozorní výrobce HW a SW, že tu jsme a už je na čase s námi počítat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepotrebujem sa hádať. Ale štve ma naivita niektorých deciek, keď si myslia, že linuxovým spoločnostiam snáď nejde o business. Zarobiť chcú aj oni. Musia, ak chú zaplatiť zamestnancov a vyplatiť akcionárov, ktorí sú možno aj tí istí ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A je to jen dobře, že chtějí linuxové společnosti vydělávat. Nechápu proč tady zbytečně děláte chytrého.
Vy se prostě nedokážete smířit s tím, že uživatelé Linuxu nesplňují vaše mýtické představy jakýchsi dětí a tak se stále snažíte tu svoji ideu do diskuse vpašovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pôvodne som sem chcel napísať iba jeden príspevok o tom, že nie som si istý úspechom Steamu na Linuxe, nič viac. Akonáhle si sem niekto "dovolí" napísať čo i len náznak iného názoru, je vypískaný. Čo tak zaviesť pojem LinOvca?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Váš původní příspěvek ( romo.11| 31.08.2012 - 19:51 ) nebyl náznak jiného názoru - byl velice paušalizující a plošně urážlivý. Tomu taky odpovídá vypískání.
Jestli Steam tvoří linuxového klienta, tak to není z charitativních důvodů, ale protože si vytváří alternativu, kdyby MS on-line distribuce her významě zasáhla do obchodů Steamu. Po zájmu, který vyvolal projekt http://www.zing.cz/novinky/12664/ouya-nova-herni-konzole-se-srdcem-androida , si není těžké představit při funkčním distribučním kanálu i nějakou herní konzoli/kostku běžící na Linuxu.
ps: linux nepoužívám. V době kdy mě bavilo se v tom hrabat jsem byl platformově vázaný na hw s podporou jen pod win

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proto píšu abyste se nehádali. Burell má pravdu v tom, proč používá Linux a ty máš pravdu v tom, že Linuxové společnosti potřebují vydělat, bo nejsou charita. Jenže se snaží vydělat na rozdíl od M$ a spol. poněkud civilizovanějším způsobem, bez terorizování uživatelů, což je zdlouhavé a málo výnosné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neexistuje "civilizovaný" alebo menej civilizovaný spôsob zárobku. To sú len také kecy šírené niektormi fanatickými linuxákmi. Hovorím o IT, samozrejme nepočítam tu nejakých mafiánov zarábajúcich na drogách. Ide o uhol pohľadu. Lebo ja napríklad môžem považovať zárobok MS, kt. predáva svoj SW a HW za viac civilizovaný a zárobok Google, ktorý sa živí aj reklamou na základe údajov ťahaných od nás za menej civilizovaný. Reklamu nemusím, ale živí kopec firiem. Jednoducho neexistuje zlý MS a Apple a dobrý Google, Samsung alebo Redhat. Všetci sú rovnakí. Nenávidieť jedného a milovať druhého je detská naivita. Neni dobre, ked sa z PC robí náboženstvo. Byť fanúšik a fanatik je rozdiel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Společnost, která vydělává na službách kolem otevřeného softwaru se už z principu nemůže dopouštět v takové míře některých nepravostí jako MS či Apple - tedy "vendor lock in", patentové trollování, nátlaky na státní správy (to je specialita MS nikoliv Applu), šmírování.
Určitě nejsou její manažeři nějak hodnější (jsou to manažeři jako každý jiný a etika je u této skupiny dost neoblíbená...) - vtip je ale v té otevřenosti. V případě otevřeného softwaru si prostě některé věci dovolit nelze. Právě v tom je příčina jeho obliby u některých lidí, kteří nejsou jen konzumenti, ale také více přemýšlejí. Nechápu, proč se to snažíte shazovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mi výrobce u periferie za 1000USD nenabídne standallone distribuci ovladačů (nebo pro jistotu vůbec žádné), tak jej opravdu nemám rád, bez ohledu na fandovství, bo je to prasárna. Tolik nasraných bussines klientů, slibujících že příště hp určitě ne, jsem na fórech neviděl do doby, než jsem hledal w7 ovladače k hp bij2800 tiskárně. Se nedivím, že divize byla v červených, když si tohle (a určitě nejen tohle) dovolila.
Obdobné je to se sw společnostmi - pokud s uživateli zachází jako se stádem k ostříhání, nerespektují jejich potřeby, a ukazují jim .l.. , tak lze očekávat, že část zákazníků se zachová obdobně a ukáže .l.. výrobcům.
Pokud se společnost živí postkytováním podpory a ne prodejem sw, pak něco podobného by pro ni bylo naprosto sebevražedné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neviem cim to je, ale vzdy ked vidim nejaky clanok o linuxe alebo nieco okolo neho, na inych ako na komunitnych specializovanych weboch (tam prebiehaju omnoho zaujimavejsie flamewars), tak sa k clanku zbehne grupka lam a frikulinov, ktora ma plnu hubu kecov na vsetky trany, trepe blbosti a upne dristaju hovadiny, a podivuhodne je to dokola to iste.

Drahe apple-ovce a oknari, preco mate neustalu potrebu komentovat nieco o com nemate paru?

Co takto miesto tych haterskych kecov si uvedomit, ze aj ten strasne suxovaty linux, pomoze vdaka konkurencii v konecnom dosledku aj tomu vasemu oblubenemu systemu?

gtfo&stfu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm to je vážne "super", keď hater hovorí na druhých, že sú hateri (možno nie si, ale výrazy ako apple-ovca tomu nasvedčujú). Len som si dovolil byť trochu skeptický ohľadne úspešnosti Steamu pre Linux, a už sa ste sa na mňa vrhli ako sršne ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Od vás to sedlo jak bača na ovci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nic ve zlém, ale na pojmu iSheep něco je.
Zkuste někdy pozorovat typického dnešního uživatele produktů Applu a neubráníte se úsměvu. Tam už to snad i hraničí s chováním, podobným poměrům v náboženské sektě. Já osobně si myslím, že to bude slábnout s tím, jak bude s plynoucím časem mizet vliv Steva Jobse. Ten člověk to skutečně primárně nedělal pro prachy a svým způsobem mně byl vždy sympatický. Osobně si myslím, že je velká škoda, že pořádně nerozvíjel firmu NeXT (tu dobrou kapitolu jeho života) - ta by byla pro svět mnohonásobně užitečnější než dnešní konzumní a s prominutím debilizovaný Apple. NeXT CUBE, NexT Step, NeXT Station - to bylo opravdu něco... škoda, že to zmizelo ze světa :-(
Kdysi dávno jsem dokonce používal MacIntosh Classic. Měl své kouzlo, rád na to vzpomínám. Dnešní jejich produkty prolezlé pubertálními efekty, cloudovým šmírováním a vymýváním mozků mě už ale opravdu neoslovují....a klidně mě za to nadávejte do fanatiků.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O Apple produktoch nehovorím, nikdy som od nich nič nemal. A z chvíľkového skúšania v predajni toho človek veľa nezistí. Asi ich produkty majú svoje čaro, keď sú z toho takí unesení ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To "něco" se dá konkrétně popsat, ale bylo by to nadlouho. Jsou to detaily, které ovšem dokreslují celý image produktu. Třeba MagSafe nabíječka (a je mimochodem taky vcelku malá) nebo vyskočení ikonky Downloads při dokončení stahování apod. Nikdy jsem z toho nedělal náboženství, možná protože jsem nevěřící ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se že vzhledem k marketingové presentaci ukazující iVěci jako výjmečné produkty, za exkluzivní cenu, používané výjmečnými osobnostmi bude kromě normálních uživatelů Apple vždy přitahovat určité procento osob, které si budou svoji výjmečnost kupovat s produktem. A podle toho "shlížet" na ostatní, publikovat příspěvky nekriticky vyzdvyhující ekosystém, etc., etc. a obhajovat svůj produkt proti jakému koliv pošpinění, které by relativizovalo jejich nákup - rozumějte jejich výjmečnost.
Bylo to tady už v době, kdy v polovině 90.let Apple s odladěnou barevnou správou a podporou profi zařízení dominoval pre-pressu a DTP, a po rozšíření do dalších segmentů nastalo i očekávané rozšíření řad trotlů, flamujících do diskusí. (Bohajeho pamatujete ty nekonečné srovnávání jestli je Photoshop rychlejší na Morole G4 nebo na Intelu P4 a která platforma je proto lepší? No a na čem běží OSX dnes ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.