Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ubuntu ani nadále nebude mít podporu VDPAU v otevřených ovladačích

Velký pokrok v podpoře hardwarové akcelerace videa na otevřených ovladačích se v Ubuntu zatím neprojeví. Zabral by totiž příliš místa na instalačním ISO obrazu.

S tímto prazvláštním zdůvodnění přišel na IRC chatu vývojář z Canonicalu Maarten Lankhorst. Ubuntu sice již dávno přešvihlo velikost instalačního ISO pro 700MB CD a stejně se tady musí používat převážně DVD či USB flashka - kde je v obou případech jedno jaká je velikost - ale Canonical se nadále bude držet dogmatu co nejmenšího instalačního obrazu.

Již do Ubuntu 14.04 LTS se patrně dostane Mesa 10.1. Pokud by nadšený uživatel, který se na novou verzi s dlouhodobou podporou těší jako desetiletý kluk na Vánoce či americký voják do vietmanského veřejného domu, zatoužil po VDPAU, bude mít velmi pravděpodobně smůlu. V oficiálních balíčcích ovladačů Ubuntu Mesa/Gallium3D VDPAU obsaženo nebude.

Sluší se doplnit, že VDPAU (Video Decode and Presentation API for Unix) je rozhraní pro zpřístupnění hardwarové akcelerace videa na moderních GPU. Vyvinula jej Nvidia, ale není problém aby jej používala i GPU AMD či Intel, rozhraní je otevřené. A že moderní Radeony s UVD dekodérem běží přes VDPAU slušně. Jenže Ubuntu ve výchozí instalaci podporu VDPAU na svobodných ovladačích nepřinese. Přidat ji do balíku by znamenalo, že se instalační ISO zvětší o zhruba 8 MB. Ano, tak málo stačí k tomu, aby se zahodila vynikající funkcionalita, která má být v moderní OS doslova out-of-the-box bez jakýchkoli debat.

Uživatelé, kteří budou chtít používat kombinaci VDPAU a svobodného ovladače, tak budou i nadále odkázáni na externí repa, jako třeba Oibaf PPA či ruční kompilaci Mesy.

Do chatu vstoupil také Adam Jackson z Red Hatu. Ten se vyjádřil v tom smyslu, že 8 MB navíc není tak velký problém a Fedora 21 ve druhé polovině tohoto roku podporu VDPAU na svobodných ovladačích přinese, stejně jako značně vylepšenou podporu OpenCL.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ubuntu ani nadále nebude mít podporu VDPAU v otevřených ovladačích

Žádné komentáře.