Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ubuntu bude doporučovat 64bit Linux

"Ještě před pár lety se dalo s jistotou říci, že začínajícímu uživateli je dobré nevnucovat 64bitový systém"

To je pravda ale len u desktop verzii. Pre Ubuntu Server bola doporučovaná práve 64bit verzia.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

64bitove linuxove distribuce jsou pouzitelne uz peknou radku let, to ze Ubuntu stale doporucovalo 32bit na tom nic nemeni. Nepotrebne to mozna bylo pro lidi s 1-2GB RAM, ale realne nebyl duvod se tomu vyhybat tak ci tak. Microsoft prisel s pouzitelnym 64bit systemem az s Vistami a ktere ale ze zacatku mely dost problemy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ovšem pomineme serverová Windows, že.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na serverovych Windows (a serverech vseobecne) bezi naprosto jine sluzby, aplikace a drivery nez uzivatelskych desktopech.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Patřím k těm do 2GB RAM. Ale jedu 64bit z toho důvodu, že tak nějak očekávám každým okamžikem u Linuxu, že skončí podpora 32 bit a bude to ze dne na den, což třeba takový Macroshit si nemůže dovolit a těch jeho 32 wokenních bitů bude stejně nesmrtelných jako XP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je asi to posledni ceho bych se bal... podpora vice architektur je u Linuxu bezkonkurencni a jestli nekdo zarizne podporu 32bitu jako prvni, bude to nejspis prave Microsoft. 32bitovy x86 hardware je stale mezi lidmi velmi rozsireny a jeho zariznuti rozhodne "kazdym okamzikem" nehrozi a to prave vubec ne u Linuxu. Windows se prodava predevsim jako OEM s novym hardwarem, ktery je uz temer vyhradne 64bitovy (mozna az na nejake starsi Atomy), jestli tedy bude mit brzo nekdo duvod prestat podporovat stary hardware na novem systemu, bude to prave Microsoft. 32bit bude na Linuxu podporovan do te doby, nez dany hardware naprosto vymizi plus jeste kus... je to teprve nedavno, kdy se zarizla podpora starych 486 procesoru, takze si snad udelas predstavu jak moc realna je hrozba, ze se zarizne harware, ktery ma stale cca 20% rozsireni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak v článku se píše, že už nebudou doporučovat novým uživatelům 32-bitovou verzi, ale 64-kovou, což je pouze změna priority doporučené verze. Že by chtěl někdo něco zaříznout se sice dá dedukovat, ale asi k tomu jen tak nedojde. Už jen těch starších nebo slabších pc, co na tom jede a ještě relativně dlouho pojede, je řádnej důvod.
Svět je různorodej ne všude mají podmínky, aby si pořizovali aktuálně moderní stroječky.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Používám openSUSE 64bit už asi 6 let a nějak problémy nepozoruju :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam vyhradne 64bit distro uz od roku 2004 a nejake porodni bolesti jsem tedy nezaznamenal. Jedine co trochu blblo byl Flash, ktery ale fungoval brzy take bez potizi.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Moje distro je PPC64 a problémy věru nepozoruju už někdy od roku 2009. Holt to ale není Ubuntu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No 64bit hlavne jiz vypina mat. koprocesor a misto toho pouziva SSE3 a vyse, coz je rychlejsi, dale se zahodily stare instrukce z x86 , coz je super, pouzivaji se jen ty moderni, co jsou +/- stejne dlouhe .... takze tech vyhod je hodne, neco jako RISC, taky to neni jen o omezene sade isntrukci, ale o cele architekture a pro 64bit se toho hodne zahodilo. No skoda ze intel neni 64bit cpu, ale ma jen 64bit adresaci, na rozdil od AMD ... kde rekompilaci ziskame vykonnejsi kod.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.