Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ubuntu MATE 16.10 už pouze s GTK+ v3

Počínaje říjnovou verzí, která přijde s desktopovým prostředím MATE 1.14, přejde Ubuntu MATE zcela na GTK+ v3. Starší framework GTK+v2 nebude vůbec přítomen, pro MATE i jeho Ubuntu variantu se tak definitivně rýsuje přechod od staré verze GTK+ na novou.

Od chvíle, kdy vznikl screenshot, který vidíte výše, se událo několik věcí. Předně se objevilo MATE 1.14 v GTK+ v3 provedení v Debianím Gitu. Následně byl vytvořen PPA repozitář pro Ubuntu MATE 16.10, aby bylo možné MATE 1.14 s GTK+ v3 provozovat. Byla přeportována grafická témata z GTK+ v2 a v rámci Debianu se nyní pracuje na zahrnutí MATE 1.14 v Unstable edici Debianu. Plánují se práce na použití GTK+ 3.20 místo stávajícího GTK+ 3.18 a v přípravě je také podpora GTK+ 3.21/3.22. MATE 1.14 zkompilované pro použití s GTK+ v3 už nyní funguje.

První alfa verze Ubuntu MATE 16. tak již přinese MATE 1.14 zbuildované vůči GTK+ v3. Během května 2016 převedl projekt Ubuntu MATE celkem 1997 € sedmi vývojářům, aby se urychlily práce na migraci na GTK+ v3. Výhodou MATE 1.14 jsou nové věci kolem možnosti měnit velikosti ikon v liště, jejich přizpůsobitelnost pro hi-dpi displeje či lepší podpora dotykového ovládání. Z hlediska desktopu MATE ale zatím platí, že MATE Menu (Advanced Menu v MATE Tweak) není kompatibilní s GTK+ v3. Podobně je pod GTK+ v3 nyní nějak nefunkční MATE Indicator Applet , nekompatibilní je také MATE Dock Applet a Topmenu Applet, v obou případech zatím portace ještě nezačala. A jelikož GNOME Main Menu je jenom GTK+ v2 a neudržované a nikdo z týmu MATE nemá zájem jej na GTK+ v3 portovat, bude z Debianu a Ubuntu vyhozeno.

To vše jsou ale přechodné věci. Vzhledem k tomu, že jak GTK+ v2, tak řada programů z podhoubí MATE, které jej používají, jsou letité a neudržované, je přechod na GTK+ v3 nezbytný. Jednoho dne tak MATE zcela přejde na GTK+ v3. Pokud si zachová svůj vzhled a funkcionalitu, neměl by to být pro konzervativní uživatele problém. Otázkou další je výkon či lépe řečeno výpočetní náročnosti prostředí, ale takové srovnání neuzříme dříve než bude přechod dokončen a bude možné obě generace porovnat.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ubuntu MATE 16.10 už pouze s GTK+ v3

Pondělí, 30 Květen 2016 - 20:11 | Josef Oudrnický | Mám nějakou dobu do Ubuntu 16.04-Mate přidán...
Pondělí, 30 Květen 2016 - 19:07 | HKMaly | Vzhled a funkcionalitu si pochopitelne nezachova...

Zobrazit diskusi