Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ubuntu robot UBR-1 nabízí za nebývale dostupnou cenu snadnou manipulaci objektů

UBR-1
Nejrůznější roboti jsou v technologických zprávách stále častější, to ale nemění smutnou skutečnost, že jsou prozatím velmi drazí. Obvyklou vysokou cenu se pokouší se svým nejnovějším robotem srazit společnost Unbound Robotics. UBR-1 stojí "pouhých" 35 tisíc dolarů (655 tisíc korun), což je na poměry robotů velmi málo.

Nový robot UBR-1 od Unbound Robotics je zajímavý především svou nízkou cenou. Tu se podařilo nebývale srazit širokým využitím cenově dostupných spotřebitelských technologií. Za 35 tisíc dolarů, zhruba 655 tisíc korun, robot samozřejmě pořád není zrovna levný a dovolit si ho nebude rozhodně moci každý. (Vždyť za tuhle cenu si koupíte kvalitní nové osobní auto, nebo malý byt na malém městě.) Oproti ostatním podobným robotům, kteří se pohybují klidně i kolem desetinásobku jeho ceny, je ale UBR-1 velmi laciný.

Ubuntu UBR-1

Robot má jednu robotickou paži, která obsahuje 7 bodů, v nichž se může ohýbat a přetáčet. Připomíná tím stavbu lidské ruky, která má takových bodů také sedm - nabízí ale podstatně lepší pohyblivost. To je způsobeno několika otáčivými klouby, které robot UBR-1 dokáže bez problémů protáčet i o 360 stupňů. Takovou pohyblivost lidská ruka samozřejmě nemá (nebo jen za cenu vážného zranění).

Paže bez rizika poškození uzvedne až 1,5 kg váhy. Aby dosáhl na předměty, které se nacházejí ve výšce, dokáže se robot vytáhnout vzhůru až o 35 centimetrů.

Relativně nízká cena robota je možná díky širokému využití spotřebitelských technologií. Celý přístroj pohání Intel Core-i5 Hasswell s 8 GB RAM a 120GB pevným diskem. Pokud jde o systémy, běží robot na Ubuntu Linux a obsahuje ROS, open source framework pro ovládání robotů. Ovládat lze UBR-1 buď přes Playstation 3 ovladač s pomocí napojení přes Bluetooth, nebo dálkově přes speciální software pro PC.

Aby mohl vnímat svoje okolí a komunikovat, obsahuje hlava robota 3D RGB senzor, stereo mikrofon a speaker (vlastně takovou obdobu očí, uší a pusy). Kromě toho na své přední straně má 2D laser, který scanuje prostor v šíři 180 stupňů před robotem a odhaluje případné překážky v jeho cestě.

Robot samozřejmě nedává smysl pro domácnosti, pro které je příliš drahý, a možná by na chvíli zabavil děti, funkčně by ale nic praktického nepřinesl. Velmi šikovnou pomůckou může ale být třeba pro výzkumné laboratře, kde by mohl manipulovat s látkami, které nejsou pro člověka bezpečné. A je více než pravděpodobné, že velké firmy, které si jeho cenu mohou dovolit, snadno přijdou i s dalšími inovativními využitími automatizace, kterou UBR-1 nabízí.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Ubuntu robot UBR-1 nabízí za nebývale dostupnou cenu snadnou manipulaci objektů

Středa, 30 Říjen 2013 - 16:16 | HKMaly | Petky jsou i mensi nez 2l a plechovku piva unese...
Středa, 30 Říjen 2013 - 08:38 | John Douberro | Treba jako zune!
Středa, 30 Říjen 2013 - 05:27 | De | Velmi, velmi užitečné :D
Úterý, 29 Říjen 2013 - 16:27 | BTJ | Nezlobte se na me, ale je to hodne drahe a...
Úterý, 29 Říjen 2013 - 16:23 | BTJ | Treba jako kinect!
Úterý, 29 Říjen 2013 - 13:56 | John Douberro | Jenom cekam, kdy s necim podobnym prijde...

Zobrazit diskusi