Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Udělejte z klasického IDE řadiče hot-swap

zajimave reseni ale ja bych tu (jak bych to nazval) mini desku implantoval do supliku prece jen by to vypadalo lip a navic myt v kompu 80cm kabel a nejakou krabice no to by vypadalo zajimave v pruhlednem boku case :))))))))))))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no nevim jestli bych si za tu cenu nekoupil rovnou externi box na usb ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takova otazka.... jak ten system pozna co to je za disk a jak pozna ze uz je tam jinej atd atd. vim ze kdyz se nekdy stane ze bios disk nenajde ze wokna ho pak najdou ale je to skoro nepouzitelny s nim cokoliv delat ... za tu cenu ??? fakt ne... to raci to USB to beha 20MB/s takze krasna rychlost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hotswap suflik si muzete udelat i z tohoto:
http://www.vipower.com/product/ExtemalEnclosure/5_2/VPM-6228T/vpm_6228T.htm
 
Uspesne tak na USB 2.0 provozuji interni DVD vypalovacku a Vipower MobileRack s nekolika sufliky.
 
U nas k dostani u hradeckych Eurocomp nebo TNTrade.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja pouzivam hot-swap na IDE uz dost dlouho bez problemu s klasickym suplikem. Je potreba jen aby disk byl na kabelu sam. Vse funguje OK, jen se nezobrazuje ta ikonka pro odpojeni, takze je nutne otevirat device manager. Pak muzu dat v device manegeru odinstalovat, nebo ho po pripojeni nechat znova detekovat. Jedina nevyhoda je u W2k - pokud ma z disku aplikace neco otevreneho, system ohlasi, ze je nutno restartovat a disk uz zmizi z nabidky. U XP disk z nabidky nezmizi, takze po zavreni aplikace je mozne odpojeni zopakovat a vse probehne korektne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Delam to stejne jako Jirka, ale na ksande mam krome disku jeste dvd-romku (slave) a vubec to nevadi, proste odinstalauju disk a po jeho znovupripojeni a zapnuti ho necham zase nadetekovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem takto prováděl několikrát hot-swap na klasikém IDE v XP až jednou po zaražení rámečku s diskem do počítače se nějak smazal celý oddíl, naštěstí bylo kam jít to znova nahrát, takže od té doby raději PC vypnu a znova zapnu. Myslím že PC u kamaráda po takto zaraženém rámecku vytuhlo a pomohl jen restart.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám interní šuplík pro IDE disk připojený na USB a hotswap funguje naprosto bez problémů jak pod w2k tak pod winXP. A hlavně nemusím lézt pracně do správce zařízení, jako kolegové níže. Nehledě na to, že oni asi potřebují admina na to odpojení :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nasel jsem http://www.vipower.com/product/SmartFamily/Smart_Dock/vp_8258plus/vp_825...
a ten resi vse, ale nejak nemuzu najit dodavatele v CR. U Eurocompu nebo TNTrade jsem to nenasel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Spectre
No ja kdyz tam mam CD-ROM, tak ji to obcas po odpojeni disku uz nenajde - az po restartu. Takze asi zalezi na cipsetu/mechanice.
Jinak pouzivam to uz od zacatku W2k a o data jsem neprisel. Jde o to, aby suple bylo dostatecne kvalitni. Kdyz uz kontakty ohnijou natolik, ze to blbne i normalne, tak je riziko ztraty dat znacny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Připadá mi celkem drsné a hodně nebezpečné cokoliv připojovat a odpojovat k/od IDE za chodu řadiče! Toto nikomu nedoporučuju. To raději dejte šuplík do USB krabice a připojujte HDD pomocí něj. Nehledě na to, že USB krabici si vezmete kdykoliv s sebou ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heh kdyby jenom hdd, ono to funguje celkem bez problemu i s PCI kartama, pokud ji teda zovna nepouzivate, staci vytahnout a widle ji sami odeberou. Jakmile se znova prida (do stejnyho slotu), tak je okamzite k dispozici.

Samo vsechno na vlastni riziko ;D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, já mam šuplík radějí na IDE3, což je Promise RAID, který Hot-Swap jaksi podporuje nativně a ani ve Woknech s tim nejsou problémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste teda drsni udernici. Slovy klasika - ono vsechno jde, ale neco jenom jednou... ja jsem zazil umrti radice v dusledku vytazeni PCI karty ze slotu, takze bych to nezkousel ani nahodou...
A kdo uz zkousel, jestli ma i procesor hot swap ? V podstate by ho melo stacit jenom odebrat ve spravci zarizeni ne ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> DavesMan:
Jaký Promise chip máš na desce a jak se jmenuje ta deska? (tedy pokud nemáš přímo řadič ve slotu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se odpoji jako prvni napajani treba z te PCI karty, tak by to melo fungovat. Ale, pokud ne (myslim, ze obvykle je PCI karta delana prave tak nejak) tak muze koncit smrti lecceho. Servery ale mivaji tohle vyresene .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já používám redukci SATA/PATA, kterou jsem dostal s MB Epox a na SATA už hot-swap funguje dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já používám sleep na staré desce od ECS a funguje to líp něž na nové od Epox. Když se vhodně nastaví bios, tak to na chvíli uspí PC tak, že se odpojí napájení a jede myslím jen paměť. V tom momentě nehrozí zkrat, takže výměna šuplíku je v poho. Ve W2K to celé proběhne tak rychle, že mě to vůbec nezdrží. V XP si s tím systém zase umí líp poradit. Vtip je v tom, že za tu dobu nespadne ani otevřené stahování nebo ICQ (s výjimkou Mirandy, klasický klient to přežil). Hlavně u mého staršího systému nemusím dlouho zírat na restart, což mi velmi vyhovuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alan: No, menit disk v hibernaci, to je opravdu "vyborny" napad. Windows jaksi pocitaji s tim, ze ty disky naleznou ve stejnem stavu, jako kdyz se uspaly!!! Takze hodne stesti - to je asi stejne "dobry" napad, jako hrabat na Windows oddily v hibernovanem stavu z jineho operacniho systemu. Vy to snad lidi fakt nemate v hlave v poradku. :-O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne to take uzasne nepripada .. zvlast ked viem ze uz davno pod win2k a winXP existuje soft co za pehu programu zastavy disk da sa vybrat a dat druhy .. a to vsetko zajazdy .. a funguje to uplne v pohode .... u nas v praci je to na win serveri.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiez si myslim, ze ak sa menia komponenty (nie zivotne dolezite - procak/pamat/doska/disky(so systemom a swapakom)) zajazdy tak, ze sa vypne najskor elektrina pre dane zariadenie, tak je to OK. Uz som takto menil disk v sufliku. Ten suflik mal spinac na elektrinu, takze po odinstalovani z Device Managera (musi sa zapisat cache!), odpojeni od elektriny, vymene disku a spusteni detekcie noveho HW uz som mohol v pohode pracovat.

POZOR:
ak davate komp hybernovat, tak fakt nie je dobre manipulovat z obsahom disku, lebo po zobudeni sa vam moze stat (mne sa stalo - moja blbost), ze zmeny co ste spravili nezbadate. Wokna si pamataju adresarovu strukturu a po zobudeni ju nanovo nezistuju.
Co ma prekvapilo, tak mal som hybernovany system a na druhy den som musel vymenit PCI kratu (sietovku). Zabudol som, ze bolo hybernovane, ale w2k sa zobudili a zistili, ze maju novy HW, nainstalovali a slo to.

BTW: vie mi niekto poradit ako spravit takuto vymenu diskov zajazdy v Linuxe, tak aby sa hned dalo robit s novymi particiami?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

XxX: Mam taky pocit ze Alan nevravel nic o hibernacii ale o sleep.
Viz bezi len tam (V hib sa ram nahra do HDD) v Sleep ( cize standby ) by to malo teoreticky fungovat ak sa spravne nastavi BIOS

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sakra bezi tam RAM (preklep :-) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

suplicky jsou prima vec, ale (alepson pro me) uz trosku prezite - hlavni nevyhoda je nutna pritomnost stejneho zarizeni u dalsiho pocitace (pokud chci suplik pouzivat taky pro vymenu dat mezi vice pocitaci), coz muze byt problem napriklad u notebooku; za podobny obnos se da sehnat kvalitni externi box (za 2k i pres firewire, resp. combo);

problem muze nastat pokud bych z nej chtel bootovat a deska by takovou moznost nepodporovala - tady bych to pravdepodobne resil pomoci novejsich bootovacich utilit, ktere by musely byt pritomny na lokalnim disku (resp. lokalnim cimkoli, z ceho deska bootovat umi)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ramesse: Nevidim zadny rozdil v tom, jestli nekdo vytahne disk pri Suspend To RAM nebo Suspend To Disk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.