Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Unikátní DragonFly BSD přichází s aktualizací 3.8.1

Čtvrtý opomíjený do party BSD systémů přidal krátce po vydání 3.8 novou aktualizovanou verzi. Jednou z oprav je nová knihovna OpenSSL 1.0.1h.

Ale zastavme se nejprve u verze 3.8. Ta totiž přinesla před dvěma týdny dynamické knihovny v /bin a /sbin, což umožňuje použití aktuálních identifikačních technologií jako PAM a NSS. Je zde podpora nových C-stavů CPU Intel, nová implementace USB, tzv. USB4BSD podporuje USB 3.0, z FreeBSD byl přeportován ovladač drm/i915 pro Intel GPU odpovídající implementaci z Linuxu 3.8 - zde je střednědobým cílem zahrnout kód pro podporu současných i chystaných GPU rodin Haswell a ValleyView / Bay Trail, jelikož současná verze limituje podporu na HD4000 z Ivy Bridge a nižší. Zde DragonFly BSD zaostává. Grafiky AMD mají otevřený ovladč synchronizován s Linuxem 3.9, což mimo jiné zahrnuje lepší stabilitu a nového správce paměti.

Jinak řada 3.8 systému DragonFlyBSD je poslední, která podporuje platformu x86 bez 64bitového rozšíření, tedy i386. Již nyní je 32bitový adresní prostor limitem pro možnosti systému, takže v budoucí verzi bude od i386 upuštěno.

Vydání 3.8.1 zahrnuje věci kolem initrd, podpory IPv6, další opravu pro drm/i915 (problémy s tuhnoucím X serverem), několik kernelových záležitostí, opravu USB systému řešící zasekávání myši v Xkách, jednu opravdu v souborovém systému HAMMER či již zmíněnou aktualizace OpenSSL na verzi 1.0.1h a další věci.

DragonFly BSD je z hlediska desktopu poměrně opomíjená varianta BSD. Vedle FreeBSD, OpenBSD a NetBSD ale představuje čtvrtý silný pilíř, zaměřuje však svoji pozornost na jiné věci. Vzniklo jako fork FreeBSD 4.8, když vývojář Matthew Dillon usoudil, že věci kolem vláken a symetrického multiprocessingu připravované pro FreeBSD 5.x povedou k nízkému výkonu a obtížnější správě systému. Jak už tomu tak ve světě BSD je, jejich cesty se rozešly a vznikl tento další BSD systém, nicméně dodnes oba projekty pilně spolupracují na společném cíli, kterým je co nejlepší BSD obecně. Specifikem DragonFly BSD pak je i jeho vlastní souborový systém HAMMER, často přirovnávaný k btrfs či ZFS, podporující pak v nové (ještě předprodukční) verzi 2 věci jako kompresi pomocí LZ4 / ZLIB.

Systém je dostupný pouze pro platformy i386 (naposledy) a amd64 (x86-64):

Tagy: 
Zdroje: 

DragonFly BSD #1, #2

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Unikátní DragonFly BSD přichází s aktualizací 3.8.1

Žádné komentáře.