Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Univerzální foťák Mercury

Před několika týdny byla na Kickstarteru spuštěna kampaň na podporu univerzálního foťáku Mercury, jehož cílem je s jedním modulárním tělem obsáhnout skutečně pestrou škálu fotografických možností.

Přístroj je univerzální doslova ze všech stran. Zepředu by podle autorů mělo být s patřičným modulem možné připojit stovky různých profesionálních objektivů určených původně pro středo- a velkoformátové přístroje. Aktuálně jsou hotovy moduly pro bajonety Mamiya 645, Pentax 67 a Pentax 645, objektivy s bajonety Hasselblad V a Pentacon Six lze připojit po konverzi na Pentax 645 prostřednictvím existujících redukcí třetích stran.

Zezadu pak lze nasadit některou z podporovaných stěn, zatím k tomuto účelu existují dva moduly:

  • 2x3 Graflok je výchozí modul, na nějž lze nasadit středoformátové stěny Graflex, Mamiya, Horseman, stejně jako budoucí vlastní stěny od Mercury, z nichž je aktuálně ve vývoji panoramatická stěna pro klasický kinofilm. Další v pořadí budou stěny pro svitkové filmy v rozměrech fotek 6x6 a 6x9.
  • 4x5 Graflok je modul pro větší formáty, s ním lze nasadit stěny pro instantní formáty (Polaroid, Instax), Grafmatics, svitkové filmy 6x12 a listové filmy.

Další zadní moduly budou realizovány podle úspěchu kampaně, následovat bude například modul pro zadní stěny systému Hasselblad V a to jak filmové, tak digitální. 


Moduly pro připojení objektivu a zadní stěny jsou jen částí celého systému.

V současnosti existuje funkční prototyp, v kampani jsou tedy k vidění již i nějaké skutečné fotografie jak přístroje samotného, tak přístrojem pořízené. Prototyp pochází z větší části z 3D tiskárny, sériová výroba se o 3D tisk bude opírat jen částečně, zbytek bude vyráběn klasickými metodami.

Dle webu projektu je Mercury určen pro široké spektrum zájemců,  ale prakticky asi osloví zejména fotografy se vztahem právě ke středním a velkým formátům, kteří chtějí použít své objektivy na lehkém a nepříliš drahém těle, u nějž nebude každodenní nošení a z něj plynoucí opotřebení na závadu. Zároveň se jedná o jedinou možnost, jak fotit s kvalitní výměnnou optikou na instantní formáty. Kampaň je v polovině jak časově, tak vybranou částkou, z čehož lze usuzovat, že je množina zájemců neprázdná. Jestli je ovšem dostatečně početná, se ukáže až 4. července, kdy kampaň končí.

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Univerzální foťák Mercury

Středa, 22 Červen 2016 - 09:42 | Anonym | jeden takovej modulární "fotoaparát"...

Zobrazit diskusi