Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Univerzální HDR od Toshiby pro smartphony a tablety

Toshiba CIS - Obrázek 1
Už Tegra 4 přišla s konceptem „always HDR“. Nebyla první, nebyla jediná, HDR je cesta, jak obejít omezení malinkých fotosnímačů s nízkým dynamickým rozsahem. Není to zlo, je to jen nástroj, který je třeba správně použít…
Toshiba CIS

Toshiba představila další produkty s podporou HDR přímo v základu. Její metoda je jednoduchá: snímek je exponován „tak nějak prokládaně“ - jedny řádky jsou podexponovány, druhé přeexponovány a výsledek se interpoluje do snímku, který má jak nepřepálená světlá místa, tak dostatečně exponovaná tmavá. Jde o jiný přístup než když je pořízena hned po sobě dvojice různě exponovaných snímků. Řešení od Toshiby tak sice dopočítává značnou část jasové (a tudíž i barevné informace), ale výsledek dokáže dát při jediném cvaknutí spouště. a Přiznejme si, že u smartphonové kvality nebudeme zkoumat jemné per-pixel detaily, takže tento přístup je dostatečný, univerzální a vítaný, navíc použitelný i pro video.

Toshiba CIS - Obrázek 3

Toshiba nabízí dva typy snímačů pro automobily a sledovací systémy plus trojici pro smartphony či tablety - zde jsou na výběr dva 8Mpix (1/4") a jeden 13Mpix (1/3"). Použita je technologie BSI CIS (možná si na CIS snímače vzpomenete ze skenerů z let devadesátých, kdy byly propagovány jako úspornější, rychleji pracující alternativa k CCD). Např. onen 13Mpix zvládá fotografie v rozlišení 4208×3120 (rychlostí až 30 fps), video jako 1080/60p, 720/60p či VGA/120p, to vše v rozsahu pracovních teplot -20 až 65 °C.

Toshiba CIS - Obrázek 2
Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Univerzální HDR od Toshiby pro smartphony a tablety

Pondělí, 24 Červen 2013 - 21:23 | Peter Henkel | Nedá mi nerýpnuť si. :D Ale technicky je správne...
Pondělí, 24 Červen 2013 - 17:18 | Tomáš Neuwirth | 2 Dr.Str: ...tý babě to nikdo neřekl a myslí si,...
Pondělí, 24 Červen 2013 - 14:47 | DrStr | To je škoda, protože když je to vypnuté, vypadá...

Zobrazit diskusi