Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k USA vymohly ukončení dodávek DUV litografických strojů ASML do Číny

ať žije svobodný trh a nezávislost statů

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

USA dosiahne presny opak a uz je to aj vidiet - Cina sa stane sebestacnou na poli vyvoja najpokrocilejsich kremikovych technologii. Sice to potrva viac ako 10r, ale vysledky uz maju.

Tato obchodna vojna, ktoru odstartoval Trump nakoniec povedie k vyssej nezavislosti Ciny na zapadnych technologiach co je IMHO z dlhodobeho hladiska na houby.

Ťamaňi to robia presne naopak, vyrabaju pre zapad hadam aj zapalky, sme na nich neskutocne zavisli. Ukazalo sa to napr. za Covidu, ked si EU nevedela zabezpecit ani blbe rusky na ksicht.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Konkurence je třeba. Bez ní je jen pohodlnost a zahnívání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Západ je v niektorých oblastiach zavislý na lacnej pracovnej sile, nie na čínskej lacnej pracovnej sile...
A ako chce Čína nahradiť EUV je velmi otázne, žiadny konkurent výrobkom firiem typu Zeiss alebo Trumpf tam nie je, jedine že by im všetko intelektuálne vlastníctvo už dávno pokradli a niekde to v armádnych labákoch tajne vyrábali.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Čína už má vlastní EUV. Prokazatelně.

EUV je příšerná technologie. Rozhodně ne budoucnost.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Proč považuješ EUV za příšernou technologii? Beam litografie nebo nanoimprint stále nejsou doladěné a díky EUV se jede dál.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nic neřeší a ma vysoké jak vstupní tak výrobní náklady. Bez dotací by dnes procesor stál 20 000.

Dále je pravděpodobné, že reálná výtěžnost je mnohem nižší než se korporace na venek tváří. Vzhledem k (ne)dostupnosti různého hardwaru využívajícího EUV.

Nepleťte si pojmy a dojmy. Korporace lžou. Všechny a ve velkém.

Po technologickém boomu přichází období technologické stagnace. Co je přesně důvod, proč má Čína cas technologicky nejen dohnat ale i předehnat jiné krajiny (už dnes mají některé technologie komplexnější). A odpovídá to vývojové spirále.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, korporace lžou a procesory asi dotují, kdyby byla výtěžnost tak malá :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Všemoudrý Jirka se ozval. Znovu od klávesnice.

Já ve velké korporaci seděl. Vedle generální ředitele. :)

A jen tak pro info, první věc kterou se učíte na hodinách marketingu, respektíve propagace jako jedné z 5P je lež.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Takže lhát už umíš ;-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ano lžu.

Nebo jsem se tam dostal kvůli osobnosti, která je silně analytická a emočně vyzrálá. Díky tomu, že 15 let nemam doma televizi, četl jsem jestě víc než psal a korporace potřebují i někoho kdo umí myslet "out of the box".

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsem si odnesl neco z toho, ze 20 let pro korporace pracuji, tak to ze lzou. Zacina na to na reportech, ktere se priohnou a jde to dal. Z druhe strany z vrchu, jsou to zase nerealna ocekavani lidi, kteri se dostali na sva koryta ne diky tomu co umeji, ale kolik prdeli a kde prolezli a nebo maji strycka, ktery jim k tomu pomohl. K tomu se pripocita tah na "bonus" a vysledek je hotovy. Kolik nadsenych proslovu a svetlych zitrkach jsem uz slysel..same plky lidi odtazenych od reality. Do toho si pripocti genderove xenofobni agendu a mas zaruceny vysledek.
A pokud se ti veta "korporace lzou" stale nelibi, tak se podivej na marketing Intelu..ohybani zleva, zprava..akorat misto lhani reknes magicke slovcko "marketing".
A krome toho, lzou samzorejme i vlady, u nas toho mas zarny priklad uz dve vladni generace po sobe. Dneska se uz nerika, lzes jako Babis, ale lzes jako Fiala.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak. Lže se zespoda k vrcholu a naopak. Vše od statistik poruchovosti, reálné produkce až po anuální reporty je lež.

A naopak vše od veřejných prezentací, propagovaných cílů (ekonomických, etických, politických,...) až po prohlášení nižšího managementu je taky lež.

S lží se u zasedání představenstva počítá od první věty po konec meetingu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Věta korporace lžou je mi ukradená. Ale je naprosto nesmyslná v souvislosti s tím, že by výrobu dotovaly a tím se připravovaly o zisk. Dotuje se rozjezd technologie, ale korporace rozhodně dlouhodobě nebude prodávat pod cenou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jak vis, jakou vyrobu kdo dotiuje? Subvence v ruzne forme byly a jsou stale. Jinak ja na dotace neodpovidam. Na "fondy" to je fenomen EU, ktere tim neprimo podpotuje korupci v zemich...ale psss :)
Jinak na to jak se ohanis demokracii,, tak by ti to uplne ukradene but nemelo. Preci jen v te spolecnosti zijes s nima, dokonce ti i vladnou..ale oni jsou ircite ti hodni, zalezi jim na tobe tak u nich to nevadi :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Spousta keců naprosto mimo téma. Nemluvíme o nějakých dotacích EU, ale že by třeba Intel nebo AMD prodávaly své procesory pod náklady, protože ty jsou kvůli výrobním procesům příliš vysoké - viz Blankův blábol: "Nic neřeší a ma vysoké jak vstupní tak výrobní náklady. Bez dotací by dnes procesor stál 20 000."
To by krachly dost brzo...
A ten přípodotek o demokracii je fakt totálně mimo. To, že Intel lže o tom, jak skvělé dělá procesory, nemá s demokracií nic společného, to je marketing, neboli reklama. Problém by byl lhaní v účetnictví.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No němci chtěli na výstavbu továren rozdat pěknou sumičku. Ale třeba Intelu se to pořád zdálo málo. Do GlobalFoundries taky tenkrát dost peněz nasypala saudská arabie. Ale tam to byla spíše investice.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V Číně se totiž pod vládou komunistické strany na rozdíl od západu stagnovat nedá, jede jako dobře namazaný stroj. Co na tom, že žádné pokročilé přístroje pro litografii nemají, přesto jsou lídry v oboru ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pod vládou komunistické strany se nedá stagnovat :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To není otázka barvy ideologie, ke které se nějaký stát, nebo vláda hlásí. To je otázka schopnosti s motivací lidí, kteří to řídí. Je podstatný rozdil, jestli sefuji neschopno žvanilové, kteří se umějí ohánět jen prázdnými tlachy, hesly a nasprtanymi poučkami, nebo schopni, analytický uvažující pragmatici. A je to (skoro) úplně stejně u firmy i u státu.

I když někteří politici, zvlášť ti ideologicky zaměření, se té myšlence usilovně brání, protože rádi vykrikuji, jak je stát špatný a nefunkční, ale přiznat, ze je to proto, že oni jako jeho šéfové a manazeri stoji za prd, to se jim už nějak nechce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zeiss je zasostala firma vyrabejici od sveho pocatku celkem satnou otiku, nejlepsi na svete je FUJIFILM a az pak NIKON - bacha, nikon nema jedine spicko sklo pro fotaky, ale pr lekarstvi, armadu a litografii je maji jako 2. na svete ---- ASML je zvysla na FUJIFILM a pak bere nejek horsi skla od SONY (SONY je MINOLTA = vsechna dobra ZEISS skla - ano zeisum to vyrabela JP Minolta) a NIKON

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zial vyzera, ze v sucasnej situacii je to najrozumnejsia strategia.

Cina ma svoje ambicie, ktore siahaju aj za jej hranice. Je to novy hegemon. Zatial len lokalny, neskor zrejme globalny. Problem je nekompatibilita ideologii Ciny a Zapadu, ktore medzi sebou superia.

Nove cipove technologie su klucom k rychlemu vyvoju vdaka rychlym a efektivnym simulaciam, ktore umoznuju zredukovat fyzicky vyskum a vyvoj (priprava pokusov, vyroba prototypov, a pod.). Takisto AI mozy byt zaujimava aj pre vojenske systemy (ci uz samostatne drony alebo podporne systemy). Trenovanie a vyvoj AI si ale tiez vyzaduje vykonny hardware.

1)
Ak by sa nic nepodniklo a dodavky technologii Cine by nadalej pokracovali, vyrobcovia a predajcovia by na tom zarabali. Ale Cina by dosiahla rychlejsi vyvoj a dobehla/predbehla by Zapad (aj vo vojenskych systemoch) skor.

2)
Ak sa zavedu obmedzenia na dodavky do Ciny, vyrobcovia pridu o nejake tie predaje a zisky. Ale napredovanie Ciny sa spomali o ten cas kym sa im samym podari tieto technologie vyvinut (moze byt x rokov). Ale ani Zapad nespi, za ten cas moze byt Zapad zase o nieco popredu a mat novsie lepsie technologie.

Takze idea slobodneho a otvoreneho trhu je fajn, ale narodna bezpecnost ma prednost a vyssiu prioritu ako zisky vyrobcov. Takisto je to u vyrobcov zbrani, ktori by urcite chceli predavat aj nepriatelovi, ale realne z patricnych dovodov je to zakazane. Nove pokrocile cipove technologie sa dostavaju na uroven zbrani.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To co tvrdíte je principiálně blbost.

Čína je intelektuálně, trhově i surovinově soběstačná.

Sankce tedy vývoj podporují a ne ho brzdí (sankce vyvolávají u obyvatelstva nenávist vůči západu).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ako v ktorej oblasti.
Sankcie na vykonny hardware a pokrocile vyrobne technologie spomalia vyvoj v inych oblastiach (napr. veda alebo vojenske systemy). Samozrejme vyvoj toho co im chyba sa budu snazit zase urychlit u seba doma. Ale prave tu stratia ten cas, ktory moze Zapad vyuzit na dalsie napredovanie.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vieš mi napísať, ako sankcie v podobe zákazu EUV strojov reálne vyvolajú nenávisť bežného obyvateľstva Číny?

Sebestačnosť by som tiež polemizoval po jednotlivých bodoch, ale to by si asi ani nepobral.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Čína je intelektuálně, trhově i surovinově soběstačná." <= Dobrý pokus o vtip. Takže znovu, jsou lídry v polovodičovém průmyslu, přesto nedisponují žádnými pokročilými litografickými přistroji vlastního návrhu a výroby. Čínský sen by se zhroutil, pokud by dál nemohli vydělávat (a bohatnout) na tom, že mohou vyrábět pro téměř celý svět. Bez zbytku světa, pro který vyrábí by Čína stále byla jednou z nejchudších zemědělských zemí světa. Pro výše uvedenou výrobu jsou závislí na dovozu surovin. Nedokážu říct, zda kdyby nevyráběli pro svět, byli by soběstační ... Nejspíš ano, jenže být zaostalou, chudou, zemědělskou byť soběstačnou zemí to není zrovna receptem k prosperitě.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Čiňan pokud může, vyvinuto technologii levně kupuje. Pokud nemůže, tak kopíruje. 2009 kupovali kde co v automotive a teď se sem začínají hrnout. A kdo v číně vyrábí, tak musí mít čínského partnera. Takže know how získávají i touto cestou. A že nebudou mít pro koho vyrábět? Asie, afrika jižní, amerika a ještě se jim přenechal celý ruský trh. Co se týče surovin, tak v případě lithiových baterii jsme na číně až nechutně závislí. Většina světového lithia se u nich těží a ještě větší část zpravovává. O dalších prvcích nemluvě. Oni jsou schopni. Velmi schopní. Co my nejsme schopni vybudovat za 50 let, maji během chvíle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lithia je všude dost a (spolu s kobaltem) ani nejsou na baterky potřeba (v některých sériových EV najdeš baterky i bez nich). Nám Evropanům by stačilo postavit baterkárny. Suroviny by se sice dovážely, ale tu druhou půlku práce bychom mohli dělat tady.

> kdo v číně vyrábí, tak musí mít čínského partnera. Takže know how získávají i touto cestou

A proto konečně světu došlo, že se jim to v dlouhodobém horizontu nevyplatí. Nové továrny už staví jinde.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímalo ve kterém EV najdeš baterky bez lithia. Napadají mě jen hračky co používají trakční baterie. Jinak tu výrobu baterek vidíš jako Hurvínek válku. ". K výrobě autobaterie je potřeba zpracovat 10 tun soli na lithium, 15 tun rudy na kobalt, 2 tuny rudy na nikl a 12 tun rudy. Celkem 200 tun zeminy je vykopáno na jednu baterii." Tohle vše je třeba zpracovat a rafinovat, než můžeš začít vyrábět baterky. O tom, že se jedná velmi nečisté a energeticky náročné procesy nemluvě. Takže potřebuješ hromadu levné energie. A kdo jí má? Čína. Takže většina toho co se vykope se veze do Číny na zpracování. Ve vyspělém světě tohle neprojde kvůli ekologii. V Africe by se muselo vše vybudovat. To máš tak na 10 let. Jižní amerika na tom nebude o moc lépe. A proč firmy staví továrny jinde? Kvůli strachu z číny? Ne. Protože plat čínského dělníka je už vysoký. Takže se přesouvají za levnější pracovní silou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno třeba na Živě sis mohl přečíst o čínském EV se sodíkovou baterií. Taktéž bez kobaltu jezdí spousta tesel (ale neboj, že by neměli děti v Kongu co žrát - kobalt je potřeba i na odsiřování ropy v rafinériích). S těmi baterkárnami si nerozumíme. Měl jsem na mysli výrobu battery packů z dodaných článků, ne výrobu článků samotných. Továrny se staví i v zemích s větším platem dělníka i než v té Číně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak na sodík můžeš ještě hodně dlouho zapomenout. Zatím jen v laboratořích a ještě se bavíme výrazně menší kapacitě na kilogram. Takže zatím to je vhodné jen pro skladování energie v domácích elektrárnách. Pár let nazpět se hodně mluvilo o elektrolytu, místo baterii. Přijedeš na pumpu. Odčerpáš vybitý, načerpáš dobitý elektrolyt a za pár minut odjíždíš. Doba "dobíjení" se tak moc nelišila od tankování. A šlo i nabíjet, ze zásuvky. Skončilo to kvůli nízké kapacitě. U baterii je pořád revoluce jen 10 let před námi. A kde nic tu nic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Budíček! Sodíkové baterie do ekektroaut už mají nejen Číňani, ale i Švédové:

https://www.google.com/search?q=sod%C3%ADkov%C3%A1+baterie+ekektroauto

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si zkus nějakej ten článek přečíst, když už se na ně odkazuješ. Počítají s využitím v uložištích, kde hmotnost nevadí. Do aut nepoužitelné. Možná až se podaří zvýšit kapacitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I do úložiště je to skvělý, protože zbyde víc lithia na auta. A časem to zlevní jako lithium (to stojí desetinu toho, co dřív).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypravej nam jeste chvili o jejich surovinove sobestacnosti, prosim...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cca súhlasím, dáva to logiku. Ale až jedného dňa (r2030) ťamaňi ohlásia, že majú 2nm v produkčnej verzii, ktorou vedia obslúžiť AI, consumer market, vojenské čipy a pod., tak vyhlásia, že do EU/USA končia s dodávkou zápaliek a vtedy sa celý západ položí.

Keby sme si ich vodili na obojku dodávkou naších moderných čipov, mali by sme na nich aspoň trochu páku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vojenské čipy 2nm nebudou využívat nejspíš nikdy. Kvůli náchylnosti na rušení a úzké spektrum funkčního napětí.

Vojenské technologie využívají 45nm, 90nm a než se dostanou třeba na 20nm, ještě to bude trvat pěknou řádku let.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vojenské čipy - např. vojencké verze FPGA samozřejmě používají nejmodernější prosesy. Ono je to o tom,co kde a na co potřebujete a také to, že tyhle věci mají o dost delší životní cyklus než spotřebka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nepoužívají. Lžete. Dle všech veřejně dostupných informací je to co tvrdíte lež.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, janom mě to živí, ale nic o tom nevím :D

Proč ne třeba konkrétní příklad:
https://www.xilinx.com/products/silicon-devices/soc/xq-zynq-ultrascale-r...

A třeba k aplikacím:
https://www.militaryaerospace.com/commercial-aerospace/article/14229641/...

RFSoC je 16nm.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ono se dnes taky pomalu vše propojuje optickým vláknem na místo drátů, takže ta odolnost proti elektromagnetickému záření je větší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A? Kdyby je USA neblokovalo, tak 2 nm maj o pár let dřív, z Tchaj-wanu. Takhle se jejich vývoj posune a mezitím dojde k jejich oslabení kvůli demografii. Lowtech se už dávno přesouvá mimo Čínu. Nejen "zápalky", ale i továrny na čipy, např. ve Vietnamu¨.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nic se nepřesouvá. Pouze se zvyšuje produkce. Vietnam je socialistická země.

2nm je pouze marketingový název. Reální struktura je mnohem větší. Nejmodernější výrobní proces navíc hraje v konkurenčním boji jen malou roli. Tady nejde o výhodu ve velikosti řádu ale velikosti jednotek procent.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jen se zvyšuje produkce. Ale ta vyšší produkce není rozšířením čínské továrny, ale postavením továrny mimo Čínu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vietnam je asi tak socialistická země jako Čína. Socialismus je jen o tom být členem jediné vládnoucí strany, jinak se tam už 30 let žádný nebuduje. To není Kuba.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ne socialismus není vlada jedné strany.

To je komunismus.

Vy vůbec nevíte o čem mluvíte. :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Hele, nepoučuj, když píšeš kraviny. Socialismus samozřejmě je vláda jedné strany, ostatně byl i u nás a byl na to přímo článek v ústavě. Zatímco komunismus je jakýsi vysněný cíl, socialistický ráj, který nikde nikdy neexistoval a existovat ani nemůže.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Socialismus je "snaha o třídní rovnovahu".

Komunismus může být socialistický a nemusí. Demokracie může být socialistická a nemusí. Kapitalismus může být socialistický a nemusí.

Jirko jste nejen nevzdělané. Bohužel vysloveně arogantní blbec.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A hele. Prd víš a ještě nadáváš do blbců. Takže když už jsi s tím začal, hovado blbé, tak se nejdřív douč dějiny a nauč se, co je komunismus. A taky se nauč česky.
Komunismus může být jen socialistický, i když je to trochu hovadina. Komunistická vláda vytvořila socialismus, komunismus je její nedostižný cíl. Demokratický být nemůže, protože předpokládá vládu komunistů, nikoho jiného.
Socialismus není snaha o třídní rovnováhu, ale aspoň už vím, kdy jsi ve třídě chyběl. Socialismus je produkt komunistů a o žádnou třídní rovnováhu nejde, neboť třídy jsou prakticky potlačeny, zvlášť buržoazie.
To, s čím si to zásadně pleteš, je sociální stát. K tomu směřují "socialistické" strany, což je takové časem vzniklé matení pojmů. Jsou to strany sociálně demokratické a socialismus produkovaný komunistickými stranami jejich cílem nikdy nebyl a není. Tento sociální stát naopak demokratický bývá.
Už soudruh Lenin říkal: Učit se, učit se, učit se. Tebe to zjevně minulo a tyhle nesmysly tady stálě šíříš a ještě arogantně nadáváš na ty, co v tom narozdíl od tebe nemají bordel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vodit na obojku ich Zapad nemoze (mozno len kratky cas). Ideova vojna uz zacala davno a prerastla aj do obchodnej vojny. Asi je naivne si mysliet, ze Cina bude neustale odoberat hw od Zapadu a bude na nom zavisla.
Cina sa uz davno snazi o vyvoj pokrocilych vyrobnych technologii aj o vyvoj vlastneho hw (vlastne cpu architektury, grafiky, ...). A kym berie top hardware od Zapadu tak si na pozadi doma vyvija aj vlastne technologie. A takato kombinacia by im zabezpecila aj rychly vyvoj pokrocilych (napr. vojenksych) systemov a ktomu aj rychlejsie osamostatnovanie od Zapadu (co je asi najhorsia kombinacia pre Zapad).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A něco konkrétního co by mělo čínské IP?
Já znám mnoho čínských procesorů, ovšem s Americkým IP.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cina momentalne nepotrebuje mat vlastne IP co sa tyka procesorov. Na domacej pode mozu pouzivat co chcu aj bez patentov. Maju Zhaoxin (x86), Loongson (MIPS), Kirin (ARM) a k tomu mozu bastlit aj RISC-V.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jakože x86 ve spolupráci s VIA, MIPS a ARM nejsou plné západních patentů?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Psal jste "vlastne cpu architektury, grafiky, ..."
Co tedy mají vlastního?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Čína ma vlastní CPU i GPU architekturu s výkonem Taiwanského mainstreamu.

Na to, že dodržují tisíce patentů a ve výpočtové technice funguje vždy jenom jedna efektivní cesta (přímo se podřizuje zákonům fyzik, ne nepřímo) je to spíš úctyhodný počin.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A mohl bych ji vidět?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nemá nic, jen plká a plká. Zajímalo by mě, zda tomu sám věří nebo hraje na to, že na většinu hlupáků to stačí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Odkaz na takový produkt?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prej musíš hledat na army webech ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Anandtech, tomshardware, techpowerup, diit. Nebudu za vás dělat práci.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Rovnou řekni Zdroj: Internet.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To co prebrali je zvacsa len instrukcna sada a omacka okolo toho. Procesorove architektury su vo vacsine pripadov ich vlastny navrh (Loongson, Kirin, ...). Zabezpeci im to softverovu kompatibilitu existujucich systemov ako Linux/Android a pod.
A na ich domace pouzivanie nepotrebuju riesit licencie. Ked to nepojde na export tak im to moze byt sum-a-fuk.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vlastní jádra skoro nikdo nezvládne, proto se licencují:

"The HiSilicon Kirin 9000 integrates 1 ARM Cortex-A77 Prime Core@3.13GHz, 3 ARM Cortex-A77 Performance Cores@2.54GHz and 4 ARM Cortex-A55 Efficiency Cores@2.05GHz."

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No vidim tu aj toto:
"HiSilicon Kirin 9000S – an 8-core chipset that was announced on August 29, 2023, and is manufactured using a 7-nanometer process technology. It has 1 core TaiShan V120 at 2620 MHz, 3 cores TaiShan V120 at 2150 MHz, and 4 cores Cortex-A510 at 1530 MHz. "
Takze to zrejme zvladli (4x core TaiShan) a trochu si pomohli aj Cortexom.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

O kolik procent se ten TaiShan liší od Cortexu? Nula procent taky procent? Kdybys aspoň uměl používat Google:

"Huawei’s HiSilicon latest chip is the Kunpeng 920. This 920 series is based on the company’s own custom TaiShan V110 Core. In case you are wondering, the V100 was the semi-custom Cortex-A72 core in the Hi1616."
https://fuse.wikichip.org/news/2274/huawei-expands-kunpeng-server-cpus-p...

"...Huawei says that compared to Arm’s Cortex cores, their core features an improved memory subsystem, a larger number of execution units, and a better branch predictor."
...takže asi jako když Apple nebo Qualcomm přidají více interních částí a nějakou trochu přepracují, zde třeba branch predictor (Qualcomm třeba tehdy měl vlastní FPU jednotky).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Amíci se prostě bojí, že neobstojí v normální soutěži. Asi právem. Inteligence, podnikavost a vynalézavost se přestěhovaly na východ, zatímco západ se topí ve vlastních debilitách typu Mee too, Green deal, My to zvládneme, inkluze ve školství, odřízneme se od levných zdrojů, kvóty na všechno a pod.

Inu, svět si nakonec poradí i bez Amíků - a bez nás.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Před rokem 1989 to ale vůči socialistickému bloku fungovalo docela dobře a proti Číně opravdu není důvod hrát fér, když druhá strana také fér nehraje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Čína je minimálně 20 let ten, kdo hraje fér.

Pokud tedy odhlédneme od politických preferencí.

USA trpí na největší zadlužení v historii, nejvyšší početnost bezdomovectví, nejvyšší kriminalitu (a to přes fakt, že existovali období jako byla prohibice), atd co opravdu implikuje, že melou z posledního a snaží se zabránit ústupu vlastní dominance (z hlediska psychologie).

Proti socialistickému bloku to nefungovalo vůbec. Zatímco tady propaganda tvrdí, jak byli zaostalí, ve vojenských analýzách dostupných pro nadšence z daných let se většinově mluví o tom, že by socialistický blog v případě dlouhotrvajícího konfliktu měl navrch nejen početně ale i technologicky.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Čína s*re na patentové právo. Opravdu fér nehraje.

Socialistický blok byl chudobinec. Je to vidět do dnes, kde byl socialistický blok. Počet tanků na tom nic nemění.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Reverzní inženírství je zcela legální a vždy bylo.

Na patentové právo serou všichni, většina vynálezců minimálně jeden objev ukradla.

Posledních 10 let je Čína ten, kdo podává nejvíc patentů na světě a komplexnost patentů neustále narůstá. Z právního hlediska neměli už pěkně dlouho vůbec žádný spor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo mluví o reverzním inženýrství?

"Na patentové právo serou všichni" zdroj?
"většina vynálezců minimálně jeden objev ukradla" zdroj?

"In 2022, China had the most patents in force worldwide with about 4.2 million patents in force. The United States had the second most patents in force, amounting to roughly 3.3 million, followed by Japan with around two million."

A teď si to přepočítejte na hlavu ... Čína 1 411 M, USA 331M, Japonsko 125M.
Vidíte tam trochu ten problém, ne?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je lehké upravit význam faktů fle vlastního přesvědčení. :)

Cína síce má 1,4 miliardy ale 1

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Ano, je lehké upravit význam faktů fle vlastního přesvědčení. :)"

Souhlas

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Čína ma 1,4 miliardy ale 1,2 miliardy jsou farmáři a lidi s nižším vzděláním.*

Její potenciál je astronomický. Navíc mají aktuálně nejlepší matematiky i fyziky světa.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože kdo by na Západě chtěl dělat kariéru v matice a fyzice? Ale to platilo vždycky, viz film Oppenheimer, kde to všechno vymýšleli a počítali židi. V dnešní době si tam na to tahaj Číňany a Indy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže oni mají nastavené školství tak že dokážou "vyzobat" na úrovni základní školy ty nejlepší i z farmářů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Potenciál Číny je astronomický, to je jediné, co je na tom komentáři pravda.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"ve vojenských analýzách dostupných pro nadšence z daných let se většinově mluví o tom, že by socialistický blog v případě dlouhotrvajícího konfliktu měl navrch nejen početně ale i technologicky."

Ano, souhlas. K tomu, aby někdo došel k takovým analýzám, tak musí být opravdu nadšenec.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To hlavne byly socialisticke analyzy, tedy zcela jasne dospeli generalove k tomu, ze by samozrejme vyhrali..... :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je v tom, že reálně už v 60. letech dospěli zdejší generálové k tomu, že by prohráli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V době kdy neexistovali drony počet tanků opravdu měnil hodně. :)

I dnes počet rozhoduje. Pokud je vojenský celek schopný ochránit velitelské struktury, jednoduchá technika má rozhodující dopad na průběh konfliktu, ne ta složitá.

Problém socialistů nebyla věda nýbrž ekomomická implementace technologie. To je veliký rozdíl. :)

Ne, nejsou to žádné "socialistické" analýzy. :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Problém socialistů nebyla věda nýbrž ekomomická implementace technologie."

A proto kradli co mohli? Stačí se podívat na elektroniku, vždyť prakticky vše co vyráběli byly kopie západních součástek.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nebyla to kopie. To tvrdí západní propaganda.

Kopie bylo často mainstreamové zboží. Protože je mnohem méně nákladné okopírovat již existující než tvořit vlastní (ekonomicky). Socialisti měli ale vlastní technologii. Výbornou technologii. Kterou ale nebyli schopni dostatečně rychle prodat a uzurpovat si prvenství, protože v socialismu neexistoval dluh a každý obchod byl zatížen obřím množstvím byrokracie.

Krade se všude. Bylo by dobré zjistit si taky něco o historii USA. Kapitalismus jako takový je založený na krádeži. Ve skutečnosti se to považuje za "dobré".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Odkud ten zlý kapitalismus krade, když až díky němu je ta věc vyvinutá?

> Socialisti měli ale vlastní technologii. Výbornou technologii. Kterou ale nebyli schopni dostatečně rychle prodat a uzurpovat si prvenství

Nemohli to prodat, protože to bylo ukradené. Digitální obvody z USA, analogové z Japonska, i ty povedené turbíny do vodních elektráren jsme ukradli.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Politika nemá s vědou nic společného. Kapitalismus nekrade. Mluvíte o neexistující korelaci takže vám nemůžu odpovědět.

Ne, jejich technologie nebyli kradené. Spousta západních technologií byla v době studené války taky kopií těch ruských nebo byla založena na ruských nápadech. A průkomníkem technologie byli Židi/Němci. Ne USA.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V USA má polovina lidí Německého předka a Židů tam žije více, než v Izraeli :D.

Stačí si vzít katalog Tesly a o 10-15 let starší od TI / Intelu. Pak mi vyprávějte, že to nekopírovali.
Vyráběli to na Amerických litografech koupených přes rakouzsko, dodnes to lze v Rožnově vidět.
Stejně tak není problém se dodnes poptat lidí, jak se pašovalo vybavení/součástky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Znovu si přispůsobujete fakta svému politickému názoru.

Pašovalo se oběma směry.

Jenom jste zopakoval co jsem řekl. Mainstream byla kopie ale ne proto, že by neuměli vyvinout vlastní věci. Z ekonomických důvodů. Socialismus nepoznal dluh a tak byl ekonomicky mnohem pomalejší (ne neschopný) než kapitalismus.

O boj demokracie vs komunismus ( ve skutečnosti bojuje domokracie s autokracií a kapitalismus s komunismem) v technologii vůbec nešlo. Technologie rozkvétá spíše autoritativních režimech (Israel je autoritativní byť se navenek tváří demokraticky stejně jako bylo německo za druhé světové).

Židů je hodně i v Rusku. Mají s nimi skvělé vztahy. A stejně jako v USA mají slušný podíl na technologickém rozmachu. Židi taky byli dlouho, spolu s Čínou, technologicky popředu před zbytkem světa.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> Pašovalo se oběma směry.

Příklad něčeho, co se pašovalo ven?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vodka a kaviár :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A jakáže zázračná technologie to byla, dej aspoň příklad. Vždyť například i raketová technika, kde měli v 50. letech náskok, jasně ukázala limity socialistického hospodářství. Aneb srovnej vývoj Saturnu a N1. Von Braun věděl, co chce, technologie ho příliš nelimitovala, takže měl čas na to motory odzkoušet, i když to bylo pekelně drahé. Koroljov taky věděl, co chce, ale sovětská technologie nebyla schopná zvládnou stavbu velkých motorů. Tak přišel Kuzněcov s řešením N1 s 32 motory. Hezké, ale následovaly další problémy. Muselo se "dohnat a předehnat" a zkoušení bylo drahé, tak se jako zkouška bral až start N1. Analogově to ale vůbec nešlo uřídit, což zjistili po dvou nepodařených startech. A než vyvinuli digitální řízení, program Apollo nejenže uspěl, ale stihnul i skončit. N1 celkem 4x explodovala.a nakonec by ji ani digitální řízení nespasilo, protože ty motory byly sice extrémně účinné, ale hnané příliš na hraně, takže nespolehlivé. Což se ukázalo až v USA po dalších 30 letech.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mně se líbí jak Jirka vydí do jejich raketové techniky.

Hlavně že NASA ještě před 5 lety používala výhradně ruské motory.

Jirka ale ví to, co nevědí nejen v Bílem domě ale ani v Číně nebo v Rusku. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

NASA opravdu ruské motory nepoužívala. To pokud vím byla ULA.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, dokud NASA létala, využívala Ruskou technologii.

Teď nelétá téměř vůbec. Nebýt Muska a pár dalších soukromých společností, nejspíš USA nemá ani vesmírný program.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Poslední vlastní, na čem NASA létala (s lidmi) by Space Shuttle. Na SSME je ruského co přesně? SLS vychází z SSME.
Ano, pokud jde o satelity, tak ty se vynášeli na Atlasech, což je ULA, o tom jsem psal.
Americký vesmírný program vždy technicky realizovali hlavně soukromníci - byť třeba jen dodávkami komponent.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Space Shuttle měl licencované ruské motory.

Pouze je vyrobila americká společnost.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A to jste vzal kde?
SSME, tedy RS-25 je inovovaný J-2, který sahá ještě k Apollo programu. Což je zase RL-10, který je někde z konce 50. let.
Kde že je ta ruská licence? Že by SSSR licencoval v 50. letech raketové motory USA? Tomu snad sám nevěříte.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to nejsou motory z programu Apollo.

Zatímco studená vojna oficiálně skončila až později, USA a Rusko si měnili technologie už počátkem 80tých let.

Raketovou techniku, radary a zpracovaní titánů mělo rusko nejlepší a má až dodnes.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Uvedl jsem Vám konkrétní příklad, odpovídáte jen obecnýmy plky...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne neuvedl. Pouze jste spojil RS25 s motory Apollo, byť s nimi nemají nic společného. Není to inovovaný J-2. Dle schémat jde o zcela jiný motor.

Odpovídám adekvátně úrovni diskuse.

Vojenská technologie mně zajímala již v 8 letech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

The history of the RS-25 traces back to the 1960s when NASA's Marshall Space Flight Center and Rocketdyne were conducting a series of studies on high-pressure engines, developed from the successful J-2 engine used on the S-II and S-IVB upper stages of the Saturn V rocket during the Apollo program. The studies were conducted under a program to upgrade the Saturn V engines, which produced a design for a 350,000 lbf upper-stage engine known as the HG-3.[16] As funding levels for Apollo wound down the HG-3 was cancelled as well as the upgraded F-1 engines already being tested.[17] It was the design for the HG-3 that would form the basis for the RS-25.[18]

https://encyclopedia.pub/entry/30884

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Áno a tohle je lež.

Dle schémat jde o ruský motor. Jsou dostupné na army webech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neuvedl jste jediný odkaz na nic konkrétního, já ano.
A kriticky - proč by SSSR licencoval USA v 50-60. letech raketové motory?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Odkaz na to není. Jde o součást propagandy.

Dle schémat jde o ruskou techniku. Buď ji okopírovali nebo licencovali. Předpokladám to druhé. Mezi USA a ruskem existuje spousta tajných smluv. Některé jsou i přístupné, pouze začerněné.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jakože se tu propagandu učíte nazpaměť a pak sníte papír se zadáním?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Určitě se někdo bude zabývat vymýšlením detailní propagandy, na záležitostech, kterými se bude zabývat 0.001% populace....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Propaganda je všude. Je součást ekonomiky, vědy, zábavního průmyslu. A je to tak od existence římské říše.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To jistě. Jenže i to se musí dělat nějak efektivně.
Nemá smysl dělat propagandu pro jednoho z milionu, ale pro těch zbylých 999 999. Chybá vám kritické myšlení.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Má to smysl.

Smyslem propagandy je zasadit myšlenku. Myšlenka se už následně nedá zničit (dle psychologie).

Nejde vůbec o to, kolik lidí vstřebá původní informaci přímo. Pro účely propagandy je to zcela irelevantní.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ne, pokud je myšlenka vyvrácena hned další odpovědí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myšlenka se zabít nedá. 🙄

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A zjevně i tvých příspěvků.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Některý ty army weby jsem viděl...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak si ty army webe shrňme, jo? Co měl SSSR v 70. letech, kdy se navrhoval raketoplán, k dispozici? Sojuz a všechny další variace R7. Tak to v raketoplánu zjevně není. Pak Proton, to už vůbec ne. No a pak nefunkční N1 sice s teoreticky velmi efektivními, ale nespolehlivými motory. Tak ty tam taky nejsou. Skutečně slušné motory vyvinul SSSR až pro projekt Energia, ale to už raketoplán dávno lítal. A to jsou ty motory, na jejichž menší variantu odkoupila ULA v 90. letech licenci a o kterých lživě tvrdíš, že na nich lítala NASA. Jenže tyhle motory nikdy pro pilotovaný let použity nebyly, používala je soukromá firma k vynášení nákladů.
A navíc motory raketoplánu jsou navrženy pro opakované použití. Jaký sovětský motor tohle uměl?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Opět trollí reakce. Útok na mě, jen abys nemusel zmínit byť jen jednu skvělou socialistickou technologii, na kterou jsem se tě ptal. Tak co, popíšeš nějakou?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A ukázalo se to pouze proto, že je schovali, protože politické vedení nařídilo jejich likvidaci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, nebyla to kopie... Mrkněte se pod mikroskopem třeba na Tesla MHB8080A. Přesná kopie Intel 8080. Nebo chcete tvrdit, že to navrhli úplně stejně, jako ~10 let před tím Intel? A ještě měli tak super technologii výroby, že se přes 45% čipů muselo vyhodit, protože nebyly schopné fungovat :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Teraz neviem, ci zrovna MHB8080 nebol ten procesor, co Jan Langos a spol. popisoval v jednom rozhovore, ako ho kompletne cely okopirovali zo zapadneho originalu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to taky není nic tajného. Rozpovídali se o tom přímo ty lidi, co to tehdy dělali. I tak je čím se chlubit, protože zkopírovat to nebylo jednoduché.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zas tak moc čím chlubit se není, mělo to dost zpoždění a i výtěžnost nebyla veliká. V době, kdy my jsme tady zaváděli 8080 už Intel dělal 8086 a brzo i 286. Soudruzi z NDR aspoň okopírovali praktičtější Z80.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona Čína taky není málo zadlužená:

Dluh, % světového dluhu, %HDP
U.S. $33,228.9 34.2% 123.3%
China $14,691.7 15.1% 83.0%

Jenže USA to dává do armády, zahraničních akcí a běžných nákladů státu, Čína do infrastruktury.
https://www.visualcapitalist.com/97-trillion-of-global-debt-in-2023/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže infrastruktura a infrastruktura. Pú příkáže shora růst HDP v regionech, místní firmy neinvestují, tak musí místní vláda něco postavit. Něco, co není potřeba, nebude se využívat a postupně se to to rozpadne. A protože si na to museli půjčit, tak roste vnitřní zadlužení Číny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zadlužení číny bylo 57%.

Na 79 se dostalo kvůli Covid-u a na 84 kvůli eskalaci ekonomické války. Žádný další velký skok se neočakáva.

Kdežto reálné zadlužení USA je až okolo 170%. 123% se vykazuje proto, že USA je dovoleno odpouštět si vlastní dluh.

Co se týče projektů, vláda ma pod palcem jenom minimum. Funguje tam trh a dokonce svobodnějsí než u nas.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mluvím o vnitřním zadlužení, konkrétně místních samospráv.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To se počíta do celkového zadlužení státu...

dluh je základ kapitalismu. Problém je, když se blíží hranici 100%. Když ji překračuje, jde vysloveně o průser.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Investicní dluh je základem kapitalismu. To je ok a není s tím problém, umožňuje to rychlý růst.
Problém je, když se dluh pálí do prožírání, typicky sociálního systému.
V USA by stačilo zrušit Medicare a Medicaid - a federální rozpočet by byl v přebytku....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znovu lžete.

Většina dluhu USA nemá investiční charakter a sociální podpora pro rovnost vrstev je tam naprosto minimální.

Medicare a Medicaid odčerpávají malé prostředky a jsou mnohem méně rozvinuté, než evropské protějšky.

Socialismus je nevyhnutný, na tom se schodují i zarytí kapitalisti (v odborné diskus).

Naopak většina dluhu Číny je krytá aktivami. Tvoří je investice v Indii, Africe a investice do polovodičového průmyslu.

V Číně funguje trhový kapitalismus.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono se stačí podívat na structuru rozpočtu.
Health je kolem 24% celkově, Social security dalších cca 22%.
Socialismus je totální nesmysl, který zkrachoval úplně ve všech pokusech. Není to konkurenceschopné ani funkční a vždy to umře na neefetivitě a vyčerpání zdrojů. Ano, Čína ho má v realitě daleko méně, než současný Západ, s tím souhlasím.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak to vyprávějte Jacku Ma, jak může svobodně podnikat...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno reprízovali Cimrmany a scéna, jak důl (na hnedé uhlí - "díra v zemi") nejde ukrást ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jack Ma je politický aktivista a manipulátor.

Z jeho projevů lze badat až známky psychopatie/sociopatie. Co platí i o jeho politických konkurentech.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To je nálepka před převzetím společnosti?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Aha, já tedy Jacka Ma znal jako velmi úspěšného Čínského podnikatele - přesně do té doby, než řekl, co si myslí. Díky za politické školení.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Žádné politické školení jsem vam nedal.

Hodnotím jeho psychologicky profil, protože to je to, co umím. Lže a je to jasně vidět (co neznamená, že nebyl perzekuován kvůli názorům).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V režimech jako Čína "lhát" jakože říká pravdu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V západních režimech se lže úplně stejně. Jak jsem tu už psal, lež (a taky psychická manipulace) je základ propagace v marketingu. O politice nemusím ani mluvit.

Dělal jsem to. Taky jsem to vystudoval.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A děláš to furt.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne nedělám. V osobním životě nelžu. Tak jako v práci, to nesnáším. Proto jsem to vydržel dělat jenom rok.

Tak si ty svoje osobní hodnocení nechte pro sebe. :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jack Ma je jen špička ledovce. Všechny ty tisíce podnikatelů z Číny byli podle tebe psycho/socio-paté?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako ti, co v Rusku "vyskočili" z okna. Musíš věřit, hlavně ne myslet :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Napiš něco o Ukrajině, ať se tvojí blbosti zasměju ještě víc.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Po kritizování Ukrajiny ale lidi nemají potřebu skákat z okna.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty si věděl velký kulový co se dělo na Ukrajině a s přítomností to nebude jiné.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Putin zabil řádově více etnických Rusů v Donbasu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A opět klasický trollí odskok od tématu. Potřebuješ rublíky?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Amíci budou v pohodě. Tam jestě pracovat nezapoměli a na hranicích jim stojí desítky milionů lidí ochotných tam dřít.
Smrtelný problém to bude pro evropský socík.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo? Já četl, že 40% jejich obyvatel je závislých na stravenkách.

O současné EU opravdu nejde říci vůbec nic dobrého.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale v USA to není tak, že ti závislý na stravenkách nepracují. Přinejmenším pracují na černo. Tady se válí s lahváčem a cígem doma.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je dané navíc taky tím, že tady se válí doma ve svém "zadarmo" (třeba v baráku/bytě rodičů nebo tak), takže si to může dovolit. Jenže v USA baráky/byty lidi většinou nevlastní, takže musí něco dělat, jinak by neměli na bydlení

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V USA spousta lidí baráky vlastní, v tom to není. Tam se hodně bydlí v satelitech a to jsou rodinné domy, ne bytovky. Jenže v USA je velká daň z nemovitosti, takže když přijdete o práci, nemáte ji z čeho zaplatit a tak barák prodáte. Nájemní bydlení je třeba dominantní vedle v Německu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já tam částečně žiju. Nepracovat v USA znamená stan na ulici. A to i v docela socialistické CA.
Snaha je na úplně jiné úrovni, a to i u těch posledních ilegálních mexikáncích.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lžete. USA má přímo masivní problém s tím, že se nikomu nechce pracovat. A taky s tím, že systém neumožňuje pracovat, spíše otročit.

Články o tom jsou, pokud pomineme fyzické důkazy, na The New York Times, Epochtimes, Fox a vlastně všude, kde jsem se podíval.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mám svoje zkušenosti s Americkím systémem. Opravdu neznám nikoho, kdo by kdouhodobě žil z dávek, tak jako v ČR. Dopadá to pro ně katastrofálně.
Naopak všichni honí práci tak, že to Evropané nechápou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Normální soutěž? Srovnej si importní podmínky USA nebo EU a proti tomu Číny. I když je Čína we WTO, tak rovnocenné podmínky vůbec nenabízí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proto taky reálně Čína může jen držet h*bu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Krok nizozemské vlády má sladit nejnovější vývozní restrikce USA"

Nevedel som že Holandsko už nie je členom EÚ. A to som tam bol v lete len s občianskym preukazom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pro USA to začíná být špatné: Asie na ně sere, Afrika na ně sere, jihoamerické státy na ně pomalu začínají srát, dlouholetý vazal Rusko jim ukázal vztyčený prostředníček a dokonce už i Izrael si dělá co chce a rady amerických přátel ignoruje.
Ještěže existuje EU, která skáče, jak USA píská, naštěstí!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a Argentina ukazala Rusku a Cine prostrednik(BRICS), radsej sa bude bratat s USA a Izraelom

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Argentina poslala do prdele všechny včetně USA, takže asi tak. Mimo jiné bude zajímavé sledovat, jak si Argentina povede, nová vláda si dost věří, tak uvidíme, jestli jí to nezpacká někdo mimo (vraždama současných představitelů) nebo, zda si to vůbec dokáží uřídit sami.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je záměr přijetí dolaru jako měny Argentiny posílání USA "do prdele", pak teda nevím ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jižní Amerika na ně sere, ale lidi z té Jižní Ameriky tam hromadně zdrhají... To je takový ten socialistický rozdíl mezi lidmi a lidem :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já to slyšel přímo od Kubánce - "Všichni, kdo chtějí pracovat odešli od USA, a na Kubě je hladomor".
Je to až vtipné, např. nemají ani cukr....přitom to byla velmoc ve výrobě cukru. Něco jako, že ve Venezuele chybí paliva.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nebo že úrodná Venezuela polovinu peněz do zahraničí dává na nákup potravin (tj. zahraniční dluh by měli poloviční, kdyby socialismus nezlikvidoval zemědělství).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle dojel i slavný SSSR, tam obilí museli v 80. letech importovat a co hůř, ještě z těch imperialistických USA :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No vida, a dnes jsou největší světový vývozce pšenice.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože přešli na kapitalismus. Stejně jako Ukrajina. Vývozcem bylo kdysi i carské Rusko, to až socialismus vše vylepšil :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teď si protiřečíte, celou dobu tady plujete na komunistické Rusko a teď takové faux pas...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je tak, když si někdo vymyslí argument, aby ho pak kritizoval.
Já tady netvrdím, že je současné Rusko komunistické, ale že Putin chce obnovit Rusko v hranicích SSSR a že si myslí, že je něco mezi carem a Stalinem... A že tam panuje politické "svoboda" jak za vlády komančů...
Takže to je tvoje faux pas, že nerozumíš psanému textu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ako ked USA chce nech dava sankcie na vyvoz pre svoje firmy. Ale preco rype do firmy, ktora nespada do jurisdikcie USA ?
Neskutocne drze a namyslene.
Svet by sa mal spojit a dat USA sankcie za toto

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože ta firma využívá i americké technologie. Bez nich to nefunguje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono tak nějak v globální ekonomice nikdo nestojí jen na své práci. Bylo by to i neekonomické a s nekonkurenčním produktem byste zkrachovali.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Do jurusdikce spadá kde kdo.
Já mám třeba v USA malou firmičku, což pro mě i jako osobu mimo jiné znamená, že dnes nesmím pracovat v polovodičovém průmyslu v Číně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lžete,

americké firmy můžou spolupracovat s číňany. Omezený je pouze výkonný segment čipového průmyslu a spolupráce na AI.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jako osoba v současné chvili nemůžu jít a nechat se zaměstnat v Číně. O tom jsem psal.
Obecně je prostě mnoho kanálů, jak na toto může USA tlačit. Tím, že mám v USA firmu, byť nejsem občan, tak to platí i pro mě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak Amici ve smyslu minimalne velkych firem jsou celkem kvalitne vypatlani. Pokud se pro ne pracuje naprimo, musi se podepsat bambilion prohlaseni o tom, ze se nespolupracuje na vyrobe chemickych zbrani, atomovych bomb, rezimu jako je Iran atd, atd. Krome toho jsou tam nesmyslne finacni pojistky atd. Pokud je to zalozeno na jejich legislative, musi to byt lahudka.
Z pohledu male firmy, atd, hrozne nesmysly, vubec nerozlisuji mezi firmama se stovkami, tisicemi zamestnancu a pidi firmami s par zemstnanci. Takovou genialitu hned tak nevymyslis.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prakticky tam podnikat je o dost jednodušší, než zde...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je mozne. Muj prispevek byl o spolupraci s nimi tady :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro firmu z Chicaga jsem nic podepisovat nemusel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a byla ta tvoje "firma" korporat s desitkami tisici zamestnanci?
A ty jsi pro ne pracoval "jako firma" s "firmou"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Firma kotovana na NASDAQ a ano jako zastupce firmy s druhou firmou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zas to dopadne tak jako vzdy a to ze ty stroje od ASML nakoupi treti strana a pote je preda se ziskem Cine, i Rusaci se dostavaji k zapadnim cipum pro sve zbrane, penize lidem nesmrdi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím úplně, zda to je tak jednoduché. Tohle není houska, ale stroj stavěný na míru.
Čip je spíš ta houska vyráběná po milionech kusů, to uhlídat nelze.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ta třetí strana už další stroje moci koupit nebude. Takže ledaže by to byla nějaká končící firma se starými stroji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to ale není. Znovu propaganda.

Rusko pomalu nahrazuje "pračky a ledničky" vlastní produkcí, nebo si licencuje čínskou. A čipy z vyhozených produktů západních značek pak recykluje i ve vojenské technice.

Tenhle přístup se jim očividně vyplací, protože dle Ukrajinské "deep state map" je drtí na celém frontu. K smíchu to vůbec není. Ukrajinci za ofenzivu získali 400km zatímco Rusové ji jenom v aktivní obraně vzali 700km včetně území, které obsadila Ukrajina. Bez toho, že by podnikli ofenzivu.

Čína má vlastní litografické stroje. I s EUV byť ten prozatím jenom jeden nejspíš (budeme se tvářit, že Taiwan nejsou Číňané).
K tomu ma plný přístup k jihokorejské produkci a Korejci odmítají přístup USA (v tomhle ohledu).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rusko opravdu nerecykluje žádné součástky z pracěk.
Už jenom proto, že tam vůbec nejsou. Ono je docela dost i veřejných analýz, co v těch zbraních je.
Normálně je v Číně koupí. Což jsem dělal po covidu také, protože jediný, kdo měl materiál - západních výrobců - byli Čínští překupníci, západní distributoři ne.

Samozřejmě, že to Číňani nakonec vyrobí. Ale bude to trvat mnoho let, on EUV ASML vyvíjí přes 30 let. A ta práce se prostě musí udělat, to nikdo neokecá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

EUV se ve vojenské technice nepoužívá a aktuálně nic nenasvědčuje tomu, že někdy bude.
Produkty EUV jsou extrémně náchylné na EMP.

Rusko západní součástky recykluje a nové vyrábí samo (byť kupříkladu rušičky staví z čínské produkce). Jen za dva roky v Rusku vznikli desítky nových továren. Dle tvrzení The Economist.

Čína už má vlastní funkční vzorek EUV.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Odolnost oproti EMP je daná celým designem zařízení, co je zavřené uvnitř je docela jedno.
Rusko je schopné vlastní produkce na licencovano 90nm technologii od STM.

Součásky pro rádio jako PLL nebo kvalitní ADC v čínské produkci prostě vůbec nejsou.
Co si mohou koupit jsou třeba mikrokontrolery (toho má Čína dost opravdu vlastního) a pak opravdu není důvod recyklovat pračky (protože tam opravdu nic lepšího nenajdete).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

PLL a ADC, kvalitní, si v číně koupíte komerčně z domácí produkce tak 15 let. Vždyť naše firma dováží jejich produkty. Mimochodem PLL a ADC jste teď vytáhl z klobouku. Vůbec se tomu tak neříká, nicméně z kontextu je jasné, co myslíte.

Rusko ma vlastní 20nm produkci. Tak 7 let už.

Ne odolnost proti EMP a záření je daná výrobním procesem. Stínění je pouze druhořadá záležitost.

O fyzice a elektrotechnice očividně nevíte vůbec nic.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ok, můžete mě tedy odkázat na koktrétního výrobce těch součástek?

Z hlediska odolnosti EMP je fakt úplně jedno, zda výrobní technologie vydrží 1.8V nebo 0.9.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Huawei.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?
+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím váš smeč. Náhodně jste vybral odkaz, který se vám hodil. Aktuální produkce má všechny součástky čínského původu. :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ok, pošlete mi tedy nějaký konkrétní odkaz, kde bych to mohl vidět?
A nemyslím plky v médiích, ale rozebrané zařízení, fotky, výrobce součástek, konkrétní součástky, kde by byla dokumentace s parametry?
Přesně jako lze dohledat v tom, co jsem poslal? Protože od toho, co jsme posílal já to dohledat lze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi budu šťoura, ale z hlediska odolnosti proti EMP je obrovský rozdíl mezi logickými obvody s napětím 1.8 a 0.9 protože energie potřebná pro změnu stavu je řádově menší a také elektrická odolnost hradla je nižší. Koneckonců vesmírný program podobné řeší už dlouhou dobu z pohledu ionizujícího záření. Na druhou stranu je potřeba přiznat, že díky tomu, že je hradlo menší je "těžší" ho "trefit" a ve vesmíru se to řeší ztrojením kritických částí a jejich hlasováním.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A pokud má rusko 20nm, proč tedy oznamují strategické plány na dosažení 28nm?
https://www.slkoric.com/other-else-55208/685629.html
https://www.techspot.com/news/94233-russia-plans-manufacture-chips-local...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To bude ke "zmatení nepřítele" :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To není tak jednoduché - tyhle stroje se objednávají xy let předem a předem se ví ve které fabrice skončí, prodávají se přímo koncovým uživatelům, překupník se k nim nedostane.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Aaa, koukám že máme v diskuzi nového experta na všechno.

Do nového roku všem přeji pohodové a dozajista kompletně faktické argumentování! ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jednou za čas se takový někdo objeví. Pokaždý jiný a překvapivě z účtů, co jsou roky staré.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Blbé je, že to jsou takové nesmysly, ničím nepodložené a dnes je taková doba, kdy mnozí informace neověřují a uvěří tomu. Tady je to ještě relativně v pořádku, ale jisté komunity jsou na tom jinak, že. Né že by bylo méně hlupáků před 30 lety, ale toho balastu je po internetu enormní množství.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Po snaze zastavit vývoj nových procesů v Číně odstřižením od dodávek EUV litografie pokračuje USA ve snahách narušit čínskou polovodičovou výrobu i omezením dodávek technologicky staršího DUV vybavení."

<= Podle mého nejde primárně o zastavení vývoje nových procesů v Číně, jde o to nedovolit jim snadno využívat plodů západních vědců a vývojářů. Ta formulace mi nepřijde šťastná. Jen ať si Číňané vyrobí sami své litografické stroje. Je to odpověď na desetiletí krádeží duševního vlastnictví a kopírování.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

uvidime, kdy cine jebne a zautoci na thaiwan, pak teprve v technologickem svete bude "veselo"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Amíkům už jeblo dávno, my můžeme doufat, že Číňani jsou v pohodě a nebudou to hrotit. :-/

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Plácáš kraviny. Jediný, komu skutečně jeblo, je Putin. A Číňan, jako další diktátorský režim, k tomu má zásadně nakročeno. Jakmile začneš dělat z někoho vůdce, je o problém postaráno. A to se v Číně stalo, Si porušil interní pravidla a byl zvolen potřetí. Putler už asi po pátý...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nikoliv, hovna meleš ty.
kdyby se ty prolhané, vychcané americké svině, pořád dál a dál neroztahovali po Evropě a nemířili na RF jadernými zbraněmi na krátkou vzdálenost, Ivan, by v životě neměl důvod se trápit na Ukrajině, což taky do předu jasně avizoval...!!
a Bidet to taky jasně dopředu hlásil, než to vypuklo , neoficiálně se to samozřejmě řešilo už za dob Merklové.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A víš proč se ty "vychcané americké svině" ....
pro ostatní, čtěte "členství v NATO"
..... roztahují? Proč jsme se my jako ČR a sousední státy střední a východní Evropy (bývalý východní blok) přidali do NATO?

Říká ti něco kolektivní ochrana,
něco jako všichni za jednoho-jeden za všechny?
Kdyby Rusko nemělo tak agresivní politiku NATO by si ho nemuselo všímat. A že zkušenosti kterou ČR má s tímto východním státem se nedivím že jsme se přidali do aliance patřící k západu.

NATO jako takové nemá nic proti Rusku, Rusko by taky klidně mohlo být členem. Ale díky své politice která má přesně opačný směr je prostě na druhé straně a i kdyby usilovalo o vstup do aliance, pochopitelně by nebylo přijato, problém je že politika Ruska je tak agresivní že neježe nemá neutrální postavení, které by NATO jinak ignorovalo, ale má vyloženě agresivní postoj ke zbytku civilizovaného světa.

Já například s členstvím v NATO nemám problém, ani se stavbou aliančních základen na našem území které hostí i mimo jiné i Americké vojáky.
Nevšiml jsem si že by po ulicích chodili cizí vojáci a hlídali co děláme.
Nebo byli jinak agresivní či jinak narušovali běžné fungování našeho státu.

Dosud mi nikdo z odpůrců USA a obecně CELÉHO ZÁPADU (počínaje východní Ukrajinskou hranicí)
neposkytl relevantní vyjádření, proč mají takovou averzi proti tomuto.

Vždyť USA nebo NATO se roztahují jen protože někdo třeba Taiwan nebo Japonsko požádali o aktuální vojenskou pomoc nebo jsou dlouhodobí partneři a proto se USA roztahují třeba okolo Taiwanu, stejně tak to platí i o středním východě, proč se roztahují USA okolo Izraele a státech arabskeho středního východu? Protože tam jsou jako podpora spřátelených zemí.

Mimochodem Rusku se taky podobně roztahuje v Africe, ať měříme stejným metrem....!!

To že USA/ NATO má podstatně větší zábor územím v rámci celé planety je asi proto že se dané země přiklánějí k USA než RF.
Pouze RF nedokáže unést toto rozhodnutí a argumentují roztahováním USA po celém světě

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Další zombie konto, co se probudilo po letech neaktivity jen proto, aby se nablilo ruskou propagandu? Zvláštní...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak ..!!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Navrhuji NIZOZEMKSE firme ASML dodvat vse dle libosti do Ciny a zastavit dovozy do USA - a proti Niz. urednikum zahajit arbitraz za poskozovani jejich financnich zajmu - coz je prodavat.

Imho mam zajem o dodvaku asi 1k stroju do Indie ;-) tech nejlepsich co maji - pak uz je jen necham prevezt - a shrabnu poplatek ;-) za sprostredkovani prodeje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Sankce donuti Cinu si vse vyrabet sama, ma 1 miliardu lidi, dnes uz nulovou chudobu a temer neomezene financni zdroje, nema problem zaplatit zahranicni odborniky za 20.k USD/ mesic - proto taky USA vyhrozuje US obcanum, ze je zbavi obcantsvi a budou je stihat, pokud budou nadale pracovat v Cine.

Cina tak vyvine svoje tecvh. na podobne urovni a pak s nimi zaplavi i tu Koreu a Taiwan, jen uplny US agent si muze myslet, ze kdyz Cina nabidne levnejsi stroj a to klidne i za 1/2 ceny ASML, ze nadale bude nekdo neco exportovat z Holandska, kdyz jim to vyrobi Cina, kterou maji za humny.

Cina dale nabizi diverzifikaci platu, clovek tam jidlou kouopi za 1-2 USD - bustro - za 4 USD uz maji opravdu luxusni jidlo, v lidovem bistru ;-) - jasne vyssi trida chodi do drazsich restauraci, ale jde ten fakt, ze uz i nekvalifikovany delnik se ma dnes lepe nez CZ/SK delanik a casto i nez Nemecky a ze s kvalifikaci prijmy exponecnilne rostou, nebot trh je tak obrovsky, ze cloveka zaplati uz jen masivni produkci.

Seniorni odborniky plati opravdu dobre a jak sami rikaji, jen nebesa jsou limit - konec koncu ja sam jsme bral Cinsky plat v EU a plno lidi mi tvrdila, ze jim lzu, ze tak vysoky plat mit nikdo nemuze ;-) - kdyz si CR muze platit za podobny plat neschopne lidi jako Pekarovou nebo CZ Presidenta, tak proc by si Cinani nemohli za pdoobny plat platit odbornika, ktery jim udela praci, na kterou nemaji cloveka a nutne to potrebuji udelat ? - a to jim to primo nevydelalo, ale nutne to potrebovali pro chod firmy, takze ve vysledku jim to vydelalo i kdyz to pro ne byli nutne neprime naklady na provoz firmy - uklizecka jim taky nevydelava penize, ale je nutne ji mit ;-)

Suma sumarum Cine se ted vyplatilo kupovat predrazene stroje, nebot vyvoj by je asi vysel draze, kdyz jim, to zapad zakaze, EU firma prijde o velke penize a nelukrativnejsi trh sveta a navrch si vypestuje konkurenci a to tokoveho razu, ze kdyz to bude statni zajem, maji temer neomezene granty a subvence, tyakze do vyvoje muzou dat klidne o rad vice penez, ale penize jsou na h* ty samy nic nevymysli, hlavne tim, ze maji 1 miliardu lidi, tak muzou zamestnat kupu chytrych hlav a nebo najdou jednu mega dobrou, co je skryty talent nekde v USA, v Holandsku nebo na Taiwanu co Korei - te zaplati balik, klidne i 50k USD / mesic - aby jim vedla technicky vyvoj - a neni sily na tomto svete, ktery by jim zabranila v uspechu - nebot jak nekdo rekl, maji lidi, maji energie, maji vsechny suroviny - ale maji tez fabriky, dobre technicke skoly a 1 miliardu lidi, kde se nekdo schopny vzdy najde - a tolik penez, ze si jej muzou koupit kdekoliv na planete - konec koncu, ja sel taky makat pro Cinany a jsem na to hrdy ;-) - dobre zaplatili a byla to pro me zajimava prace, takze zabava a jeste me za to platili.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, v Číně se už dnes mají líp než zítra. Hlavně aby tu miliardu lidi zvládli uživit. PS: V levných restauracích bych se bál jíst, když sleduju, kolik jedů tam je.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Izáku, víš o tom, že informace z Číny jsou takové jaké komunistická strana číny chce, aby venku lidé slyšeli? Doporučil bych ti sundat si ty růžové brýle a zkusit hledat informace z jiných zdrojů než toho co se přejímá od čínských státních médií ... Rychle bys ve všech ohledech vystřízlivěl. :-)
Ta síla, která jim brání v úspěchu není západ v čele s USA, ale řízení země komunistickou stranou číny. Kdybys chtěl argumentovat raketovým růstem, tak z ničeho se snadno roste k něčemu a nebýt toho, že západ měl zájem o to, aby se Čína stala továrnou světa, tak dostali možnost se z bídy dostat. Bez odbytu na západě budou dál chudáky, jsou na zahraničním odbytu závislí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.