Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k USA zakázaly vývoz AI akcelerátorů na Střední východ. Prý končí v Číně

USA "miluje" čím dál víc lidí po celém světě.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak ať si ti, kteří USA nemilují, dotyčné AI akcelelátory vyvinou a vyrábějí sami svými vlastními silami.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nebo spíš ti co USA nemilují ať jim přestanou dodávat drahé kovy atd, ale to tu pak máme třetí světovou, že? Máto opravdu velmi velmi kvalitní názor, to se musí nechat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepochybně.Mají svobodnou vůli to udělat a s těma surovinama si dělat co umí. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

40% AI od Nvidie konči v čine, samozrejme s priražkou v USA stoji 30 000 dolarov a v čine 70 000 dolarov.
Ako to povedal USA prezident, že nema pravo braniť americkym firmam a obmedzovať ich zisk.
Ja už davno tvrdim že my v EU sme kreteni, v 2014 sme dali sankcie na Rusko a USA v 2014 zvyčilo obrat s Ruskom o 25%, teraz pri sankciach v 2022 USA dovezu tovat do Južnej Korei tam sa zrazu s USA tovaru stane Korejsky tovat a oni sankcie s Ruskom nemaju a veselo obchoduju :D
Mne sa zda že tie sankcie su pre vychodnu EU, aby sme nemali čo žrať a hladny človek lepšie poslucha :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tady se píše, že obchod mezi RF a Jižní Koreou poklesl o 36% z 10 mldUS$ v roce 2021 na 6,33 mld US$ v roce 2022. Jestli to má zahrnovat i skrytý obchod USA->RF není to žádná sláva. Můžete nám uvést dle svého zdroje, kolika z těch 6mld US$/rok si tak výrazně pomohla USA?
https://www.ajudaily.com/view/20230222105952530

Pro představu výše těchto částek, naše proti Jižní Koreji počtem obyvatel čtvrtinová ČR má do Německa vývoz absolutně 12x vyšší (80 mldUS$/rok).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Oprava: .... pětinová ČR ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To se ví, že na obchodu s Německem jsme hodně závislí. Stačí krize v Německu a vezeme se taky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když USA a spřátelené země v Asii a západní Evropě mají všechny potřebné licence a patenty... Moc prostoru zde není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přece nemusí kopírovat nápady pocházející z těch zlých a celkově ošklivých USA. Mohou si přece vymyslet něco svého, originálního. :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ty pořád popíráš tu historickou skutečnost, že Čína narozdíl od USA nezískala náskok na základě neokolonializace. Zkus třeba zapátrat jak je to s historií ropy ve Venezuele, United Fruit Company atd. Objevíš chobotnici a pochopíš odkud se vzalo mnoho z bohatství Ameriky. To samé Británie, ale to už je impérium, které padlo.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nejen USA a Británie, ale celá kontinentální západní Evropa mimo severu, který už byl moc daleko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chcete tím naznačit, že v současnosti z bohatství Venezuely profitují především 2% původního obyvatelstva a ne potomci kolonizátorů (zejména mestici, běloši)?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Možná sis toho nevšiml experte, vývoj udělali, ale vyrábí to https://www.tsmc.com/english . Což není v USA xDDDD

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A? Co tím chce koumes říct?
Vývoj je firmy z USA a výroba je ve zpřátelené zemi, která se mimo jiné spoléhá na obranu ze strany USA. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reagoval jsem na to že vyvíjí a vyrábí, což není pravda. Což jsi sám, odpovědí potvrdil..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opravte mne, ale "it is believed" se v US angličtině používá pro případ, kdy jde o podezření hraničící s jistotou. Překlad "věří se" dostává v češtině až trapný nádech ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

It is believed je vhodnejsi preklad "Predpoklada sa".

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Rád Vás opravím, v korektním překladu to znamená "nabyli přesvědčení", což znamená, že neexistují žádné přímé důkazy, že k přeprodeji skutečně dochází, ale jedná se o nejpravděpodobnější vysvětlení.

Takže "věří se" dostává v češtině naprosto stejný nádech jako v angličtině. Stejně tak totiž může USA "nabít přesvědčení" že AI akcelerátory přeprodává Japonsko, protože je kousek a má taky spoustu univerzit co AI akcelerátory kupuje. Případně jakýkoliv jiný stát na který USA ukáže prstem.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

V AI jsme pořád na začátku, tak je možné, že se objeví specializovanější HW, kterému bude stačit i horší technologie výroby. Aspoň to Čínu popožene ve vymýšlení svých řešení. Huawei vypadá, že utekl hrobníkovi z lopaty, což bylo to nejtěžší, takže vlastní AI HW taky půjde. Stejně je ve větším měřítku Číně jedno, jestli pro stejný výkon budou potřebovat 2x tolik wattů. Čína všechny typy elektráren stavět umí a to dost dobře, což se o USA/EU už delší čas říct nedá. Nebýt jihokorejců, tak mají Rusko-Čína monopol na jádro všude tam, kde do výběrového řízení nekecá politika.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No a to jsou jihokorejské jaderky proti těm ruským jenom třikrát dražší...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro mínuskáře: Maďarsko bude mít dva nové bloky za našich cca 300 miliard Kč. My plánujeme čtyři bloky - za 1,75 bilionu Kč. Výkon bloku cca stejný. Hádejte, kdo má komu stavět...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To samé se zbraněma. Vládnou nám vlastizrádci, kteří poškozují zájmy Evropy. Nad Evropou mají lítat evropské stíhačky (Rafale, Eurofighter) a nad USA ty americké. To samé s vrtulníkama a tanky. Žádné předstírání ať vyhraje výběrko ten lepší (stejně jsou v tom často úplatky, umělé podmínky na míru aby vyhrál ten správný a nebo politický nátlak), protože je tady ten strategický rozměr podporovat důležitý vlastní průmysl téměř za každou cenu. Co by Čína, Indie atd. dala, kdyby měla technologie evropských stíhaček, ta by si je určitě takhle hloupě neničila. Ostatní země ten odstrašující případ vazalské EU naštěstí vidí a mají rozum. Abych parafrázoval Nulandovou - "Fuck the US".

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Trebads Rafale je cool (asi nejvymazlenejsi 4th gen), ale videl jsi cenu ve srovnani s F-35? O schopnostech nemluve.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

F-35 má jen jeden motor a spoustu problémů. Dražší se vyplatí, když ti prachy zůstanou "uvnitř domácího systému". Nejsem fanoušek Francie, ale když už je součástí EU, tak raději Francii než USA. Než Francii posílat dotace na blbosti nebo různé sociální programy, tak je lepší ji pomoct koupí neúplně levných stíhaček. Aspoň bude na lepší vývoj další generace.

Takový Eurofighter má asi doteď motory (před 2 lety to tak určitě bylo), které s velkou pravděpodobností stále překonávají ty čínské v životnosti a efektivitě, ale my nad nimi ohrnujeme frňák, protože USA da best! Sebevražda hlupáků.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Eurofigter... no to je sice skvele ero ale strasnej projekt. Od toho se drzet daleko.

A jeste jednou - ani jedno se neblizi schopnostem F-35.

Jinak vetsinu ostatnich veci kupujeme po Evrope a Izraeli, tak nevim, co placas. Z USA se kupuje to, co jinde proste neni (mimo drobnosti mixery a letadla a vyzbroj pro ne).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Paříž u firmy Dassault Aviation objednala dalších 28 vylepšených stíhaček Rafale za dvě miliardy euro. "
Cena byla příšerná jen pro Indy.

Schopnostem F-35 se naštěstí neblíží, protože je to problémové letadlo, které je pro své některé charakteristiky kritizováno mnohem víc než tebou kritizovaný eurofighter. Svatozář kolem F-35 je směšná.

"Jinak vetsinu ostatnich veci kupujeme po Evrope a Izraeli"
Ne. Vrtulníky, tanky a i jiné americké stíhačky než F-35, jsou v Evropě hodně rozšířené. Začni od Skandinávie a pokračuj směrem na jih. Tolik prachů uteklo EU průmyslu, že by evropský člověk brečel (nebo raději věšel).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc zvanis o vecech, o kterych houby vis? Nove blocky F-35 jsou dost na pohodu.

Aha, tak se nebavime o CR, ale o Evrope? Abramsy tu maji jen Polaci a mozna budou mit Rumuni (protoze dodaci lhuty), IFV jenom Reci a Chorvati (z vyprodeje), mixery jsem, jak rikal, Evropa nevyrabi, F-35 nemaji realnou konkurenci... tak co chces? (ale klidne se poves, o jednoho kremloblba mene vzdy lepsi)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Věšel ty, co jsou za to zodpovědní. Chce to umět číst a chápat text.

Bavíme se o Evropě a tudíž i ČR. Tvůj výčet výzbroje z USA v Evropě je neúplný.

"F-35 nemaji realnou konkurenci..."
Mají, tu evropskou. Vše je otázka ceny a strategického myšlení. Kupovat cizí (byť teoreticky v něčem lepší) a poškozovat do budoucna sami sebe je hloupost. Cenu Rafale jsem ti vyvrátil, je levnější než F-35 a hlavně je evropská.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fakt hodláš argumentovat nákupem vlastní vládou, která má navíc stroj dávno zavedený?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá tedy.
"The total programme cost, as of FY2013, was around €45.9 billion,[61] which translated to a unit programme cost of approximately €160.5 million. This figure takes in account improved hardware of the F3 standard, and which includes development costs over a period of 40 years, including inflation.[62] The unit flyaway price as of 2010 was €101.1 million for the F3+ version."

Čím více vyrobených kusů, tím nižší cena, další důvod pro vyhození mimoevropských stíhaček mimo výběrka. Miliardy eur se v rozpočtu EU utrácejí na mnohem nepotřebnější věci.

A k tomu údajně tragickému Eurofighteru.
https://www.armadninoviny.cz/zabijak-stihacek-f-22a-raptor3f-eurofighter...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pořád je dost velký rozdíl, vývoj nového typu a nebo modernizace zavedeného. A je stále otázka, zda země uprostřed Evropy musí mít to nejlepší, když si nemůže dovolit pomalu ani samotný provoz.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

F-35 jakozto nosic jadernych zbrani je bezpecnostni hrozbou pro CR, ve spojeni ze zakladnami US Army na nasem uzemi se staveme validnim cilem jaderneho utoku, i kdyz nevlastnime jaderne zbrane..., tod vse...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co to blabolis?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

https://www.armadninoviny.cz/nemecko-potrebuje-f-35a-lightning-ii-k-nese..., kdyby se vám to nechtělo číst: Geopolitické šachy: Německo potřebuje F-35A Lightning II k nesení jaderných zbraní

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to ma jakej souvis? Jaderne zbrane muze nest skoro cokoli (Vipery, F-15, Rafale...) a fakt mas dojem, ze pokud by se fasisti rozhodli pro jadernou apokalypsu, tak nehodi Iskander na Caslav jen protoze jsme koupili Gripeny?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

fasisty myslis UA, nebo USA ci dokonce CR, nejak se v tom ztracim...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vy se zjevně ztrácíte ve své vlastní hlouposti. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Psal si, že umíš anglicky, tak si počti.
https://uloz.to/file/2BTHxPWxeOmx/hitler-s-shadow-pdf#

Podpora fašistických režimů v Jižní Americe, Evropě atd. Prostě vrána k vráně sedá.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte jaká je v USA svoboda. I demagogickou snůšku žvástů tam můžete beze strachu vydat.
Teď si dovolím jeden whataboutism, což vy ruští skřeti používáte neustále. :)
To v Rusku vás policajti sbalí i za ukázání prázdného papíru. :DD
https://www.youtube.com/watch?v=TbzV1it1YPY&t=4s

V tomhle je ten pravý rozdíl mezi USA a Ruskem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen do okamžiku, kdy sdílíte něco konkrétního proti vládě ovšem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kecáš nesmysly! :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sám sis naběhl: Julian Paul Assange je australský vydavatel, internetový aktivista a politický vězeň. Je znám jako mluvčí, hlavní redaktor a spoluzakladatel WikiLeaks – internetového serveru, který za posledních několik let zveřejnil množství utajovaných dokumentů. Wikipedie

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Můžete jmenovat země, které nestíhají osoby podezřelé ze špionáže proti nim?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka zda opravdu šlo o špionáž, nebo se jim jen nelíbí, že se k něčemu dostal a nenechal si to pro sebe. Takový dotaz, víte, že žádná vláda nefunguje úplně transparentně a vždy má něco zavřené jako přísně tajné a ne vždy to je kvůli nepřátelům zvenčí? On prostě ty tajné věci vytáhl na světlo. A věřím tomu, že kdyby je jako hacker nezveřejnil, ale jen někomu předa a ten je zveřejnil, půjdou po obou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Špionáž (též strategické zpravodajství) je obor lidské činnosti zabývající se soustřeďováním strategických informací, které nelze získat z otevřených zdrojů. "
Chcete říct, že když špión nelegálně získané utajované informace zveřejní je vše v pořádku? A takto to funguje v které zemi?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, čemu to slouží. Pokud se v té zemi dějí svinstva, na které ten člověk upozorní a navíc s tím, že z toho nemá naprosto žádný zisk a ještě ho to peníze stojí. Tak bych možná vaši myšlenku přehodnotil. Tady nešlo o něco, co by sloužilo odpůrcům v jiných zemích třeba k nějakému útoku. Šlo jen o to, ukázat co se v minulosti dělo a o čem lidé nevěděli. Poškodit to mohlo jen vysoko postavené politiky, bankéře a podobně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak víte že z toho nemá zisk, Vy jste jeho účetní (i když prostředky od cizích tajných služeb byste patrně nezaúčtovával)? Zisk nemusí být pouze finančního charakteru, například pro osobu posedlou touhou po slávě může jít o samotné zviditelnění.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Že by na tom vydělal tolik, aby mu to zaplatilo problémy vzniklé? To nemyslím, peníze měl už předtím, takový jako on to dělají z přesvědčení a protože můžou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo ví jaký je kurz slávy vůči US$, například pro narcistu.
https://www.theguardian.com/media/2019/apr/11/assange-branded-a-narcissi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

preber si to jak chces...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro jeden scenar... a jak jsem psal, letadlo dobre, projekt strasny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se ale nevyjadřoval v francouzům. když už psal jsem o Gripenu. Ale je zde ještě EuroFighter. Co kritizuji a je cena a provoz (vše vč. start dráhy, hangárů, simulátorů, přeškolení techniků atd.). A ptám se, zda je to vůbec letoun pro nás, zda ho využijeme. Protože je lepší stroj, u kterého piloti můžou mít nalétáno Xkrát tolik. Technika zkušenosti nenahradí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O EF pisu...

Jinak Gripen cool, ale je to jen draha (drazsi nez F-35) cesta k pozdejsimu nakupu F-35.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád nevím, proč by cílem měl být F-35. Ještě mi nikdo nevysvětlil, co má F-35 a jiní ne, co tak nutně potřebujeme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro jake "nutne"?

Aktualne jednoznacne nejlepsi pomer ceny ku schopnostem. Nektere ty schopnosti jsou prakticky unikatni (stealth, v jiste mire sensor fuison)...

Dalsi vec je, ze proste cokoli, co budeme chtit (munice, loyal wingmans) bude pro F-35, pro Gripen bychom draze platili integrace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OMG, ty jsi naivní jak dítě, které věří v 84 dženderů.
Stealth byl v módě v období napadení Jugoslávie. Po sestřelu F-117 srbskou S-300 s tím raději přestali létat. Stealth je mrtvá technologie.

A jen tak pro zajímavost bys mohl nevědoucím vysvětlit, co je tak přínosného na strojích, které po zásahu křídla musí na servis do USA na výměnu celého křídla? Vždyť ty ani nevíš jak snadné je znebojeschopnit F-35.
Letadlo, které nedotáhlo jediný papírový parametr do plně provozuschopného stavu. LOL.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Víš aspoň, z jakého materiálu je drak a křídla vyroben?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To možná platí v době míru, v době konfliktu je asi ideální mít co nejrozšířenější stroj, o který jsou schopni se postarat na maximu letištích spojeneckých zemích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To i v míru...

Když vidíme, co u F-35 udělalo m.j. s cenou to, že je to brutální sériová výroba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby došlo na boje, kdo asi bude prioritně dostávat náhradní díly, přemýšlejte.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kde v případě bojů bude funkční výroba náhradních dílů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U amerického výrobce, když stíhačka je americká že? Ale o tom jsem nepsal. Pokud by se bojovalo v Evropě, jakou prioritu v pořadníku na náhradní díly, nebo přímo na opravy u výrobce asi naše zemička bude mít?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pořád jsou tu snad modernizované Gripeny. To by pro nás byla nejschůdnější cesta. Stejně F35 ve variantě, kterou máme objednanou neumí to nejlepší pro elektronický boj a nejde to tam ani dodatečně namontovat. Proč pak platit tolik peněz za F35 a vše kolem včetně klimatizovaných hangárů. Stačí jeden dobrý zásah kazetovou municí na vzletovou dráhu a zůstávají na zemi. Gripen může startovat z uzavřené dálnice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gripen je pro nás určitě lepší volba, ale když budu trochu prudit, tak myslím, že jeho motor je jen částečně evropský a celkově pochybuji, že Švédsko takový projekt dlouhodobě utáhne. Už to, že si neumí sami vyvinout motor. Proto bych se příště soustředil na ty frantíky nebo eurofighter (a nástupce). V EU (i s Británií) už bohužel IMHO není místo pro 3 životaschopné projekty stíhaček a asi by ani nebylo, i kdyby se v Evropě nakupovaly jen evropské stroje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná by uměli, ale motor kupují kvůli ceně. Protože vyvinout spalovací turbínu je jedna věc a mít zkušenosti s její výrobou, je věc druhá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

- nemame objednanou
- co presne ma v nasich potencialnich Ackach block 4 chybet?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jakože je předobjednáno něco, co ještě ani fyzicky neexistuje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic jineho se vyrabet nebude.

A ano, je to bezne, uplne stejne "neexistuje" prakticky nic, co se objednava, pokud nechces tuzku, papir a derovacku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, u pozemních zbraní nekoupí armáda nic, co není ověřeno ideálně v boji a u letadel, kupují něco, ještě není? Dvojí metr? Kde mají jistotu, že USA nebudou tu modernizaci 5 ladit k použitelnosti?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je jak u blbejch. Ty IFV co kupujeme a tanky, co pravdepodobne koupime take nejsou "hotove". Predchozi verze jsou overene, ale final integraci ti nikdo "dopredu" neudela ze dvou duvodu
- je to blbost
- je to blbost

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tank nebo stíhačka je v tomto dost rozdíl. Stíhačka bere údaje z radaru, tank z optiky denní / noční / termovizní a laserového dálkoměru. Stíhač střílí násobně dál než vidí, tank na menší vzdálenost než vidí. Stíhač střílí rakety, tank z hlavňových zbraní - co tu chcete srovnávat? U stíhače vylepšujete hlavně elektroniku u tanku vesměs pancíř, vyjímečně stabilizaci kanonu a balistický počítač.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co to blábolíš? Viděl jsi evoluci Leo 2?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale mi kupujeme sedmičku a ta už existuje a maximálně se tam dodělá nějaké české specifikum, které klidně může být stejné nebo vycházet z něčeho, co už někdo zavádí. Rozhodně na těch tancích nebudeme dělat obdobu T72 M4 CZ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Téměř jistě to nebude sedmička.

Pravděpodobně spolu s Němci a ostatními koupíme osmičku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nechci tě strašit poblouzněnče, ale žádné osmičky nebudou, slavný německý průmysl je totiž nebude schopen vyrobit. Souvislosti ti vysvětlovat nebudu, internet máš.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To samé s CPU. Měl bys mít v PC CPU z EU a ne nějaký, co navrhli v USA... Nebo v tvém případě ideálně Baikal že? :P

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, si myslíš, že kdyby se dělalo nějaké eurounijní CPU, tak bych koupil AMD-Intel? Koupil bych evropský i kdyby byl dražší a měl horší poměr spotřeba/výkon. Samozřejmě v určitých hranicích, protože např. víc jak 140 W CPU bez možnosti snížení spotřeby bych nekoupil ani kdyby bylo Made in CZ.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A kdybych před tebe postavil dvě CPU, ale dvě naprosto stejné CPU....a o jednom ti řekl, že je z USA, které by bylo lepší?

No nic soudruhu, konec srandy, už máš ten lístek do Moskvy, když je tu tak špatně?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V Moskvě je krásně, lístek nepotřebuju, mám vlastní dopravní prostředky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tož sbohem a šáteček. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Těch turistů co jsou ve výsledku zklamaní ze Skandinávie a západní Evropy je v posledních letech o dost víc, než těch co seberou odvahu a zajedou do Ruska či Běloruska a jsou příjemně šokování lidmi, krajinou, jídlem atd. Bělorusko je téměř jistota, že člověk nebude zklamaný, pane teoretiku co má info akorát z ČT (a z roku 1980) a bojí se, že by mu tam na východě sežrali děti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenom dotaz k tomu tvému Rusku? Byl jsi tam někdy, že ho vychvaluješ? Já ano, takže ti mohu klidně říct, že v Moskvě krásně není. Dokonce ani Petrohrad není žádná "hitparáda".

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V jakém roce a kde všude na západě si byl a v jakém roce pro porovnání. Fakt to není jen můj dojem - Bělorusko se mně líbílo víc, já ty obří města většinou vynechávám, ale když bych si měl vybrat Moskva vs Paříž nebo Berlín, tak raději tu Moskvu. IMHO se to už mezi světovými turisty rozkřiklo, že některá (většina) velká města v západní Evropě už mají to lepší za sebou.

Na tom krásném a příjemném Bělorusku ale trvám a kdybych neměl všelijaké vazby na ČR, tak tam klidně emigruju.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V Bělorusku jsem nikdy nebyl takže nemohu soudit. Pár lidí z Běloruska jsem sice potkal, a zdálo se mi že mají trochu jinou povahu něž rusové, ale moc bych to nechtěl zevšeobecňovat.

V Rusku jsem byl pracovně přes rok (2018-2019). Z toho 3/4 roku v Moskvě a pár měsíců v Petrohradu a Vladikavkazu. Možná že jako turistovi ti připadala Moskva zajímavá, ale za těch 3/4 roku jsem byl rád, že jsem odtamtud vypadnul. Pokud něco zažít, tak doporučuji Severní Kavkaz. Příroda hezká, ale zbytek se snad slovy nedá popsat.
Jako turista jsem toho projezdil celkem dost. Dlouhodoběji (rok+) jsem byl v Rusku, Německo (Hannover), Izrael (Ra'anana) a USA (Dallas, TX).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Když už na východ... všiml jste si tam všude v dopravě toho chaosu? Křižovatky - chaos (pruhy jsou úplně jedno, prostě klidně odbočí z levého doprava), řidiči jezdí v jednosměrkách v protisměru, parkují v protisměru, chodci chodí na opačné straně vozovky, odbočky jsou schované za zdí nebo za křovím co zasahuje do pruhu, spousty výmolů (ale to je i u nás, i když ne tolik), rezavé směrové tabule, vodorovné značení v noci skoro není vidět (a za deště už vůbec), atd atd atd., prostě bordel a chaos. Ale lidi a krajina OK, to jo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, taková Itálie východu, ale naštěstí v mnoha oblastech s výrazně menší hustotou provozu. Chodce na opačné straně vozovky neřeším ani v ČR, protože to trochu chápu, i když znám zákony. Parkování v protisměru to samé.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

" .. Křižovatky - chaos (pruhy jsou úplně jedno, prostě klidně odbočí z levého doprava), řidiči jezdí v jednosměrkách v protisměru, parkují v protisměru, chodci chodí na opačné straně vozovky, .. spousty výmolů, rezavé směrové tabule, vodorovné značení v noci skoro není vidět .."

Teď si nejsem jist. To je o stavu silnic a chování majitelů řidských průkazů v ČR?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, staci se podivat rano na Vyton nebo k Tescu na Slavii... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro vytvoření obrázku docela stačí mrknout se na statistiky zachycující kolik lidí opuští Rusko aby žili v USA nebo v EU a kolik lidí odchází z USA, příp. EU aby žili v Rusku. :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Z výpovědí vystěhovalců do RF to nevypadá, že by na jejich odchodu západní civilizace tratila.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč utrácet za pohonné hmoty, když si na ulici vyndáte prázdnou A4 tak Vás svezou i zadarmo.
https://youtu.be/TbzV1it1YPY?t=4

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V tom, co si napisal vidim financny problem. Zakial co do vlastnej (podotykam trhovo uspesnej - nemusi byt najvykonnejsej) vyroby a navrhu procesorov x86 neinvestujeme, tak do leteckeho priemyslu investujeme.

Respektive niektore krajiny EU investuju miliardy EUR do leteckeho priemyslu - od diplomacie alebo od kolonizacie, cez prepravu ziskanych surovin, po navrh, vyrobu dielov, kompletizaciu, testovanie... skratene miliardy Eur a velmi dlhy vyvoj.
Tak na druhu stranu, niektore krajiny EU si dobrovolne objednavali ruske alebo americke produkty leteckeho priemyslu.

Preco potom pre boha musime "setrit" a znizovat vykony vysavacom pre europskeho spotrebitela, musime menit ziarovky za ziarivky a nasledne za led, a kopu inych sprostosti s ekologickou a hlavne nestabilnou vyrobou el. energie, vyhadzujeme peniaze za vlastny predrazeny vesmirny program, hardonov urychlovac castic (na zaklade ktoreho este nevzisiel produkt, ktory by sme ako EU exportovali do inych krajin, vyhadzujeme peniaze za letecky priemysel...

Ak to chce EU hodit na konkurencny trh - tak nech proste nediktuje! Alebo nech nadiktuju celej EU znizenu spotrebu lietadiel, alebo nech si vyberu jedneho vlastneho vyrobcu, ktoreho budu v EU pouzivat vsetci, a zvysok lietadiel bude na export. Aspon to bude davat aky-taky "zmysel" u tych vysavacov, a inych hluposti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nuz, Amerika to ma tazke. Ak sa raz niekto vyda na cestu hegemonistickej represie voci inym, tak z nej uz nemoze zostupit. V opacnom pripade ho zomelu. Ostava mu len navysovat represiu, co znamena vacsie vysavanie "spojencov", co pre nich znamena tiez odchod a pridanie sa na opacnu stranu. Som zvedavy kedy dojde na EU. Uz tieto volby by mohli nieco naznacit. Uhrik chce otvorene odchod z EU/NATO.
ZSSR to kedysi vzdalo a stiahlo sa. Nakoniec to urobia aj americania.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Logiku to rozhodně má. USA jsou v současné době jedinou zemí, která tento typ čipů dokáže tvořit a rozvoj AI je klíčový pro každou ekonomiku, která chce vyvíjet nové technologie. Navíc i spřátelené ekonomiky mají tak velký hlad po tomto typu čipů, že dotyčné zákazy vývozů nVidii reálně nepoškodí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nejklíčovější na AI je to, že si vsichni BFU myslí, že je klíčová...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

OK. Tak to vysvětlete Číňanům, že to nemají chtít, protože je to vlastně blbost. :)
Mimochodem, v důležitost AI zjevně věří i fýrer všech dezolátů světa. :)
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-umela-inteligence-je-pod...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba se leiter boji, aby ho nenahradila, v Rusku by se meli hned lip. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, ty čipy vyrábí Číňani v Číně. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ROC nebo PRC?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to holt víte blbě, protože AI čipy si nVidia nechává vyrábět v TSMC na Taiwanu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taiwan = Čínská republika. Vím to správně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Víte houby. Čínská republika není Čínská lidová republika.
Taiwan je součástí demokratického liberálního západu. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taiwan, officially the Republic of China (ROC)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taiwanci by s tebou těžce nesouhlasili. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou dvě čínské republiky. Jedna si hraje na demokratickou - to je velká Čína a pak jen Čínská Republika a to je onen Taiwan. Není až tak těžké se podívat do příslušné mapy. Nebo to je tak těžké?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

China Now Produces One Billion Chips a Day
last updated July 16, 2021

Chinese semiconductor makers produced 30.8 billion chips in June
Yet China imported 51.9 billion semiconductors in June,
which means that the country could fab around 37% of its semiconductor needs
https://www.tomshardware.com/news/china-now-produces-over-1-billion-chip...

Ono 82% toho importu je z Čínskej republiky (Republic of China =RoC) ľudovo nazývanej Tchaj-wan
a ten import je do Čínskej ľudovej republiky (People's Republic of China = PRoC) ľudovo nazývanej Čína

A číňania narazili na to, že už viac čipov nevedia vyrobiť.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, uvidíme kolik AI akcelerátorů dokážou reálně vyrobit. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro Čínu to nebude žádná tragédie. Docela čerstvá zpráva.

https://www.yahoo.com/entertainment/huaweis-gpu-reportedly-matches-nvidi...
Huawei's GPU Reportedly Matches Nvidia's A100

Podobnou zprávu jsem čekal nejdříve až někdy v druhé půlce 2024. Nepsal tady někdo o neschopnosti Číňanů řešit problémy pro které je potřeba hodně invence? A já vám věřil...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby na tom byli tak dobře, tak proč by utráceli za ořezané akcelerátory NVIDIA?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výborná zpráva. Takže už nebudou potřebovat čipy od nVidia. :)
Na to jsem vážně zvědvej. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle je klasicka kratkodoba tupost, jediny k cemu to cinu prinuti je pretahnout lidi k sobe a pak bude USA zasjen tupe cumet jak jsou pozadu

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, a Rusku sankce prospívají a posilují ho.
Sovětský východní blok sankce západních zemí posilovaly tak moc až se z toho samou prosperitou a bohatstvím rozpadl a zanikl. :DD

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rusko je už dlouho závislé na importu západních technologií, protože vývoj trvající desítky let prostě nejde za pár roků dohnat. Ale ta závislost není ve všech oborech stejná a dokonce v některých oborech není žádná. Nejvíc v počítačích, ale obecná a vysokofrekvenční pokročilá elektronika typu radary a podobně, tam bych Rusko nepodceňoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby měli sankce pozitivní vliv na RF neměli by volat po dalších sankcích, místo výzev k zrušení těch stávajících?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš jde o to, koho víc poškozují. Protože mi sice oficiálně ropu a plyn přímou cestou z Ruska nekupujeme, ale Německo a další už ano. Tak trochu dvojí metr, se mi zdá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kudy jde v současnosti přímá cesta plynu z RF do Německa?

Můžete uvést množství zakoupeného plynu a ropy Německem za poslední rok. Určitě máte čísla po ruce, když to tvrdíte.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jde tak v článcích na Sputniku, tam souvislost s realitou není důležitá :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Uznávám svůj omyl, většina plynu jde s Norska, Dánska a Belgie, ale taky Rakouska a Švýcarska. Nevím, jak Švýcarsko, ale Rakousko bere z Ruska 50 až 74 %, nejvíc v letos březnu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rakousko snížilo dle NYT svou závislost na ruském plynu cca na polovinu, v březnu pokrývalo z RF až 74% spotřeby. Německo neodebírá z RF žádný.
https://www.nytimes.com/2023/07/31/business/energy-environment/austria-n...

"Uznávám svůj omyl, většina plynu jde s Norska, Dánska a Belgie, ale taky Rakouska a Švýcarska."
Tuhle větu jsem přiznám nepochopil, předložka "s" a mix čistých spotřebitelů a producentů zemního plynu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou země přes které Německo bere nejvíc plynu. Dál jsem nepátral. Všechno jsem to hledal v němčině, kterou neovládám ani malinko. U nás ty informace nejsou a nebo na úplně jiných zdrojích, které neznám, neb to není můj obor. Ale ty lidi, od kterých jsem měl tu dezinformaci, postupně budu informovat o svém zjištění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Například zde je graf nákupů NG Německa z RF.
https://www.statista.com/statistics/1332783/german-gas-imports-from-russia/

Teoreticky asi mohou dovážet LNG z RF (ten má snad ze sankcí vyjímku), ale v RF jsou relativně malé kapacity zkapalňování/přepravy.
https://www.reuters.com/business/energy/lng-imports-russia-rise-despite-...

Plyn z RF do zemí EU, v podstatně menším objemu než před vyhlášením sankcí, neustále proudí a je to dáno patrně neschopností/nemožností/neochotou některých členských zemí zajistit alternativní zdroj.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A nebo prostě tím, že ruský je levnější. V Německu stále probíhá vyšetřování a vypadá to na Ukrajinu, které Nord Stream vadil. Jachta 5 mužů a žena o kterých několik dní nikdo nevěděl, kde přesně jsou. A nebo klasická konspirační, že to byla práce USA. Jiné možnosti stejně asi nejsou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Buďte rád, že jsme se od ruského plynu odstřihli. Putin začal dělat skrčky vedoucí k růstu ceny zemního plynu už v polovině roku 2021, tedy dávno před napadením Ukrajiny a před vyhlášením našich sankcí vůči Rusku. pro osvěžení paměti dva dobové články z roku 2021:
https://e-zatecko.cz/zpravy/1324-rusko-prestalo-evrope-dodavat-plyn-cena...
https://plus.rozhlas.cz/libor-dvorak-co-je-za-snizenim-dodavek-ruskeho-p...

Dnes zemní plyn stojí méně než polovinu toho co stál koncem roku 2021, tedy v době před Putinovým přepadením Ukrajiny a předtím než EU vyhlásila proti Rusku současné sankce.
Buďte teda rád, že se toho nespolehlivého dodavatele zbavujem. Jen na tom vyděláme.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho, za jak spolehlivé berete výhradně oficiální zprávy nejspíš věříte stále i na pohádky. Pokud se nepletu, ty ceny tehdy stoupaly kvůli sporům s Ukrajinou, přes kterou ten plynovod jaksi vede.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně víte špatně. Přečtěte si ty články, které jsem vám poskytl a nebo si vygooglete nějaké jiné dobové.
Je zcela evidentní, že Putin začal dělat skrčky proto aby vyšponoval cenu plynu, protože doufal, že EU mu bude financovat tu jeho válku. V tom všem se ale velmi přepočítal. Přepočítal se i v mnoha jiných věcech. Je to děsnej packal. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě si pamatuji na jednu věc. Ale to asi bylo později, nicméně stát se to mohlo i kdykoliv dřív. A souvisí to s embargem na technologie. Ten plyn je v tom potrubí tlačený kompresory odvozenými i plynových turbín vrtulníků nebo letadel. Jeden z posledních výpadků s tím určitě souvisel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Problémy s turbínama Rusko hlásilo až v roce 2022. To je úplně jiná záležitost. Různé skrčky, které měly za úkol šponovat cenu plynu Putin dělal už dávno před tím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není náhodou Gazprom soukromá společnost? On je asi putin všemocný či neschopný podle toho jak se to zrovna hodí, aby to šlo proti němu použít. Jako by mohl on sám za všechno zlo z Ruska... Trochu nadhledu to chce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to ruská společnost, která se zcela podřizuje tomu co žádá Putin. Jestli tento zcela evidentní fakt chcete zpochybňovat, tak končím diskuzi, protože ji považuji za bezpředmětnou.
Ad. Putin - Putin je diktátor a zároveň děsnej packal. V tom přece není žádný rozpor. Proto teď Rusko vězí v těch sr.čkách v jakých vězí. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Putin je houby diktátor, od opravdových by se mohl učit. I Nicolae Ceaușescu byl větší diktátor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hitler, Stalin, Putin, Ceaușescu ... ano tihle všichni jsou dikrároři. Co konkrétně tím vlastně chcete říct?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Že bez lidí kolem sebe by nic nezmohli. Kdyby tam nebyl Putin, možná už by civilizace neexistovala.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

“And I’m pretty sure, I’m not a doctor, but I’m pretty sure if you die, the cancer dies at the same time. That’s not a loss. That’s a draw.”
Norm Macdonald

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chce tu někdo svět, kde USA nebudou mít protivníka? Docela děsivé.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak nám tu hrůzu barvitě popište, vypadá to že disponuje značnou obrazotvorností.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu moc, co ta druhá věta říká: "vypadá to že disponuje značnou obrazotvorností."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Píšete, že U.S.A. bez protivníka Vás děsí. My s omezenou obrazotvorností si tuto Vámi prezentovanou hrůzu neumíme představit, pokud u toho nemá zůstat musíte nám pomoci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pak si můžou sami diktovat bez opozice podmínky pro celý svět. Klidně ho i zotročit a kdo jim v tom zabrání?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dle rétoriky z RF jsme již dnes vazalové USA bez vlastní svobodné vůle, takže by se tedy pro nás logicky nic měnit nemělo?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nejsme? Přesněji u nás hlavně Bruselu a případně Pentagonu. Žádná opravdu velká země nás prťavou zemičku ve středu Evropy nikdy nebude brát jako rovnocenného partnera. To je stan každému jasné. Vždy nějakým způsobem budeme podřízeni. Nemáme ani vojenskou moc ani tak výkonnou ekonomiku, aby jsme si dokázali prosadit své. A na tom se hned tak nic nezmění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto označování se netýká jen nás, ale i ostatních členských států EU/NATO. Přesto si tyto porobené země volí za cíl emigrace mnoho lidí na světě a to včetně občanů zemí jež sebe pasují za protiváhu USA (jejich občané kupodivu upřednostňují při emigraci právě Spojené státy).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To se ale nevylučuje, rozhodují podmínky pro život, životní úroveň a ne politika, která lidi aspoň v západní Evropě už moc nezajímá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V prvé řadě v USA není skutečná demokracie římského typu. Ten systém má mnohem blíž ke kapitalismu. Řekněme kapitalismus s prvky demokracie.

V Rusku demokracie nikdy nebyla, ale není tam ani čistá diktatura. Rusko si nademokracii nehaje a nedělo se to ani za sovětské éry, na rozdíl od východního Německa, které mělo v názvu demokratická.

V rusku nebylo nikdy skutečné otrokářství, na kterém zbohatla západní Evropa a nově vzniklé USA, nikdy nemělo skotečné kolonie. Francie se stále snaží si je udržet a do Nigeru poslala nedávno vojska.
V SSSR i v současném Rusku žije několik desítek národností, USA zrušily oficiálně rasovou segregaci až v 60. letech 20. století.

Takže v Rusku je nějaká svoboda se známky diktatury, která ale není tak silná. Putin velice dobře ví, co si dovolit může a co už ne. Rusko je slabé především ekonomicky, ale tomu západní sankce rozhodně nepomůžou.

Rozšiřování hranic NATO směrem k ruským hranicím berou rusové oprvněně jako hrozbu, proti tomu Rusko se nikam nerozšiřuje a počet zahraničních vojenských základen proti USA je vyloženě směšný.
Takže co Rusko dělá, co USA tak dráždí? No daří se mu oslabovat dolar rozšiřováním zemí v BRICS, ale narovinu, USA by udělaly na jeho místě totéž. Dominance západu a NATO a USA slábne a to USA děsí nejvíc. Pravda lví podíl na tom má Čína a v podstatě další asijské velké země, které USA už nepotřebují k budování ekonomiky ani armády. I to Turecko dnes USA nepotřebuje. Doba se mění a Amerika zaspala, stejně jako zaspal celý západ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zase neskutečné bláboly. Rusko samozřejmě mělo svou koloniální říši. Jen to bylo zorganizované jinak. Zatímco Angličan důsledně odlišoval vlastní zemi a kolonie, Rus kolonie anektoval a tak se tvářil, že je to součástí Ruska. Ale přitom se k obyvatelům Kavkazu nebo dalších asijských republik stavějí stejně jako jinde k černochům.
Rozšiřování NATO samozřejmě pro Rusko hrozbou je. Ale ne tou, co plkají kokoti ze Sputniku, že by na ně někdo chtěl zaútočit. Ale hrozba je v tom, že země, která vstoupí do NATO, už se zpátky nestane kolonií obnoveného ruského impéria, jak si ho Putin naplánoval. Ruské chápání světa je totiž takové, že tam, kde jednou byli, už je to na věky jejich a že malé země nemají žádné právo do toho kecat, bývalé země SSSR pak nemají ani právo na samostatnou existenci - byly přece součástí ruské říše. Rusko je tak jediným impériem, kde dosud nedošlo k dekolonizaci a jak vidíme na Ukrajině, mentálně to nejsou schopni pochopit, dokud jim to někdo do palice nenatluče.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že těch kolonií v posledních letech Rusko mělo. Rozdíl samozřejmě byl podstatný i v tehdejších koloniích. Západ na nich bohatl po několik staletí. Na rozdíl od toho Ruska. USA už nejsou ta špička v oboru a jediná volba u pokročilých zbraní. Kromě Ruska je to dnes zmíněné Turecko, Indie, Čína, Izrael a v menším měřítku by se jich našlo víc. Evropské bych do toho ale až tak nepočítal, hodně jich už má jiné majitele. Potíž je v tom, že mír obchodu se zbraněmi úplně nesvědčí. Což si ale vy určitě nespojíte...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za socialismu jsme byli jejich kolonií, rozhodovali o hospodářské/ekonomické/politické/vojenské orientaci naší země. Možná se Vám po těch časech stýská, v tom případě vyražte do RF (tamní USSR 2.0 by mělo Vaši OSTalgii uspokojit).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A vykořisťovali nás a nebo se nám docela dobře žilo, to je snad hlavní známka kolonie. Jinak Brusel nám taky dost věcí diktuje, takže jsme kolonie Belgie? Bacha na to, jak píšete, chápat se to dá různě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vykořisťovali nás. Možná seš mladej, možná jen blbej. Dobře se tu nežilo, zvlášť v porovnání třeba se sousedním Rakouskem. Tehdy to popisoval jeden jednoduchý vtip: Jede vlak do Ruska a zpívá si boty, zlato. A jede zpátky a říká Hovno za to.
Nadiktovali nám zřízení, okupovali nás, diktovali si, kdo může vládnout. Ukradli nám uran, který museli těžit muklové, vyráběli jsme pro ně spotřební zboží za hubičku, v podstatě za suroviny k jeho výrobě.
Brusel nám nic z toho nediktuje, jsme tam členy, do EU jsme vstoupili dobrovolně a můžeme z ní i vystoupit a nebudeme jen při projevení takového záměru obsazeni bruselskými vojsky. Ale to ty nikdy nedokážeš pochopit a hned zas nadhodíš nějaké relativizující "ale".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Většinu Uranu ukradlo už Německo a přes ně USA. Jen to bylo dříve než Sověti. SSSR nám hlavně nařizovalo v rámci politiky nevýhodné obchody třeba do Afriky, ale naštěstí byly možnosti vydělat jinde, to je právě ten rozdíl proti skutečným koloniím, ty se nemohly rozhodnout o ničem. Když se rozpadal východní blok, nechali nás na pokoji, je to pár týdnů možná jen dnů, co Francie poslala do Afriky armádu, není tu co srovnávat. Rusko ani sovětský svaz nás nevlastnilo několik staletí, neodváželo naše lidi do otroctví. Já chápu, proč socialisty a komunisty nesnášíte, ale sundejte klapky z očí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď už jednoznačně lžeš, podívej se na historii těžby uranu.
Kecy o otroctví jsou zase standardní mlhou kolem, bavíme se o 20. století, tak sem nezatahuj praktiky století minulých. To bys mohl začít rovnou plácat o gladiátorských zápasech a že je Rusové nepořádali :-)
Btw Ukrajinu na pokoji nenechali, stejně tak jako Gruzii. A kdybys poslouchal ty jejich blby včetně expředsedy vlády, tak my jsme jen na řadě...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže pardon II světová byla v 19. století, já zapomněl....
Těžba uranu u nás začala ještě před II. světovou, pokud to nevíš, tak si lháři doplň vzdělání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem ti jednou napsal, aby ses na tu těžbu podíval. Kolik se toho vytěžilo do války a kolik po ní. Nápověda pro nemyslícího: Kolik bylo potřeba uranu, dokud nebyly vymyšleny jaderné zbraně? Lágry pro těžbu potřebovali až Rusáci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tak teď už jednoznačně lžeš, podívej se na historii těžby uranu. Kecy o otroctví jsou zase standardní mlhou kolem, bavíme se o 20. století, tak sem nezatahuj praktiky století minulých."
Pokud před válkou byla těžba malá, protože se v podstatě ani o vlastnostech uranu z hlediska radioaktivity moc nevědělo - dělaly se třeba svítí ručičky do hodinek a podobně - tak stěží je asi možné srovnávat vytěžené množství, že? Spíš by tě mělo zajímat, že do té války vůbec v Evropě nebylo moc míst, kde by se vůbec těžil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vidíš, jak znova lžeš a odporuješ sám sobě.
Dvě odpovědi, pár minut po sobě:
1: "Většinu Uranu ukradlo už Německo a přes ně USA."
2: "Pokud před válkou byla těžba malá, protože se v podstatě ani o vlastnostech uranu z hlediska radioaktivity moc nevědělo - dělaly se třeba svítí ručičky do hodinek a podobně - tak stěží je asi možné srovnávat vytěžené množství, že?"
Takže co platí. Těžba byla malá, protože se ani nevědělo, k čemu uran použít? A tou malou těžbou nám všechno Německo vytěžilo a přes něj to ukradly USA?
To je zjevná pitomost, hromadnou těžbu, na kterou potřebovali hromadu muklů tu rozjeli až Rusáci. Tím taky vytěžili mmnohem víc než Němci a k nim tebou ideologicky připasované USA. Takže tvá první odpověď byla lež. A takhle je to s tebou pořád.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kde tedy skončila čeká před a válečná produkce, chytráku?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sám jsi to napsal trolle. V tom, pro co se tehdy uran používal + něco pro německý výzkum. Naprosto nesrovnatelné s tím, co se vytěžilo po válce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že ten uran obohacovali a pak si ho odvezli Američani. Ohledně německého výzkumu atomové bomby se dnes ví o dost víc než v minulosti a naše zemička do toho byla proti své vůli taky dost zatažena.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jde o množství, tak opět nemlž. - Kolik tun bylo vytěženo pro německý výzkum a kolik pak pro Rusáky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to přepočítej na procenta, kolik se vytěžilo a kolik odvezli. Pokud před válkou byla těžba jen zlomek těžby po válce, tak snad množství srovnávat nejde. S takovým zabedněncem se bavit dál nebudu, to nemá cenu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale srovnávat to právě jde. Lhal jsi, že většinu uranu odvezli Němci/USA. Jenže naprostá většina byla vytěžena po válce.
Takže si musíš pomoct zabedněncem, protože v rámci své stupidní ideologie odmítáš použít prostou matematiku. Ona totiž ukazuje, jak moc lžeš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mělo jich dost a některé pořád v tom stavu udržuje. Co měly Pobaltí nebo kavkazské / středoasijské státy společného s Ruskem - jen tu smůlu, že spolu sousedily a Rusák je obsadil. Fakticky byly v horším postavení než třeba ta Indie - tam aspoň bylo jasně řečeno, že jde o kolonii, ale jejich existenci nikdo nepopíral. Zatímco ti anektovaní se stali součástí Ruska, ale občany druhé kategorie.
Jinak tyhle bláboly o neokolonialismu jsou taky produktem KGB, když se SSSR v 60. letech cpal do nově vzniklých států v Africe a Asii, aby tam exportoval socialismus a fakticky ty státy ovládl. Zato rezoluce OSN o dekolonizaci se na SSSR nesměla vztahovat, tam přece kolonie oficiálně nebyly, jen obsazená území.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha takže když o nějaké zemi prohlásíte, že je kolonie, tak na tom je lépe... To už je na diagnózu. Snad rozhoduje to kolik peněz té zemi zůstává na svůj rozvoj a pro lidi - proti tomu kolik odvádí svému kolonizátorovi. Jak moc je v zemi vidět armáda kolonizátora, kdo řídí policii atd. U nás politika státní úrovně byla provázaná a armádní velení bylo provázáno se sovětským, ale v kasárnách byli Čechoslováci, Sověti měli své vlastní místo, policie i státní a tajná byla naše záležitost, jen když šlo o vyšší zájmy, do toho Sověti zasahovali. Když to vezmu v té Indii, tam všechny vyšší funkce zastávali Britové. Opravdu nevím, co chcete přímo srovnávat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že tu byla dislokována část jejich armády, původně nás okupovalo přes 1/2 milionu vojáků, dočasně jich tu pak bylo okolo 100 000. Tolik k tomu tvému blábolu, že v kasárnách byli jen naši vojáci. A na tyhle okupanty jsme platili.
A to my jsme patřili k těm koloniím, které aspoň zachovávaly zdání nezávislosti. Pobaltí bylo sprostě okupováno, statisíce lidí vyhnány, nastěhovávali jim tam Rusáky a všichni se museli tvářit, že je milují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A bybli sověti a naši vojáci pohromadě? Nebyli, o tom jsem psal. To je strašná zaslepenost toto. Vnímej aspoň smysl toho co píšu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zase úhybný manévr. Jaký je rozdíl, jestli byli nebo nebyli pohromadě? Obsadili celé oblasti - Milovice, Mýto, Ralsko a posádky byly v desítkách dalších měst.
Kecy o zaslepenosti si tak nech pro sebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl je v tom, že v té Indii byli fakticky téměř na každém rohu. A nejen tam, v koloniích se to tak obecně dělalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A přitom je to blábol. Britové si vystačili s podstatně menším počtem vojáků než potřebovali Rusáci nebo Němci k okupaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš proto, že technologický náskok proti domorodcům byl násobný. Srovnávej srovnatelné, ano. Protože zatím s každou reakcí klesáš níž a níž.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S každou další reakcí si víc a víc vymýšlíš, stále jedeš v tom svém trollím "ale" jako malé dítě. A protože ti to nestačí, tak stále víc a víc přidáváš tyhle své osobní útoky. Takže přestaň poučovat, přestaň žvástat kraviny typu klesáš níž a podobné, když k tématu nemáš nic.
Prostě jsi opět napsal blbost, že byl v Indii a koloniích kolonizátor na každém rohu a tak se snažíš to zase okecat a relativizovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně takže v Indii měli své indické úředníky na všech pozicích až po něco jako presidenta, ano? Tam ani policejní důstojníci nebyli Indové a rozhodně Britští vojáci byli v každé posádce, už proto že byli na velitelských pozicích. Chceš tvrdit, že u nás byli Sověti běžnou součástí naší armády a policie?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, u nás tomu veleli z vrchu a k tomu tvořili paralelní strukturu, kdyby jsme se náhodou rozhodli neposlouchat. Ale pořád jen uhýbáš od podstaty. Byla to okupační vojska a jak je správa řízena je proti tomu jen technický detail.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To platilo jen pro armádu a jen pro špičky od jisté hodnosti výše. U Britů v koloniích byli i nižší poddůstojnické hodnosti a hlavně to platilo i pro policii a státní úředníky, ta provázanost do celého fungování státu byla od mnohem nižší úrovně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U nás to nebylo zapotřebí, když měli k dispozici ochotné vykonavatele svých rozkazů v podobě členů KSČ.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pořád nechápeš rozdíly o kterých píšu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože jsou to rozdíly nepodstatné, technické. Podstatou je, že jsme byli okupovanou zemí a že z toho Rusák těžil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U nás prakticky ve všech vedoucích funkcích byli členové KSČ, kteří jako svou nejvyšší autoritu uznávali Sovětský Svaz. Zatímco u v koloniích angažovaných Britů šlo o obhajobu národních zájmů, v našem případě šlo o kolaboraci s cizí mocí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

o tom nepíšu, pokud nepřísahali, vůbec by fungovat nemohli. Píšu o tom, kdo fyzicky na ten post byl dosazen a jaké byl národnosti. Snad chápeš rozdíl v tom, kdo se kde narodil a vyrostl a čemu kdo přísahá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jaký má být rozdíl pro domácí obyvatelstvo jež trpí rozhodnutími těchto osob bez ohledu na jejich původ. Historicky v řadě případů jsou spolupracovnící z řad domácího obyvatelstva horší něž ti cizí okupanti, patrně ve snaze zalíbit se mocipánům. Máme (údajně maďarského původu) na to dokonce staletí staré přísloví: "Poturčenec horší Turka."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vymyslete stroj času a jeďte si do té Indie žít a třeba vát ten rozdíl dojde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš mám pocit, že ty máš zásadní iluze o životě za komančů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To fakt nemám, ale někdo tu chce stále srovnávat nesrovnatelné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To děláš ty, když chceš srovnávat 20. léta se 70. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já začal s tím, že komunisti tady u nás byli na úrovni britských kolonií? Tady si někdo kálí do úst.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi velmi kreativní ve výkladu, ty trolle. Já jsem řekl, že jsme byli ruská kolonie. Tyhle žvásty o Indii a jak to bylo horší, jsi sem zanesl při klasické snaze zamlžit toto sdělení. Aneb osvědčený KGBácký postup v Americe bijete černochy. Tak nevyskakuj a opět mi nepodsouvej své tvrzení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ruský stát má v Gazpromu podíl 50%+1 akcii, proč asi?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Naše země si taky drží státní polostátní firmy. A co? Jste naočkovaný rétorikou vse západní automaticky dobré a vše z Ruska rovnou zlé. Bez přemýšlení, bez prostoru pro vlastní názor, a když ho někdo má je ruský troll. Je to vlastně velmi snadné. Žádné velké přemýšlení, vše prostě přijímáte, jak to řeknou či napíšou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Můj předchozí příspěvek splní účel pokud ve Vašich dalších úvahách nebudete uvažovat o Gazpromu jako soukromé společnosti. Vyšší cíle neměl.

Soukromá společnost by měla být ta, která nemá veřejné majitele, opakem je například veřejně ochodovatelná akciová společnost. Gazprom je takový případem s tím, že majoritu v něm drží stát.
https://en.wikipedia.org/wiki/Privately_held_company
https://www.reuters.com/markets/companies/GAZP.MM/

To, že je Gazprom jednou z mála soft-power jíž RF disponuje snad není třeba vysvětlovat, dlouhodobá snaha připojit jednotlivé odběratele na samostatné plynovody je toho pouze logickou součástí. To zda si myslíte, že je to pro EU dobře či špatně může ostatním naznačit Vámi preferovanou stranu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké E-žatecko a český rozhlas pro mne má podobnou váhu jako ČT - téměř žádnou. Ti nenapíši nic co by nebylo v souladu s postojem naší vlády.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť si sám najděte nějaké jiné články z té doby. Mimochodem, co konkrétního považujete v těch článcích jejichž linky jsem vám uvedl za nepravdivé? Můžete být konkrétní? Předem vám děkuji za odpověď.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Že za vše může jedině jedna osoba a jiné možnosti nejsou ani naznačeny. Svět není tak černobílý. Nějaké spekulace neberu za fakt.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak, on je Putin diktátor. Je to stejné jakobyste tvrdil, že Hitler nemohl za všechno v druhé světové, že svět přece není černobílý. Sice byste měl technicky pravdu, nicméně diktátor Hitler byl tou hlavní záporáckou hybnou silou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nacismus vznikl a zesílil v Rakousku a byl inspirován italským fašismem. Komunismus má původ v Británii. A kdyby po první světové Francie netrvala na tak drsných podmínkách, kdy i president USA se to snažil mírnit, nebyly by v Německu podmínky pro diktaturu a chuť Němců se pomstít. O důvodech pro II. sv. válku víte kulové.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, ke druhé světové válce došlo právě proto, že Francie/Británie netrvaly na zmíněných drsných podmínkách. Německo nemělo právo na masivní vyzbrojování, kdyby si dodržování Spojenci včas vojensky vymohli (dokud bylo Německo slabé), k WWII by patrně nedošlo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Blbost. Německo na tom nikdy tak zle nebylo. Lidé, co za válku nemohli, za ní platili ztrátou majetku v důsledku hyperinflace. Kdyby byly podmínky pro lidi přijatelnější, firmy nakrachovaly, byla práce. Tak podmínky pro Hitlera by nebyly. Lidé by neměli důvod za ním jít. Válka by byla a asi i víc ve Španělsku určitě, mezi námi a Polskem a možná něco dalšího, Japonsko by se určitě bilo s USA. ALE Hitler by Německo nevedl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Třiadvacátého června 1919 Říšský sněm pod tlakem ultimáta hrozícího okupací německého území se všemi podmínkami versailleského míru souhlasil.

Francie prosadila smlouvu ponižující Německo, ale nedokázala na její plnění natrvalo důsledně dohlížet. Nakonec se Francie v roce 1936, když Hitler vojensky obsadil demilitarizované Porýní, nezmohla ani na diplomatický odpor. Tato její nečinnost byla jednou z příčin dále vzrůstající německé agresivity a v konečném důsledku i vypuknutí druhé světové války.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To se ale přece nevylučuje. Já se nebavím o průmyslu ale o náladě lidí především první roky po válce. A v roce 1936 už naprostá většina základních zbraní byla vyvinuta. Něco testovali v SSSR, něco vyvíjely zbrojní pobočky ve Švýcarsku - především flak menších ráží tedy 20 a 37 mm, všechny kulomety, samopaly a opakovací pušky jen navázaly na to co tu bylo už mnohem dřív. Letadla otestovali ve Španělsku. Ale nemuselo nic z toho být, kdyby se lidé neměli tak zle a nenechali se v důsledku toho strhnout mimochodem velmi schopným řečníkem s knírkem. A možná stačilo, aby se uchytil jako malíř. Lidé trpěli po válce za rozhodnutí císaře a jeho generálů a navíc nechápali kapitulaci na území nepřítele. Německo přišlo o chloubu tradiční armády, to vše bylo společně se šílenou ztrátou hodnoty peněz doslova z hodiny na hodinu opravdu frustrující. Ale ani nevím, zda nějak viníci války, kterou mimochodem Německo ani nezačalo. I světová by se nejspíš strhla i bez onoho atentátu, protože napětí v Evropě se dalo krájet tehdy. Takže kdyby nezačala Rakousko Uherská monarchie, začal by i tak někdo jiný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A Cina zablokovala vyvoz vzacnych zemin.
Kazda varka ide iba s povolenim ministerstva obchodu.
Cize je na rade otazka:
A komu tim prospejete?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To povede k růstu jejich ceny, což zajistí efektivitu jejich těžby/zpracování v jiných zemích. Vzhledem k podílu na celkových nákladech se to může projevit v určitých oborech % navýšeními celkových cen a dočasného nedostatku, jež se dá eliminovat přerušením dodávek závislých hotových produktů právě do ČLR.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to, že za chvíli to nebudou mít kam vyvážet

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.