Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k USB-C dostane podporu 240W napájení / nabíjení

Kdyby ta zprava vysla zitra, asi bych si myslel, ze jde o mesic opozdeny april...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

o 2 mesiace

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Captain Buzzkill.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je že DC proud rád vytváří svařovací oblouk už od 20V. Průmyslové svářečky MIG/MMA/TIG pracují okolo těch 20V se stovkami ampér. IMHO i těch 5A bude slušně chytat oblouk pokud to někdo vyškubne.

https://youtu.be/mQpzwR7wLeo?t=327

Tohle video je sice 240V DC, ale tak je zajímavý rozdíl mezi DC a AC.

48V, hm už vidím levnou čínskou redukci USB-C - USB-A a usmažené 5V zařízení :)
48V se používá v POE nápájení přes Ethernet, tak doufám že USB taky bude mít obousměrnou komunikaci než tam místo 5v pustí 48V svářečku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To uz ma USB teraz, lebo aj 20V by to vedelo kvalitne usmazit :) PD a PSE sa spolu normalne dohodnu, inak to nepusti viac ako legacy 1.5A na 5V.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tady týpek vzal 2 autobaterie 12V do série a normálně svařuje elektodou :D

https://youtu.be/PV5oLPLUzrM?t=229

Ono se není čemu divit, když startér v autě si vezme 100A .... to na většinu vaření kolem baráku stačí bohatě :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...špatně to zapaluje oblouk (jde to, ale min. počátky svárů jsou hodně olepené)

PS: provozně na sváření elektrodou stačí tak 20~26V, ale startuje se tak při 70V

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj, tatik má v garáži moderní invertor MIG-TIG-HF a tam procesor dává zapalovací napětí 75V. A HF-TIG zapaluje s 10000V :D. Tyhle moderní CPU řízené svářečky umí ARC-Force a řídí ampéry podle toho jak máš daleko elektrodu od materiálu.... to je neskutečný co to dneska umí. S tím vaří úplnej blbec jako profík :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak mně se takhle podařilo usmažit RaspberryPi 4... a připojil jsem to na univerzální notebookovou nabíječku HP... takže nejenom čínští výrobci... čekal jsem, že dokud se zařízení nedohodnou na odběru tak to bude dávat klasiku 5V. Ale ouha... chyba ale bude spíš na vině RPi, kde je USB-C implementované podivně. Už mám nové a dávám si velký pozor, aby na druhé straně kabelu bylo vždy klasické áčko :) Minimálně do doby, dokud si nevyrobím průchozí napěťovou ochranu, součástky už mám nakoupené...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napájení po Ethernetu taky není sranda, máš pasivní a aktivní verzi:

1) Někteří výrobci tam posílají natvrdo 24V po volných vodičích (u 100 Mbit je polovina vodičů nevyužita), ale funguje to jenom s jejich zařízením které natvrdo očekává 24V. Tohle připojit do nějaké nicnetušící sítovky je jistá smrt.

2) A pak máš standard 802.at který napřed vykomunikuje co která strana zvládá a pak teprve dojde k přenosu napájení. To připojíš kamkoliv a nic se nestane.

Nikdy by mne nenapadlo že i tohle může nastat s USBC. Radši si budu dávat majzla :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

K pasivnímu napájení (obvykle 24/48V, ale viděl jsem i 12V) po Ethernetu se skutečně obvykle používají dva nevyužívané páry, které ale u síťových karet nejsou z konektoru vyvedeny, tedy by neměla hrozit žádná destrukce.
Aktivní napájení používá standardně napětí 37~57V, a napájené zařízení se zdrojem domlouvá jen na povoleném příkonu (13~71W).
https://en.wikipedia.org/wiki/Power_over_Ethernet

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gigová síťovka ale používá všech 8 vodičů, takže ta by shořela.
Stovková by to přežila, to máš pravdu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na desce Raspberry Pi 4 byla na počátku chyba, která ale vedla k tomu, že některé zdroje vůbec nenaběhly. Tato deska nemá implementovánu podporu PD, takže univerzální zdroj USB-C (5/9/12/15/20V 3/5A) by neměl dodat více než 5V 1,5(3)A... z nestandardního chování bych tedy spíše podezříval zdroj, a raději bych se nepokoušel z něho napájet ani žádný telefon, či jiné zařízení.

PS: ještě mě napadá, nebyl ten zdroj HP se standardním kulatým napájecím konektorem + nějaká přechodka na USB-C konektor?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pridam osobni zazitek s USB-C a napajenim.
Asus Rog Phone (prvni generace) a original nabijecka od Samsung S10+. Nedomluvi se vubec. Problikne nabijeni a hned se prerusi. Naopak u S10+ telefonu s nabijeckou od Asusu funguje i fast charge.
Ten stejny Asus telefon a Dell NTB USB-C docking station, pripadne nabijecky od Xiaomi (Note 9s) etc. - funguje to jak ktera, vetsinou spise ale jen na tech zakladnich 5V 0,5A az 2A...

Takze od te doby uz si davam hodne pozor a nespoleham se na nejakou univerzalnost nabijeni pres USB-C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl, je to univerzální zdroj s výstupy na notebook (klasický kulatý), dále na klasické USB (typ A) a na USB-C.
To, že chyba byla (nejspíše) na straně RPi, usuzuju právě z toho že nemá podporu PD a celkově je nestandardní a zdroj proto usuzoval, že když žádný signál, tak to bude notebook. Běžné telefony nebo tablety s USB-C se z toho dají napájet bez problému...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mě by asi ani nevadila ta vsechna funkcionalita na usb-c, ale realita je o dost tristní, monitor si pripojit jenom jedním kabelem nejde
2 měsíce jsem ladil samsung dex než jsem přišel na funkční kombinaci malé dokovací stanice s hdmi kabelem, chtěl jsem ještě prodlužku usb-c ale to po druhém pokusu jsem to vzal pak jsem zjistil, že usb-c prodlužovací kabel není definovaný standard
zasunování kabelu alespoň do samsungu není úplně pohodlné pokud není zapojovaný kabel přesně rovnoběžně s telefonem, vždy narazím do toho výstupku v samici

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tohle mne sejri taky. Může za to hlavne intel, ale i sami vyrobci periferii maji maslo na hlave.

Bylo by fajn, kdyby se mohl monitor pripojit jedinym kabelem, kterej v sobe ma usb, ethetnet, video, zvuk a napajeni, tak jak to hlasa teorie. Bohuzel realita je tristni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemá tohle přinést USB v4.0?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky to umi uz 3.1 gen2. Ale prakticky to neumi, bo do toho hazi vidle intel kvuli protezovani jejich thunderboltu. Snad 4.0 bude uz fungovat korektne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vo firme nam to funguje.
Neviem, ci vsetko cez to uzivatelia prenasaju ale standardne urcite obraz+napajanie+USB a funguje to. Ethernet som neskusal ale to nemaju vsetky monitory. Audio tiez nie.
Kombinacia Dell monitor + Dell alebo Lenovo notebooky + jeden USB-C kabel a vybavene.
Zbavili sme sa samostatnych dokovacich stanic, potreby sekundarneho napajacieho adaptera a bordelu na stole.
Len skoda, ze Dell je jeden z mala, co ma USB porty na boku monitora. Vecsina ma len v zadu, co je skoda, lebo tak sa vsetka bizuteria da pekne pripajatjednoducho alahko k monitoru. Tu dizajn zamerany na co najtensi monitor kazi jeho pouzitelnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prave jste popsal thunderbolt 3, resp. usb 4.0 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dyt ro funguje. Jeden kabel a mam nabijeni. Monitory, disky, sit, audio a dalsi periferie.

DeX mimoxhodem nepotrebuje ani kabel, lze bezdratove.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

50 voltu uz je moc. Dvojnasobne to prevysuje povolene napeti pro zvlášť nebezpečné prostredi (srpcha, vana, apod) a zaroven to uz je napeti, ktere pri mene kvalitni nebo opotrebovane izolaci zpusobi pruraz. Navic se to stejne bude muset v notebooku dost vyrazne redukovat, protoze "palubni" napeti zustane na 14-20 V.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemate pravdu.

Male napeti je definovano jako AC do 25V a nebo DV do 50. Pouziva se 48 aby to zustalo bezpecne v kategorii do 50VDC i pripade ruznych toleranci a regulacnich prebehu.

USB napajeni je DC. Detaily se daji dohledat v paragrafu 50/1978. Je to zaroven standardizovano EN normamy.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Impedance lidského těla je cca 1,2 kΩ. Při 48V poteče 40mA, to je už docela dost. Rozhodně bych nedoporučoval delší čas jak půl vteřiny. Elektrolýza krve je fakt nepříjemný druh sebevraždy. To uvádím jenom pro pořádek, aby si nějaký pacient nemyslel, že je bezpečné trvale se připojit na nové USB-C ;-).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

vy hovorite o impedanci u stejnosmerneho produ? pardon, ale to je vazne legracni

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten proud neni tak uplne stejnosmerny. Ale na tom nesejde. Je jasne, ze kolega mel na mysli proste elektricky odpor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak se do ni taky podivej na zvlast nebezpecne prostredi, ty normo :-)

Fakt, ze usb nabijevky nabijeji impulsne je uz pak takova tresinka na dortu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...a částečně ani Vy, neboť ve zvlášť nebezpečném prostředí je bezpečné malé napětí 12Vst a 25Vss (navíc jen u u neživých částí). V normálním prostředí je to pak 25Vst a 60Vss (u živých částí).
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ochrana_p%C5%99ed_%C3%BArazem_elektrick%C3...

PS: mezinárodně je to pak trochu komplikovanější
https://en.wikipedia.org/wiki/Extra-low_voltage#Separated_or_safety_extr...(SELV)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Chapu, uz se tady dostavame do detailu. V techto zvlast nebezpecnych prostredich stejne nemuze byt instalace 230V zasuvky a PC nebo chargeru, ktere se stavaji zdrojem USB napajeni.

Co se tyka napetovych hladin, tak mate pravdu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lidi jsou schopni nabíjet kdekoli, kde spatří zásuvku, včetně koupelny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ano. Proto se pri revizi elektricke instalace resi pozice zasuvek vuci umyvadlu a vane. Nemelo (ale v praxi uz jsem videl hodne) by se stat, ze bude zasuvka u tekouci, pripadne strikajici vody.

U zasuvek napriklad na elektricky strojek by melo byt soucasti skrinky, mit deklaraci konformity a dana oblast by mela byt chranena proudovym chranicem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale jde o to, že frajerka si vezme voděodolný tablet do vany a protože se tam rochní hodiny při sledování tiktoku tak si to píchne do nabíječky. Zásuvka a nabíječka je v tomto ZNP podle normy, ale ten drát nabíječky už ne, pakliže má více nežli 25Vss. Prostě mám pravdu a tvé kličkování nezakryje, že se v problematice elektrické bezpečnosti neorientuješ dostatečně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...ano, pro všechny elektrorozvodné okruhy (230Vst) venku, v koupelnách, prádelnách, apod. musejí již delší dobu být třídrátové s ochranou proudovým chráničem (někteří návrháři ho dávají hned na vstup celého hlavního rozvaděče, ale to bývá v praxí jen pro zlost...). Problémem jsou především starší dvoudrátové okruhy (stále ve spoustě domácností), kdy tam žádná ochrana proti unikajícímu proudu není.

PS: umístění zásuvek (a částečně i svítidel, resp. požadovaný stupeň krytí) v nebezpečných prostorách je i při ochraně proudovým chráničem striktně omezeno normou
PSS: pro člověka ve vodě (nebo mokrého; nejhůře pak slanou vodou) může být zdraví ohrožující i napětí baterie (např. uvnitř přenosného zařízení bez příslušného stupně krytí nebo s jeho poškozením)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chranic ti v tomto pripade nepomuze. Zarizeni bez ochranneho koliku svadeji proud do nuloveho vodice a tim chranic nema v souctu rozdil a nevybavi. 99,999999% vsech takovychto usb-c nabijecek jsou dvoukolik a protoze to neni stridave napeti tak neni ani zajimavy svod do zeme. Ovsem jak sam pises, pri dostatecne vhodnem prostredi muze byt problem i napeti autobaterie. Ostatne stridavy proud je kvuli tomu normou omezen prave na 12Vst a ono tech25 Vss taky neni hitparada. Sice to nezpusobi srdecni arytmii ale pokud je tomu clocek vystaven dost dlouho, tak za par tydnu zhebne na otravu a selhani jater. Elektrolyza krve je devka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano jistě, ale to platí pro běžné prostory. Jste si jist, že v rámci normy 50 neexistují výjimky pro mokrá prostředí typu vana? Už si tyhle detaily z dob studia nepamatuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že existují. Frajer tomu rozumí jen povrchně a dává moudra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Idx, studuj: Vyhláška č. 50/1978 Sb. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1978-50.
Tomáš Čermák, zato Vy jste expert a máte v tom jasno. Ale nemusíte být smutný, takový ASCII napsal ještě mnohem větší hovadiny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Drz pysk ty vykale.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nebudete tomu verit, ale existuje DC-DC menic, ktery, a ted to prijde, prepare to be amazed, dokaze snizovat nebo vysovat napeti DC proudu. Takze v tom USB-C opravdu bude 48V a to je v ntb zkonvertuje ta tech potrebnych 19V nebo kolik votlu ten konkretni stroj potrebuje. Toto se uz davdno pouziva napr. v mobilech, ktere umi QC 3.0.

To, ze necemu nerozumite neznamena, ze to je nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milej odporniku. Chapu, ze dokoncenim elektroucnaku jsi ohromil celou svou sirokou rodinu, ale elektroinzenyry tim rozhodne neohromis.

Samozrejme, ze ten ktery stroj nepotrebuje ani 19V. Nepotrebuje ani 14V. Vse je standardizovano na 3,3 az 12 V tak jak to potrebuji komponenty. Jenze jaksi baterky maji ttochu jinou napetovou radu, takze se to musi DC-DC menicem menit uz mezi baterkou a deskou. Dalsi DC menic mas ve zdroji a ted ti pribyde dalsi dc-dc menice mezi ty dva stavajici. A ted - "prepare to be amazed" nejenze ta elektronika neni zadarmo, ale hlavne nema 100% ucinnost, tj. dalsi teplo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však má pravdu na rozdíl od tebe. Nemusí to vůbec dávat do série. DC-DC měnič z USBC může rovnou napájet baterku a tedy žádné ztráty navíc nehrozí.

Druhá věc je, že mohou mít jeden měnič, jen elektronicky přehodit výhybku z napájení na USBC port, takže cenově to vyjde nastejno.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemá. Vůbec nechápu o čem to vlastně meleš. Nedává to smysl a řekl bych, že ani tobě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Solární invertory mají většinou dvě nebo tři vnitřní DC sběrnice a mezi nimi DC-DC a AC-DC měniče řídí toky energií. V notesu to je podobné, akorát jednodušší, máš hlavní 14,4V battery bus který krmíš nabíječkou s >15V a na druhé straně z battery busu bereš napětí pro regulároty 12V, 3,3V, CPU atd.

DC-DC který umí měnit směr toku nebo poměr napětí je běžná věc za pár kaček.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

matfyz-fyzika, ale to nevadi. napsal jste, ze v realu tam tech 48V byt nemuze, z protoze notebook potrebuje 19V. to je kravina ja brno (nic proti brnu), kterou jste nyni sam vyvratil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je problém napětí, které je vedené v kabelu... ten se může někde skřipnout nebo prodřít a dojde ke zkratu. A jelikož je to pěknej výkon, může z toho být klidně ohýnek. To na 5 nebo i 12V moc nehrozí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...zkrat v podstatě nevadí, neboť v rámci aktivního řízení na straně zdroje (zdrojem může být i port v hubu, či počítači) je omezen výstupní i zkratový proud

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když bude omezen na 5A tak to vadí... na malém prostoru nějakého prvku se to dokáže bez problému ohřát na teplotu, která spolehlivě zažehne požár.

Mimochodem, používám USB 5V páječku, která perfektně pájí s příkonem cca 1.5 A (super řešení, s powerbankou můžete pájet všude a vydrží to fakt dlouho). Takže na tohle fakt pozor !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...ono je to trochu složitější:
1. univerzální externí napájecí zdroj z 230st na USB-C PD 2.1 (5/9/12/15/20/48V 3/5A)
2.1. interní nabíječ akumulátoru (3 články LiON á 2,5~4,2V) z USB-C (obvykle 15/20/48V) na 12,6V s proudovým omezením na požadovanou velikost nabíjecího proudu a logikou pro ukončení nabíjení
2.2. interní měniče z napětí akumulátoru 7,5~12,6(15/20/48)V na jednotlivá napětí potřebná pro napájení logiky (5&3,3&1,8&...V a displeje (obvykle zdroj konstantního proudu pro LED podsvětlení)
(některé interní měniče mohou být i řetězeny, např. pulzní pro 5V a následný lineární 3,3V pro audio)

PS: 12V v přenosných počítačích již nebývá generováno (pro žádnou komponentu již obvykle není třeba)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Dvojnasobne to prevysuje povolene napeti pro zvlášť nebezpečné prostredi (srpcha, vana, apod)“

Podle mě nabíjet notebook ve sprše je špatný nápad bez ohledu na použité napětí :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dovedu si představit, že si vezmu notebook někam na bazén... sprcha tam může být a někdo vás může pro legrací postříkat.... jen aby jsme se tady nehádali o slovíčka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jste veřejný bazén, kde by v prostoru bazénu nebo sprch byly veřejně přístupné elektrické zásuvky?
Řekl bych, že by brzy zavřeli jak ten bazén, tak projektanta :-)

A u současných notebooků pro takové scénáře nevadí ta část kabelu před nabíječkou, kde Vás těch 230 V může klidně zabít?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je, ale přesto všechno to lidi dělají u tabletů a telefonů, protože "proud" v nabíječce těchto přístrojů považují za malinký a navíc když mají voděodolný tablet/mobil, tak si nějak myslí, že se to vztahuje i na kabel. Navíc většina lidí s mobilem ve vaně nepočítá s tím, že mu to spadne do vody.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mobilů se to určitě týkat nebude, teď je maximum 110 W a třeba moje rychlonabíječka dává cca 15 W.

A pokud nějaký dement nabíjí notebook ve vaně, ten kabel mezi zásuvkou a nabíječkou ho může kopnout o řád vyšším výkonem.
(I tak by ho pravděpodobně od Darwinovy ceny zachránil proudový chránič.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nepoužívá se náhodou právě 48V v aktivním PoE?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale tam je na to kabel i izolace pripraven a prenasene proudy jsou vyrazne omezene a tim zajisteno, ze izolace vydrzi dekady.

Ostatne asi malokdo by chtel usb kabel tloustky ethernetoveho.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

pardon, jak prosim souvisi proudy s vydrzi izolace? nepletete si to s napetim?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proud=zahrivani
Zahrivani dielektrika=pokles prurazneho napeti dielektrika
Zahrivani izolace = rychlejsi starnuti izolace a tim prohloubeni bodu 2

Finta je, ze zatimco ethernet kabrl nemusi a nebyva moc pruzny a lze jej tak snadno obalit PVC, u napajecich kabelu typu usb to moc dobre nejde a vsechny ty mekke PE a gumy teplo nesnaseji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

...ano, i ne, neboť USB kabel má dedikované napájecí vodiče, které u certifikovaných verzí (tedy žádná "tkanička" z Ali...) jsou silnější než ostatní (všechny jsou typu lanko).
Pozn.: u napájecích kabelů je možné vypustit datové vodiče, a tak vnější rozměr kabelu může být menší

PS: Ethernet kabel pro pevné uložení má jádro z plného vodiče - drát (většinou AWG24) a pro pohyblivé přívody má jádro složené z tenčích vodičů - lanko (většinou 7x AWG34, tedy celkově AWG26)
https://martinuvzivot.cz/utp-lanko-a-drat-kabely-a-konektory/
PSS: použitá izolace jádra ve slušných kabelech USB i Ethernet je prakticky shodná (obvykle polyolefin)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

celá tvoje jinak správná teorie ovšem padá na té tkaničce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...hlavním problémem je používání takových "tkaniček" pro vyšší proudy (FastCharge, QuickCharge, PD)

PS: kompenzování úbytku na podimenzovaných vodičích zvýšením napětím zdroje je totální prasárna

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

izolace to zvlada. Paradoxne jde o proud, protoze v ramci vetsich proudu (5A) hrozi tvorba oblouku pri odpojeni, jiskreni, atd.
Na mensich vykonech se dava na obe strany kabelu keramicky kondenzator, ktery byl dimenzovan na 25VDC. U novejsiho standardu uz se pocita jak s 5A, tak s 48V. Kabely nejsou kompatibilni ze starsich standardu. Proto meli limitaci na 10W pripadne 20W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám koupený ethernetový kabel, dokonce Cat7 v provedení slim a ten má necelé 4mm! Oproti USB kabelu je akorát tužší, ale jinak bezproblému.
Používám to i na cestách (resp. před koronou), když jsem si potřeboval natahnout ethernet do pokoje v místě, kde je špatný wifi signál... samozřejmě existují i laciné slim varianty Cat5e, ale tohle píšu pro zajímavost a cenový rozdíl nebyl tak veliký - u 20m varianty na gigabitové síti máte jistotu, že to pojede na maximální rychlosti, u 5e by třeba mohly nastat problémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

48V, a není to málo, Antone Pavloviči? :-)

USB-C je karikatura, bohužel to výrobci z mně neznámých důvodů cpou všude možně.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

----------------- ----------------- ----------------- -----------------
dal som ti VELKEEEEE MINUS !!!!

karitatura je tvoja hlava, USB-C je KONECNE take USB, ake tu malo byt od roku pana 1998 ked som na PC mal dva uchvatne porty s USB 1.1 ... dve dekady NEBOLO NA USB nic UNIVERSAL ! az do prichodu USB-C !

unifikacia portov bola vyse dve dekady ziadana ako hovado !!!!!!!!!!!!!!

USB-A samec, USB-A samica
USB2-B mikro samec, USB2-B mikro samica
USB2-B mini samec, USB2-B mini samica,
USB2-B ten tvorcovy samec do USB HUB monitorov ci do starsich tlaciarni, USB2-B ta tvorcova samica do USB HUB monitorov co do starsich tlaciarni
USB3-B mikro samec, USB3-B mikro samica
...... + plna prdel este dalsich nestandardnych USB portov na fotakoch, smartfonoch, tabletoch ...

a co mame dnes, co prinieslo USB-C?
USB-C samec, USB-C samica (dzindzik a dirka), pichnut sa to tam da na jednom konci hocijako (lebo port je symetricky) a z hocijakej strany (neni treba stara sa kde je port type A koniec kabla a port type B koniec kabla) !!! nehovoriac o tom ze samozrejme existovali kable s oboma koncami A-ckovymi, oboma B-ckovymi atd atd atd ...

ty karikatura
----------------- ----------------- ----------------- -----------------

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Konektorovo sme sa posunuli, ale protokoly su jedna strasna zumpa. Este aspon 3 roky potrva, nez sa to vsetko zjednoti. Dnes treba hodiny studovat pouzivatelske recenzie aby clovek zistil co s cim funguje (napr. notebook, kabel, rychlo-nabijanie telefonu)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ano, protokolovo to neni este dokonale

ale z hladiska portov (hlavne nabijanie, volty/ampere povedzme do tych beznych 10-12W (2-2,1-2,4A*5V) to zvlada v podstate kazdy USB kabel na kazdom zariadeni ktore si je schopne tie 2,0-2,1-2,4A tahat) je to lepsie jak pred 15 rokmi, to mohol clovek mat plny kosik najroznejsich USB kablov + druhy plny kosik nabijacich adapterov na mobily, lebo jeden mal taky port potreboval 850 mA na nabijanie, druhy iny port a potreboval 550 mA na nabijanie ... HNUS a GRC to bolo vtedy

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

stále je to lepšie ako OHCI vs UHCI v USB 1.x a spolus EHCI mohlo byť v USB 2.0 len jeden z dvojice OHCI/UHCI. Pri dlhom kábli a OHCI v PC a UHCI v tlačiarni to bola "zábava"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zcela zřejmě ti chybí praxe, protože ten trend je přesně opačný. Konektor je sice "univerzální", ale prakticky se ti bude velmi často stávat, že tam něco připojíš, a ono to nebude fungovat, protože tvůj model notebooku nemá v USB-C vyvedený Thunderbolt nebo DP.

Malá ilustrace: https://www.dell.com/support/kbdoc/cs-cz/000125885/usb-and-usb-type-c-do... - koupíš si/dostaneš notes, následně musíš bádat, jestli tvůj model umí TB (je to zapeklitější o to, že některé modely se dodávají s i bez podpory TB), následně si musíš v táblici najít vyhovující model a ten koupit. V opačném případě riskuješ, že to nebude chodit vůbec, nebo blbě (hlášky o nedostačujícím napájení, nebo jen USB externí grafika). Dřív přitom stačilo koupit adekvátně dimenzovaný zdroj a opravdu univerzální C/D-dock, který navíc stál polovinu toho, co somrácký D6000 bez TB.

Apropos, že exisustují Host- a Guest- konektory, to byl záměr, nešlo tak spojit dva hosty nebo guesty, tehdy ještě v USB konzorciu uměli trochu přemýšlet, ale od té doby tam bačují buzeranti, co vymýšlejí čí dál tím větší hovadiny, čím dál menší konektory (to by se dalo nakonec i pochopit, kvůli mobilům a době, jak dlouho tu USB je, a jaký vývoj mezitím v HW nastal). Nicméně USB-C je ptákovina, zločin a prasárna. Jediné pozitivum je oboustrannost, ale jinak je to humus, mechanicky to nedává smysl. Tolik zlomených konektorů jsem na USB nikdy neviděl, a vše je to proto, že tyhle pidikonektory osazují jako napájecí do notesů, tedy malý konektor pokračuje tlustým a neohebným kabelem. Navíc je typicky umístěn vlevo, takže průměrná užovka, která chytne notes jednou prackou ho při zvedání zákonitě zlomí/vylomí pákou o stůl.
BTW ty nestandardní USB konektory byly aktivita výrobců oněch zařízení, protože se chtěli napakovat na příslušenství.

edit: a ta úchylárna s více než 12V je taky pěkné svinstvo, protože to automaticky znamená nebezpečnost takových zařízení (mobil, notes) např. v koupelně. Až to někoho zabije, budeš mít protažený ksicht a koukat jak žaba z kyšky.

A můžeš dávat minusů kolik chceš, protože tohle je realita dnešních dní.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dal jsem ti omylem plus, az zpetne jsem si uvedomil, ze jsem mel dat minus, pac to vypada, ze je tu sance, ze minusama predezenes i moje prispevky a to je co rict. Ale je to jen potvrzeni toho, co tu rikam uz delsi dobu: kdyz sem nekdo napise nejakej hodne zajimavej komentar jako pisu ja nebo ty, tak se tady vdeku nedocka. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Bude stávat"? Bohužel už se děje. Mám tu notebook s celými třemi pokrokovými USB-C porty. Jeden umí napájení (jednoúčelový zdroj s USB-C od výrobce), druhý umí DP a třetí neumí vůbec nic. V jednom portu je hloupý zdroj od výrobce, pokud bych chtěl využít i těch 10 Gb/s, musím koupit lepší a výrazně dražší zdroj. Druhý umí DP, takže redukce z USB-C na HDMI, které má monitor. A ještě je tu RJ-45, teda vlastně není. Takže dokovačka, na které to SNAD všchno pojede. A co externí SSD, které bych potřeboval připojit na celých 10 Gb/s? Fajn, s tou dokovačkou se vejde, ale dál už tam nestrčím vůbec nic.

Takže redukce, HUBy, dokovačky a platit, platit a platit, aby bylo tu drahou luxusní srandu vůbec možné používat. Prostě "dongle hell" bez jablka v bledě modrém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proc redukce uab-c na hdmi kdyz muze clovek pouzit cely kabel? At usb-c na usb-c nebo usb-c na hdmi? Hub pak v sobe muze mitonitor. Navic to nemusi byt omezené usb protokolem a muze byt monitor s Thunderbolt a daisy chainem. Obyc ssd neni problem. Problem zacne s nvme externim diskem. Ten zaplni de facto cely thunderbolt. Pulku pásma vezme 6k monitor. Na druhou stranu. Velka cast uzivatelu horkotezko vycucne sirku jednoho tb.

Jinak pocet a typ konektoru nic nerika o moznostech. Nekdy je mene vice. 3 Usb-c je porad mene nez jeden thunderbolt. Holt si musi clovek umet vybrat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všichni snad víme, jak přemýšlí výrobci a jak to dopadne. Ono mít tu "dokovačku" přímo v notebooku (HDMI nebo DP, RJ-45, napájení a případně 1-2 pomalejší USB na periferie) je mnohem efektivnější řešení. Nemuset nenosit "dokovačku", protože už tam prostě je, je prostě lepší. Mít konektivitu 3 ks 10Gb/s a 3 rádoby univerzální porty, jen abych si zdrojem od výrobce zbytečně ucpal 1/3 konektivity stejnosměrným proudem a abych si musel koupit redukce a dokovačky na všechno možné (on ten celý kabel USB-C - HDMI JE redukce, jen je ve formě kabelu), žádné nové možnosti nepřináší. Ještě je to dražší, v notebooku do sebe integrovat grafiku, data a napájení do tří různých portů, aby se to za pár centimetrů sjednoceného kabelu zase rozdělilo, není zadarmo. Ideální řešení je grafika a napájení samostatně tak se čtyřmi USB-C navíc. Super drahý stroj se dvěma úžasnými Thunder Bolty, s jedním neustále ucpaným zdrojem, už tady byl. Zákazníky to moc nepotěšilo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě dodám, že přímo proti samotnému USB-C, portu i kabelu, přímo nic nemám. S nahrazováním úplně všeho za USB-C ale ano. Teoreticky je to dobrý nápad, ale nevyhnutelně to dopadne podle výroku "Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždy". U napájení notebooků by bylo lepší, pro zákazníka i výrobce, kdyby standardizovali napájecí konektor. Integrovat to do jednoho, aby se to za půl metru MOŽNÁ zase rozdělilo na napájení a data, mi jako víteztví nepříjde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ze do USB postupom casu nacpali plno inych protokolov je prasarna. Malo to ostat na data+elektrina a potriadne to vytunit, nesnazit sa tam nadrbat plno inych veci. Nabijanie NTB na USB neni zle, ale fyzicke prevedenie USB-C ma svoje muchy. USB-C je pre mobily jakz-takz (tam je konektor prilis velky) a pre NTB tiez jakz-takz (tam je zasa prilis maly).
Ale na grafiky, zvuky a vsetko ostatne ma byt iny konektor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Běž si stěžovat k Intelovi :D :D :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Berte to pozitivně - dneska když tiše praskne žíla v kabelu tak si nejste jistí kde, co, proč. Mobil chvíli nabíjí, pak nenabíjí, zase nabíjí, data tečou netečou... Je to k vzteku když to zjistíte ex post a klasicky jiný kabel nemáte.

Ale s novými 5A kabely to zjistíte ihned protože vylítnou pojistky v celém bytě/domě, vypálí se počítač nebo disk do kterého ten kabel leze a když kabel přitom budete držet v ruce, budete mít prima popáleniny proudem - stačí se podívat jak dovede ožužlat ocelové elektronářadí oblouk, když se podaří zkratovat 220 V 10/16A zásuvka, tohle už jí není zase tak vzdálené :-). Jo a kabel bude jako prst, takže ti z nás co mají rádi trochu hrubosti ještě ušetří za biče...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak aspoň doufám, že v tom USB kabelu nepoteče AC tak jako v té zásuvce :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já v tom v první řadě vidím exceletní a spolehlivé kurvítko. Copak asi provede 50V v počítači, kde se vyskytuje převážně logika pracující v malých jednotkách voltů (3.3V a méně), když se dostane kam nemá? Správně. Pochcípá to. Viz třeba konektor k displeji v Macboocích, kde se vyskytuje podobné napětí hned vedle 3.3V signálu. Stačí maličko vlhkosti a je problém.

Jak tu bylo řešeno - kombinace se špatně provedeným čínským kabelem bude zajímavá.

A tohle se bude vyskytovat na miniaturním, lehce zranitelném konektůrku, který dělá problémy už teď? (ze zkušenosti, ty konektory mají omezenou životnost a často po pár letech používání začínají zlobit, nejčastěji u notebooků, kde se používají pro video výstup a konverzi na HDMI)

Napájení má být na solidním správně dimenzovaném konektoru, který snese elektrické i mechanické namáhání (jako to mají třeba Dell Latitude, velký kulatý konektor s 19V) a ne to míchat s datovými signály, které pracují s napětím o řád menším notabene na mechanicky nevyhovujícím konektoru s kontakty sotva desetinu mm od sebe... Analogicky vedení napájení uvnitř notebooku, na desce mají být mezi napětím a signály rozlité vrstvy GND, kde se dá, aby se snížilo riziko.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A jak se tam 50v dostane? V konektoru kabelu je elektronika a ve zdroji a cilovem zarizeni take a hezky si to povida. Kdyz si nepovida, zadnych 50v tam neni. Proto treba Thunderbolt kabely stoji vic nez USB-c. Vypadaji stejně ale vevnitr se lisi. Thunderbolt je zpětně kompatibilní s usb-c ale naopak ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si tam dejte vlastní pojistku a máte to... třeba když vím, že to nebude brát víc než 300W tak by stačila 1.5 A... A nevylítnou pojistky ani v bytě... doufám, že pro neznalé bude něco takového k sehnání v elektru...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

protože si budete moci vlasy před spaním vysušit fénem připojeným k mobilu... zatímco si budete kontrolovat čas na hodinkách s vodotryskem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poněkud míň zábavný, ale informacemi nabitý článek k téhle novince na ArsTechnica: https://arstechnica.com/gadgets/2021/05/new-usb-c-type-2-1-standard-offe...

Vypíchnu dvě věci z toho článku, proč by to nakonec nemuselo být tak hrozné a proč se to dělá:
* všechny kabely budou muset být "electronically marked", aby si se zařízením takové luxusní napětí mohly dohodnout (a začít na menším, ať se vyhneme obloukům).
* univerzální nabíječky na notesy potřebují >=15 různých konektorů na to, aby si člověk nabil většinu modelů (ano, to ještě ani nestačí na všechny); největší cihla od DELLu má právě těch 240 W. Jestli tenhle chaos nahradí jediný USB-C konektor, bude to geniální.

Samozřejmě se ale těším i na zásuvkové strojky od ABB, které budou místo stávajících USB-A s trapnými cca 10W nabízet dva tyhle USB-C :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uz i dnes plati, ze sa zacina na bezpecnych/usb-ckovych 5V a vyssie si zariadenia musia dohodnut.
Po novom od 15V vyssie si mozu zariadenia dohodnut napetie po krokoch tusim 100mV.
Problem bude len pri odpajani, pri neplanovanom odpojeni sa urcitemu opalovaniu konektorov asi nevyhneme.
Zase bezne notebooky sa do tych 100W vojdu a to bude problem len uzsej skupiny notebookov. Hlavne nech sa USB-C PD rozsiri aj do lacnejich notebookv, kde stale vladnu custom napajacie konektory.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ano, upálený konektor v notebooku jsem už taky potkal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...standardně je v rámci USB-C PD Hot-swap (využívají se k tomu kratší piny CC1a CC2), takže před rozpojením silových kontaktů je napájecí napětí aktivně odpojeno

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...tedy má tomu tak být, ale někteří výrobci zdrojových částí (PSE) si to očividně zjednodušují, takže aktivní část funkce Hot-swap není implementována správně nebo vůbec. To má samozřejmě společně s vysokými vstupními kapacitami v připojeném zařízení (PD) bez proudového omezení důsledek v opalování kontaktů konektoru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako by dnes neexistovaly univerzální zdroje pro drtivoou většinu typů a značek notebooků, a to za zlomek ceny USB-C divotvorného zdroje, který musí mít "chytrý kabel" aby to vůbec fungovalo. Mě často sere už dellovskej sense-pin, který nepozorní lidi umí špatným zastrkáváním urvat nebo zarazit tak, že nesensuje (případně v zdroji ten obvůdek umře) a počítač se pak domnívá, že nemá dost šťávy. Podle tebe je evidentně nejlepší řešení to ještě zesložitit? No, dobro došli, svět se už dočista zbláznil.. stará dobrá poučka KISS už asi neplatí. To opravdu bude "geniální."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ma pravdu v tom, ze kdeco ma jinej konektor a pritom treba takovej ten obycejnej napajeci souosej kruhovej konektor neni nijak licencovanej a muze ho pouzivat kazdy, stacilo by, aby se vyrobci dohodli a pouzivali vsichni ten samej. Ale to ne, misto toho vymysli pakarnu s USB-C.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Podle tebe je evidentně nejlepší řešení to ještě zesložitit?
USB podle mne celkem pěkně reprezentuje KISS. Komplexita za tím vším vždycky půjde buď na uživatele (milion konektorů) anebo na vývojáře (milion protokolů nad jedním konektorem). Ale nerozumím tomu, co se zesložití zrovna tady, můžeš rozvést? Pořád budou hádám dostupné levnější kabely, které utáhnou "jen" 100 W a na drtivou většinu věcí budou stačit.

Rád bych taky ukázal na dost podobný vývoj, kdy se sjednotily nabíjecí konektory pro mobily z přesně tohoto chaosu na nízké jednotky (když budu uvažovat i ubývající MicroUSB a cokoliv co zrovna používá Apple) a nevidím na diskuzích davy lidí nešťastných z toho, že jim na jejich mobily stačí jeden konektor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U apple se uvazuje o odstraneni konektoru z telefonu uplne. Do te doby se nejspise vydrzi s lightingem kolem ktereho je cely ekosystem. Alespon u tabletu krom zakladniho je usb-c a ted nove Thunderbolt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se zesložití? No třeba to nabíjení. Užovky budou řešit, proč s origo kabelem se jim notebook nabije za hodinu a s neorigo za více než 2 hodiny. O tom, že ty kabely nejsou zrovna etalonem KISS ani nemluvím, to už tu zaznělo. Ty jsi v honbě za svatým grálem jednoho univerzálního konektoru zesložitil úplně všechno. Řečeno jinak, před zapojením toho sexy konektoru budeš vždy muset přemýšlet, co kam zapojuješ, a jaké pastičky na tebe čekají - a to je podle mého názoru dokonalý AntiKISS.

Co se mobilů týká, tam samozřejmě tolik problémů nebude, zbyl jen jeden, a to mizerná kvalita (spolu s nedokonalými bezolovnatými pájkami je to dokonalé kurvítko). Mám rok telefon s USB-C (používám to v autě s Brodit držákem - tedy žádná laciná nepasující čajna). Ten konektor je vyklechtaný přibližně stejně, jako byl microUSB v SGS4 - jenže po 5 letech (a podobném užívání v autě). Telefonům v rodině jsem už měnil 6x charging board (ano, mám komplet zmigrováno na USB-C).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tu nikdy nedosiahnes dokonale KISS(ake si ty asi predstavujes). Je tu urcita zlozitost, ktoru vies zjendodusit len do urcitek miery. Aj neuniverzalen konektory maju svoje pasticky a musis pri nich premyslat.
Mas tu v podste 2 zakaldne cesty.
1.Jedna cesta je na vsetko separatny konektor.
Vyhody- jednoucelove/blbovzdorne konektory. Max zlozitost bola zistit akej verzie je dany konektor(DP/HDMI/USB). Aj to casom padlo pri datovych rozhraniach. Napr. to HDMI. Konektor jeden ale rozna verzia, rozna kvalita kablov podla verzie a max. rozlisenia
Nevyhody - na vsetko potrebny separatny konektor(potreba mnzostva konektorov, ktore casto ostavali nevyuzite) a cable hell(reduction hell).
2.jeden konektor na vsetko. Hardverov jeden konektor, ktory moze mat v sebe implementovane rozne rozhrania/protokoly naraz.
Vyhody- setrenie miest a zlozitosti. Par rovnakych konektorov a vybavene.
Nevyhody - clovek nevie, co je tam vsetko implementovane. Pokazenim jedneho konektora prichadza clovek o vecsiu funkcionalitu.

Ideal je mix jednej a druhej cesty.

Priklad prvej cesty su notebooky z ery minulej, kde bolo kopec datovych konektorov a k tomu si pridaval kazdy vyrobca vlastny napajaci. Tato cesta je nastatie uz minulost.
Priklad druhej cesty je Apple. Je jej priekopnikom. Dnes sa k nemu pridavaju aj iny(napriklad Dell s poslednym XPS)
Nastastie vecsina dnes pouziva mix. Par univerzalnych/multi USB-C a k tomu par klasickych neuniverzalnych konektorov (USB-A, HDMI, jack). Ak do USB-C vyrobcovia implementuju PD, USB a DP(co sa vecsinou aj deje), tak je to za mna ideal kompromis a zuniverzalnenie.

Univerzalny napajaci konektor mi najviac chybal. V praci aj doma mam kopec adapterov a clovek ich musi drzat kvoli tomu, ze kazdy vyrobca si vymyslel svoj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš, a já přitom 20 let žiju s notebooky, které měly jeden systémový konektor, který jsi prostě a jednoduše nacvakl do dokyny a bylo vymalováno. Dok jen rozvedl videosignál do portů, přidal USB hub a napájení a bylo vymalováno. Nepotřeboval jsi podivný USB kábl, nepotřeboval jsi dok s integrovaným GPU, nepotřeboval jsi složité napájení po USB.
Jo, kdyby ten USB máslostroj byl univerzálně kompatibilní napříč značkami notesů, řeknu si OK, je to něco za něco. Jenže to čudo nefunguje ani na všech modelech vlastního Dellu s USB-C portem!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Globální PR oddělení:
"Kvůli cool faktoru a ako-aktivismu zjednošíme a zlepšímě svět tím, že budou nejméně 3 typy stejně vypadající zdířky stejného názvu, kdy ale každá bude na něco jiného. Všechno půjde přes jeden "univerzální" kabel, kterého budeme podle situace potřebovat několik typů podle požadované funkce a ceny. Všechny budou zamozřejmě vypadat stejně. Ubereme elektro odpadu tím, že stejně budeme potřebovat několik zdrojů/nabiječek podle výkonu a počtu konektorů integrovaného USB HUBu, a tím, že budeme ke každému notebooku potřebovat dokovačku a sadu redukcí, nejlépe jednu sadu v práci, jednu doba a jednu v tašce. Ještě musíme počítat s tím, že každý výrobce dodá nejlevnější šuntskou nabiječku se dvěma konci, 240V AD na jedné a 20V nebo 48V DC na druhém, která současně downgraduje koupený notebook o 1 USB-C port. Ta bude končit ve velkém počtu případů v odpadu."

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Preco myslis, ze to tak musi byt?
Rozumny vyrobca da na notebook mix konketorov a nic z toho, co pises nebude platit.
To sa aj deje. Pouzivame klasiku Dell Latitude alebo Lenov ThinkPad(popripade HP Elitebook) a tam je takyto mix konektorov a nic z toho, co popisujes nezazivame. Problem maju len jablckari, ktory si musia bud vymenit vybavu alebo pouzivat redukcie.

U lacnych notebookov to bolo a bude stale rovnake bez ohladu na USB-C. Tam bude dolezitejsi kazdy dolar nad pohodlim pouzivatela.

Urcitej zlozitosti na urovni konektorov alebo kablov sa nevyhnes. Bez toho to nejde a bolo to aj pred zavedenim USB-C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

USB-C nabijeni tu je uz nějakou dobu a funguje perfektne. Navic co vse se pres nej da prenest. je super mit vsechno pripojeno k pocitaci/tabletu/mobilu jednim kabelem. Idwalnejsi je pak bezdrat, ale u nabijeni to uz bude dost neefektivni a neprospiva to bateriim, takze jeden kabel stale potreba bude.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Že zrovna z tebe padají taková hov... éééé moudra, to se ani nedivím. :-D
Ty jsi úplně zjabkovatěl, jseš marnej a ztracenej.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cekam ze o kratky cas pujdou rozhranim USB-C nabijet i elektromobily :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tam to niekde asi aj smeruje. Cloveku skonci bateria v elektromobile, tak vytiahne powerbanku, strci do usb-c a ide sa dalej :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existují startovací powerbanky... ale s tím elektromobilem to byl spíš pokus o vtip...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč ne. Alespoň budou mít hasiči co žrát.

Ten malý konektůrek v kombinaci s nějakým kablíkem z aliexpresu bude fungovat jako roznětka.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A v tom kabelu z ali bude elektronika co si to domluvi? Ne kazdy kabel bude moct toto pouzit. Ale to uz je dnes normální. Tady neni zadny problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

240W na USB? Tomu neříkám žádný pokrok.
Pokrok bude, až mi pojede 64-jádrové PC workstation na 10W při plné zátěži.
A až můj mobil si vystačí jenom s mým tělesným teplem, příp. sluníčkem, kdež jej odložím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle zvládá RPi nebo zařízení typu ESP32... s tím tělesným teplem asi zatím ne, ale v kombinaci solární panel + tomu odpovídající lion baterka naprosto bez problému. U toho Raspberry je samozřejmě potřeba mít větší solární panel (aspoň 10W).

U mobilů je ergonomický problém v tom, že solár by musel být třeba na zadní straně a nedal by se proto zároveň používat, navíc není dobré, když baterka je přímo pod místem kam svítí slunce (vysoké teploty škodí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.