Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ve čtvrtek se dozvíme o Ryzen 7 2800X

To bude zase nejaka pytlikovina.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

12C24T 4,8 GHz allcore

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud už, tak 16C32T :-) To by smysl dávalo. Třímodulový model IMHO moc ne. A od HEDT by jej odlišoval soket, a tedy i počet paměťových sběrnic - což zase trochu klade otázku, zda má taková konfigurace reálný smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc by nemel trimodulovy model smysl? Tak proti 8C/16T od Intelu bych videl logicky, ze nasadi 12C/24T?
Ale pro bezne zakazniky jako myslim hrace PC her a podobne asi 2700X dava nejvetsi smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podívej se na interní schéma takového CPU: https://en.wikichip.org/wiki/amd/microarchitectures/zen#Entire_SoC_Overview Problém budeš mít s přístupem do RAM, kde ten třetí CCX nebude mít přímý přístup k žádné RAM, což znamená nevyrovnaný výkon, protože AM4 má jen dualchannel (na rozdíl od EPX/THR, kde si každý CCX může "líznout").

Leda by použili 4x "zkriplence" CCX s 3 jádry (tj 2x R5 1600) a nějaký multiplexor, což mi ale nedává ekonomický smysl - latence by byly 2x tak velké a bylo by potřeba úplně nový kus křemíku. Ne, to není cesta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technicka.. podle toho schematu memory controler posila data do SDF, odkud si jej ctou jednotlive (v nasem pripade 2) CCX moduly. Co by se zmenilo pridanim 3tiho CCX, pokud to schema neni nejak blbe? Mne to vychazi tak, ze by to nevadilo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže ten memory controller je součástí CCX. A jak jej chceš vyvést do soketu? Nebo počítáš s novým soketem?
Alternativa je "nový" CCX (se 6 jádry), ale to je IMHO nesmysl, protože to by byl úplně nový čip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč třímodulový? AMD by mohlo klidně díky 12nm procesu udělat dva 6C CCX moduly a pak je spojit a přinést takové CPU do mainstreamu, přičemž 2x8C CCX modul si nechat na 2900X [:

Ale asi nebudou chtít úplně kanibalizovat na TR, takže nejspíše nejprve updatují TR4 a pak možná bude víc jader i pro AM4 platformu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by kvůli jednomu okrajovému modelu CPU (byť původně s nejvyšší marží) dělali speciální čip? (který by musel projít celé kolečko s testy, certifikací, atd. atd.) Nemyslím si, že tohle je nyní u AMD možné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to budou chtít celé posunout klidně pak mohou dělat třeba 2800X v konfiguraci 5+5 a 2900X v 6+6 konfiguraci. Je to jen otázka času, třeba čekají na 8C/16T Covfefe Lake :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A výsledné TDP 165W? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

sa konecne priblizi k intelu :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

:DDD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to jsem zvedavy, co z toho nakonec vyleze :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No podle mě chtějí dát víc prostoru Threadripper aby nebyl tak blízko obyčejným Ryzenům a víc vyniknul.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Venku" je nejake dalsi review, ale nedopatral jsem se jeho zdroje, ani v clanku neni uvedeny. Pokud by to byla pravda, k cemus jsem docela skepticky, tak by vnitrni upravy Ryzen+ byli docela 'masivni', protoze na udajne stejne frekvenci s OC 4Ghz s prvnim Ryzenem, je v prumeru o 10% rychlejsi ve hrach. Coz asi necekal nikdo... Druhe vysvetleni by mohlo byt, ze ten 2700x byl taky OC.

https://wccftech.com/amd-ryzen-7-2700x-gaming-benchmarks-vs-1700-at-4ghz...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vysvetelnie je v novyh a lepsich prediuktoroch - otazkou je ci to j e s prediktorm, v X470 alebo bez neho..

Na uvod vysvetel;nie prediktorov a Spectre a Meltdown (netyka sa AMD) v cestine
https://www.youtube.com/watch
k tomu BranchScope(tiez sa netyka AMD) v cestine

https://www.root.cz/clanky/branchscope-je-novy-utok-postrannim-kanalem-n...

Ak nema AMD s prediktormi (kryslalovymi gulami) az taky problem ako Intel ta pridal jeden aj do chipsertu AMD X470AMD X470 chipset, the most advanced, optimized, and efficient chipset to-date for socket AM4. This chipset comes with a free download of the new AMD StoreMI storage acceleration technology to combine the speed of an SSD with the capacity of a hard drive into a single, fast, easy-to-manage drive.
https://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/2nd-generation-amd-2018ap...

V podstate je to SSD cache pre HDD. Priadate SSD a chova sa ako cache pre HDDhttps://www.amd.com/en/technologies/store-mi

a Smart Prefatch na cache
Smart PrefetchSophisticated learning algorithms understand the inner workings of your applications and anticipate what data they might need. Smart Prefetch predictively brings that data into the AMD Ryzen™ processor for fast and responsive computing.
https://www.amd.com/en/technologies/sense-mi

Doteraz podvrhavali dopredu data z RAM do L1 cache, teraz budu spekulativne podvrhavat do L1 aj data z L2 a L3 .
Na co je to dobre sa dozviete z toho videa pana Pavlika na zaciatku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady je cely ten test v originale. Je to nejaky spanel ;)
https://www.youtube.com/watch?time_continue=365&v=BjlN4C658es

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jelikoz model Ryzen 7 2700X jiz dost atakuje vysoke frekvence, vidim to v pripade modelu Ryzen 7 2800X na desetijadro. Dle meho nazoru by to nebylo nic prekvapive, ktovi, mozna v AMD prekopali CCX modul na 5 jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by to muselo byt uz soucasti dalsi generace (nebo jako projekt pro ni slouzici). V pripade AMD se moc nedokazi predstavit, ze by do toho investoval penize, kdyz se sotva vyhrabali z cervenych cisel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tomu, upřímně, moc nevěřím.

Jakékoli překovávání univerzálního CCX jde proti současné politice AMD dělat JEDEN čip, který se "nějak" seskládá do různých konfigurací, ale viz výše má odpověď Redmarxovi - jednak to má technické potíže (všechno musí být pěkně binární desetinásobky), jednak obtíže ekonomické.

Maximum co co dokážu představit, je "Threadripper pro chudé" s tím, že bude masivně omezena paměťová sběrnice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle me jedine, co atakuje 2700X, je vysoke tdp, ktere znaci, ze tenhle procesor puvodne mohl byt 2800X, ale amd se imho poucila a nebude vrchol rady precpavat ruznymi cpu a nazev 2800X bud vubec nepouziji, nebo si ho nechaji pro neco jineho.
Mozna za tim stoji i to, ze chteji novy cpu stavit v recenzich do lepsiho svetla tim, ze se diky nazvu bude nabizet srovnani s 1700X.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě nebyl model 1800X vůbec v plánu a něco mi i říkalo, že v další (mezi)generaci (zatím nebo vůbec) nebude. Mohlo se taky jednat o výsledek přesčasů vývojářů podobně jako u threadripperu, třeba to byl výsledek toho co se dá z toho křemíkosoužití vymáčknout, nebo se koukali na výsledky prodejů, různorodých testů atd. a usoudili, že je blbost dělat procik superextra, když si to extra udělá uživatel sám a ušetří.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.