Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vědci pokročili s vývojem přenosných jaderných baterií

Tohle je asi jediný rozumný způsob fungování elektromobilu - snad to jednou bude existovat v masovém měřítku. Napájecí zdroj elektromobilu, fungující řekněme dvacet let, to je sen...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se že k tomu nikdy nedojde. Princip výroby el.ene tímto způsobem je velmi neefektivní a drahý ..
Ten avizovaný článek dává typicky 0,0001mA a jeho implementace stojí cca 1000000 Kč. I kdyby se ta technologie milionkrát zlevnila, tak na pohon jednoho auta by stále stála cca 300 000 000 kč ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Elektromobil bez sance. Bud to bude atomove auto - tedy, do nadrze nalejes nejaky material, ktery na tomhle principu zvladne napajet elektromotory auta, a pravdepodobne neda na plnou nadrz vic nez dneska - nebo to bude dobre jen na napajeni palubniho pocitace.

Na druhou stranu hodinky, ktere se nemusi nabijet vubec, a mobil, ktery se nemusi nabijet dokud nevolas "prilis casto", by nebyli spatne produkty ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

K hodinkam prihazuji kalkulacky, e-ink ctecky, budiky, meteostanice, atd. Tak bych si to nechal libit. jenze vzhledem k dnesnimu trendu "po zaruce to nesmi fungovat" tohle asi nehrozi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

atomove auta tu tak skoro mat nebudeme, lebo
- cena
- pri zrazke moze uniknut radioaktivita
- rychly pristup k radioaktivnemu materialu pre teroristov a ostatnych pomätencov
- po vybuchu vo Fukusime hlavne zapad zacina nahradzovat jadro alternativami
- lobby, atd...

skor ma zaujima preco jadrovy pohon nevyuzivaju tankery a nakladne lode?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U těch tankerů a lodí platí v podstatě to samé, co pro auta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně palivo pro tankery (lodní dopravu obecně) není zatíženo daněmi, navíc jezdí na vlastně odpadní produkty, zejména mazut, takže skoro zadarmo.
Konkurenční pohon by tak musel být opravdu extrémně levný , aby se vyplatilo jeho nasazení.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Atomove ledoborce existuji. Problem komercnich lodi bude asi to, ze by je nepustily do vetsiny pristavu. Proto treba dnes prepadnou i pirati s par kalasnikovi, protoze kdyby byly na lodi zbrane, nesmi do vetsiny pristavu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Atomové auto (na podobném principu jako lodě nebo ponorky) tu hlavně není z toho důvodu, že reaktor je relativně velký a vyžaduje chlazení (dneska většinou vodou), proto jsou reaktory u vody nebo přímo na plavidlech. Asi bysme nechtěli na silnicích potkávat stotunová auta se spotřebou tuna vody na den (čísla jsem tipnul, ale asi to moc daleko od pravdy nebude).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

http://en.wikipedia.org/wiki/Sevmorput

Existuje jediná nákladní loď dosud v provozu, náklady na provoz jsou vysoké, takže se to nevyplatí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ale pozor. Jedno vozidlo na nuklearny pohon uz existuje. Prehana sa po Marse :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To se používá i u družic atd. Ale ten výkon asi nebude takový, aby se to dalo použít pro normální provoz auta. Ty rovery na Marsu se pohybují řádově metry za hodinu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Me by zajimalo, kolik stoji ty clanky, do meteo stanic, jsou velke jak UPS a uzivi PC po dobu 86let, ale udava se 80let .... samozrejme nejsou do mobilu, nebot jsou velke a tezke ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by byla teda dobra UPSka k PC. Nevim jestli bych ji vubec pripojoval k siti :)

To si dokazu predstavit jako hlavni napajeci zdroj do domacnosti. Nekde ve sklepe panelaku skrin o velikosti pracky. njn ale toto se nikdy nestane lobby CEZu a jinych je moc silny. Dalsi predem pohrbena technologie pro obycejny lidi.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Takové atomové minireaktory se celkem aktivně vyvíjí, ale jsou určené spíš pro odlehlé končiny, kam nevede rozvodná síť. Před pár lety jsem četl článek, že do toho businessu investoval i Bill Gates a články o malých "domácích" reaktorech je možné dohledat i na českých stránkách, viz. třeba http://vtm.e15.cz/node/4664

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Atomové technologie hlavně zatím potřebují slušné zacházení a odbornou údržbu a zvláště u velkých výkonů to bude nejspíše vždy, protože velká energie v malé věci je v principu vždy nebezpečná, protože za určitých okolností se začne uvolňovat rychle (což znamená typicky výbuch nebo tak něco).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je mizérie. Ten článek je typický americký blaf, který absolutně nic neříká (myslím originál). Věru nechápu, kdo je cílová skupina tohoto článku. Vždyť to naprosto nikomu nic neřekne. Autoři zřejmě použili nějaký pokročilý extraktor-debilizátor vět.
Co to tam blekotají o bizmutu? Bizmut 212 je především nechutný alfa zářič a vznikající polonium také. Baterie s takovým obsahem se mezi lidi nedostane, tedy ne tak, aby jí někdo mohl pitvat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Alfa záření je tak slabé, že ho odstíniš v podstatě čímkoliv. Proto je pro takovéto zdroje velmi vhodné. Naopak nepoužitelnné pro teroristy. V kdejakém produktu máš nebezpečnější chemické látky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, pokud to otevřete, tak se z alfa zářiče absorbuje 100% těchto heliových jader v těle, ani jedno neunikne. Alfa zářič v těle je to nejhorší, co se může stát, stačí ho polknout, vdechnout a okolní tkáň je okamžitě devastována brutální palbou těžkých částic. Takže je to náramně zneužitelné. Litviněnko by mohl povídat. Krom toho dnešní terorista je zaměstnanec CIA nebo FSB a má daleko lepší technologie. Tohle je prostě nebezpečné už tím, že se v tom někdo bude vrtat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Alfa záření je AFAIK nejslabší a na odstínění stačí papír, takže devastační účinky mi přijdou jako přehnané. Je k tomu nějaký zdroj?

Litviněnko nezemřel na ozáření. Otrávili ho poloniem, ale zemřel na jeho toxicitu, to že to je radioaktivní materiál nemělo moc velký vliv (prostě ta toxicita měla větší význam než že to byl radioaktivní materiál).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A co funguje místo papíru, když vdechnete nebo sníte alfa zářič? Ano, přesně, je to tkáň, která si odnese veškerou energii alfa jader. Tkáň v plicích, tkáň v kostech, podle druhu a umístění expozice. Nic o toxicitě polonia nespojené s jeho alfa emisí jsem nenašel. Jeho účinky jsou, zdá se, pouze alfa-killer, už proto, že polonium není příliš reaktivní.
Since 210Po has an activity of 166 TBq per gram (4,500 Ci/g)[63] (1 gram produces 166×1012 decays per second), a fatal 4.5 Sv (J/kg) dose can be caused by ingesting 8.8 MBq (238 microcuries, µCi), about 50 nanograms (ng), or inhaling 1.8 MBq (48 µCi), about 10 ng.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem to tak, že pokud je to záření slabé, tak by dopady na organismus nemusely být tak drastické. Našel jsem třeba toto http://komousch.skauting.cz/Alexandr%20Litvinenko.html, takže si měl asi pravdu, pokud nekecají i v tom článku :-). O té toxicitě se ale psalo relativně dost, pochopil jsem to tak, že problém nebyla ta vlastní radiace jako toxicita. Těžké kovy taky zdraví neprospívají i když nejsou radioaktivní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem chemik, takže o tom něco vím. Úplně chápu, že nezasvěcenému vyskočí rovnice slabý zářič = nic se neděje, dokonce i vysokoškoláci o tom moc nevědí. Jde o to, že spolknete nechráněný zářič (když spolknete tu baterku, tak se pochopitelně vůbec nic nestane, protože ten zářič je stíněn v pouzdře), takže spolknete zářič a ten se distribuuje do orgánů. Pak nastává efekt tzv. účinného průřezu známý z řetězových reakcí. Ten znamená kolik vyzářené energie se zachytí v okolí, a kolik jím projde nedotčeno dál. Nejsilnější gama má nejmenší průřez, tzn. většina ho odfrčí dále a ovlivní tu a tam nějaký atom či vazbu, beta už je horší, protože jsou to elektrony, které mají větší procento zachycení a hlavně ionizace okolní látky. Ale to nejlepší na konec, alfa vám napálí nejbližší molekulu a jeho zachycení v organismu je 100%, čili toto nejslabší záření se kompletně vyzáří do těla, a pak už si jen můžete vybrat orgán, který vám to zlikviduje.
Není to paradox, je to logické, jen to chce maličko uvažovat ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo vám to přiblížím ještě lépe. Těžké kovy vynechám, protože takové thalium, které také vzniká při rozpadu bizmutu 212 je extrémně toxické i bez radioaktivního izotopu, a to hodně toxické, nepřál bych vám vidět anamnézu otravy thaliem, jednu, co se stala v sebevražedném úmyslu u nás jsem četl, hrůza, lékaři věděli, co sebevrah požil, ale ten průběh - od stabilizace po nekontrolovanou smrt. Pryč od toho.
Když požijete gama zářič a projdete kolem detektoru, kterých jsou všude na světě i v republice mnoho (od studené války), tak zasvítíte, protože to záření jde z vás ven. U beta zářiče, které se často používají k chemické radioterapii rakoviny budete také zářit vyletujícími elektrony. Ale když spolknete alfa zářič, tak nikde nic, vše dostanou buňky a chemické vazby vašeho těla. Ten papír, co odstíní i slabé alfa záření nahradí vaše tělo, a protože jsou to velice těžké částice = 2 protony a dva neutrony, tak i při té malé intenzitě dostanete plnou palbu, žádná střela mimo. Proto z těla nevyletí nic a vše si vyžerou buňky. Tolik k vysvětlení. Jestli se vám přesto nebude něco zdát, tak se klidně zeptejte.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A proč by to někdo polykal? Ve spotřebních věcech jsou například sloučeniny rtuti nabo cadmia, které jsou jedovaté. Ale normální člověk baterky, žárovky a podbné věci nejí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o polykání, tím se nic nestane, pokud to nikdo nerozpitvá na prach. A až to někdo rozpitvá a někomu to dá, tak je problém. Než lékaři přijdou na zdroj, tak umřete, proti tomu jsou běžné chemické jedy šťávička. Proto to není sranda a radioaktivní látky jsou a měly by zůstat běžnému člověku nedostupné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Rozpitvat, rozemlít a někomu podat. Když nebudu mít alfazářič, tak zajdu do železářství, koupím sekeru a rozseknu mu hlavu. Výsledek bude stejný (akorát ušetří zdravotnictví za diagnostiku). Nebo můžu vymyslet tisíc jiných způsobů, jak dotyčného zabít. Od toho tu máme zákony a když se někdo rozhodne být vrah, tak jím bude bez ohledu na dostupnust baterie s alfazářičem.
Tím nepopírám, co píšeš o alfazářičích, jen nevidím žádný důvod, proč neprodávat baterie na nich založené.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, co myslíte? Vrah Litviněnka nikdy nebude nalezen, zatímco vrah sekerou je v naprosté většině případů nalezen. Mohl bych vám zde rozebírat teorie vražd, ale podstata je stejná. Vraždy jsou intimní věc, tzn. 90% vražd je v rodině, nebo mezi příbuznými. Jedná se o vraždy z vášně a nenávisti, kriminalista přijde k oběti, sepíše seznam příbuzných a má tam vraha.
Jenže teď si představte, že můžete oběti dát něco, co jí hned nezabije a vy budete v době smrti na Floridě. To se rovná záhadě v odhalování náhodných sériových vrahů, nemáte se čeho chytit.
Představte si, že jste vrahem vy. Svému úhlavnímu nepříteli dáváte co půl roku alfa zářič a nikdo nemá šanci ho odhalit. Dobré pro vás, blbé pro něj.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Do Litviněnkova případu jsou zapleteny tajné služby, tam se sotva co vyšetří bez ohledu na metodu vraždy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"umožnilo přímé pozorování zachycené hodnoty energie" WTF. Kdo proboha mohl splodit podobně nesmyslnou větu? Ta věta totiž znamená, že zajistili možnost sledování monitoru ukazujícího naměřenou hodnotu (to se vážně nevycajchnovali...) Navíc "zachycovat hodnotu" taky pobaví :0))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je takové to domácí žvatláníčko :-)
Zdroj je někde v anglické multikulturní univerzitě (Surrey), kde anglicky neumí ani přednášející.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.