Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Většině ne-K modelů Raptor Lake-refresh zůstane stejný základní takt i cena

Nic moc, jediné pozitivum vidím v přesunutí šestijader do i3, v další generaci by to mohlo udělat AMDčko

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intel má 6+0/12 a 6+8/20, ale AMD má len 6/12, tak načo by dal 6jadro do najnižšieho segmentu? A čo by dal do mainstreamu?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To není nejnižší.
Celeron
Pentium
i3

Pokud AMD nehodí Zen4 na 6nm, tak moderní dvoujádra definitivně skončí, čemuž se mně nechce věřit. To je pravděpodobné až někdy po vydání Windows 12.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výraz "moderní dvoujádra" vnímám jako oxymóron. V dnešní době kupovat nový procesor s méně než 4 jádry mi nedává žádný smysl.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já jen částečně, protože náklady na nativní dvoujádro by se asi fakt nevrátili, ale jako zmetky z nativních 4-6 jader je škoda je vyhodit. A koupit dvoujádro Zen4 2C/4T v pasivně chlazeném notebooku.....utíkal bych pro něj!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On bude problém že Zen 4 jsou aktuálně fyzicky osmijádra - pokud zbudou jen dvě funkční jádra tak ten křemík bude tak špatný že bude reálně nepoužitelný

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Při přehození na 6nm se z osmijádra může stát nativní 4-6 jádro pro nižší segment - nižší frekvence, stejná moderní architektura.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD má natívne 8jadro (CCD). Ako z toho chcete urobiť zmenou výr. procesu natívne 4-6jadro?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ešte raz: ak by AMD do low endu (R3) dalo 6jadro, čo by dalo do mainstreamu (R5)? Samoz. Intel môže z Celeronu urobiť 2/4 a z Pentia 4/8, z i3 6/12, z i5 6+8/20... Má dosť kombinácii. Ale AMD ich toľko nemá. 2jadrá nemajú zmysel. Kto chce lacný AMD CPU, môže mať Ryzen 3 4300G. Zen 4 2/4 nemá logiku. Kto chce Zen 4, chce aj výkon. Kto chce písací stroj, môže ísť do Celeronu G5905 za 40€.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je za mne uplne jednoduche staci osmijadra presunout o uroven nize, imho je nacase..
Ryzen 3 - 6/12, Ryzen 5 - 8/16, Ryzen 7 - 12/24 a Ryzen 9 - 16/32 - paradoxne by pak to znaceni proti dnesni situaci i davalo vetsi smysl ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie je jedno aké značenie to má ak to má logiku? Stačí jedna zmena, kedy z R5 4/8 je dnes 6/12.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

6/6 by mohl být Athlon Platinum, 4/8 by byl Athlon Gold, 4/4 by byl Athlon Silver a 2/4 by byl Athlon Bronze. O 2/2 bych dnes už ani neuvažoval. A pokud by chtělo AMD nějakýho Intel Killera, tak by mohlo zavést i na opačném spektru Ryzen 11 24/48 (3x výpočetní čiplet).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsou na to dostatecne zbytky zmetku, pak ok. Ale obecne myslim, ze v klasickem desktopu u novejsich genereaci to uz pod 6/12 konfiguraci nebude mit moc smysl. Ty osmijadrove chipletky malicke velikosti maji vysokou vyteznost, ta mala cast slabsich kusu zrejme staci vyuzit na 6/12 konfigurace. Pokud nizsi modely desktopovy trh jeste porad potrebuje, lze je vykryt starsi generaci, eventuelne nejakymi zbytky z mobilniho/noteboveho segmentu. Tu potrebu vydavat do desktopu mene nez tech 6/12 uz ale proste nevnimam.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tahle násilná a nepřirozená segmentace "čím víc jader tím vyšší frekvence" je do nebe volající důkaz stavu softwaru. Kdyby bylo pro SW lehké efektivní vytěžování multijader (např. Tynyt a jeho tvrzení o blízké potřebě 16 jader v mainstreamu), tak nemají problém vydat káčková 2-4-6jádra. Jenže oni vědí jak by jim klesly prodeje dražších 6+jader a na nějaký přilepený atomy by už vůbec nezbyl prostor. Podotýkám, že AMD v tomhle nepsaném kartelu jede taky.

Bojí se jak čert kříže testu 4jádra na 5,5 GHz, protože by žralo o dost méně než ty jejich i9 přímotopy a zároveň by ve většině SW byly výsledky nepřehlédnutelně pozitivní a vzhledem k ceně špičkové.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže stejné procesory zase do jiného socketu? Paráda!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidé chtějí kvalitu, stabilitu, výkon a to jim zaručí procesory Intel© Core™. Na nějakém socketu nezáleží.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

lidi chtej hlavne cool vzhled a pocit.. vykon a benchmarky dneska nikoho nezajimaj..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

O čom je reč?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Raptor Lake-refesh je určen pro stejný socket jako Raptor Lake. Nový bude pro Arrow Lake a jeho nástupce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já ten Intel chápu, něco uvést museli a nemají moc co. Kdo si vzpomene na Core i7-4770, ze kterého se pté refreshem stal trošičku lepší model 4790, tak bude věřím souhlasit, že kdyby z 13900 udělal 13950 (nebo tak něco), nebylo by na IT webech tolik kritiky. Ale když ono je to fakt pro typické uživatele firemních strojů jako Dell či "dy" celkem jedno.

Bytheway, kdy tady bude článek o Zenbleed?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je to dotaz na mě, tak přesně tehdy, až tu budou články o deseti posledních zjištěných bezpečnostních dírách u Intelu, o kterých jsem taky nepsal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha ... no ... tak jo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všechny srovnatelně závažné chyby intelu se tu rozmazávaly v mnoha článcích. Ale to je fuk, je mi jasné že tady nemůže vyjít negativní článek o AMD, to je proti morálnímu kodexu pokryteckého diit.cz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš jako ten tvůj článek o Zenbleed na root? Kde řekneš A, ale už ne B?

B:
"Zenbleed's practical impact on regular users is relatively low, as it requires local access to the target system and a high degree of specialization and knowledge to exploit."

A zřejmě je na to i fix......
"If your CPU is impacted by 'Zenbleed,' it is recommended to apply AMD's new microcode update or wait for your computer vendor to incorporate the fix in a future BIOS upgrade."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem na rootu psal nějaký článek o Zenbleed?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, máte pravdu, zde je moje chyba, omlouvám se. Nevím, proč jsem měl zafixováno, že ten článek je od Vás. Asi proto, že styl by odpovídal.
To však nic nemění na tom, že jde pouze o minimální riziko s již existujícím fixem. Kdyby se mělo psát o každé erratě s minimálním vlivem na riziko, tak tu bude denně 5 článků.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já tyhle výtky kolem Zenbleedu prostě neberu. Já posledních 5 a půl roku píšu na rootu o většine těch velkých chyb v CPU, což znamená zejména Intel. Většinu té doby byl můj článek ze začátku roku 2018 o Intel Spectre/Meltdown mým nejčtenějším, za poslední roky jej odsunuly jiné a aktuálně je mým nejčtenějším "Intel na hraně historického zlomu: ztratil výsadní postavení a už ho nezíská". Takže nějaké trapné náznakové výtky, že tady někdo nenapsal o spoustě chyb Intelu a já se dotazuji na Zenbleed, jak to výše udělal no-X, prostě neberu. To, že se zde píše o pí*ovinách jako 12GB vs 16GB u grafik namísto aby se tu psalo pořádně o důležitějších věcech, není moje chyba. Já tady přece už skoro 6 let nepůsobím.

Jasně, že většina těch věcí má relativně bezbolestný fix pomocí mikrokódu. To mi chodí na Linuxu pravidelně, vídám to v aktualizacích. Ale myslím že pro celkový obraz by i průmněrný čtenář měl vědět, že jeho Zen2 byl poslední roky relativně děravej, jakkoli riziko zneužití nebylo velké. Ale tady se prostě chyb AMD přehlížejí a do Intelu se reje vedle objektivně špatných věcí i kvůli každý ptákovině. Není to vyvážené. Vaše chyba jako čtenářů, že to nevidíte. Nebo nechcete vidět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. posledních 5 a půl roku píšu na rootu o většine těch velkých chyb v CPU .."

A co ti brání napsat něco i tom Zenbleed?
Na root i sem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na rootu je zprávička. Tady nepíšu.

Co TOBĚ brání napsat to sem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zenbleed pro Zen 2 CPU:
https://github.com/google/security-research/tree/master/pocs/cpus/zenbleed

a tady je k tomu exploit (ktery se skutecne musi spustit lokalne):https://lock.cmpxchg8b.com/files/zenbleed-v5.tar.gz

Je okurková sezona a megakachna o využití exploitu přes javascript kejhá opravdu hlasitě, aby přilákala více čtenářů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Ježek - Asi preto, že ze tento web je už
dlho len odľahčený DDword a ludia sa sem chodia skorej zasmiať nad Intelom a nVidiou. Aspoň tak to tu prezentuje autor, alias malý DDe ktorý musí mať vždy pravdu (:
Seriózne články ani nemajú čítanosť keď pozriete počet komentárov...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně že to bude celý zase freš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.