Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

VIA integruje procesor se severním můstkem

Mark CoreFusion
VIA na CeBITu představila „procesor“ označený jako „Mark CoreFusion“, který není ničím jiným, než procesorem se severním můstkem. Navíc nám nabízí celou platformu EPIA, která bude ještě menší, než svého času trochu překvapivá platforma EDEN. Jeho součástí je i Nano ITX formát základní desky, který je ještě menší než Mini ITX.

Původně se podobné řešení mělo objevit už v roce 2000, protože už na CeBITu 2000 byl představen koncept a dokonce už byly připraveny chipy atd. Co se stalo, že VIA tento projekt odložila a uvádí ho až nyní? Jestli si dobře vzpomínáte, Intel v tu dobu plánoval procesor Timma, který měl být podobně integrovaný. Timmu Intel zrušil a nakonec i VIA byla donucena udělat to samé. Důvodem byly až příliš rychlý vývoj na poli procesorů, grafických karet i chipsetů pro základní desky. Navíc po zrušení Timmy VIA neměla žádný pořádný marketingový nástroj, kterým by své řešení dokázala prodat.

Ještě než se pustím do popisu řešení, které VIA představila, tak ještě povím něco o samotné integraci procesoru se severním můstkem. Pokud bychom obojí umístili přímo do stejného chipu, pak zde vyvstává problém s frekvencí a i samotnou výrobou. To nyní VIA vyřešila pomocí MCM (MultiChip on Module), což znamená to, že vlastně procesor i severní můstek jsou umístněny na jednom modulu, ale vyrábí se oba odděleně, čili výroba je stejně „jednoduchá“ jako v případě klasického procesoru a severního můstku. Důvodem, proč se o MCM řešení neuvažovalo až doposud, byla cena. Ta nyní pro takovéto řešení klesla na přijatelnou úroveň, takže VIA konečně mohla vyrukovat s podobným řešením.

V novém integrovaném procesoru „Mark CoreFusion“ najdete procesor C3 s jádrem Nehemiah a k tomu severní můstek VT8623 z CLE266. Procesor běží na 1,25 V s maximální spotřebou 12 W. Protože jsme o chipsetu CLE266 nepsali, tak vám nastíním vlastnosti VT8623:

  • Podporovaný procesor VIA C3 s 66, 100 a 133MHz sběrnicí
  • Paměťový řadič s podporou 100 a 133MHz SDR i DDR pamětí, což znamená podporu PC100 a PC133 SDRAM, DDR200 a DDR266
  • Interní AGP 8× (nepodporuje klasický AGP slot)
  • Maximální kapacita paměti: 2 GB
  • Integrovaná 2D/3D grafický chip (nyní nově označen jako UniChrome) s jednou pipeline a dvěmi texturovacími jednotkami; akcelerace přehrávání videa (inverzní diskrétní cosinova transformace a motion compensation) podporující 2 video streamy s alfa kanálem; podpora 2 nezávislých výstupů; velikost framebufferu 8, 16, 32 a 64 MB

architektura

K VT8623 lze připojit jižní můstky VT8237, VT8235, VT8231. To zajišťuje dostatečně cenově i funkčně flexibilní řešení, podporující i takové novinky jako například SerialATA. Pokud i tak by něco scházelo (například FireWire), VIA jasně dává najevo, že k této platformě není problém připojit nějaký další její chip nabízející požadovanou vlastnost. Dobře to osvětluje následující obrázek:

možnosti připojení chipů

Možná vám po přečtení prvního odstavce začalo v hlavě vrtat, jaký vlastně nyní má VIA marketingový nástroj na prosazování takovéhoto řešení nyní. Zatímco EDEN platformu prosazovala do audio/video PC přehrávačů, s Mark CoreFusion počítá do chytrých displejů, tablet PC a podobných zařízeních. Prostě všude tam, kde budete chtít mít možnosti běžného PC, ale nebudete chtít, aby jste byli omezováni rozměry, které má i už tak malé řešení s Mini ITX.

integrace PC do zařízení

Jak si můžete všimnout, počítá VIA s formátem základní desky nazvaným Nano ITX. Bohužel nesdělila žádné větší podrobnosti, jen jsme se měli šanci dozvědět, že bude zhruba o 15 % menší než Mini ITX.

A na závěr jedna ukázka konkrétního zařízení. To má za displejem schovanou základní desku. Navíc je zde speciálně upravený BIOS, který zajišťuje přehrávání DVD bez nutnosti nahrát operační systém. Na druhou stranu, pokud uživatel bude chtít, může mít toto zařízení nainstalovány kupříkladu Windows XP, takže se na něj lze dívat jako na takové hybridní zařízení, schopné pracovat jako DVD přehrávač a běžný počítač:

prototyp zařízení

Zdroje: 

Diskuse ke článku VIA integruje procesor se severním můstkem

Žádné komentáře.