Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k VIA má certifikaci na SATA-to-USB 3.0 čip

Ono to "plesnive" USB2 s name jeste hezkych par let bude. Nez jej bude mit kazda deska, notebook a netbok - ted mluvim hlavne o tech levnych, masove prodavanych. A nez lide tyto stroje obmeni. USB2 nastupovalo taky pomalu. Skoda ze USB3 neprislo o nejaky rok driv, nez se stalo USB2 nedostatecnym, aby ten prechod byl plynulejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je třeba vysvětlit, že je zcestné nazývat USB 2 "plesnivým" v jakémkoliv jiném kontextu, než se zařízeními schopnými těžit z rychlejších rozhraní, jako externí disky. USB 2 totiž nevymimzí nikdy, stejně jako USB 1. USB 1 kontrolérů se stále používá u klávesnic nebo různých USB-COM port převodníků a pod. jednoduše proto, že to na to stačí a cokoliv lepšího by bylo pro takové zařízení jen drahé a bylo by to asi jako postavit si 15 metrů dlouhou příjezdovou cestu k domu v šířce dálnice. A 35Mb USB 2 dokonce stačí a nejspíše bude stačit na 90% procent zařízení, stačí dokonce i na zvukovky a pod. V podstatě jediné současné využití USB3 je na mass storage device, tedy hardisky, v budoucnu snad rychlé čtečky paměťových karet, flashky a pod. Na všem ostatním ale zůstanou USB2 kontroléry, protože jednoduše stačí, stejně jako dnes zůstavají někde i USB1 kontroléry. Nedůležitost USB3 pak jen podtrhuje to, že má reálně smysl jen pro mass storage devices, ta však mohou být klidně zapojena do stávajícího sata, což by bylo v případě disků jen plusem, neboť by mohly být připojeny nativně. Do esata portu kombinovaného s USB2 portem pak existují výrobně levné šuplíky (nepotřebují ani převodníky) a dokonce pro něj seženete i flashky, které pak v jediném konektoru obstarají data i napájení, je to tedy stejně pohodlné jako USB3, přitom i rychlejší - USB 3 ani 4 nikdy nedosáhne rychlosti nativního rozhraní, neboť v šuplíku je stejně jen USB-SATA převodník. Proto místo celé maškarády USB3 by jen stačilo více na noteboocích i desktopech vyvádět ty kombinované USB-SATA porty. Divím se, že to ještě nikoho nenapadlo. Celá USB3 záležitost mi proto přijde jen jako markeťácká snaha přiživit se na trhu novým rozhraním a záměrná ignorace stávajícího SATA rozhraní, které by na to stejně stačilo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Současné SATA ale narozdíl od USB3 neobsahuje v jednom konektoru přenos dat i napájení. Lenost vítězí :)

Plus je tu výhoda že tam lze narozdíl od SATA strčit cokoliv, ne jenom mass storage device. Např. gigabitovou síťovku. Nebo kameru co přenáší obraz v lepším než VGA rozlišením (ne vždy je reálné nacpat kompresi video streamu na čip s kamerkou a nekomprimovaná data v 720p/60 fps (1.3Gbit/sec) přes USB2 neprolezou ani náhodou)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omyl chlapče:) současné eSATAp obsahuje i napájení 12 i 5V takže s přehledem obslouží i 3.5" disky:) jenže mezi BFU není eSATA tak známé jako USB a proto USB má značnou výhodu:(((

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro pochybovače: http://www.compos.cz/delock-kabel-sata-22-pin-na-esatap-na-delka-0-5m-pr...

mám to doma takže to není blaf:))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eSATAp jo, ale to není všude (motherboardy to většinou mají, byť obvykle jen 1 nebo max. 2 kusy, ale u notebooků je to horší)

Navíc ne všechny tyhle porty jsou eSATAp, někdy je to jen eSATA (tedy bez napájení)

A obyč. SATA nemá napájení nikdy, to je pak vždy na zvláštním kabelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Notebooky jej také mívají. "eSATAp" není nic jiného, než kombinace eSATA a USB portu v jednom konektoru. Akorát je potřeba se podívat do specifikace a koupit si spravný notebook. Stejně, jako když člověk vybírá matný displej (= chce to hledat a nepolevit).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

navíc eSATAp je čím dál tím častější zatímco eSATA bez napájení pomalu mizí. A komu chybí u desktopu tak si jej může snadno vyrobit z byčejného sata.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

35MBps? to bude asi USB 2.1
USB2.0 má rýchlosť 480Mbps == 60MBps full duplex == 30MBps jedným smerom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne mi vyhovuje USB 3.0 oproti eSata, i presto, ze eSATA muze mit samozrejme pro HDD vetsi propustnost. Vychazim z vlastni zkusenosti. Zakoupeny portable USB 3.0 disk jede vsude, at USB 2.0 nebo USB 3.0. eSATA disk od Apacharu jsem napriklad na Notebooku DELL E6410 v rezimu eSATA proste nerozjel a pokud ano, tak stejne do casem "zamrzl". Pri hledani reseni a projizdeni diskusi jsem narazil na problemy s eSATA u vicero DELL produktu. Nevim, jak ostatni vyrobci.
Kazdopadne u mne USB 3.0 v pohode, eSATA problem :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.