Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

VIA uvedla čipsety pro Socket AM2

VIA K8M890 logo

Společnost VIA samozřejmě nesmí v táboře výrobců čipsetů (a z toho plynoucích základních desek) pro nový Socket AM2 chybět. AMD samozřejmě celou věc integrovaným paměťovým řadičem v CPU značně usnadňuje, přerod z DDR na DDR2 se tak odehrává mimo čipset. VIA si díky tomu může dovolit znovu představit světu dva čipsety z konce loňského roku: K8T900 a K8M890, oba nově určené i pro Socket AM2. Nějaké ty desky s nimi jsme viděli letos na CeBITu.

K8M890, jak již název naznačuje je tím levnějším řešením s integrovanou grafikou DeltaChrome a přidruženým jižním můstkem VT8251, které jsme si detailně představili loni v říjnu. VIA pak u tohoto řešení připojuje i poznámku o připravenosti pro Windows Vista. Na to, zda tím myslí i dostatečný grafický výkon IGP pro Aero Glass, na to si ještě chvíli počkáme.

„Plnohodnotné“ řešení pak představuje čipset K8T900. Ten jsme si podrobně rozebrali loni v listopadu, takže opět nebudeme nosit dříví do lesa. Jen zmiňme, že kromě jedné PCI Express grafiky můžete nasadit dvě ve vícegrafickém režimu MultiChrome, kdy si každá z nich vezme 8 linek. Girlz of Descruction tento režim předváděly na CeBITu pomocí dvou S3 Chrome S27.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VIA uvedla čipsety pro Socket AM2

Středa, 24 Květen 2006 - 20:25 | Anonym | Vždy mi připadala derska s IGP a jedním ...
Středa, 24 Květen 2006 - 19:43 | Artthur | Len pre ozrejmenie to integrovane graficke jadro...

Zobrazit diskusi